RSS Feed

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ…ΕΠΙΜΗΘΕΙΣ..ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ..

 

 

 

 

 

ΝΟΤΙΑ ΥΨΙΠΕΔΑ

 

Οσοι μένουμε κατω απ τον Αττικό ουρανό, και απολαμβάνουμε το περίφημο κλίμα της Αττικής, χαιρόμαστε τις συνεχείς αλλαγές του καιρού, απ το κρύο, στο νοτιά, και μετά στο βοριά και πάει λέγοντας,

Τωρα τί να σας πώ για την αιθαλομίχλη , και τις λοιπές ανοησίες των ΜΜΕ, που με περίτεχνο τροπο, απελπίζουν τον κόσμο, που , ξαναγύρισε στις παραδοσιακές μεθόδους θέρμανσης.Απ το μπαλκόνι του Ζάχου παρατηρώντας τον ορίζοντα, ούτε νέφος είδα ούτε αιθαλομίχλη. Το αντίθετο, η μυρουδιά του φυσικού ξύλου, και ο γαλάζιος καπνός απ τις καμινάδες,μου έδωσε την αίσθηση του χωριού μου, που αυτόν τον καιρό έχει μισό μέτρο χιόνι κι ας όψονται οι ανόητες πλην υποχρεωτικές ανάγκες που με κάνουν να μένω κάτω απ τον Αττικό ουρανό

Ομως ας επανέλθουμε.Το έντονο κρύο και η ανυπαρξία θέρμανσης, βοηθούν στη δημιουργία προβλημάτων σε πολλούς συνανθρώπους μας, ιδίως όσους βρίσκονται στην τρίτη ηλικία.Μια και οι γιατροί, του ας πούμε συστήματος υγείας, είτε απεργούν είτε έχουν πολλούς ασθενείς,οι περισσότεροι με προβλήματα,τρέχουν στα εφημερεύοντα Νοσοκομεία,τα οποία σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος όχι μονον των εκτάκτων αλλά και των χρονίων περιστατικών.Η περίοδος που διανύουμε, κατα τον Ζάχο είναι το πάρτυ των εγκεφαλικώνπου τα ευνοεί το απότομο ιδίως κρύο.Ας τον ακούσουμε τί έχει να μας πεί για την τρίτη αιτία θανάτου των μή Προμηθέων συνανθρώπων μας. 

 

ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ..ΤΑ ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΜΑΣ..

 

 

Ο εγκέφαλος μας, φίλοι μου,είναι το κέντρο ελέγχου σχεδόν των πάντων ή εν πάσει περιπτώσει όσων μας φέρνουν σε επικοινωνία με τον κόσμο των αισθήσεων. αποτελείται από δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα, και μεταξύ των αλλων Ελέγχει και την ικανότητα της όρασης, της ακοής, της γεύσης, της όσφρησης, της ομιλίας και της κίνησης. Η σκέψη, η ευαισθησία της μνήμης, της κρίσης και της παρατηρητικότητας επίσης, ξεκινούν από τον εγκέφαλο.

Τώρα σχετικά με τις άλλες λειτουργίες, τις υψηλότερες και λεπτότερες, υπάρχει ένα άλλο Κέντρο, για το οποίο θα μιλήσουμε κάποια άλλη στιγμή.Το πολύτιμο αίμα μας ,παρέχει συνεχώς οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στον εγκέφαλο μέσω τεσσάρων βασικών αρτηριών που είναι Οι Καρωτίδες Δεξιά Και Αριστερή, Οι Οποίες Εύκολα ψηλαφώνται δίπλα στον τράχηλο, στην περιοχή του λαιμού. Και οι Δύο μικρότερες αρτηρίες, οι σπονδυλικές ,που εισέρχονται από το πίσω μέρος του εγκεφάλου και ¨τρέφουν¨ περιοχές που ευθύνονται για την ανάπτυξη, την καρδιακή λειτουργία και τη θερμοκρασία του σώματος.

Όταν η παροχή του αίματος σε μία περιοχή του εγκεφάλου σταματήσει, τα κύτταρα που δεν παίρνουν οξυγόνο πεθαίνουν.

Η βλάβη του εγκεφάλου που ακολουθεί ονομάζεται εγκεφαλικό.

 

 

 

Ένα εγκεφαλικό μπορεί να είναι ελαφρύ ή πολύ σοβαρό και τα αποτελέσματά του προσωρινά ή μόνιμα. Η σοβαρότητα ενός εγκεφαλικού εξαρτάται από Την Έκταση Και Τον Εντοπισμό Της Καταστροφής Των Νευρικών Κυττάρων. Διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου ελέγχουν διαφορετικές λειτουργίες κι έτσι τα συμπτώματα εξαρτώνται από την περιοχή η οποία θα υποστεί τη βλάβη.

Ακόμα και ένα ελαφρύ εγκεφαλικό,μπορεί να είναι καταστροφικό,εάν επηρεάσει ένα κρίσιμο σημείο του εγκεφάλου.Εξ άλλου από τα εγκεφαλικά που έχουμε κάθε χρόνο, τα μισά συμβαίνουν σε άτομα άνω των 65 ετών , παίρνοντας έτσι τη τρίτη θέση, στις αιτιες θανάτου. Νά γιατί φωνάζω συνεχώς για πρόληψη.Οχι πολύ φαγητό πάνω απ τα 60. Οπως τρώει ο εγγονός σου ρε Γιάννη.Ακριβώς τόσο λίγο.Σαν πουλάκι, και θα πετάς σαν πουλάκι, όχι που τώρα περπατάς λές  και σούχουν φύγει οι ζάντες.Και μην μου λές οτι η μόνη σου χαρά είναι το φαγητό, και τα περίτεχνα γκουρμέ που φτιάχνεις.

Ολα είναι μια ιδέα. Οσο πιο απλό είναι το φαγητό σου, τόσο πιο πολύ το χαίρεσαι.Να αυτή η φασολάδα που θα φάμε μετά.

 

 

 

 

 

Εχει τα πάντα, είναι νόστιμη, θρεπτική, παραδοσιακη, πολύτιμη για την υγεια μας και δεν κοστίζει περισσότερο απ ένα ¨βρώμικο¨που με καμάρι μου λές οτι τρώς, κάθε που σου δίνεται η ευκαιρία,δηλαδή ποιά ευκαρία,όταν διαλάθεις της προσοχής της καλής σου Μαρι-καίτης,που σαν κέρβερος σε προσέχει  

 

 

Και να θυμάσαι Γιάννη μου οτι Οι άντρες παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα εγκεφαλικών  από ό,τι οι γυναίκες.

Ακου λοιπόν πώς ταξινομούμε αυτή την νοσηροτητα,ανάλογα με τα αίτια που τη προκαλούν.  

Ετσι έχουμε μια Θρόμβωση, όπου η ροή προς τον εγκέφαλο φράζει απο έναν θρόμβο σε ένα αγγείο που έχει υποστεί βλάβη Τώρα στην Εμβολή η ροή ενός αγγείου που πάει στον εγκέφαλο, φράζει από θρόμβο που δημιουργείται σε ένα άλλο σημείο του σώματος, με ποιό συχνό κάποιο της καρδιάς. 

 

 

 

Και τώρα το χειρότερο απ όλα οταν μιλάμε για  Αιμορραγικό εγκεφαλικό όπου ένα αγγείο εντός ή εκτόςτου εγκεφάλου, ρήγνυται, αφήνοντας το αίμα να διαφύγει στον εγκέφαλο εγκεφαλική αιμορραγία.

Εδώ τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, ως τραγικά.Και υποσημειώνω οτι προσωπικά γνωρίζω πολύ λίγα αιμορραγικά να έχουν αίσιο τέλος, κι έλαχιστα , πλήρη αποκατάσταση.

Ενα απ αυτά είχε ένας εξαιρετικός φίλος συνονόματός σου Γιάννη, ο οποίος απεκαταστάθη πλήρως.Αυτό κι αν λέγεται θαύμα.Ηταν απ τις πιό συγκινητικές στιγμές μου, οταν τον άκουσα να ψάλλει σε μια παράκληση της Παναγίας,μετά απο μόλις ένα χρόνο.

Τώρα θα μου πείτε και ποιός είναι ο κύριος ένοχος.Η Α-νεξέλεγκτη υπέρταση,πολύ συχνά είναι ο ηθικός αυτουργός αυτής της κατάστασης. 

Κι είναι κρίμα, γιατί πλέον η υπέρταση ρυθμίζεται τέλεια, στα αρκετά ειδικά κέντρα που διαθέτουμε.

Οταν τώρα έχουμε μια παροδική διακοπή της αιματικής ροής σε ένα σημείο του εγκεφάλου ,μιλάμε για  παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο. Μπορεί να έχει διάρκεια μερικών δευτερολέπτων ή μερικών ωρών, συνήθως όμως διαρκεί λιγότερο από 24 ώρες. 

Το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, αποτελεί ένα σημαντικό προειδο-ποιητικό σημείο ενός μελλοντικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Είναι μια σαφής ένδειξη ότι η αιματική ροή προς τον εγκέφαλο είναι διαταραγμένη

 

 

 

Να γιατί προληπτικά παίρνουμε ιχθυέλαιο, παρ όλες τις αντιρρήσεις αρκετών θεραπόντων του Ιπποκρατη. Σε περίπτωση που έχουμε τα παρακάτω συμπτώματα του παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου, πάμε Νοσοκομείο. Μούδιασμα, αδυναμία, μη συνεργασία χεριού-ποδιού Παροδική απώλεια όρασης σε ένα μάτι, Δυσαρθρία ή δυσκολία στην κατανόηση λέξεων γραμμένων ή προφορικών, Παροδική αμνησία.Ο γιατρός, με την κλινική εξέταση, μπορεί να ανακαλύψει κάποια προειδοποιητικά σημεία  για μελλοντικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Ένα από αυτά είναι το φύσημα στην καρωτίδα, το οποίο σημαίνει συνήθως την ύπαρξη αθηροσκλήρυνσης μέσα στον αυλό της αρτηρίας.

Το φύσημα είναι ένας ήχος που προκαλείται από το αίμα που διασχίζει τη στενωμένη αρτηρία και ακούγεται με το στηθοσκόπιο τοποθετημένο πάνω από την αρτηρία.

Τα συμπτώματα ενός παροδικού ισχαιμικού έχουν μικρή διάρκεια. Αντίθετα, αυτά ενός εγκεφαλικού επεισοδίου διαρκούν περισσότερο από 24 ώρες.Οι βλάβες που προκαλούν τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι μόνιμες και έχουν αποτέλεσμα μία ή περισσότερες αναπηρίες. Παράλυση ή μούδιασμα της μιας πλευράς του σώματος Πτώση της γωνίας του στόματος ή παραμόρφωση του προσώπου Τύφλωση ή στιγμιαία τύφλωση του ενός ματιού.

Δυσαρθρία στην ομιλία, μη κατανόηση του γραπτού και προφορικού λόγου  Δυσκαταποσία. Ορισμένα άτομα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο όπως.

 

 

Ατομα προχωρημένης ηλικίας.Ανδρες Διαβητικοί Ατομα με ιστορικό εγκεφαλικού .Ετσι αν στο παρελθόν είχαμε, η και τώρα εχουμε Υπέρταση Καρδιακή και αγγειακή νόσο Ιστορικό παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου αυτά τα μικρά, που λέμε βλακωδως εγκεφαλικά. Οπως δεν έχουμε μια μικρή εγκυμοσύνη, το ίδιο δεν έχουμε ένα ψιλό-εγκεφαλικό.Μεγάλη σημασία θα πρέπει να δίνεται στον έλεγχο με υπερηχογράφημα των καρωτίδων, υπερηχογράφημα με Doppler Ή στο  ΤΡΙΠΛΕΧ των καρωτίδων με τη χρήση υπερηχητικών κυμάτων μετριέται η αιματική ροή στις καρωτίδες .ένα μικρό probe ακουμπά πάνω στο λαιμό και, χρησιμοποιώντας υψηλές συχνότητες, δημιουργεί την εικόνα της αρτηρίας και του αυλού της στην οθόνη. Οι δύο αυτές εξετάσεις είναι ανώδυνες, χωρίς ακτινοβολία και Γίνονται γρήγορα σε δέκα λεπτά περίπου και δεν χρειάζεται εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεων δείξουν μεγάλη στένωση της καρωτίδας, προχωράμε σε περαιτέρω έλεγχο με αγγειογραφία.

Εάν οι καρωτίδες είναι έτσι κι έτσι η φαρμακευτική αγωγή φρενάρει τον κίνδυνο του εγκεφαλικού. Χρησιμοποιούνται φάρμακα που είτε ελαττώνουν τη ροή ή τη δημιουργία θρόμβων είτε ελέγχουν συνυπάρχουσες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση.

Η θεραπεία των καρωτιδων , είναι το πρώτο βήμα στην επανόρθωση της καλής υγείας και στην πρόληψη του εγκεφαλικού. Και μην ξεχνάμε οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μειώνουν τον κίνδυνο.

 

 

Στις αλλαγές αυτές συμπεριλαμβάνονται.Η Γυμναστική,Το περπάτημα, πανάθεμά το, ξέρετε τί άγχος είναι να περπατάς με το Βαγγέλα δίπλα σου που κάθε τόσο κοιτάζει γύρω του για πιθανούς εχθρούς,χώρια που το βλέμμα του δείχνει να θέλει να με πάρει στα χέρια του γιατί με βλέπει κουρασμένο.

 

 

 

Η Σωστή Διατροφή,Η Λήψη Ιχθυελαίου, Η Διακοπή Του Καπνίσματος Και Ο Έλεγχος Της Αρτηριακής Πίεσης, Και Του Βάρους.Αυτά και πάμε να τιμήσουμε το παραδοσιακό φαγητό του Ελληνα, που αν το τιμούσε όσο έπρεπε, και δεν διολίσθαινε στις πάσης φύσεως γευστικές βδελυγμίες  ΝΑΙ ΟΛΕΣ, εκτός ίσως απ το παραδοσιακό σουβλάκι με πίττα, κρεμμύδι μαϊντανό κι αρνίσιο ναι αρνίσιο κρέας.

Η ατμόσφαιρα στη βεράντα ήταν μαγεία, μια και σ αυτό το κομμάτι του χώρου,τα πάνελ υπέρυθρης  ακτινοβολίας, σοφά τοποθετημένα, σου έδιναν την αίσθηση ανοιξιάτικου δειλινού..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

3 responses »

  1. Reblogged this on Kosmaser's Weblog and commented:

    Ειναι ειλικρινά κρίμα, να παθαίνει ένας άνδρας, στην πλήρη ωριμότητά του…εγκεφαλικό. Ομως είναι ανώφελο να τον συμβουλεύεις, για οτιδήποτε, γνωρίζοντας οτι εκείνος θα κάνει το δικό του..Γι αυτο και το μουσικό χαλί με τον γλυκύτατο Φρανκυ..Κριμα…

  2. Παράθεμα: Η ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΙ ΟΙ…ΚΑΡΩΤΙΔΕΣ ΤΗΣ .. | iassis

  3. Παράθεμα: Η ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΙ ΟΙ…ΚΑΡΩΤΙΔΕΣ ΤΗΣ | true love

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: