RSS Feed

ΕΙΣ ΧΟΥΝ ΑΠΕΛΕΥΣΟΜΕΘΑ..

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Εμεις  οι παλιοτεροι γνωριζαμε το χωμα. Τη δεκαετια του 60 οι περισσοτεροι δρομοι στα προαστεια της Αττικης ηταν χωματινοι. Τα καλοκαιρινα απογευματα, οι υδροφορες των Δημων καταβρεχαν για τη σκονη. Ωραιες εποχες.

 

 

Μετά από ένα δεκαήμερο μέσα στα χώματα, τις λάσπες και τη σκόνη, τα  επανειλημμένα δημοσιεύματά μας, τα έντονα παράπονα των κατοίκων και τα  δεκάδες σχόλια, ο δήμος έστειλε την υδροφόρα για να

 

 

 

Ορισμένα είδη βακτηριδιων, που υπάρχουν στο χώμα,  φαινεται να δραστηριοποιούν νευρώνες που παράγουν σεροτονίνη , που βοηθα  στην  αποτροπή της κατάθλιψης .  Με απλά λόγια, η επαφή με το χώμα βελτιώνει την διάθεση.

 

 

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για μεταξύ δύο και τριών χρόνων,

 

 

 

 

Στην ηλικία τώρα μεταξύ δύο και τριών χρόνων, τα περισσότερα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, αναπτύσσουν μία ιδιαίτερη αγάπη για το παιχνίδι στα χώματα.  Μπορούν να περάσουν ώρες σκάβοντας, μεταφέροντας χώμα και φτιάχνοντας λάσπη,  δημιουργώντας  βουναλάκια. 

Σημειώστε οτι μιλάμε για χώμα κι όχι  άμμο την οποία και πρέπει να φοβόμαστε.  Αλλο που εκεί δεν μας νοιάζει, κι αφήνουμε το μωρό μας να παίζει, βουτηγμένο μέσα στους μικροσκοπικούς  καθρέφτες  πυριτίου.

 

 

 

 

 

 

 

Έτσι θα απομακρύνετε την άμμο από τα πόδια σας χωρίς νερό!

 

 

 

 

Η αλήθεια είναι ότι το παιχνίδι στο χώμα ωφελεί τα παιδιά πολλαπλώς ψυχή τε και σώματι.Το χώμα ενισχύει το ανοσο σύστημα, ειδικά στα παιδιά.Ως φαινεται, η έκθεση σε μικρή ηλικία στα μικρόβια, που βρίσκονται φυσικά στο χώμα,  βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσου συστήματος. Παρόλο που ο πολιτισμός μας έχει γίνει μικροβιοφοβικός και οι γονείς βομβαρδίζονται με πληθώρα αντισηπτικών και απολυμαντικών προϊόντων κάθε μορφής, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μεγαλώνουν σε ένα αποστειρωμένο  περιβάλλον,οι έρευνες σταθερά δείχνουν ότι η έλλειψη έκθεσης σε διαφορετικά βακτηριδια κατά την παιδική ηλικία οδηγεί σε υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης άσθματος, εκζεμάτων, και αλλεργιών.

 

 

 

 

 

 

Η επαφή με τη φύση βοηθά τα παιδιά να μάθουν, και αναπτύσσει τη φαντασία, την περιέργεια και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο παίζοντας έξω σε επαφή με το χώμα και την φύσηγελούν περισσότερο, δείχνουν χαρούμενα και δραστήρια και εμφανίζουν μικρότερα ποσοστά παχυσαρκίας, κατάθλιψης και συνδρόμου  ελλειμματικής προσοχής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τέλος, τα παιδιά που παίζουν έξω και έχουν επαφή με τη φύση, μαθαίνουν να αξιολογούν τους κινδύνους, αναπτύσσουν  ανεξαρτησία και γίνονται πιο δραστήρια και ευρηματικά. Εξ άλλου,την τελευταία δεκαετία ,έρευνες έδειξαν πως η σχέση μας με τους μικροοργανισμούς που ζουν στο σώμα και στο άμεσο περιβάλλον μας, έχει σημαντική επίδραση στην ψυχική μας υγεία. Εδώ και πολλά χρόνια, είναι γνωστό ότι πολλοί  παθογόνοι ιοί και παράσιτα μεταβάλλουν τη συμπεριφορά μας.

 

 

Έτσι πρέπει να χαϊδεύεις τις γάτες σύμφωνα με την επιστήμη | Cretalive  ειδήσεις

 

 

 

 

Αν πάρουμε  απ την αρνητική πλευρά τους  ιούς  που προκαλούν εγκεφαλίτιδες, όπως αυτός του Δυτικού Νείλου, μπορούν να προκαλέσουν   λήθαργο ή σπασμούς. Το ίδιο και το παράσιτο της ελονοσίας, ενώ το τοξόπλασμα, που μας χαρίζουν οι αγαπημένες μας γάτες, πιστεύεται ότι μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στη  σχιζοφρένεια, χωρίς να έχει άλλα συμπτώματα που να προδίδουν την ύπαρξή του.

Επίδραση στην ψυχολογία μας, έχει και η σύσταση της εντερικής   μικροχλωρίδας μας. Στο έντερο , ζουν χιλιάδες είδη μικροβίων, μπορείτε να διαβάσετε σχετικά.

 

 

 

Σχετική εικόνα

 

 

Τα περισσότερα από τα οποία ,έχουν θετική επίδραση σε πολλές λειτουργίες του σώματος, όπως η πέψη, η άμυνα, και η σύνθεση βιταμινών. Ακόμα συγκεκριμένα  βακτηρίδια, όπως ο Lactobacillus rhamnosus, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή γαλακτοκομικών και ως συστατικό προβιοτικών  συμπληρωμάτων, επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου, μειώνοντας την ¨έκφραση¨ των υποδοχέων του νευρο διαβιβαστή (GABA) γ-αμινο βουτυρικου οξέος που σχετίζεται με το στρες και μπορεί να μειώσει το άγχος και να αυξήσει την ενεργητικότητα και την αυτοπεποίθηση.

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ξεκινήσαμε από το χώμα.

 

 

 

Ομως, και τα μικρόβια που βρίσκονται στο χώμα ,φαίνεται πως επηρεάζουν θετικά την ανθρώπινη ψυχολογία.

Το 2007, Βρετανοί ερευνητές  Bristol University ανακάλυψαν, έπειτα από μελέτες σε ποντίκια, ότι το βακτηριδιο του γένους Mycobacterium vaccae, που βρίσκεται σε αφθονία στο χώμα, αυξάνει την έκκριση της σεροτονίνης από τα εγκεφαλικά κύτταρα, χαμηλά επίπεδα του οποίου, σχετίζονται με εκρήξεις επιθετικότητας, άγχους και κατάθλιψης.

Επομένως, η ενασχόληση του ανθρώπου με το χώμα και η επαφή του με τα μικρόβια που ζουν σε αυτό, οδηγούν  στην ψυχική γαλήνη και σε συναισθήματα χαράς.

Ισως να είναι και αυτός ένας από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι στην επαρχία είναι πιο ευτυχείς και ανέμελοι.

Βέβαια, η επιρροή των μικροβίων στην ψυχική μας υγεία  είναι μια σχετικά μικρή παράμετρος ,σε σύγκριση με τον αντίκτυπο που έχουν οι καθημερινές μας αλληλεπιδράσεις με άλλους ανθρώπους, στο χώρο εργασίας, στο δρόμο ή στο σπίτι. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να αναγνωριστεί ως ένας σημαντικός παράγοντας που θα μπορούσε να αποτρέψει εκδηλώσεις υπερβολικού άγχους και κατάθλιψης.

 

 

 

 

Όλα για το γιαούρτι και 5 πρωτότυπες συνταγές - www.olivemagazine.gr

 

 

 

Τα γιαούρτια με τα προβιοτικά συμπληρώματα και η κηπουρική δεν θα θεραπεύσουν κάποιον που πάσχει ήδη από κάποιο σοβαρό ψυχικό νόσημα, όμως θα μπορούσαν να δράσουν προληπτικά, σε συνδυασμό με μία εναλλακτική φιλοσοφία και έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Τέλος, η κατανόηση και μόνο του γεγονότος ότι τα μικρόβια ζουν μέσα μας, και που μας περιβάλλουν ,είναι πιθανότερο να μας  βοηθήσουν παρά να μας βλάψουν, θα μας απαλλάξει  από τις φοβίες και τις ανασφάλειες που μας κληροδότησε η ζωή στις μεγαλουπόλεις.

Είπαμε ξεκινήσαμε απ το χώμα. Επεται συνεχεια.

 

Χαίρετε.

 

 

 

 

 
 

 

 

 

Όλα για την τάξη μου: 2. Ρόλοι, δικαιώματα και υποχρεώσεις των μελών της  οικογένειας

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο χρόνος είναι ο καλύτερος δάσκαλος..

 

 

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: