Η ΣΩΤΗΡΟΥΛΑ ΚΙ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ..ΠΡΟΤΥΠΑ ΑΓΑΠΗΣ ΠΡΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΙΝ..

 

 

Η καλη φίλη Σωτηρούλα είναι σπιτόγατος, στη κυριολεξια. Της αρέσει ρε παιδί μου να μενει σπιτι της. Είναι ολιγαρκης, παντα περιποιημενη. Τα μαλλια στην τριχα…κομμωτηριου. Πεντακάθαρη και γλυκομιλητη.Δεν γουσταρει να τριγυρνα ασκοπα στις πλατειες για καφέ κι ανοησίες 

 

 

 

Σπίτι της με τον καλό της συζυγο που την αγαπά με την αγάπη που αποκτα κανείς μετα από 40 χρόνια αγαστης συμβίωσης.Εξαιρετο¨παιδι¨ο Φίλιππος. Λαμπρός επιστημων ,στον καιρό του,τωρα απλά ¨κανει παρέα¨στη Σωτηρούλα του, που δεν τον αφήνει ρούπι.

Οχι πως τον καταδυναστευει Όχι ουτε κατά διάνοιαν κι οποιος σκεφτεί κατι τέτοιο είναι απλά κακός.Αλλωστε τα ζηταει κι ο οργανισμός του Φίλιππου : Ναι αγάπη μου,ό,τι θέλεις καλή μου.Ετσι κι οι δυο περνούν τις μέρες τους στο υπέροχο διαμερισμα τους και με κρυο και με ζέστη. Η Σωτηρούλα και κρυωνει και ζεσταίνεται.

 

 

Ασφαλείς απ τις επισκέψεις, φίλων κι εχθρών.  Μόνη καθαρή διασκέδση η τηλεόραση, που ¨παιζει απ τις 8.00, έως τις 22.00.  Μετά ¨τσις..κακα και νάνι¨  απ τις 22.30, συνηθως,εκτος πια κι αν έχουμε κανενα μεγαλο γεγονος στη¨μαμα τηλεοραση¨.

Ετσι λοιπον η φίλη μας, έχει μαθει απ έξω κατ αρχάς όλες τις διαφημισεις… που στη  πλειονότητα τους απευθύνονται στο ευρύ κοινό, χρησιμοποιώντας έναν αφηγηματικό λόγο, επιχειρήματα, πρόσωπα και έναν τόνο ιδιαιτέρως παιδικό, εξουθενωτικά παιδιάστικο, σαν να ήταν ο θεατής ένα πολύ μικρό παιδί ή σαν να ήταν  διανοητικώς ανάπηρος εννοειται πως ύστερα από μερικούς μηνες εξουθενωτικης παρακολουθησης της τηλεοράσεως, γίνεται κανεις εντελώς παιδί.

 

 

 

Όσο μεγαλύτερη προσπάθεια καταβάλλεται να εξαπατηθεί ο θεατής, τόσο πιο παιδιάστικος τόνος υιοθετείται από τον διαφημιστή.Γιατί; Αν ο διαφημιστής απευθυνθεί σε κάποιον σαν να ήταν παιδί δώδεκα ετών, τότε είναι πολύ πιθανόν να εισπράξει, εξαιτίας του έμμεσου και υπαινικτικού τόνου, μιαν απάντηση ή μιαν αντίδραση τόσο απογυμνωμένη από κριτική σκέψη, όσο η απάντηση ενός δωδεκάχρονου παιδιού.Πρωταρχικό στοιχείο του ¨κοινωνικού ελέγχου¨, που ασκειται μεσω της τηλοψιας, είναι  η τεχνική της διασκέδασης, που  συνίσταται στη στροφή της προσοχής του κοινού, από τα σημαντικά  προβλήματα,με ένα αδιάκοπο καταιγισμό διασκεδαστικών και ασήμαντων λεπτομερειών,ώστε να αποτραπεί το κοινό η Σωτηρούλα η οποια ,ειρησθω εν παρόδω, δηλώνει απερίφραστα πως δεν βλέπει τηλεόραση ..απλά την εχει για παρεα, από το να ενδιαφερθεί για ουσιαστικές πληροφορίες στους τομείς της επιστήμης, της οικονομίας, της Ψυχολογίας, της Νευροβιολογίας και της Κυβερνητικής. 

 

 

 

Η τακτικη θέλει την προσοχή του κοινού, μακριά από τα αληθινά προβλήματα,  αιχμαλωτισμένη  σε θέματα χωρίς καμιά πραγματική σημασία…απασχολημένη, απασχολημένη, απασχολημένη, χωρίς χρόνο για να σκέφτεται.

Ακούει η Σωτηρούλα τον συμπαθη καθ όλα  καλοπληρωμένο, κι ευτυχή εκφωνητή.Να μιλά με ενταση για ένα πρόβλημα, μια ¨έκτακτη κατάσταση¨ για την οποία είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει μια συγκεκριμένη αντίδραση του κοινού, ώστε το ίδιο να ζητήσει εκείνα τα μέτρα  που θα ηθελαν οι κυβερνωντες να πάρουν και δεν το τολμουσαν.Για παράδειγμα:

αφήστε να κλιμακωθεί η αστική βία, ή οργανώστε αιματηρές συμπλοκές, ώστε το κοινό να ζητήσει τη λήψη μέτρων ασφαλείας που θα περιορίζουν τις ελευθερίες του.Ή, αυτό που έκαναν σε μας μας αλλα κι αλλού, δημιουργησαν τη γνωστη κι επωδυνη οικονομική κρίση ετσι κατεστη αναγκαίο κακό ο περιορισμός των κοινωνικών δικαιωμάτων και η σταδιακη αποδόμηση των δημοσίων υπηρεσιών

 

 

 

Ομως για να κάνει κάποιος αποδεκτό ένα απαράδεκτο μέτρο, θα πρέπει να το εφαρμόσει σταδιακά κατά τη λεγομενη φθίνουσα κλίμακα, σε βάθος χρόνου Ας πουμε 10 ετών.

Μ’ αυτόν τον τρόπο επεβλήθησαν ριζικά νέες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες  νεοφιλελευ θερισμός στις δεκαετίες του 1980 και 1990.  Μαζική ανεργία αβεβαιότητα ευελιξία στις απολυσεις μετακινήσεις μισθοί που δεν διασφαλίζουν πια ένα αξιοπρεπές εισόδημα 

Τόσες αλλαγές, που θα είχαν προκαλέσει επανάσταση, αν είχαν εφαρμοστεί αιφνιδίως και βίαια.Κατι παρομοιο εγινε και σε μας τόσο απ το ¨παιδί¨όσο κι απ τον ¨βαρεων βαρών¨, που πηρε τη θεση του  και τωρα τρωγονται για το ποιος ειναι πιο αντιπαθης  μια αντιλαϊκή απόφαση παρουσθηκε  ως Οδυνηρή Αλλά Αναγκαία,  αποσπώντας την συναίνεση του κοινού στο παρόν, για την εφαρμογή της στο μέλλον.

Μια τέτοια τεχνική αφήνει ένα κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να συνηθίσουμε στην ιδέα της αλλαγής, και να την αποδεχτούμε μοιρολατρικά,  όταν κριθεί ότι έφθασε το πλήρωμα του χρόνου για την εφαρμογή  της.

 Ετσι έκοψαν μισθούς και συνταξεις κατά…60%.Το πιο αστείο είναι ότι στο διαστημα αυτό των 4 χρόνων αυξηθηκαν οι εκατομμυριούχοι κατά 40% σε απόλυτους αριθμούς όχι που δεν θα αυξάνονταν.

Η Σωτηρούλα, ειπαμε είναι έξυπνη αφού μπορεί και με βαση το συναισθημα, να κρατα δέσμιο, ένα παλαι ποτε πανεξυπνο άνδρα.Ετσι λοιπον κι οι κυβερνώντες με την  επίκληση στο συναίσθημα,  που είναι μια κλασική τεχνική βραχυκυκλωνουν  την ορθολογιστική ανάλυση του λαου, κι επομένως τη κριτική αντίληψη της Σωτηρούλας, αλλα και των ατόμων. Επιπλέον, η χρησιμοποίηση των αισθημάτων επιτρέπει να ποδηγετησουμε το ασυνείδητο, και   να εμφυτεύσουμε ιδέες, επιθυμίες, παρορμήσεις ή συμπεριφορές. 

Με τη δημιουργια ¨σειρων¨κοινωνικου περιεχομενου,δεν τις αναφέρω αλλά οι πιο πολλές ανηκουν στους εξ ανατολών φίλους μας, που δεν φταινε αν εμείς καθόμαστε σαν…και τις παρακολουθούμε, παρακινουμε το κοινό να βρίσκει cool ό,τι πιο ανόητο, φτηνιάρικο και ακαλλιέργητο. Ετσι το καθιστουμε ανίκανο να αντιληφθεί τις τεχνολογίες και τις μεθοδολογίες που χρησιμοποιούμε για την υποδούλωσή του.

 

 

 

 

 Η ποιότητα της εκπαίδευσης ,που παρέχεται στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις, είναι στοιχειώδης κι ανεπαρκης, ώστε η ¨τάφρος της άγνοιας¨ που χωρίζει τις κατώτερες τάξεις από τις ανώτερες τάξεις, να μη γίνεται αντιληπτή από τις…  κατώτερες. Με εξυπνο τροπο κάνουμε  ένα άτομο να πιστεύει ότι είναι το μόνο υπεύθυνο για την συμφορά του, εξαιτίας της διανοητικής.. ανεπάρκειάς του, ελλειψης ικανοτήτων του ή προσπαθειών του. Έτσι, αντί να εξεγείρεται εναντίον του συστήματος, απαξιώνει τον ίδιο τον εαυτό του και αυτο-ενοχοποιείται.Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, η κατακλυσμιαία πρόοδος της τεχνολογιας,βοηθησε ώστε όλο και περισσότεροι να γίνονται κάτοχοι των τεχνολογικών εξελίξεων. Με φθηνες πλέον συσκευες (smartphones ) , που έξυπνα διαβαζουν τις προτιμησεις σου, οι ιθυνοντες ξερουν ποιος εισαι και τι ακριβώς θέλεις ανα πασα στιγμη.

Χάρις στη Βιολογία, τη Νευροβιολογία και την εφαρμοσμένη ψυχολογία, το σύστημα ,έφτασε σε μια εξελιγμένη γνώση του ανθρώπου, και από στην άποψη της φυσιολογίας και από την άποψη της ψυχολογίας.Έφτασε να γνωρίζει τον μέσο άνθρωπο καλύτερα απ’ όσο γνωρίζει ο ίδιος τον εαυτό του. Αυτό σημαίνει ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το σύστημα ασκεί έναν πολύ πιο αυξημένο έλεγχο και επιβάλλεται με μια μεγαλύτερη ισχύε πάνω στα άτομα απ’ όσο τα άτομα στον ίδιο τον εαυτό τους.Κι όμως για να καταρρεύσουν όλα αυτά αρκεί μια στιγμή  αφύπνισης.Τωρα θα μου πείτε με τη βενζίνη σε πρωτοφανη χαμηλα επιπεδα,να κατσει ο νεοέλληνας να σκεφθεί για αφύπνιση δεν νομίζω.Ετσι κι ο καθ όλα εξαίρετος ακαδημαϊκός στοχαστης , Νοαμ Τσομκι  ακριβως αμερικανός,του οποίου τις αναλύσεις δανειστηκαμε, μάλλον δεν θα μπορούσε να πεί και πολλά για το φαινόμενο Σωτηρούλα.

Οσο για τον Φίλιππο. Χαιρετε.

 

 

 

 

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε