ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ..ΓΥΡΩ ΜΑΣ..



Μέσα απ την  ιατρική και αγαπητική σκέψη μιας κορυφαίας κλινικής ψυχιάτρου, της Αλεξανδρας κουβεντιάζουμε τα προβληματα της τρίτης ηλικίας.

Η Τρίτη Ηλικία  Κοσμά μου, έχει καθιερωθεί σαν μια φάση στη ζωή του ανθρώπου, με τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που έχουν να κάνουν όχι μόνο με τη σωματική,φυσιολογική εξασθένιση ή και την ύπαρξη οξέων ή χρόνιων νοσημάτων, αλλά και με αλλαγές της κοινωνικής ζωής.

Ο ηλικιωμένος , καλείται καθημερινά να Αποδειξει, Ότι,Δεν Έχει Αρχίσει Να Τα Χάνει. Ότι Μπορεί Να Σκέπτεται Παραγωγικά Και Να Συμμετέχει στην καθημερινή ζωή ενεργά Ότι Έχει Και Αυτός, Ίσως, Όνειρα Και Επιθυμίες Να Πραγματοποιήσει Ακόμη Στη Ζωή Του  Κι Οτι Είναι Ακόμα Χρήσιμος Και Απαραίτητος, και οι άλλοι έχουν την ανάγκη του.

Αν για κάποιο λόγο, αυτή η ανάγκη χαθεί, τότε αρχίζουν να δημιουργούνται προϋποθέσεις εκδήλωσης, μιας Ψυχικής Διαταραχής,η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε Επιβάρυνση Οποιασδήποτε Ασθένειας υπεβοσκε,  περιμένοντας Τη Μείωση Της Ψυχοσωματικής Άμυνας Του Ατόμου,για να Διαμορφωθεί.

Ομως Μέσα του, μέσα στην ψυχή του η απόφαση έχει τελεσιδικησει κι εχει καταστη οριστική:

Ειναι Α χ ρ η σ τ ο ς .

Εδώ μπορούμε να δούμε  κάποιους  παράγοντες που επιδρουν στην εμφάνιση ψυχιατρικών διαταραχών  σ αυτή την ηλικία, που έχουν να κάνουν με το ίδιο το άτομο.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ειναι Αχρηστος.

Α. προϋπάρχουσες διαταραχές 

Β. οργανικές αλλοιώσεις του εγκεφάλου 

Γ. Σωματικές ασθένειες ή χρόνια νοσήματα 

Δ. Αναζωπύρωση παλαιών ασθενειών.

Να δουμε λιγο τις Συναισθηματικές Ψυχώσεις.

Εδώ έχουμε μιαν σωματοποίηση των συμπτωματων και υποχονδριακό ιδεασμό.

Ισως μας τρομάζει η ορολογία, πλην ομως τα πράγματα είναι απλά ,τραγικά απλά θα έλεγα, μόνο το περιτύλιγμα δίνει την εντυπωση του επιστημονικού τεχνουργήματος, για δημιουργία δυστυχώς εφέ .Ετσι καλύπτουμε την απύθμενη άγνοιά (μας), της πραγματικής αιτίας, που βρίσκεται καλά κρυμμένη μες στην ψυχή μας.

Οι καταθλιπτικές σκέψεις αποκτούν αυξημένο παρανοϊκό περιεχόμενο, ιδιαίτερα συχνά Σε Μοναχικά Άτομα, ή  Συντροφευμένα Με Απαξιωτικές Όμως Τάσεις Για Τον Σύντροφο, Που Τον Θεωρούν Ασήμαντο, Κουραστικό, Εκνευριστικό, και χωρίς , κατ αυτούς, περιεχόμενο, που πρέπει να σιωπά, και να μην παίρνει καμμιά πρωτοβουλία.

Οι διπολικές διαταραχές , η μανιοκατάθλιψη εμφανίζουν μια ανάλογη εξέλιξη για να μη μπούμε σε κουραστικές λεπτομέρειες, που δεν έχουν νόημα για τη συζήτησή μας ,μια τέτοια συγκρουσιακή πορεία οδηγεί στην τελική εξέλιξη μιας σχιζοφρενικής διαταραχής,και Μην Απορείς, Όντως Έχουμε Σχιζοφρένεια,και αναζητώντας στοιχεία, θα ταξινομούσαμε παράγοντες που έχουν σχέση με: 

Τη Δομή Της Προσωπικότητας Του Υποκειμένου Το Κοινωνικό Του Περιβάλλον, Και Τη Γενικότερη Σωματική Υγεία Του.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ειναι Αχρηστος.

Ιδιαίτερα το κοινωνικό περιβάλλον,και η γενικότερη σωματική υγεία καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία  της ψυχοσωματικής αυτής νόσου, στους συγκεκριμμένους ασθενείς. 

Αλεξάνδρα ,όντως μια διαταραχή ή μια σχιζοφρένεια  μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμη άνοια;

Ευτυχώς όχι.Σε αντίθεση με τις όποιες  αρχικές υποθέσεις ότι μια σχιζοφρένεια , μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμη άνοια, σήμερα είμαστε βέβαιοι, ότι οι σχιζοφρενείς δεν εμφανίζουν συχνότερα  ανοϊκές διαταραχές απ’ ότι και ο γενικότερος πληθυσμός.

Οι πρωτοεμφανιζόμενες ψυχικές διαταραχές σε μεγάλη ηλικία τα Οργανικά Ψυχοσύνδρομα Τα Καταθλιπτικά Σύνδρομα  και σε μικρότερο βαθμό οι Παρανοειδείς – Ψευδαισθητικές Καταστάσεις Και Νευρωτικές Εικόνες Με Κυρίαρχη Συμπτωματολογία  Το Άγχος  οφείλονται σε αλλοιώσεις της εγκεφαλικής ουσίας.Οι συνηθέστερες αιτίες οργανικών ψυχο-συνδρόμων σε μεγάλες ηλικίες, είναι αυτές που οδηγούν σε Σταδιακή Εκφύλιση Του Εγκεφαλικού Κυττάρου Είτε Λόγω Γήρατος   Είτε Λόγω Αγγειακών Διαταραχών Μεταβολικών Νόσων ή Χρόνιας Χρήσης Τοξικών Ουσιών.

Ο κύριος όγκος των οργανικών ψυχο-συνδρόμων στις μεγάλες ηλικίες, καλύπτουν διάφορες μορφές άνοιας με κυριότερο εκπρόσωπό τους την άνοια τύπου Alzheimer.

copyright   https://kosmaser.wordpress.com/ ©

Πρόκειται για μία προοδευτικά εξελισσόμενη νευρο εκφυλιστική νόσο του ΚΝΣ ,που αρχίζει με Διαταραχές Της Πρόσφατης Μνήμης και φθάνει μέχρι την πλήρη διακοπή της επαφής με την πραγματικότητα.

Ανάλογα με την ηλικία έναρξης διακρίνουμε:

Την Άνοια Τύπου Alzheimer Με Πρώιμη Έναρξη, Κάτω Από 65 Ετών 

Την Γεροντική Άνοια Τ. Alzheimer Με Όψιμη Έναρξη  Μετά Τα 65 .

Την άτυπη ή μικτής μορφής άνοια που η κλινική της εικόνα δεν είναι η τυπική της νόσου Alzheimer ή είναι εμφανής και η συμμετοχή αγγειακών διαταραχών στην εμφάνιση της νόσου αυτό που λέμε : μικτού τύπου άνοια.

Σαν κυριότεροι παράγοντες που συμμετέχουν στην εμφάνιση της νόσου θεωρούνται:

 α  η κληρονομικότητα, με την έννοια της αυξημένης πιθανότητας εμφάνισης της νόσου, όταν νοσεί κάποιος πρώτου βαθμού συγγενής. 

β. πιθανή γονιδιακή βλάβη χωρίς όμως να σημαίνει ότι ο φέρων τα γονίδια θα νοσήσει ,υπολειπόμενο γονίδιο. 

Η εναπόθεση β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης σε μορφή πλακών στο Κ.Ν.Σ. και βέβαια η συμμετοχή διαφόρων προδιαθεσικών παραγόντων όπως: 

Η Μεγάλη Ηλικία

– Το Φύλο. Οι Γυναίκες Νοσούν 13% Περισσότερο Από Τους Άνδρες

– Κρανιο-Εγκεφαλικές Κακώσεις, Νόσοι Του Κυκλοφορικού, Αρτηριακή Υπέρταση κ.ά.

Το σύνολο αυτό των συμπτωμάτων εμφανίζεται σταδιακά. Η διαφορική διάγνωση της άνοιας θα γίνει από την κατάθλιψη ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια της νόσου, όπου ο ασθενής έχει αρχίσει να βιώνει τις πρώτες δυσκολίες στη λειτουργικότητά του, γεγονός που επηρεάζει και τη γενικότερη συναισθηματική του κατάσταση αρνητικά.

Συγκεκριμένη θεραπεία δεν υπάρχει.

Φαρμακευτικά  χορηγούνται :

– Αναστολείς Της Χολιστεράσης

– Χολινεργικοί Ανταγωνιστές

– Παράγοντες Απελευθέρωσης Ακετυλοχολίνης

– Ολα είναι παρηγορητικά και μόνο..Τώρα έχουμε και την  Γεροντική άνοια, που Οφείλεται σε μια γενικευμένη  εγκεφαλική ατροφία η οποία δημιουργείται εξελικτικά και γίνεται εμφανής μετά το 65ο έτος της ηλικίας.

Η έκπτωση των ψυχικών διαταραχών είναι σταδιακή και προοδευτική, χωρίς οξείες φάσεις. Χαρακτηριστική Είναι Η Πρώιμη Εξασθένιση Της Πρόσφατης Μνήμης.

Δεν θυμόμαστε αν κλειδώσαμε την πόρτα μας ή που βάλαμε τα κλειδιά του αυτοκινήτου μας ή που παρκάραμε  Που Συχνά Αποτελεί Και Το Πρώτο Σύμπτωμα Της Νόσου.

Ομως αρκεί με την κινδυνολογία και τη μαυρίλα της ιατρικής περιγραφής. Νάξερες πόσο τα αντιπαθώ όλα αυτα. Είναι τόσο απλό, όχι φάρμακα, όχι φοβίες, Μακάρι να κάναμε ο,τι οι πρόγονοί μας.

Και εξηγούμαι,πάμε μερικες δεκαετίες πισω, ας πούμε η γιαγιά μου που ήρθε απ τη Μικρά Ασία. Εστησε απ την αρχή το σπίτι της στην Ελλάδα. Δούλευε απ το πρωϊ ως το βράδυ, χωρις ξεκουραση, και δεν παρεπονείτο για τίποτα. Ετρωγε λιτά.Πλενόταν καθημερινά. Ναί καθημερινά με πράσινο σαπούνι και χλιαρό νερό, και μας το πέρασε σε όλους, και Περπατούσε, ή μάλλον έτρεχε συνεχώς. 

Οταν τα βράδια τέλειωνε απ τον κάματο της μέρας, καθόταν στο μόνο πράγμα που μόχθησε και επέμεινε και είχε επιβάλει στο σπίτι μας,  το πιάνο της, ένα γερμανικό Steinway, που της κόστισε πολλές χρυσές λίρες, και μας έπαιζε ώρες ατελείωτες,τόσο που οι γείτονες έκαναν παράπονα στην αρχή, μετά ομως απο καιρό, κάθε φορά που η γιαγιά μας έπαιζε , σταμάταγαν οι φωνές, ακόμα και οι κουβέντες, για όση ώρα η μελωδία ξεχύνονταν απ τα ροζιασμένα δάχτυλά της, πλήν όμως απαλλαγμένα απο ρευματοειδή αρθρίτιδα γιατι ούτε αυτοάνοσα, αλλά ούτε νοητική έκπτωση χωρεί σ αυτόν που ασκεί τα χέρια και το μυαλό του.

Για πές μου, έχεις δεί ποτέ κάποιον πιανίστα με αρθρίτιδα ή το πιό σημαντικό με άννοια ή αλτσχαϊμερ.

Τί να την κάνω την κορυφαία διαγνωστική ιατρική και τα πανάκριβα φάρμακα οταν 

Η Ασκηση Και Η Αποκοπή Των Κακών, Τοξικών Σκέψεων.Θεραπευει Το 95% Ολων Των Ασθενειών.

Αυτό γινόταν, για να επανέλθουμε στη γιαγιούλα μου, μέχρι και την παραμονή του θανατου της,  στα 93 χρόνια της, που ,Αφού Έπαιξε Τον Αγαπημένο Της Chopin, αυτό δεν το κατάλαβα ποτέ, γιατί το νυκτερινό του Σοπέν; Μας Φίλησε Όλους Και Ξάπλωσε, Ζητώντας Απ Τον Πατέρα Μου Να Της Ψάλλει Το :¨Εις Θεός Μέγας ¨ 

Μετά Απλά¨Κοιμήθηκε¨οχι τον αιωνιο οπως συνηθιζουν να λενε, αλλα τον ¨προσωρινο¨ υπνο..

Ο Θεός να  Την αναπαύει.

Και τώρα μη μου πείς για άννοια και Αλτζτχάϊμερ, και κληρονομικότητες και ένα σωρό ανοησίες της συγχρονης ιατρικής μας.Το ξερό μας το κεφάλι φταίει και μόνο.Κι όταν βλέπω ανθρώπους υγιείς καθ όλα, χωρίς προβλήματα επιβίωσης

 · Με Άριστο Κοινωνικό Περιβάλλον, Και Φίλους,

 · Να Τρώγονται Μεταξύ Τους, 

·  Απαξιώνοντας Ο Ένας Τον Άλλον Και 

·  Να Μην Μπορούν Να Εξισορροπήσουν Τις Σχέσεις Τους, Όντας Και Στο ¨Κύτταρο Της Εκκλησίας ¨, Απογοητεύομαι.

Ας είναι , Πάμε μια βόλτα στο Θησείο να χαλαρώσουμε,ξέρεις υπάρχει ένα μέρος που το….

copyright   https://kosmaser.wordpress.com/©

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Ένα σχόλιο »

  1. Παράθεμα: Η ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ | iassis

  2. Παράθεμα: Η ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ « iassis

  3. Τα προβλήματα υπάρχουν για να..τα ξεπερνούμε, Αλεξάνδρα μου.

  4. Eυχαριστώ πολύ για ολες αυτές τις πληροφορίες τόσο εσάς όσο και την κ. Αλεξάνδρα την συνονώματί μου.
    Καλή σας νύχτα.

Σχολιάστε