RSS Feed

ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ… ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ..ΓΥΡΩ ΜΑΣ..

copyright   https://kosmaser.wordpress.com/ ©Σήμερα που με αφορμή τα προβλήματα πολύ καλού φίλου, καθίσαμε με την καλη μου Αλεξανδρα, να κουβεντιάσουμε τα προβληματα της τρίτης ηλικίας, (μέσα απ την κριτική, ιατρική και αγαπητική σκέψη μιας κορυφαίας κλινικής ψυχιάτρου..)

Λοιπόν θα ξεκινήσουμε με γενικότητες, κι όπου νομίζεις , θα με διακόπτεις και θα με ρωτάς. Σύμφωνοι;Η «Τρίτη Ηλικία»  Κοσμά μου, έχει καθιερωθεί σαν μια φάση στη ζωή του ανθρώπου με τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που έχουν να κάνουν όχι μόνο με τη σωματική,φυσιολογική εξασθένιση ή και την ύπαρξη οξέων ή χρόνιων νοσημάτων, αλλά και με αλλαγές της κοινωνικής ζωής.Ο ηλικιωμένος άνθρωπος, καλείται καθημερινά να Αποδεικνύει..Ότι»Δεν Έχει Αρχίσει Να Τα Χάνει«,

 

Ότι Μπορεί Να Σκέπτεται Παραγωγικά Και Να Συμμετέχει στην καθημερινή ζωή ενεργάΌτι Έχει Και Αυτός, Ίσως, Όνειρα Και Επιθυμίες Να Πραγματοποιήσει Ακόμη Στη Ζωή Του…Κι Οτι Είναι Ακόμα Χρήσιμος Και Απαραίτητοςκαι οι άλλοι έχουν την ανάγκη του…Αν ,για κάποιο λόγο, αυτή η ανάγκη χαθεί, τότε αρχίζουν να δημιουργούνται προϋποθέσεις εκδήλωσης..Μίας Ψυχικής Διαταραχής...η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε Επιβάρυνση, Οποιασδήποτε Σωματικής Ασθένειας υπεβοσκε, περιμένοντας Τη…Μείωση Της Ψυχοσωματικής Άμυνας Του Ατόμου,για να Διαμορφωθεί.Ομως..Μέσα του…μέσα στην ψυχή του…η απόφαση έχει τελεσιδικησει και κατέστη..οριστική:Ειναι Αχρηστος.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ειναι Αχρηστος.

Εδώ μπορούμε να δούμε οτι υπάρχουν κάποιοι  παράγοντες που επιδρουν στην εμφάνιση ψυχιατρικών διαταραχών σ αυτή την ηλικία, Αυτοί που έχουν να κάνουν με το ίδιο το άτομο.Α. προϋπάρχουσες ψυχιατρικές διαταραχές Β. οργανικές αλλοιώσεις του εγκεφάλου Γ. Συχνές σωματικές ασθένειες ή χρόνια νοσήματα Δ. Αναζωπύρωση παλαιών ασθενειών.Και Παράγοντες που έχουν να κάνουν με το κοινωνικό περιβάλλον.Σε μια κοινωνία που τη χαρακτηρίζουν η απόδοση και ο καταναλωτισμός.. ο αδύναμος και μη αποδοτικός είναι λιγότερο αποδεκτός..

 

 

Αλήθεια Αλεξάνδρα, τί ακριβώς είναι :Οι Συναισθηματικές Ψυχώσεις.Εδώ έχουμε μιαν αλλαγή της ψυχο-παθολογικής εικόνας με «σωματοποίηση»της συμπτωματολογίας και… «υποχονδριακό» ιδεασμό.

Μην τρομάζεις με την ορολογία.. τα πράγματα είναι απλά..

τραγικά απλά θα έλεγα, μόνο το…περιτύλιγμα δίνει την εντυπωση του επιστημονικού τεχνουργήματος, για δημιουργία…δυστυχώς εφέ! Ετσι καλύπτουμε την απύθμενη άγνοιά μας, της πραγματικής αιτίας, που βρίσκεται καλά κρυμμένη μες στην ψυχή μας..Οι καταθλιπτικές σκέψεις αποκτούν αυξημένο παρανοϊκό περιεχόμενο, ιδιαίτερα συχνά  Σε.. Μοναχικά Άτομα, Ή Συντροφευμένα Με Απαξιωτικές Όμως Τάσεις Για Τον Σύντροφο, Που Τον Θεωρούν Ασήμαντο, Κουραστικό, Εκνευριστικό,  και χωρίς , κατ αυτούς, περιεχόμενο, που πρέπει να σιωπά, και να μην παίρνει καμμιά πρωτοβουλία..Οι διπολικές διαταραχές , σα να λέμε η μανιοκατάθλιψη εμφανίζουν μια ανάλογη εξέλιξη.

copyright   https://kosmaser.wordpress.com/ ©

Για να μη μπούμε σε κουραστικές λεπτομέρειες, που δεν έχουν νόημα για τη συζήτησή μας ,μια τέτοια συγκρουσιακή πορεία οδηγεί στην τελική εξέλιξη μιας σχιζοφρενικής διαταραχής,Και Μην Απορείς, Όντως Έχουμε Σχιζοφρένεια,και αναζητώντας στοιχεία, θα ταξινομούσαμε παράγοντες που έχουν σχέση με: Τη ..Δομή Της Προσωπικότητας Του Υποκειμένου,Το Κοινωνικό Του Περιβάλλον, Και Τη Γενικότερη Σωματική Υγεία Του.Ιδιαίτερα το κοινωνικό περιβάλλον,
και η γενικότερη σωματική υγεία…
καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία  της ψυχοσωματικής αυτής  νόσου, στους συγκεκριμμένους ασθενείς. -Για πές μου Αλεξάνδρα , όντως μια διαταραχή ή μια σχιζοφρένεια μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμη άνοια;

Αποτέλεσμα εικόνας για Ειναι Αχρηστος.

Ευτυχώς όχι.Σε αντίθεση με τις όποιες  αρχικές υποθέσεις ότι μια σχιζοφρένεια μπορεί να  οδηγήσει σε πρώιμη άνοια, σήμερα είμαστε βέβαιοι, ότι οι σχιζοφρενείς δεν εμφανίζουν συχνότερα ανοϊκές διαταραχέςαπ’ ότι και ο γενικότερος πληθυσμός.-Για πές μου δυο λόγια για τις:Πρωτοεμφανιζόμενες ψυχικές διαταραχές σε μεγάλη ηλικία.Πρόκειται κυρίως για: τα λεγόμενα….·       Οργανικά Ψυχοσύνδρομα ·       Τα Καταθλιπτικά Σύνδρομα 
και σε μικρότερο βαθμό για: ·       Παρανοειδείς – Ψευδαισθητικές Καταστάσεις Και ·       Νευρωτικές Εικόνες Με Κυρίαρχη Συμπτωματολογία…….. ·       Το Άγχος.Τώρα, τα οργανικά ψυχοσύνδρομα.είναι  διαταραχές των ψυχικών λειτουργιών που οφείλονται σε αλλοιώσεις της εγκεφαλικής ουσίας.Οι συνηθέστερες αιτίες οργανικών ψυχο-συνδρόμων σε μεγάλες ηλικίες είναι αυτές που οδηγούν σεΣταδιακή Εκφύλιση Του Εγκεφαλικού Κυττάρου  ·       Είτε Λόγω Γήρατος   ·       Είτε Λόγω Αγγειακών Διαταραχών ·      Μεταβολικών Νόσων Ή ·       Χρόνιας Χρήσης Τοξικών Ουσιών.Ο κύριος όγκος των οργανικών ψυχο-συνδρόμων στις μεγάλες ηλικίες, καλύπτουν διάφορες μορφές άνοιας με κυριότερο εκπρόσωπό τους την άνοια τύπου Alzheimer.

copyright   https://kosmaser.wordpress.com/ ©

Το έχουμε κάνει καραμέλλα :Πρόκειται για μία προοδευτικά εξελισσόμενη νευροεκφυλιστική νόσο του ΚΝΣ ,που αρχίζει μεΔιαταραχές Της Πρόσφατης Μνήμηςκαι φθάνει μέχρι την πλήρη διακοπή της επαφής με την πραγματικότητα.Ανάλογα με την ηλικία έναρξης διακρίνουμε:·       Την Άνοια Τύπου Alzheimer Με Πρώιμη Έναρξη, Κάτω Από 65 Ετών ·       Την Γεροντική Άνοια Τ. Alzheimer Με Όψιμη Έναρξη Μετά Τα 65 . ·       Την άτυπη ή μικτής μορφής άνοια που η κλινική της εικόνα δεν είναι η τυπική της νόσου Alzheimer ή είναι εμφανής και η συμμετοχή αγγειακών διαταραχών στην εμφάνιση της νόσου αυτό που λέμε : μικτού τύπου άνοια.Σαν κυριότεροι παράγοντες που συμμετέχουν στην εμφάνιση της νόσου θεωρούνται:

α  η κληρονομικότητα, με την έννοια της αυξημένης πιθανότητας εμφάνισης της νόσου, όταν νοσεί κάποιος πρώτου βαθμού συγγενής. β. πιθανή γονιδιακή βλάβη που σχετίζεται με τα χρωμοσώματα 21, 19, 14. Έχουν απομονωθεί επίσης γονίδια φορείς της νόσου χωρίς όμως να σημαίνει ότι ο φέρων τα γονίδια θα νοσήσει (υπολειπόμενο γονίδιο). Η εναπόθεση β-αμυλοειδούς πρωτεΐνηςσε μορφή πλακών στο Κ.Ν.Σ. και βέβαια η συμμετοχή διαφόρων προδιαθεσικών παραγόντων όπως:– Η Μεγάλη Ηλικία – Το Φύλο (Οι Γυναίκες Νοσούν 13% Περισσότερο Από Τους Άνδρες) – Η Μείωση Διαφόρων Αντιοξειδωτικών Παραγόντων Στον Οργανισμό – Κρανιο-Εγκεφαλικές Κακώσεις, Νόσοι Του Κυκλοφορικού, Αρτηριακή Υπέρταση κ.ά.Το σύνολο αυτό των συμπτωμάτων εμφανίζεται σταδιακά ..Η διαφορική διάγνωση της άνοιας θα γίνει από την κατάθλιψη ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια της νόσου, όπου ο ασθενής έχει αρχίσει να βιώνει τις πρώτες δυσκολίες στη λειτουργικότητά του, γεγονός που επηρεάζει και τη γενικότερη συναισθηματική του κατάσταση αρνητικά.

copyright   https://kosmaser.wordpress.com/ ©

Συγκεκριμένη θεραπεία δεν υπάρχει.Φαρμακευτικά  χορηγούνται κυρίως:– Αναστολείς Της Χολιστεράσης- Χολινεργικοί Ανταγωνιστές- Παράγοντες Απελευθέρωσης Ακετυλοχολίνης- Ουσίες Πρόδρομες Της Ακετυλοχολίνης.Ολα είναι παρηγορητικά και μόνο..Η φαρμακευτική αγωγή συχνά συνδυάζεται με:– χορήγηση βιταμινών- χορήγηση αντιοξειδωτικών ουσιών και– υγιεινή διατροφή…Ναί σίγουρα το ιχθυέλαιο βοηθά δραματικά, όμως αν λαμβάνονταν προληπτικά, θα ήταν ακόμα καλύτερα..

Τώρα έχουμε και την  Γεροντική άνοια που Οφείλεται σε μια γενικευμένη εγκεφαλική ατροφία η οποία δημιουργείται εξελικτικά και γίνεται εμφανής μετά το 65ο έτος της ηλικίας.Η έκπτωση των ψυχικών διαταραχών είναι σταδιακή και προοδευτική, χωρίς οξείες φάσεις. Χαρακτηριστική Είναι Η Πρώιμη Εξασθένιση Της Πρόσφατης Μνήμης..Δεν θυμόμαστε αν κλειδώσαμε την πόρτα μας…ή που βάλαμε τα κλειδιά του αυτοκινήτου μας…ή που παρκάραμε.. Που Συχνά Αποτελεί Και Το Πρώτο Σύμπτωμα Της Νόσου.Ομως αρκεί με την κινδυνολογία και τη μαυρίλα της ιατρικής περιγραφής. Νάξερες πόσο τα αντιπαθώ όλα αυτα..Είναι τόσο απλό, όχι φάρμακα, όχι φοβίες, Μακάρι να κάναμε ο,τι οι πρόγονοί μας.

Και εξηγούμαι.. πάμε μερικες δεκαετίες πισω, ας πούμε η γιαγιά μου που ήρθε απ τη Μικρά Ασία. Εστησε απ την αρχή το σπίτι της στην Ελλάδα. Δούλευε απ το πρωϊ ως το βράδυ, χωρις ξεκουραση, και δεν παρεπονείτο για τίποτα.

Ετρωγε λιτά.

Πλενόταν καθημερινά…Ναί καθημερινάμε πράσινο σαπούνι και χλιαρό νερό, και μας το πέρασε σε όλους, και Περπατούσε, ή μάλλον έτρεχε συνεχώς. Οταν τα βράδια τέλειωνε απ τον κάματο της μέρας, καθόταν στο μόνο πράγμα που μόχθησε και επέμεινε και είχε επιβάλει στο σπίτι μας,  το πιάνο της, ένα γερμανικό Steinway, που της κόστισε πολλές χρυσές λίρες, και μας έπαιζε ώρες ατελείωτες,

τόσο που οι γείτονες έκαναν παράπονα στην αρχή, μετά ομως απο καιρό, κάθε φορά που η γιαγιά μας έπαιζε , σταμάταγαν οι φωνές, ακόμα και οι κουβέντες, για όση ώρα η μελωδία ξεχύνονταν απ τα ροζιασμένα δάχτυλά της, πλήν όμως απαλλαγμένα απο ρευματοειδή αρθρίτιδα..

ΓΙΑΤΙ ούτε αυτοάνοσα, αλλά ούτε νοητική έκπτωση χωρεί σ αυτόν πουασκεί τα χέρια και το μυαλό του.Για πές μου, έχεις δεί ποτέ κάποιον πιανίστα με αρθρίτιδα ή το πιό σημαντικό με άννοια ή αλτζχαϊμερ..Τί να την κάνω την κορυφαία διαγνωστική ιατρική και τα πανάκριβα φάρμακα..οταν Η Ασκηση Και Η Αποκοπή Των Κακών, Τοξικών Σκέψεων ..Θεραπευει Το 95% Ολων Των Ασθενειών…Αυτό γινόταν, για να επανέλθουμε στη γιαγιούλα μου, μέχρι και την παραμονή του θανατου της,  στα 93 χρόνια της… Που Αφού Έπαιξε Τον Αγαπημένο Της Chopin.. ( αυτό δεν το κατάλαβα ποτέ…Γιατί το νυκτερινό του Σοπέν;) Μας Φίλησε Όλους Και Ξάπλωσε, Ζητώντας Απ Τον Πατέρα Μου Να Της Ψάλλει Το :¨Εις Θεός Μέγας..¨  Μετά Απλά…Κοιμήθηκε..Ο Θεός ας Την αναπαύει..

Και τώρα μη μου πείς για άννοια και Αλτζτχάϊμερ, και κληρονομικότητες και ένα σωρό ανοησίες της συγχρονης ιατρικής μας…Το ξερό μας το κεφάλι φταίει και μόνο..Κι όταν βλέπω ανθρώπους υγιείς καθ όλα, χωρίς προβλήματα επιβίωσης ·       Με Άριστο Κοινωνικό Περιβάλλον, Και Πολλούς Φίλους, ·       Να Τρώγονται Μεταξύ Τους, ·       Απαξιώνοντας Ο Ένας Τον Άλλον Και ·       Να Μην Μπορούν Να Εξισορροπήσουν Τις Σχέσεις Τους, Όντας Και Στο ¨Κύτταρο Της Εκκλησίας ¨.. Απογοητεύομαι..

Ας είναι , ξεφόρτωσα πάνω σου.Πάμε μια βόλτα στο Θησείο να χαλαρώσουμε..ξέρεις υπάρχει ένα μέρος που το…..

copyright   https://kosmaser.wordpress.com/©

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

4 responses »

  1. Παράθεμα: Η ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ | iassis

  2. Παράθεμα: Η ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ « iassis

  3. Τα προβλήματα υπάρχουν για να..τα ξεπερνούμε, Αλεξάνδρα μου.

  4. Eυχαριστώ πολύ για ολες αυτές τις πληροφορίες τόσο εσάς όσο και την κ. Αλεξάνδρα την συνονώματί μου.
    Καλή σας νύχτα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: