ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ..ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗ ΖΕΣΤΗ..


 

 


 



Το σώμα μας αποτελείται από νερό σε ποσοστό περίπου 80%. 

Το νερό βοηθά στη διατήρηση της ιδανικής θερµοκρασίας στο σώµα . Συµβάλει στη σωστή λειτουργία εντέρου και νεφρών και προσφέρει ενυδάτωση στις αρθρώσεις και το δέρµα.

Τη χειµερινή περίοδο το αίσθηµα της δίψας δεν είναι τόσο έντονο όσο το καλοκαίρι. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα να πίνουµε λιγότερο νερό απ’ όσο πραγµατικά πρέπει να καταναλώνουµε. 

Αυτό δημιουργεί χωρίς να το καταλαβαίνουμε αφυδάτωση, με συνέπειες τους πονοκεφάλους, την κούραση, την κακή λειτουργία του οργανισμού και γενικά ενός αισθήματος εξάντλησης.

Επιπλέον, άνθρωποι µεγαλύτερης ηλικίας που λαµβάνουν την καθηµερινή φαρµακευτική τους αγωγή είναι σηµαντικό να πίνουν αρκετό νερό, καθώς βοηθάει σηµαντικά στη σωστή διάλυση των ουσιών των φαρμάκων μέσω του συκωτιού. 

Η µη επαρκής ενυδάτωση των ατόµων που λαµβάνουν αρκετά χάπια ηµερησίως, οδηγεί σε µεγάλη επιβάρυνση του οργανισµού τους και στην εµφάνιση νέων προβληµάτων.

Επίσης, η µακροχρόνια αφυδάτωση των αρθρώσεων µπορεί να µειώσει την ικανότητά τους να απορροφούν τους κραδασµούς στο σώµα και αυτό µπορεί να επιφέρει πόνους παροδικούς ή μακροχρόνιους.

Τι Συµβαίνει Στο Σώµα Μας 

Όταν Αφυδατωνόµαστε

Καθώς το σώµα δέχεται λιγότερα υγρά για να εκτελέσει τις διάφορες λειτουργίες του, το αίµα αναγκαστικά συµπυκνώνεται. 

Συνέπεια αυτού είναι ότι το καρδιαγγειακό σύστηµα δουλεύει πιο σκληρά για να στείλει το αίµα στα όργανα του σώµατος. 

Η υψηλή πύκνωση στο αίµα κάνει επίσης τα νεφρά να συγκρατούν λιγότερο νερό, γι’ αυτό και η ούρηση κατά την αφυδάτωση είναι περιορισµένη. 

Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να μην τροφοδοτούνται σωστά με θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο βασικά λειτουργικά όργανα του σώματος, όπως ο εγκέφαλος, εξού και οι πονοκέφαλοι.

Συνέπειες Αφυδάτωσης

Υπάρχουν συγκεκριµένα συµπτώµατα που σχετίζονται µε την αφυδάτωση και είναι εύκολο να τα αντιληφθείτε. : 

  • Γαστρεντερικές διαταραχές – Η έλλειψη νερού στον γαστρεντερικό σωλήνα µπορεί να προκαλέσει δυσπεψία, δυσκοιλιότητα και καούρα. Κακή λειτουργία του εντέρου σημαίνει κακή μεταφορά θρεπτικών συστατικών στο υπόλοιπο σώμα.
  • Ξηροστοµία και κακοσµία στο στόµα – Με την αφυδάτωση µειώνεται η παραγωγή σάλιου και δηµιουργείται ξηρότητα. Αυτό επιτρέπει στα διάφορα βακτηριδια να πολλαπλασιαστούν στο στόµα, οδηγώντας τελικά στην κακοσµία. Επίσης το σάλιο ως αρχή της πέψη, μη έχοντας σωστή σύσταση λόγω της αφυδάτωσης, εμποδίζει κατ’ επέκταση και την σωστή πέψη.
  • Αίσθηµα εξάντλησης – Η αφυδάτωση αναγκάζει το σώµα να δουλέψει σκληρότερα για να επιτελέσει βασικές λειτουργίες. Αυτό µπορεί να σηµαίνει ότι όταν είµαστε αφυδατωµένοι έχουµε χαµηλότερη πίεση, αυξηµένους παλµούς και µειωµένη ροή του αίµατος στον εγκέφαλο. Άρα νιώθουµε κούραση ή και εξάντληση. 
  • Ξηροδερµία – Η χρόνια αφυδάτωση αποτυπώνεται στο δέρµα µε περιστατικά ξηροδερµίας. Σε συνδυασµό µε την υψηλή κατανάλωση καφέ και τα πολύ ζεστά ντους, η ξηροδερµία µπορεί να επιδεινωθεί και να χρήζει θεραπείας. 
  • Προβλήµατα σε διάφορα ζωτικά όργανα – Η αφυδάτωση µπορεί να προκαλέσει ή να φέρει σε έξαρση ένα ήδη υπάρχον πρόβληµα σε κυκλοφορικό, νεφρά, µυς, καρδιά, µάτια και εγκέφαλο. 
  • Πόνος στις αρθρώσεις – Η χρόνια αφυδάτωση επιβαρύνει τη λειτουργία των αρθρώσεων, δηµιουργεί πόνους και συνθήκες για πιθανές φλεγµονές εντός της άρθρωσης.
  • Κράμπες στους μυς – Η ελλειπής ενυδάτωση του οργανισμού πέραν της κούρασης στο μυϊκό σύστημα, μπορεί να προκαλέσει και συχνές κράμπες. Ο μη ενυδατωμένος μυς έχοντας λιγότερα υγρά χάνει σε ελαστικότητα και για αυτό προκαλούνται οι κράμπες.
  • Αίσθηµα µόνιµης πείνας – Πολλές φορές όταν το σώµα µας δίνει εντολή µέσω του νευρικού συστήµατος ότι είναι ώρα για φαγητό, στην πραγµατικότητα είναι ένα κεκαλυµένο µήνυµα δίψας που µεταφράζεται σε πείνα. 

 

Πώς Να Αποφύγετε 

Την Βαριά Αφυδάτωση Με Απλές 

Καθηµερινές Κινήσεις

Πολλές φορές η καθηµερινότητα µας κάνει και παραβλέπουµε τα σηµάδια της αφυδάτωσης και να βάζουµε επαγγελµατικές και άλλες υποχρεώσεις στο προσκήνιο. 

Βέβαια, οι δικές µας επιλογές δεν είναι πάντα σύµφωνες µε τις ανάγκες που έχει το σώµα µας. 

Μερικές απλές καθηµερινές συνήθειες, για να καταπολεµήσετε την αφυδάτωση : 

Πιείτε 2 ποτήρια νερό µόλις ξυπνήσετε. 

Δοκιμάστε απλές και αστείες εφαρµογές στο κινητό που θα σας θυμίζουν να πίνετε περισσότερο νερό µέσα στη µέρα. 

Κάντε την ώρα του διαλείµµατος και ώρα ενυδάτωσης για όλους. 

Αφήστε ένα μπουκάλι νερό δίπλα από την οθόνη σας.

Σίγουρα θα πιείτε περισσότερο νερό.

Θυµηθείτε να πάρετε νερό σας µαζί στο γυµναστήριο. 

Πίνετε πάντα νερό µαζί µε τον καφέ 

Πίνετε πάντα νερό πριν από κάθε γεύμα. 

Χαιρετε.

 

 

 

 

Πηγή: sciencetimes.com

 

 

 

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε