Η ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ…. ΚΑΙ Η ΔΑΚΤΥΛΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΑΜΠΟΥ..

Αποτέλεσμα εικόνας για κοσμασερ εικονες

 

 

Είπαμε ο πόνος στην κοιλιά είναι , στην πλειονότητα του     terra   i n g o g n i t a , άσε που είναι κι ο φόβος κι ο  τρόμος των γονιών.Είναι γεγονός πως Η δυσκοιλιότητα μπορεί να συμβάλλει στην πρόκληση πόνου στην κοιλιά. Στα παιδιά, η χρόνια και η οξεία μορφή δυσκοιλιότητας, σχετίζονται με επεισόδια κοιλιακού πόνου. Συχνά,  γιατροί και  ασθενείς, υποεκτιμούν, παραθεωρούν,και γενικά παραβλέπουν τη δυσκοιλιότητα ως αιτία σοβαρού πόνου στην κοιλιά ,που εμφανίζεται απότομα ή είναι επαναλαμβανόμενος Αυτά που λένε οι ασθενείς ,κατα τη λήψη του ιστορικού, σχετικά με τα συμπτώματα που παρουσιάζουν, δεν βοηθούν στο να συσχετίζουν τους πόνους με τη δυσκοιλιότητα .

Εδώ έγκειται η ικανότητα του παθολόγου να εκμαιεύσει πληροφοριες απ τον ¨φοβισμένο¨ασθενή του.

Το γεγονός αυτό είναι ακόμη πιο έντονο στην παιδική ηλικία. Τόσο οι γονείς όσο και τα ίδια τα παιδιά, δεν δίνουν συνήθως την όλη εικόνα που μπορεί να σχετίζεται με τη δυσκοιλιότητα. Γι αυτό ο παθολόγος, πρέπει να υποπτεύεται πάντοτε τη δυσκοιλιότητα ως τη συχνότερη αν όχι κυριώτερη  αιτία πόνου στην κοιλιά.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για κοσμασερ εικονες

 

 

Το 10% όλων των παιδιών, επηρεάζονται από επαναλαμ βανόμενα επεισόδια πόνου στην κοιλιά αγνώστου αιτιολογίας. Όταν η διαγνωστική διερεύνηση δεν βρίσκει κάποια οργανική αιτία, που να ευθύνεται για το πρόβλημα, συνήθως θεωρείται ότι πρόκειται για λειτουργικής μορφής κοιλιακό πόνο. Ωστόσο ως φαίνεται μεγάλο ποσοστό των εν λόγω περιπτώσεων οφείλονται σε δυσκοιλιότητα.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για κοσμασερ εικονες

 

 

Τί θα μας οδηγούσε να χαρακτηρίσουμε μια νοσηρότητα ως  δυσκοιλιότητα; Μια Συχνότητα κενώσεων χαμηλότερη των τριών ανά εβδομάδα.Αφόδευση με κόπρανα τόσο μεγάλα σε όγκο που δυνατόν να αποφράσσουν τη λεκάνη του αποχωρητηρίου προσέξτε το αυτό δεν είναι υγιές, αλλά προβληματικό για το έντερο .Οπως και Πόνο κατά την αφόδευση.

 

 

 

Το ευχερές συμπέρασμα είναι ότι η δυσκοιλιότητα είναι η συχνότερη αιτία ο ξ ε ί α ς  μ ο ρ φ ή ς  πόνου στην κοιλιά.  Εδώ πρέπει να  επισημανθεί πως μερικοί γιατροί, αποφεύγουν να κάνουν δ α κ τ υ λ ι κ ή  εξέταση διότι φοβούνται ότι αυτό δυνατόν να προκαλέσει σωματική ενόχληση και ψυχική αναστάτωση στα παιδιά.

Η εξέταση αυτή επιτρέπει στο γιατρό να αντιληφθεί εάν υπάρχουν στο κάτω μέρος του παχέος εντέρου ή στο ορθό, σφηνωμένα, σ κ λ η ρ ά   κόπρανα λόγω δυσκοιλιότητας ή ακόμη κ ο π ρ ό λ ι θ ο ι.  Η εξέταση μπορεί να γίνει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα από έμπειρο γιατρό. Είναι όμως απαραίτητο  ο γιατρός να εξηγήσει με απλά κατανοητά λόγια στο παιδί και στους γονείς του, τη σημασία της εξέτασης και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει.Επιπρόσθετα ο γιατρός θα πρέπει να κάνει μια ολοκληρωμένη γενική εξέταση του παιδιού διότι δυνατόν να βρει άλλες αιτίες που ευθύνονται για τον κοιλιακό πόνο όπως κρυολόγημα, αμυγδαλίτιδα ή ακόμα και πνευμονία.

Συμπερασματικά.

Στη διαγνωστική διερεύνηση πόνου στην κοιλιά, μια απλή

δ α κ τ υ λ ι κ ή  ε ξ έ τ α σ η  για τη δυσκοιλιότητα, η οποία είναι η συχνότερη αιτία κοιλιακών πόνων στα παιδιά, είναι αναγκαία. Συμβάλλει σημαντικά στη διάγνωση  μεγάλου ποσοστού περιπτώσεων κοιλιακών πόνων στα παιδιά που οφείλεται στη δυσκοιλιότητα , μια αρρώστια ρουτίνα, με τα σκουπίδια που τα παιδιά μας συνηθίζουν να τρώνε.

Ομως αυτή είναι μια άλλη θλιβερή ιστορία, που σχεδόν την έχουμε εξαντλήσει.Πόσο σοφές είναι αλήθεια οι λαϊκές παροιμίες όπως ας πούμε

¨Στου κουφου την πόρτα όσο θέλεις βρόντα..¨Χαιρετε

 

Αποτέλεσμα εικόνας για κοσμασερ εικονες

 

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε