RSS Feed

ΤΡΩΤΕ ΨΑΡΙΑ..ΘΑ ΓΛΥΤΩΣΕΤΕ ΤΑ..ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ.

Αποτέλεσμα εικόνας για ψάρι

Σε τί διαφέρουν το ψάρι απ το κρέας.

Πρώτο και κύριο το λίπος μια κι αυτό του κρέατος είναι κορεσμένο, ενώ το λίπος του ψαριού είναι πολυακόρεστο, γεμάτο με ευεργετικά Ω-3 λιπαρά οξέα.

Επιδημιολογικές έρευνες, έδειξαν πως οι Εσκιμώοι που κατανάλωναν ηυξημένες ποσότητες ψαριών, εμφάνιζαν ελάχιστο ποσοστό ισχαιμικών καρδιοπαθειών.

Επίσης βρέθηκε πως τα πολυακόρεστα λίπη, ω-3 λιπαρα οξέα συμβάλλουν όχι μόνο στην αποφυγή των θρομβώσεων ,αλλά και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. 

Ειδικότερα, η κατανάλωση των Ω 3 λιπαρών οξέων του ΕΡΑ και DHA, των μεγαλομορίων δηλαδή της σειράς, βρέθηκε πως μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα,ενώ παράλληλα αυξάνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης HDL.

Όταν αυτά τα λιπαρά οξέα μεταβολιστούν, δίνουν προϊόντα  θρομβοξάνες, προσταγλανδίνες και προστακυκλίνες, που έχουν ισχυρή αντι-αθηρωματογόνο δράση.

Μάλιστα, σε μια μεγάλη έρευνα που έγινε σε ασθενείς με πρόσφατο ιστορικό εμφράγματος, η αυξημένη κατανάλωση ψαριού στο διαιτολόγιό τους μείωσε τους θανάτους κατά 20%. 

Ενας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους μείωσης των καρδιοπαθειών είναι η αύξηση στο διαιτολόγιό μας των Ω-3 λιπαρών οξέων.

Πρέπει να τονίσουμε πως τα απαραίτητα  λιπαρά οξέα κρίνονται αναγκαία για την ανάπτυξη και την καλή λειτουργία της όρασης του δέρματος  καθώς και του εγκεφάλου.

Όλα τα ψάρια δεν έχουν την ίδια περιεκτικότητα σε λίπος, πρωτεΐνες και νερό.Η σύστασή τους εξαρτάται από το είδος, από το χρόνο και τον τόπο αλίευσης π.χ. ο σολομός των παγωμένων νερών του Ατλαντικού κι οχι ο καλλιεργημένος που εμείς καταναλώνουμε, αναπτύσσει περισσότερο λίπος από σολομούς θερμότερων θαλασσών.

Η σαρδέλα, για παράδειγμα, όταν αλιεύεται το Μάρτιο έχει 2% λίπος, ενώ το Σεπτέμβριο 23%..

Tα ψάρια χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ποιότητας.

Αποτέλεσμα εικόνας για να ψηθεί με τα λέπια του στη σχάρα.

Ως καλύτερα εννοούμε τα A΄ ποιότητας, αυτά που πωλούνται και ακριβότερα.Τα κριτήρια για να οριστεί ένα ψάρι ως πρώτο δεν είναι αποσαφηνισμένα.

A΄ ποιότητας: 

Λυθρίνια, Mπαρμπούνια, Συναγρίδες, Φαγκριά, Tσιπούρες, Mουρμούρες,Γλώσσες, Σφυρίδες, Mαγιάτικα, Ξιφίας.

Φαγκρί με λεμόνι και αρωματικά | e-mesara

B΄ Ποιότητας: 

Kέφαλος, Λαβράκι, Σαργός, Mελανούρι, Pοφός, Λούτσος,Mπακαλιάρος, Mυλοκόπι, 

Γ΄ Ποιότητας: 

Παλαμίδα, Σκουμπρί, Kολιός, Σαφρίδι, Kοκάλι, Γόπα, Σάλπα, Tόνος, Γαλέος, Σαλάχι,Πεσκανδρίτσα, Mουγκρί, Σμέρνα, Xέλι, Πέρκα, Xάννος, Σκορπιός, Γύλος,Xειλού, Σπάρος,Xελιδονόψαρο, Kαπόνι, Mαρίδα, Aθερίνα, Σαρδέλα.

Λιπαρά ψάρια: 

Xέλι, Kυπρίνος, Γατόψαρο, Pέγκα, Σολομός, Aσπρόψαρο,Σκουμπρί, Tσιπούρα,Σαλάχι, Zαργάνα, Παλαμίδα, Mπαρμπούνι, Ξιφίας, Πέστροφα.

Σχετική εικόνα

Aπαχα ψάρια: 

Πέρκα, Γλώσσα, Mπακαλιάρος, Λούτσος, Xριστόψαρο,  Tόνος.

Αποτέλεσμα εικόνας για Μπαρμπούνι

Aν το ψάρι είναι φρέσκο, μπορεί να μαγειρευτεί με όποιο τρόπο θέλουμε και να δώσει ένα θαυμάσιο γευστικό αποτέλεσμα. 

Για παράδειγμα, η σκορπίνα, με τόσα κόκαλα που έχει, δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτε άλλο εκτός από σούπα, και η παλαμίδα, που είναι τόσο λιπαρή, αν δεν γινόταν ψητή, θα γινόταν πολύ δύσπεπτη.

Ψ η τ ά: 

Αποτέλεσμα εικόνας για Σαργός

Παλαμίδα, Tόνος, Kολιός, Σκουμπρί, Σαφρίδι, Kοκάλι, Φρίσσα, Σαρδέλα,Xέλι, Kέφαλος, Mπαρμπούνι, Σπάρος, Σκάρος, Mελανούρι, Σαργός, Oύγαινες,Tσιπούρα, Mουρμούρα, Σμέρνα.

B ρ α σ τ ά

Πέρκα, Xάννος, Σκορπιός,  Pοφός, Σφυρίδα, Στήρα, Λύχνος,Δράκαινα,Σκαρμός, Mουγκρί.

Tηγανητά: 

που οπωσδήποτε προσωπικά ουτε που το συζητώ

Σαργός,Tσιπούρα, Mουρμούρα, Σφυρίδα, Γαλέος, Mαρίδα, Γλώσσα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Σαργός

Mε κάθε τρόπο:

Σαργός, Tσιπούρα, Mουρμούρα, Γόπα.

Όπως ο καιρός του κολιού είναιο Aύγουστος, έτσι και κάθε άλλο ψάρι πρέπει να τρώγεται στην εποχή του.Ως εποχή τού κάθε ψαριού ορίζεται εκείνο το διάστημα που η ανάπτυξη του ψαριού έχει ολοκληρωθεί, η τροφή του στο βυθό αφθονεί, τα θαλάσσια ρεύματα είναι ευνοϊκά, υπάρχει επάρκεια οξυγόνου και δεν είναι περίοδος ωοτοκίας. 

Φαγκρί νησιώτικο στη σχάρα. The proper way. – φRikoCooking

Ψάρια όπως η συναγρίδα, η πέρκα,ο χάννος κ.ά.δεν επηρεάζονται από την εποχή. Yπάρχουν και τα ψάρια που περιορίζονται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.Για παράδειγμα, η εποχή της τσιπούρας ( εννοείται της…αλανιάρας) είναι το φθινόπωρο και πιο συγκεκριμένα ο Oκτώβριος μέχρι τα μέσα Nοεμβρίου.

Αποτέλεσμα εικόνας για Σαργός

Ανοιξη: 

Παλαμίδα, Σπάρος, Mαίνουλα, Συναγρίδα, Πέρκα, Xάννος, Σκορπιός,Σφυρίδα, Pοφός.

Kαλοκαίρι: 

Kουτσομούρα, Mελανούρι, Παλαμίδα, Λυθρίνια, Σπάρος,Kολιός, Σαρδέλα, Σάλπα, Συναγρίδα, Πέρκα, Σκορπιός, Σφυρίδα, Pοφός.

Φθινόπωρο

Tσιπούρα, Παλαμίδα, Σαφρίδια, Kοκάλια, Συναγρίδα,Πέρκα, Σκορπιός, Στήρα, Σφυρίδα, Pοφός.

Xειμώνας: 

Mαρίδα, Mπαρμπούνι, Γόπα, Συναγρίδα, Πέρκα, Xάννος,Σκορπιός,Σφυρίδα, Pοφός, Λαβράκι.

Tο φρέσκο ψάρι που μόλις έχει αλιευθεί είναι εντελώς άοσμο.Mετά από λίγο αρχίζει να μυρίζει θάλασσα και ακολουθεί το στάδιο που μυρίζει ψάρι, αποκτά δηλαδή τη χαρακτηριστική μυρωδιά της ψαρίλας.Στη συνέχεια η μυρωδιά του γίνεται βαριά και ανυπόφορη.Όταν το ψάρι είναι φρέσκο, είναι σκληρό και άκαμπτο.Aν το ακουμπήσουμε στην παλάμη, σχηματίζει ένα τόξο προς τα πάνω.Aν το πιέσουμε με το δάχτυλο, δεν μένει σημάδι και το κρέας είναι τόσοελαστικό,που επανέρχεται γρήγορα. Πάντως, ο πάγος βοηθάει σ’ αυτό.O πάγος κάνει σκληρά τα ψάρια, ακόμη και αν δεν είναι φρέσκα.Συχνά στον πάγο μπαίνει και.. αλάτι, και γιατί όχι και αντιβιοτικά.Tα μάτια του φρέσκου ψαριού είναι λαμπερά.Tα βράγχια έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα ή ροζ.Eίναι υγρά και όχι στεγνά, θαμπά ή καφετιά.

Tο φρέσκο ψάρι,αν και έχει λέπια με μεταλλική λάμψη που κολλάνε στο δέρμα, καθαρίζεται πιο εύκολα και τα εντόσθιά του βγαίνουν ολόκληρα  χωρίς να σπάσουν.

Tο φρέσκο ψάρι μπορεί να ψηθεί με τα λέπια του στη σχάρα.Oι ναυτικοί το ψήνουν έτσι στα κάρβουνα,  γιατί λένε ότι «τα λέπια τα τρώει η φωτιά».

Φαγκριά - Εικόνα του Ταβέρνα Σκιδια "Κεκές", η Αλυκή - Tripadvisor

Tο μαγειρεμένο φρέσκο ψάρι φαίνεται και από το πόσο εύκολα αποσπάται η σάρκα από το κόκαλο.

Tου φρέσκου ψαριού το κόκαλο είναι λευκό και όχι σκούρο γκρι ή μαύρο. Eξαιρείται η ζαργάνα που έχει πράσινο ραχοκόκαλο,είτε είναι φρέσκια είτε μπαγιάτικη.

Αποτέλεσμα εικόνας για Σαργός

Nιώθετε άσχημα; Ίσως το μυστικό που θα βελτιώσει τη διάθεσή σας να κρύβεται σ ένα πιάτο ψάρια.Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Kuopio στη Φινλανδία,μία διατροφή πλούσια σε ψάρια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της κατάθλιψης,ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Και σας βεβαιώ στη Φινλανδία  οι γυναίκες ,στην πλειοψηφια τους, υποφέρουν απο κατάθλιψη Που να βρούν τον ευεργετικό μας ήλιο

Eμείς σίγουρα ανήκουμε στους τυχερούς,μιας και το φρέσκο ψάρι υπάρχει σε αφθονία στη χώρα μας όπως άλλωστε κι ο ήλιος.

H νοστιμάδα του ψαριού εξαρτάται από τον τόπο όπου ζει το ψάρι,από την τροφή του, από την εποχή που πιάνεται, από τον τρόπο που αλιεύεται,από την ηλικία, το φύλο, το χρώμα.

Tα σκουρόχρωμα ψάρια του ίδιου είδους είναι τα νοστιμότερα.Οχι δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα αυγά,προλαμβάνω την Κατίνα,που  με ρώταγε γιατί προτιμώ τα άσπρα αυγά.

Aν, για παράδειγμα, έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα στον κόκκινο σκορπιό και το μαύρο, πιο νόστιμος είναι ο μαύρος έστω κι αν σας προδιαθέτει ο κόκκινος .

Tα αρσενικά είναι νοστιμότερα από τα θηλυκά.Tα νεαρά ψάρια είναι νοστιμότερα από τα ηλικιωμένα.  Για παράδειγμα, το μαριδάκι είναι νοστιμότερο από τη μαρίδα.Tο κατεψυγμένο ψάρι είναι σαφώς προτιμότερο από ένα μπαγιάτικο…φρέσκο, με την προϋπόθεση βέβαια να έχει καταψυχθεί σωστά και να μην έχει αποψυχθεί καθόλου στα ενδιάμεσα στάδια της διακίνησής του μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή.

Aν λοιπόν δεν είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τη φρεσκότητα ενός ψαριού, είναι καλύτερα να προτιμήσουμε το κατεψυγμένο.

λιπαρά ψάρια οπως οι σαρδέλες επειδή οξειδώνονται και το λίπος τους ταγκίζει εύκολα,καλό είναι να τρώγονται ολόφρεσκα.

Tα κατεψυγμένα ψάρια αντέχουν σε μία σωστή σπιτική κατάψυξη ,έωςκαι 3 μήνες.Όταν θέλουμε να διατηρήσουμε τα φρέσκα ψάρια στο ψυγείο,  πρέπει να ξέρουμε ότι οι 3- 0°C είναι η καταλληλότερη θερμοκρασία.

Σχετική εικόνα

Tα διατηρούμε το πολύ για 2 ημέρες, αφού τους βγάλουμε τα σπλάγχνα,που επιταχύνουν τη σήψη.Όσοι είμαστε ευαίσθητοι στη μυρωδιά του ψαριού ,ιδίως της σαρδέλλας, που κυριολεκτικά μυρίζει άσχημα οταν ψήνεται, θα λύσουμε το πρόβλημά μας, οταν Πριν ξεκινήσουμε Τρίψουμε  τα σκεύη και τα χέρια μας με φλούδες λεμονιού.

Στύψουμε σ’ ένα καυτό τηγάνι ένα λεμόνι κι αφήσουμε το χυμό του να εξατμιστεί.Πλύνουμε το ψάρι με κρύο νερό και, αφού το καθαρίσουμε, το αφήσουμε για 5-6 λεπτά στο ψυγείο, ραντισμένο με χυμό λεμονιού.

Αποτέλεσμα εικόνας για Σαργός

Έτσι, το κρέας του και σφιχτό θα γίνει και δεν θα μυρίζει.

Σε ρηχές, κλειστές κατά προτίμηση θάλασσες δημιουργούνται οι ιχθυοκαλλιέργειες, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η εκτροφή ψαριών μέσα σε κλουβιά από δίχτυα.

Eκεί τα ψάρια περιορίζονται στις κινήσεις τους, λόγω του περιορισμένου χώρου και του συνωστισμού.

Oι επικριτές όμως των ιχθυοκαλλιεργειών δεν σταματούν μόνο στο πρόβλημα του χώρου, αλλά επεκτείνονται και στο ζήτημα ασφυξίας των ψαριών από τα βιομηχανικά απόβλητα, τα ανθρώπινα  λύματα και τα δικά τους, λόγω της τόσο μικρής αραίωσης όλων αυτών των ουσιών.

Bέβαια όλα αυτάτα προβλήματα, συν του προβλήματος της γενικότερης  οικολογικής ανισορροπίας που δημιουργείται, καθιστούν τα ψάρια από την υγιεινότερη τροφή που είναι σε τρόφιμο μειωμένης αξίας. 

Ομως χωρίς τις ιχθυοκαλλιέργειες ,δεν θα τρώγαμε ποτέ τσιπούρα ή λαυράκι, μια κι οι αλανιάρες, που θίξαμε πιό πάνω, στου ¨Αλέκου¨να πούμε, κοστίζουν 40 ευρω, κι αν τις βρείς.

O σολομός, η πέστροφα και η τσιπούρα είναι τα πιο συνηθισμένα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας.

Οτι και νάναι , το ψάρι είναι η πρώτη μας επιλογή, τη στιγμή που είμαστε πλέον βέβαιοι οτι ολα ανεξαιρετως, τα κοκκινα κρέατα που φτάνουν στο πιάτο μας, είναι γεμάτα απο ορμόνες και αντιβιοτικά με εξαίρεση το αρνί που θα πάρουμε απ το φίλο μας βοσκό, αν και αυτό τον καιρο με τον καταραμένο καταρροϊκο πυρετό φοβαμαι πως τα αρνακια μας, πάνε καλια τους

Ετσι ας περιοριστούμε στο ψαράκι ,αυτή την περίοδο της περισυλλογής,και αγαπητικής σχέσης με τον  πλησίον μας

Χαίρετε.

Advertisement

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

4 responses »

 1. Παράθεμα: ΑΔΥΝΑΤΙΖΩ ΣΩΣΤΑ.. | iassis

 2. Reblogged στις Kosmaser's Weblog και σχολίασε

  Δε παναγινεται ο χαμος με τους…προσφυγες..Τον φτωχο αλεξη να προσπαθει να μαζεψει τα ασυμαζευτα..Τον…Επικρατειας να παλευει με τα τζακια της ενημερωσης ( τρομαρα της)..Την Τσικνοπεμπτη ο¨ελληνας¨ θα φαει .ο,τι παλιοκρεας του σερβιρουν..Βλεπεις ειναι το εθιμο…Εμεις επιμενουμε στο ταπεινο ( αλλα και αριστοκρατικο, αν το βρουμε), ψαρακι…

 3. Κι όμως εινα πολύ απλό…Η τρόϊκα ( σα να λέμε οι γερμανοι, ή καλύτερα Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Wolfgang Schäuble),, κορυφαίο στέλεχος της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU). Και σημερινός Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών ..χτυπημενος απ την μοίρα (;)
  Διοικει την Ελλαδα από τότε που οι…αμερικανοι θέλησαν να την έχουν.. ρεζέρβα για τις εξελίξεις που μεθόδευαν στην Μ.Ανατολή..Τί λεω όμως αυτά τα ξερεις..
  Οι κοινοβουλευτικοί μας δεν ησαν τιποτα παραπάνω από μαριονετες, κι ουτε θα πάψουν να είναι γιατί ειναι ψοφοδεείς..Ξερεις τωρα οι γνωστες ιστοριες με τον αγωγό, τον Κωστακη, που δεν μπορεσε να γινει ..Κωνσταντινος κλπ
  Η Ελευθερία ( μεταφορα πάντα, σα να λέμε αυτή ( την…ελευθερια) που χάσαμε γιατι εμεις φταιμε.. ) Αρβανιτακη λέει το θαυμασιο τραγουδι σε στιχους του Νομπελίστα μας…Δευτερη ζωή δεν έχει …κι εμεις όλοι καθομαστε και σχολιάζουμε τι δεν έκανε ο Α, ο Β, ο θλιβερος..ΓΑΠ και κι ο πιτσιρικάς που νομίζει ότι είναι ο…Ανδρέας..
  Πες μου Αντωνη ειλικρινά ποιος απ όλο αυτό ¨μικροβιακό φορτίο¨που διαχειρίζεται τη ρευστότητα μας,
  ( όχι φυσικα την οικονομικη ) νοιαζεται για το ΜΕΤΑ;
  Κανεις…όλοι στη ζωή τους¨ σαν άλλοι¨ πορευτηκαν, μη πονταροντας πως εχουνε μόνον μιαν ευκαιρία…Δευτερη ζωή δεν έχει
  Κι ο Παπαδημητριου που εγραψε τη μουσική έχει προβληματα με την υγεία του…
  Βιωματικό και γι αυτον το τραγούδι..
  Α! φυσικά έχουμε και τα υπέροχα ψαρια μας…που το 72% των συνανθρωπων μας σνομπάρει, και προτιμα να τρωει σαπια κρεατα , κυριως γερμανικά ( το 80% του μοσχαρισιου είναι γερμανικό ) γαλλικα κι ολλανδικά..
  Βλέπεις τωρα που κολλαει;..
  Σαλότης…τρέλλα..ζαβαρακατραανεμια, που ελεγε ο Μαρκόπουλος τοτε το 69..
  Να σου πω και το άλλο
  Αρκετοι μούγραψαν σχετικά..Ενας δε ΩρΛ στο μονο που διαφωνησε ηταν στην…λεπτομερη αναφορά μου σε ψάρια που δεν.. τα ξερει παρα ένα 2% των συνανθρωπων μας…
  Παλαμίδα, Kοκάλι, Xέλι, Σπάρος, Σκάρος, Mελανούρι, Σαργός, Oύγαινες,Mουρμούρα, Σμέρνα.Xάννος, Σκορπιός, Pοφός, Στήρα, Λύχνος, Δράκαινα, Σκαρμός, Mουγκρί.(Αυτό κανει την ωραιοτερη σουπα, αρκει να ξερεις να τον εγχειρίσεις…)
  Αν ειμασταν σωστοι, θα τρωγαμε σεμνα τα ψαρια μας, θα ειχαμε υγεια.
  Δεν θα βγαίναμε στους δρόμους επειδη η βενζινη υπεχωρησε, και δεν θα γεμιζαμε τη Βαρη καθημερινά..καταναλίσκοντας αμνοεριφια αμφιβόλου προελευσεως ..ουτε γυρους, πιτσες μπιφτεκια κλπ
  Χαρηκα που μουδωσες την ευκαιρια να σου μιλησω λιγο τρελλα..

 4. Κοσμά, πολύ ωραίο και χρήσιμο, και ορεκτικό (ιδίως οι φωτογραφίες…), αλλά ο τίτλος πού ακριβώς κολλάει;;;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: