RSS Feed

ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ..

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για μονη γενεθλιου

 

 

 

Σκοπός της παρουσίας της Εκκλησίας , ως εν Χριστώ κοινωνίας , στον κόσμο  είναι η θεραπεία του ανθρώπου  με την αποκατάσταση της καρδιακής  κοινωνίας του με το Θεό, της νοεράς δηλαδή λειτουργίας.Κατά τον μακαριστό καθηγητή π.Ι. Ρωμανίδη, Η Πατερική Παράδοσις Δεν Είναι Ουτε Κοινωνική Φιλοσοφία, Ούτε Ηθικό Σύστημα ,Ούτε Θρησκευτικός  Δογματισμός Αλλ’ Είναι Θεραπευτική  Αγωγή. Στο Σημείο Αυτό μοιάζει Πολύ Με  Την Ιατρική Και Κυρίως Τη Ψυχιατρική.Θεραπευει Την Καρδια, ένα όργανο, που όλοι έχουν και το οποιο ¨χρειάζεται θεραπεία¨.

Ούτε η φι­λοσοφία, ούτε καμμία των γνωστών   κοινω­νικών επιστημών μπορει να θεραπεύση  Ετσι ο αθεράπευτος συνήθως δεν γνω­ρίζει καν  την υπαρξη αύτου του ¨οργάνου¨.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αρα

α) Η Εκκλησία ως σώμα Χριστου, λειτουργεί   ως θεραπευτήριο-Νοσοκομείο.  Διαφορετικά δεν είναι Εκ­κλησία, αλλά..  Θρησκεία.Οι Κληρικοί, εκλέγονταν αρχικά από τους θεραπευμένους, γιά νά λειτουργουν ώς θεραπευτές τών άλλων

β) Η θεραπευτική λειτουργία της Εκκλησίας σώζεται σήμερα κυρίως σε ωρισμένες Μονές, που αντέχοντας ακόμη στην εκκοσμίκευση, συνεχί­ζουν την Εκκλησία των αποστολικών  χρόνων. ¨επιστήμονες ¨της εκκλησιαστικής θεραπείας  είναι οι ήδη θεραπευμένοι.Όποιος δεν έχει εμπειρία της θεραπείας δεν μπορεί να είναι θεραπευτής.Αυτή είναι η ουσιαστική διαφορά μεταξύ ποιμαντικής  θεραπευτικής  και ιατρικής επιστήμης .

Οι ¨επιστήμονες¨  της εκκλησιαστικής θεραπευτικής Πατέρες και Μητέρες αναδεικνύουν άλλους θεραπευτές, όπως  οι Καθηγητές της Ιατρικής αναδεικνύουν  τους διαδόχους τους

 γ) Ο περιορισμός της Εκκλησίας στην απλή συγ­χώρηση αμαρτιών για την είσοδο μετά θάνατον  στον παράδεισο,  συνιστά αλλοτρίωση και ισοδυναμεί με το να συγχωρεί ο γιατρός τον ασθενή, για να θεραπευθεί μετά θάνατον.

Η Εκκλησία δεν α­ποβλέπει στο να στείλει κάποιον στον παράδεισο ή στην κόλαση.Παράδεισος και κόλαση, άλλωστε   δέν είναι ¨τόποι¨,  αλλά ¨τρόποι¨ υπάρξεως.

Η Εκκλησία, θε­ραπεύοντας τον άνθρωπο, τον προετοιμάζει να βλέπει τον Χριστό μέσα στο άκτιστο φώς Του ως πα­ράδεισο Η εγκυρότητα της επιστήμης τεκμηριώνεται από την επίτευξη των στόχων της Έτσι, διαφοροποιεί­ται η αυθεντική επιστημονική  ιατρική από τον κομπογιαννιτισμό. 

 Η θεραπεία δεν μετατίθεται στη μεταθανάτια ζωή, αλλά συντελείται στη ζωή του άνθρωπου  σ’ αυ­τόν εδώ τον κόσμο (εδώ και τώρα) Αυτό διαπιστώνε­ται από τα άφθαρτα λείψανα των Αγίων που νικούν τη βιολογική φθορά.Τέλος, τα ιερά κείμενα της Εκκλησίας  δεν κωδικοποιούν κά­ποια χριστιανική ιδεολογία, άλλά έχουν θεραπευτικό χαρακτήρα,  λειτουργώντας  όπως τα πανεπιστημιακά συγγράμματα στην ιατρική επιστήμη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αυτό ισχύει και για τα λειτουργικά κείμενα, λ.χ. τις Ευχές. 

Η άπλή α­νάγνωση μιας Ευχής χωρίς παράλληλη  ένταξη του πιστού στη  θεραπευτική διαδικασία της Εκκλησίας, δεν θα διέφερε από την περίπτωση, που ο ασθενής καταφεύγει στο γιατρό με ισχυρούς πόνους, και εκείνος αντί να επέμβει  δραστικά περιορίζεται στο να τον ξαπλώσει  στο χειρουργικό κρεβάτι και να του διαβάσει το σχετικό με τη νόσο του κεφάλαιο.

 

 

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Λάθος Του Πιλάτου,

 

 

Αυτή με λίγα λόγια είναι η Ορθοδοξία. 

Δεν έχει σημασία, αν την αποδέχεται κανείς η όχι. Κάθε άλλη εκδοχή για τον Χριστιανισμό  συνιστά παραποίηση και διαστροφή του, έστω  καί αν θέλει να προβάλλεται ως Ορθοδοξία.

 

Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Μεταλληνού Ομοτίμου Καθηγητού Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

 

 

 

 

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: