ΤΑ ΛΕΜΦΟΚΥΤΤΑΡΑ..ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ..

Αποτέλεσμα εικόνας για αυξημένα λεμφοκύτταρα.

Τις περισσότερες φορές, η ανεύρεση ηυξημένων λεμφοκυττάρων, αποτελεί μιαν απλή ένδειξη Για μιαν  Ιογενή Λοίμωξη. Συνηθέστερα Κρύωμα,Συνάχι, Καταρροη. Μια μύτη που τρέχει με ή χωρίς συμπτώματα.

Όπως  Μυξες·Φαρυγγίτιδα ·Γαστρεντερίτιδα· Ανεξήγητη Κούραση.

Είναι εξαιρετικά ελάχιστες οι φορές, που μια, εκτός φυσιολογικών ορίων, τιμή λεμφοκυττάρων, μπορεί να σημαίνει κάτι κακό.

Τα λεμφοκύτταρα είναι μικρά κύτταρα του αίματος, επιφορτισμένα με την άμυνα του οργανισμού μας.

Διακρίνονται σε Β και Τ λεμφοκύτταρα.

Τα Πρώτα Είναι Υπεύθυνα  Για Την Παραγωγή Αντισωμάτων Και Τα Δεύτερα Είναι Οι Πληρωμένοι Ικανότατοι Δολοφόνοι Του Οργανισμού προς εξωτερικά παθογόνα στοιχεία και την κυτταρο-τοξικότητα , δηλαδή την ικανότητα άμεσης εξάλειψης του βλαπτικού παράγοντα

Παρακολουθειστε ενα καταπληκτικο βιντεο 40 δευτερολεπτων με τον τροπο που γινεται η φαγοκυταρωση η καταστροφη του¨εισβολεα¨.

Οι ιδανικές τιμές των λεμφοκυττάρων στο αίμα είναι: 

20 – 45 % Του Ολικού Αριθμού Και Σε Απόλυτες Τιμές Από 1.000- 4.000 Λεμφοκύτταρα Ανά Κυβικό Χιλιοστό Αίματος.  

Απόλυτος Αριθμός Λευκών Αιμοσφαιρίων Χ Ποσοστό % Των Λεμφοκυττάρων δια 100.Αυξημένα λεμφοκύτταρα ή λεμφοκυττάρωση έχουμε όταν τα λεμφοκύτταρα είναι Πάνω  Από 4.000/Mm3στους Ενήλικες

Πάνω Από 7.200/Mm3 Στα Παιδιά Και

Πάνω Από 9.000/Mm3 Στα Βρέφη.

Ετσι λοιπόν, με το που μεγαλώνουμε, τα λεμφοκύτταρα χάνουν έδαφος σε σχέση με τα Ουδετερόφιλα  Πολυμορφοπύρηνα ,δηλαδή αυτά που αυξάνονται Στις Μικροβιακές  Και Όχι Στις Ιογενείς Λοιμώξεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για Βρουκέλλωση

Η βασική διαφορά μεταξύ μικροβιακών και ιογενών λοιμώξεων είναι ότι στις περισσότερες ιογενείς λοιμώξεις δεν δίνεται αντιβίωση και περνούν από μόνες τους.

Αυξημένα λεμφοκύτταρα παρατηρούνται σε: 

Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία και σε λεμφώματα,

Εδώ ο απόλυτος αριθμός και το ποσοστό % τους είναι εξαιρετικά υψηλά.

Λ ε μ φ ο κ υ τ τ ά ρ ω σ η  Συνοδός Λοιμώξεων ιδίως στα παιδιά που προσβάλλονται από κάποιον ιό.¨

Η  Λ ο ι μ ώ δ η ς   Μονοπυρήνωση,προκαλείται από τον ιό Epstein-Barr, είναι συνηθισμένη σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Ο λαός την ιογενή αυτή λοίμωξη με τον ψηλό πυρετό, τη μεγάλη αδυναμία και  τις κατα-πρησμένες αμυγδαλές την αποκαλεί : Ν ό σ ο  του  φ ι λ ι ο ύ ,προφανώς λόγω της ευκολίας μετάδοσής του. Εχουμε και αλλα ιογενή νοσήματα ,του ανώτερου αναπνευστικού με βήχα φλέμματα,μύξες διαφανείς.

Αποτέλεσμα εικόνας για ό Epstein-Barr, ε

Ιλαρά,Παρωτίτιδα,Ανεμευλογιά,Ηπατίτιδα Τοξοπλάσμωση για τους ζωόφιλους (γατοφιλους).

Αποτέλεσμα εικόνας για Βρουκέλλωση

Φυματίωση,Βρουκέλλωση, μελιταίο-πυρετό, κοκκύτη.

Νόσο Του Crohn, με αιμορραγικές κενώσεις. ανεπάρκεια των επινεφριδίων, υποθυρεοειδισμό.

Μειωμένα λεμφοκύτταρα, ή λεμφοπενία  έχουμε, όταν ο απόλυτος αριθμός των λεμφοκυττάρων είναι  κάτω  από 1.000/mm3 στους ενήλικες και  κάτω  από 2.500/mm3 στα παιδιά.

Παρατηρείται σε: 

Ανθρώπους Που Κάνουν  Χημειο θεραπείες,  Ακτινοθεραπεία ή Λαμβάνουν  Ανοσο κατασταλτικά  Κορτιζόνη.

Mετά από χορήγηση κορτικοστεροειδών  ή ACTH  και σε όγκους που παράγουν ανάλογες ουσίες.

Προχωρημένη φυματίωση.  Aυξημένες απώλειες από το έντερο, λόγω  απόφραξης λεμφικής παροχέτευσης  Νεοπλασίες, Νόσο Whipple, εντερική λεμφαγγειεκτασία.

Βαριά νοσήματα με μεγάλη εξασθένηση του ασθενούς. 

Απλαστική αναιμία 

Συμφορητική-Καρδιακή-Ανεπάρκεια.

Νόσο-Του-Hodgkin  

Νεφρική-ανεπάρκεια

Δε θα πρέπει να επικρατεί πανικός, σε μιαν αύξηση του ποσοστού των λεμφοκυττάρων.

Μας λεει ο Ιωαννης Γρατσιας της  http://www.cumedicus.gr/   

Aυτό που αξιολογείται είναι

O  ¨ α π ό λ υ τ ο ς   αριθμός¨ των λεμφοκυττάρων.Κάτι που βλέπουμε συχνά στο εργαστήριο, είναι η λεγόμενη ‘αναστροφή τύπου’ δηλαδή το αυξημένο ποσοστό λεμφο κυττάρων.

Αυτή τις περισσότερες φορές οφείλεται σε καταστάσεις όπου παρατηρούνται μειωμένα ποσοστά σε ουδετερόφιλα, και που δεν συσχετίζεται με νοσήματα με αυξημένα λεμφοκύτταρα Έτσι, σε μία περίπτωση αυξημένων κατά ποσοστό λεμφοκυττάρων με φυσιολογικό τον απόλυτο αριθμό τους θα πρέπει μάλλον να αναζητηθεί ο λόγος που είναι χαμηλό το ποσοστό των ουδετερόφιλων.

Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι τα λευκά αιμοσφαίρια έχουν πολύ μικρό χρόνο μέσης  ζωής,περίπου 12 ώρες, χαμηλά το πρωί – υψηλά το βράδυ Αλλά και ρυθμίζονται και αλλάζουν τόσο σε αριθμό αλλά και σε σχετική αναλογία, εξαιρετικά εύκολα σ έναν  πονόδοντο  στα υποκλινικά δέκατα , στις άτυπες  ιώσεις κλπ

Γι’ αυτό η όποια μέτρηση δεν έχει σοβαρές ενδείξεις παθογένειας ή δεν συσχετίζεται ξεκάθαρα με κάποιο νόσημα, που θα μας εξηγήσει ο γιατρός,και δεν θα πρέπει να τρομάζει.

Για λόγους καθαρά διασφάλισης και του ότι η μέτρηση δεν έγινε κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες μία επανάληψη της μέτρησης μπορεί να είναι κατατοπιστική και καθησυχαστική.

Τέλος θα πρέπει να ζητάμε μικροσκοπική εξέταση των λευκών, δηλαδή πρόσθετη μέτρηση τους με την βοήθεια μικροσκοπίου.Οι μετρήσεις από τους αυτόματους αναλυτές μπορεί να είναι εύκολες, γρήγορες και οικονομικές για το εργαστήριο, αλλά μπορεί και να δώσουν σχετικά σημαντικές ανακρίβειες που τρομάξουν ή οδηγήσουν σε λάθος συμπεράσματα.

Το σημαντικότερο όμως μειονέκτημα των αυτοματοποιημένων μετρήσεων, είναι ότι δίνουν περιορισμένες πληροφορίες για την ποιότητα – δραστικότητα των λεμφοκυττάρων, αλλά και των λοιπών λευκών κυττάρων και συστατικών του αίματος. Μία σημαντική διαγνωστική πληροφορία μπορεί να είναι αναγνωρίσιμη  μόνο   στην μικροσκοπική εξέταση.

Γι’αυτό να ζητάτε πάντα την μικροσκοπική εξέταση, όποτε και αν κάνετε εξετάσεις.

Και πάντα στο φίλο μας τον οικογενειακό γιατρό.

Χαιρετε

copyright   https://kosmaser.wordpress.com/ ©

 

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Ένα σχόλιο »

  1. Παράθεμα: ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΜΙΑΝ ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟ.. | Kosmaser's Weblog

  2. Αγαπητε φιλε, αν μου γραψεις μιαν εγκυρη ηλεκτρονικη διευθυνση θα σου απαντησω σχετικα. Νασαι καλα.

  3. καλησπέρα και από μενα .προσφατα

  4. Η ηλεκτρονική σου διεύθυνση gauraki.07@hotmail.com, ή είναι λάθος, ή δεν την έγραψες σωστά.Λυπάμαι δεν μπορώ να σου απαντήσω.

  5. σας ευχαριστω παρα πολυ για το ενδιαφερον σας!

  6. Το συντομότερο στο Νοσοκομείο των Παίδων, για να έχετε μια πρώτη διάγνωση.

  7. γεια σας..μπορειτε .. ανεβασμενα τα λευκα αιμοσφαιρια ενω ειναι χαμηλα τα ουδετεροφυλα και ειναι ανεβασμενα τα λεμφοκυτταρα….

  8. Σταυρούλα, κατ αρχάς δεν μας πιάνει πανικός. Ιδίως αν ήδη υπηρετούμε το χώρο της ιατρικής, όπως εσύ..( το δεύτερο συνθετικό του username σου…γαρ!).Φοβάμαι οτι δεν μπορώ να σε βοηθήσω ουσιαστικά. Αλλωστε θα ήταν άκρως αντιδεοντολογικό. Ποτέ δεν θα πρέπει να ζητάς διαγνώσεις απ το αχανές διαδίκτυο..7 στις 10 φορές θα παραπλανηθείς… Τι διαδίκτυο είναι καλό για να σου δώσει μια γενική εικόνα…Η εξειδίκευση, διάγνωση και πρόταση θεραπείας , είναι αποκλειστικό καθήκον του κλινικού γιατρού.Οι τιμές που αναφέρεις δεν οδηγούν σε κάτι ύποπτο, όμως ένας καλός παθολόγος, έχω την εντύπωση , οτι θα σε καθησυχάσει.
    Νάσαι πάντα καλά και με θετικές σκέψεις.

  9. γεια σας συγχαρητηρια για το εργο σας!λεγομαι Σταυρουλα και ειμαι 25 ετων.Τυχαια ειδα οτι απο το 2009 εως και τον ιουλιο του 2010 σε 3 γενικες ειχα χαμηλα ουδετεροφιλα και αυξημενα λεμφοκυτταρα!πιο συγκεκριμενα σεπτεμβρη του 09 ουδετεροφιλα 39 και 49 λεμφοκυτ.ιανουαριος του 2010 ουδετ 40 και λεμφοκυτ 51.ιουλιος του 2010 ουδετερ 28 με απολυτο 2 και λεμφοκυτ 58 με απολυτο αριθμο 4,2.θυμαμαι οτι την πρωτη φορα ειχα ουρολοιμωξη και την2η ημουν γριπωμενη την τριτη ομως δεν θυμαμαι να ειχα τιποτα διοτι την επομενη εκανα γυναικολογικη επεμβαση!να τονισω οτι εχω υποθυρειειδισμο και λαμβανω τ4 απο φεβρουαριο του 2010 με σταθεροποιηση της tsh τον αυγουστο του 10!επισης στην τελευται μετρηση θυμομουν οτι εκανα αυστηρη διαιτα,σας παρακαλω πες τε μου υπαρχει περιπτωση να ειναι κατι κακο?

  10. Εγκυρες και απόλυτα κατατοπιστικές επισημάνσεις.

  11. Να συμπληρώσω την παρουσίαση με τις τόσο χρήσιμες πληροφορίες, με μία επισήμανση και λίγες ακόμα πληροφορίες.

    Τονίζω και εγώ με την σειρά μου, πως αυτό που αξιολογείται είναι ο απόλυτος αριθμός των λεμφοκυττάρων.

    Κάτι που βλέπουμε συχνά στο εργαστήριο, είναι η λεγόμενη ‘αναστροφή τύπου’ δηλαδή το αυξημένο ποσοστό λεμφοκυττάρων. Αυτή τις περισσότερες φορές οφείλεται σε καταστάσεις όπου παρατηρούνται μειωμένα ποσοστά σε ουδετερόφιλα, και που δεν συσχετίζεται με νοσήματα με αυξημένα λεμφοκύτταρα όπως αναφέρονται πολύς σωστά στο άρθρο.

    Έτσι, σε μία περίπτωση αυξημένων κατά ποσοστό λεμφοκυττάρων με φυσιολογικό τον απόλυτο αριθμό τους , θα πρέπει μάλλον να αναζητηθεί ο λόγος που είναι χαμηλό το ποσοστό των ουδετερόφιλων.

    Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι τα λευκά αιμοσφαίρια έχουν πολύ μικρό χρόνο μέσης ζωής ( περίπου 12 ώρες ) και μάλιστα αυτό φαίνεται από τις νυχθήμερες διακυμάνσεις τους ( χαμηλά το πρωί – υψηλά το βράδυ )

    Αλλά και ρυθμίζονται και αλλάζουν τόσο σε αριθμό αλλά και σε σχετική αναλογία, εξαιρετικά εύκολα ( πονόδοντος – υποκλινικά δέκατα – άτυπες ιώσεις κλπ )

    Γι’ αυτό η όποια μέτρηση δεν έχει σοβαρές ενδείξεις παθογένειας ή δεν συσχετίζεται ξεκάθαρα με κάποιο νόσημα, που θα μας εξηγήσει ο γιατρός, δεν θα πρέπει να τρομάζει. Για λόγους καθαρά διασφάλισης και του ότι η μέτρηση δεν έγινε κάτω από ‘ιδιαίτερες συνθήκες’ ΄, μία επανάληψη της μέτρησης μπορεί να είναι κατατοπιστική και καθησυχαστική.

    Τέλος θα πρέπει να ζητάμε μικροσκοπική εξέταση των λευκών, δηλαδή πρόσθετη μέτρηση τους με την βοήθεια μικροσκοπίου.
    Οι μετρήσεις από τους αυτόματους αναλυτές μπορεί να είναι εύκολες, γρήγορες και οικονομικές για το εργαστήριο, αλλά μπορεί και να δώσουν σχετικά σημαντικές ανακρίβειες που τρομάξουν ή οδηγήσουν σε λάθος συμπεράσματα.
    Το σημαντικότερο όμως μειονέκτημα των αυτοματοποιημένων μετρήσεων, είναι ότι δίνουν περιορισμένες πληροφορίες για την ποιότητα – δραστικότητα των λεμφοκυττάρων, αλλά και των λοιπών λευκών κυττάρων και συστατικών του αίματος. Μία σημαντική διαγνωστική πληροφορία μπορεί να είναι αναγνωρίσιμη μόνο στην μικροσκοπική εξέταση. Γι’αυτό να ζητάτε πάντα την μικροσκοπική εξέταση, όποτε και αν κάνετε εξετάσεις.

Σχολιάστε