RSS Feed

Η ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ…. ΚΑΙ Η ΔΑΚΤΥΛΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΑΜΠΟΥ..

Αποτέλεσμα εικόνας για κοσμασερ εικονες

 

Είπαμε ο πόνος στην κοιλιά είναι , στην πλειονότητα του..terraingognita, άσε που είναι κι ο φόβος κι ο  τρόμος των γονιών…Είναι γεγονός πως…Η δυσκοιλιότητα μπορεί να συμβάλλει στην πρόκληση πόνου στην κοιλιά. Στα παιδιά, η χρόνια και η οξεία μορφή δυσκοιλιότητας, σχετίζονται με επεισόδια κοιλιακού πόνου. Συχνά,  γιατροί και  ασθενείς, υποεκτιμού, παραθεωρούν,και γενικά..παραβλέπουν τη δυσκοιλιότητα ως αιτία σοβαρού πόνου στην κοιλιά ,που εμφανίζεται απότομα ή είναι επαναλαμβανόμενος. Αυτά που λένε οι ασθενείς ,κατα τη λήψη του ιστορικού,σχετικά με τα συμπτώματα που παρουσιάζουν, δεν βοηθούν πάντοτε στο να συσχετίζουν τους πόνους με τη δυσκοιλιότητα.  

( εδώ έγκειται η ικανότητα του παθολόγου να…εκμαιεύσει πληροφοριες απ το…¨φοβισμένο¨ασθενή του…).

Αποτέλεσμα εικόνας για κοσμασερ εικονες

Το γεγονός αυτό είναι ακόμη πιο έντονο στην παιδική ηλικία. Τόσο οι γονείς όσο και τα ίδια τα παιδιά, δεν δίνουν συνήθως την όλη εικόνα που μπορεί να σχετίζεται με τη δυσκοιλιότητα. Γι αυτό ο παθολόγος, πρέπει να …υποπτεύεται πάντοτε τη δυσκοιλιότητα ως τη συχνότερη αν όχι κυριώτερη.. αιτία πόνου στην κοιλιά.Το 10% όλων των παιδιών, επηρεάζονται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια πόνου στην κοιλιά αγνώστου αιτιολογίας. Όταν η διαγνωστική διερεύνηση δεν βρίσκει κάποια οργανική αιτία, που να ευθύνεται για το πρόβλημα, συνήθως θεωρείται ότι πρόκειται για… λειτουργικής μορφής κοιλιακό πόνο. Ωστόσο ,ως φαίνεται… μεγάλο ποσοστό των εν λόγω περιπτώσεων οφείλονται σε…. δυσκοιλιότητα. Τί θα μας οδηγούσε να χαρακτηρίσουμε μια νοσηρότητα ως… δυσκοιλιότητα; Μια…Συχνότητα κενώσεων χαμηλότερη των τριών ανά εβδομάδα…. Αφόδευση με κόπρανα… τόσο μεγάλα σε όγκο που δυνατόν να αποφράσσουν τη λεκάνη του αποχωρητηρίου…. ( προσέξτε το αυτό…δεν είναι υγιές, αλλά προβληματικό για το έντερο..)..Οπως και..Πόνο κατά την αφόδευση.

Αποτέλεσμα εικόνας για κοσμασερ εικονες


Στο πανεπιστημίο της Ιόβα, εξετάστηκε Η σχέση κοιλιακού πόνου και δυσκοιλιότητας, σε 1000 παιδιά-εφήβους, ηλικίας 4 έως 18 ετών. 80 Απ αυτα, Είχαν Πόνο Στην Κοιλιά. Τα Κορίτσια Παρουσίαζαν Συχνότερα Από Τα Αγόρια Κοιλιακούς Πόνους…. Πριν από την εξέταση, το 66% των παιδιών είχαν πόνο στην κοιλιά για 30 λεπτά έως… 3 ημέρες. Στο 23% ο πόνος διαρκούσε για 3 έως 7 ημέρες. Στα υπόλοιπα παιδιά, ο πόνος υπήρχε κατά τις 7 μέρες έως 5 εβδομάδες που προηγούνταν της εξέτασης…. 40 παιδιά με κοιλιακό πόνο
(το ήμισυ..του συνόλου αυτών με κοιλιακό πόνο)έπασχαν από δυσκοιλιότητα. Το 35% είχαν χρόνια δυσκοιλιότητα που είχε διαρκέσει για περισσότερο από δύο μήνες. Το 13% είχαν οξείας μορφής δυσκοιλιότητα …Παρά το γεγονός ότι παιδιά είχαν τα κριτήρια που καθορίστηκαν ότι είναι δείκτες ύπαρξης της δυσκοιλιότητας, εντούτοις κανείς από τους γονείς ή τα παιδιά συσχετίζαν τον κοιλιακό πόνο με τη δυσκοιλιότητα …Στο 19% των παιδιών με πόνο στην κοιλιά, δεν βρέθηκε η αιτία. Σε όλα τα παιδιά αυτά, ο πόνος έφυγε από μόνος του …Στο μόλις …7% των παιδιών, ο οξείας μορφής κοιλιακός πόνος οφειλόταν σε κολικούς, στο 14% σε λοιμώξεις, στο 8% σε διάφορες άλλες αιτίες και στο… 2% σε οξεία σκωληκοειδίτιδα για την οποία χρειάστηκε να γίνει σκωληκοειδεκτομή..

Αποτέλεσμα εικόνας για κοσμασερ εικονες

Το ευχερές..συμπέρασμα είναι ότι η δυσκοιλιότητα βρέθηκε να είναι η συχνότερη αιτία οξείας μορφής πόνου στην κοιλιά.  Εδώ πρέπει να  επισημανθεί πως..  μερικοί γιατροί, αποφεύγουν να κάνουν.. δακτυλική εξέταση διότι φοβούνται ότι αυτό δυνατόν να προκαλέσει.. σωματική ενόχληση και ψυχική αναστάτωση στα παιδιά. Η εξέταση αυτή επιτρέπει στο γιατρό να αντιληφθεί.. εάν υπάρχουν στο κάτω μέρος του παχέος εντέρου ή στο ορθό, σφηνωμένα, σκληρά κόπρανα λόγω δυσκοιλιότητας ή ακόμη κοπρόλιθοι.  Η εξέταση μπορεί να γίνει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα από έμπειρο γιατρό. Είναι όμως απαραίτητο ο γιατρός να εξηγήσει με απλά κατανοητά λόγια στο παιδί και στους γονείς του, τη σημασία της εξέτασης και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει.Επιπρόσθετα ο γιατρός θα πρέπει να κάνει μια ολοκληρωμένη γενική εξέταση του παιδιού ,διότι δυνατόν να βρει άλλες αιτίες που ευθύνονται για τον κοιλιακό πόνο όπως κρυολόγημα, αμυγδαλίτιδα ή ακόμα και πνευμονία.

Αποτέλεσμα εικόνας για κοσμασερ εικονες

Συμπερασματικά…Στη διαγνωστική διερεύνηση πόνου στην κοιλιά, μια απλή δακτυλική εξέταση για τη δυσκοιλιότητα, η οποία είναι η συχνότερη αιτία κοιλιακών πόνων στα παιδιά, είναι αναγκαίαΣυμβάλλει σημαντικά στη διάγνωση… μεγάλου ποσοστού περιπτώσεων κοιλιακών πόνων στα παιδιά…που οφείλεται στη δυσκοιλιότητα , μια αρρώστεια ρουτίνα, με τα σκουπίδια που τα παιδιά μας συνηθίζουν να τρώνε..Ομως αυτή είναι μια άλλη θλιβερή ιστορία, που σχεδόν την έχουμε εξαντλήσει…Πόσο σοφές είναι αλήθεια οι λαϊκές παροιμίες…όπως ας πούμε ¨Στου κουφου την πόρτα..όσο θέλεις βρόντα….¨

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: