RSS Feed

ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ¨ΓΕΝΙΚΗ ΑΙΜΑΤΟΣ¨

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Γιατρός

Σχετική εικόνα

 

 

 

 

Η μέτρηση του αριθμού των ερυθροκυττάρων  ερυθρών αιμοσφαιρίων,της αιμοσφαιρίνης, των λευκών και των αιμοπεταλίων,καθώς και ο καθορισμός των αιματολογικών δεικτών και ο τύπος των λευκών,είναι οι συχνότερα ζητούμενες εξετάσεις από τους κλινικούς γιατρούς.

 

 

 

 

 

(Ht)   α ι μ α τ ο κ ρ ί τ η ς 

Με τον αιματοκρίτη αποδίδεται το % ποσοστό του όγκου των ερυθρών αιμοσφαιρίων στον συνολικό όγκο του αίματος. Σα να λέμε πόσο πυκνό είναι το αίμα.

Ιδανικες τιμές 

Στους άνδρες  40 – 54 % 

Στις γυναίκες 36 – 48 % 

Αυξημένες τιμές Ht παρατηρούνται:

1) στην αιμοσυμπύκνωση που δειχνει σαφως  

α φ υ δ ά τ ω σ η   σε πυρετό,

2) στη δευτεροπαθή ερυθροκυττάρωση, καπνιστές, διαβίωση σε υψόμετρο 

3) στην αληθή πολυκυτταραιμία 

Ελαττωμένες τιμές Ht παρατηρούνται:

1) στις αναιμίες 2) στην αιμοαραίωση κατακράτηση υγρών, οιδήματα 3) σε λοιμώξεις ,μπορεί να συμβεί και το αντίθετο,4) στις αιματολογικές παθήσεις 5) σε παθήσεις των νεφρών 6) ιδιοσυστατικά χωρίς κανένα παθολογικό υπόστρωμα, κληρονομικό συνήθως .

 

 

 

Α ι μ ο σ φ α ι ρ ί ν η (Hb)

Η α ι μ ο σ φ α ι ρ ί ν η , σημερα πλεον αξιολογειται ως η σημαντικοτερη εξεταση για την ποιοτητα του αιματος, και διδεται μεγαλυτερη βαρυτητα στις¨αποκλισεις¨της. Βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς,ενώ μεταφέρει το διοξείδιο του άνθρακα αντίστροφα στη διαδρομή αυτή ,η λεγόμενη ανταλλαγή αερίων.

 

Ιδανικες τιμές 

Στους άνδρες = 13,5 – 17,5 

Στις γυναίκες = 11,5 – 15,5

Ελαττωμένη αιμοσφαιρίνη σημαίνει αναιμία, ενώ αυξημένες τιμές σημαίνουν δευτεροπαθή ερυθρο κυττάρωση ,σπάνια αληθή πολυκυτταραιμία. Ψευδώς ελαττωμένη μπορεί να βρεθεί σε ατελή μίξη του δείγματος αίματος με το αντι-πηκτικό ή αιμοληψία από φλέβα στην οποία χορηγείται ορός.

 

 

 

Ε ρ υ θ ρ ά   αιμοσφαίρια (RBC)

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια παράγονται στο μυελό των οστών και έχουν μέσο όρο ζωής περίπου 120 μέρες.Κύρια λειτουργία τους είναι η μεταφορά του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα,μέσω της αιμοσφαιρίνης που περιέχουν.Αυξάνεται και ελαττώνεται στις ίδιες καταστάσεις με τον αιματοκρίτη.

Ιδανικες τιμές  

Στους άνδρες = 4,4 – 6 εκατομμύρια

Στις γυναίκες = 3,9 – 4,9 εκατομμύρια

 

 

 

 

 

Ε ρ υ θ ρ ο κυτταρικοι δεικτες.

Μέσος όγκος ερυθροκυττάρων Mean Corpusclular Volume, MCV

Εκφράζει τη μέση τιμή του όγκου των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Δηλαδή το πόσο μεγάλα είναι τα ερυθροκύτταρά μας.

Ο MCV είναι χρήσιμος στο διαχωρισμό των αναιμιών.

Αυξάνεται στις μεγαλοβλαστικές αναιμίες και στα μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα.

Ελαττώνεται στις σιδηροπενικές αναιμίες, στις θαλασσαναιμίες (μεσογειακές) και στις αναιμίες των χρόνιων παθήσεων.

Ιδανικες  τιμές = 85 – 95 fL

Μέση περιεκτικότητα αιμοσφαιρίνης κατά ερυθρό Mean Corpuscular Haemoglobin, MCH

Εκφράζει τη μέση ποσότητα αιμοσφαιρίνης που περιέχεται πάνω σε κάθε ερυθρό αιμοσφαίριο. Αυξάνεται και ελαττώνεται στις ίδιες καταστάσεις με τον MCV.

Ιδανικες τιμές = 27 – 34 pg.

 

 

Μέση πυκνότητα αιμοσφαιρίνης Mean Corpuscular Haemoglobin Concentration, MCHC 

Μ αυτήν αποδίδεται η μέση συγκέντρωση της αιμοσφαιρίνης εντός των ερυθρών αιμοσφαιρίων Αυξάνεται στην αφυδάτωση και στην κληρονομική σφαιροκυττάρωση,ενώ ελαττώνεται στην υπερυδάτωση,στις σιδηροπενικές αναιμίες και στις θαλασσαναιμίες.

Ιδανικες τιμές = 30 – 35 g/dL

 

 

 

 

 

Λ ε υ κ ά   αιμοσφαίρια

Τα λευκά αιμοσφαίρια αποτελούν ένα ετερογενές σύνολο κυτταρικών πληθυσμών του αίματος. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται:

1) τα πολυμορφοπύρηνα ουδετερόφιλα, βασεόφιλα, ηωσινόφιλα,

2) τα μεγάλα μονοπύρηνα και μακροφάγα και 

3) τα λεμφοκύτταρα.

Αποστολή όλων αυτών των κυττάρων είναι

 η   ά μ υ ν α  του οργανισμού.

 

 

 

 

 

Ας μη γελιομαστε ειναι η  μ ο ν η  αμυνα μας.Ειναι η μοναδικη δυνατοτητα που διαθετουμε να εξουδετερωσουμε τα εχθρικα μικροβια , βακτηριδια, ιους και μυκητες .

Γι αυτο το λογο οφειλουμε να ενισχυουμε και να διτηρουμε ακμαιο, δυνατο και ακεραιο το λεμφικο μας συστημα . Αν αυτο ¨καταθεσει τα οπλα¨τοτε αναλαμβανουν τα ¨βιοθεραπευτικα ¨, που κακως τα λεμε αντιβιοτικα .

Αυτα σκοτωνουν συληβδην κακα και καλα μικροβια 

Διαβασε σχετικα με το μικροβιωμα εδω.

https://kosmaser.wordpress.com/2012/10/04/

Αυξάνονται   >11.000/μL σε:

Λοιμώξεις από κόκκους,βακτηρίδια μύκητες  οχι σε ιογενείς,Φλεγμονώδεις νεκρώσεις  έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειίτιδες, Μεταβολικές διαταραχές δηλητηριάσεις, ουρική αρθρίτιδα, οξέωση, ουραιμία,Θεραπεία με κορτιζόνη,Οξείες αιμορραγίες,Μυελο-ϋπερ-πλαστικά σύνδρομα λευχαιμίες και σε κακοήθεις νεοπλασίες.

Μικρές αυξήσεις παρατηρούνται και σε ιστικές βλάβες εγκαύματα, τραύματα.

Ελαττώνονται κάτω από 4.000/μl  σε λοιμώξεις ιογενείς, τύφος, βαριά φυματίωση,ελονοσία, kala-azar,σε αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο λύκος, και σε θεραπείες με αντιφλεγμονώδη, αντιθυρεοειδικά, αντιεπιληπτικά κ.α. φάρμακα.

Κάτω από τα 1.500/μl ουδετερόφιλα συγκεκριμένα,έχουμε τη λεγόμενη ουδετεροπενία μια λευκοπενία που αυξάνει πολύ την πιθανότητα ανάπτυξης σοβαρών λοιμώξεων λόγω απουσίας αμυντικών μηχανισμών, επικίνδυνων για τη ζωή, ακόμα και από κοινά μικρόβια.

 

Ιδανικες τιμές: 4.000 – 11.000 /mm3 

Ειναι σχεδον ενα λεπτο το βιντεο που ακολουθει.Μας δειχνει in vivo τον τροπο με τον οποιο ενα¨φαγοκυταρο¨κυνηγα ενα βακτηριδιο, μεχρι να το ¨καταπιει¨κι ετσι να το εξουδετερωσει.

 

 

 

Λευκοκυτταρικος Τυπος

Αποτελεί την εκατοστιαία αναλογία των λευκο κυτταρικών πληθυσμών του περιφερικού αίματος.

Ιδανικες τιμές: 

Ουδετερόφιλα = 40 – 75 % 

Λεμφοκύτταρα =20 – 45 %

Μεγάλα μονοπύρηνα = 2- 10 %

Ηωσινόφιλα = 1 – 6 %

Βασεόφιλα = 0 – 1 %

 

 

 

 

 

Αυξημένα λεμφοκύτταρα έχουμε  σε οξείες ιογενείς λοιμώξεις, σε χρόνιες λοιμώξεις  φυματίωση, βρουκέλλωση, ηπατίτιδα, σύφιλη, σε θυρεοτοξίκωση αυξημένα επίπεδα Τ3-Τ4 και σε χρόνιες λεμφογενείς λευχαιμίες. Ελαττώνονται  στον λύκο, το AIDS, τη νόσο Hodgkin νεοπλασία λεμφαδένων, και μετά από χορήγηση κορτιζόνης ή/και ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.

Τα μεγάλα μονοπύρηνα αυξάνονται σε νοσήματα του κολλαγόνου (αυτοάνοσα),σε μονοκυτταρική λευχαιμία,σε άλλες κακοήθειες, αλλά και σε ειδικές λοιμώξεις λοιμώδη μονοπυρήνωση,  μελιταίο πυρετό, τύφο, φυματίωση.

Τα Ηωσινόφιλα αυξάνονται  σε αλλεργίες,  παρασιτώσεις, διάφορες δερματοπάθειες, καρκίνους και πνευμονικά ηωσινοφιλικά σύνδρομα.

Τα βασεόφιλα αυξάνονται σε χρόνια μυελογενή λευχαιμία και στην αληθή πολυκυτταραιμία παθολογικά αυξημένα όλα τα έμμορφα συστατικά του αίματος.

 

 

Α ι μ ο π ε τ α λ ι α  (PLT)

Είναι πολύ μικρά κύτταρα, χωρίς πυρήνα, με δισκοειδή μορφή, τα οποία μετέχουν στην πήξη του αίματος. 

Ιδανικες τιμές 

 150.000 – 400.000 /μL

Βρίσκονται αυξημένα σε χρόνια μυελο- υπερ πλαστικά  σύνδρομα, σε οξείες και χρόνιες φλεγμονές, σε οξείες αιμορραγίες, σε καρκίνους, στη σιδηροπενική αναιμία και μετά από σπληνεκτομή.

Ελαττωμένα εμφανίζονται σε μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα, λευχαιμίες, αυτοάνοσα νοσήματα, ιογενείς λοιμώξεις και μετά από χορήγηση ορισμένων φαρμάκων ή υπερβολική λήψη αλκοόλ.

 

Η Ταχύτητα καθίζησης ερυθρών ΤΚΕ, αυξάνεται σε οξείες λοιμώξεις, αυτοάνοσα νοσήματα κολλαγόνου και σε κακοήθειες.

Φ.Τ. = 1 -10 mm την 1η ώρα στους άνδρες, 1 -15 mm στις γυναίκες και 1 – 20 mm στους άνω των 60 ετών

 

Αυτές οι 6 , πιο πανω μετρήσεις Ht, Hb, RBC, WBC, PLT κι ο λευκοκυτταρικός τύπος, ειναι   η γενική αίματος 

 

 

 

 

 

Γ λ υ κ ό ζ η , το ζαχαρο

 

Η γλυκόζη είναι το κύριο σάκχαρο του αίματος  και η κυριότερη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας και αποκλειστική για τον εγκέφαλο.Είναι μια εξόζη υδατάνθρακας δηλαδή και τα πλέον γνωστά πολυμερή του είναι το άμυλο και το γλυκογόνο. Οι τιμές αναφοράς της γλυκόζης στον ορό ή στο πλάσμα του ατόμου που βρίσκεται σε νηστεία , με ενζυμικές μεθόδους προσδιορισμού, είναι:

Ιδανικες τιμές 

60 – 110 mg/dL ή mg%

Παθολογικά αυξημένη γλυκόζη παρατηρείται στο διαβήτη.

Τιμή πάνω από 200 mg/dL σε νηστεία είναι σχεδόν διαγνωστική του διαβήτη.

Μέτρια αύξηση της γλυκόζης κάτω από 200 mg/dL εμφανίζεται σε :  υπερλειτουργία του θυρεοειδή, της υπόφυσης ή των επινεφριδίων σε διάχυτες νόσους του παγκρέατος παγκρεατίτιδα, καρκίνο σε ενδοκρανιακές παθήσεις , μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, όγκοι, αιμορραγία,αλλά και στα τελικά στάδια πολλών νόσων στα πλαίσια της γενικότερης απορρύθμισης.

 

Ελάττωση της γλυκόζης κάτω από 40 ή 50 mg/dL χαρακτηρίζεται ως υπογλυκαιμία.Συχνότερη αιτία παραμένει η υπέρβαση της δόσης της ινσουλίνης που παίρνει ο διαβητικός.Μπορεί ακόμη να οφείλεται σε υπολειτουργία του θυρεοειδή,της υπόφυσης ή των επινεφριδίων, καθώς και σε εξάντληση των αποθεμάτων γλυκογόνου απο ηπατική νόσο, έντονη μυϊκή άσκηση ή παρατεταμένη νηστεία.

Σε άτομα που υποβλήθηκαν σε μερική γαστρεκτομή εκδηλώνεται αντιδραστική υπογλυκαιμία 1 ως 3 ώρες μετά το φαγητό.

Εξαιρετικά μεγάλη υπογλυκαιμία παρατηρείται  στο ινσουλίνωμα όγκο του παγκρέατος. 

Για την παρακολούθηση των διαβητικών και μονον αρρώστων μετράμε τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη Α1c, και οχι των υγειών ¨υποχονδιακων¨η οποία φυσιολογικά αποτελεί το 5- 8 % της ολικής αιμοσφαιρίνης και αυξάνει στο διαβήτη.

Η τιμή της HbA1c εξαρτάται από τη μέση συγκέντρωση της γλυκόζης του αίματος τις τελευταίες 8 με 10 εβδομάδες, γι’ αυτό και αποτελεί δείκτη της πορείας της νόσου.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ποτηρι με καλαμακι

 

Ο Υ Ρ Ι Α 

 

 

Παράγεται στο συκώτι και είναι το κύριο τελικό προϊόν του μεταβολισμού των πρωτεϊνών.Τα επίπεδά της επηρεάζονται από το ποσό των πρωτεϊνών της διατροφής,γι΄αυτό σε άτομα με νεφρικές παθήσεις μια ελάττωση της ουρίας μπορεί να οφείλεται στη διατροφή και όχι σε βελτίωση της νόσου.

Ιδανικες  τιμές 

14 – 50 mg/dL ή mg%

Βρίσκεται αυξημένη σε ολες τις νεφρικές παθήσεις Αυξάνει και από προνεφρικά αίτια, όπως σε  αφυδάτωση .Μέτρια αύξηση προκαλείται από αιμορραγία του πεπτικού, καθώς και από αύξηση του καταβολισμού των πρωτεϊνών,σε μεγάλο πυρετό δηλαδή και σε μολύνσεις ή  τοξικές καταστάσεις.Μετανεφρικά αίτια αύξησης της ουρίας είναι οι καταστάσεις που προκαλούν επίσχεση ούρων υπερτροφία του προστάτη, λίθοι στους ουρητήρες, μορφώματα στην κύστη και στένωση της ουρήθρας.

 

 

 

 

 

Χαμηλές τιμές ουρίας

παρατηρούνται σε ελαττωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών, σε ασθενείς μετά από αιμοκάθαρση και σε νοσήματα του ήπατος επηρεάζεται ο κύκλος σύνθεσης της ουρίας εκεί. 

 

Κ Ρ Ε Α Τ Ι Ν Ι Ν Η

 

 

 

Σχηματίζεται από την κρεατίνη.Δεν επηρεάζεται από τις πρωτεΐνες της διατροφής,γι’ αυτό θεωρείται πιο αξιόπιστη από την ουρία στην εκτίμηση της νεφρικής λειτουργίας.

Ιδανικες τιμές  

Στους άνδρες = 0,7 – 1,4 mg/dL 

Στις γυναίκες = 0,6 – 1,1 mg/dL

Αυξάνει σε νοσήματα των νεφρών κυρίως όμως στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια,παράλληλα με την ελάττωση του ρυθμού σπειραματικής διήθησης  glomerular filtration rate, GFR.

Αυξάνει και στον υποθυρεοειδισμό, αλλά και σε σοβαρά νοσήματα των μυών μυϊκή δυστροφία, μυοσίτιδα.

Ο GFR είναι ουσιαστικά ο ρυθμός «κάθαρσης» της κρεατινίνης  από τα νεφρά και έχει

φυσιολογικές τιμές

95 – 140 mL/min για τους άνδρες και

85 – 125 mL/min για τις γυναίκες.

 

Τώρα χρειάζεται να προσέξουμε πολύ στην εκτίμηση.

Η ουρία και η κρεατινίνη χρησιμοποιούνται για να εκτιμησουμε την νεφρική λειτουργία.

Όλες οι εξετάσεις θα πρέπει να αξιολογούνται από γιατρό.

Η ουρία είναι μία ουσία που δεν μας δείχνει με ακρίβεια τη νεφρική λειτουργία,απλά γιατί επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.

Ενα Πλούσιο Πρωτεϊνούχο Γεύμα, Παρουσία Αίματος Στον Πεπτικό Σωλήνα, Λήψη Κορτιζόνης, Αφυδάτωση,  Λήψη Διουρητικών, κ.α. αυξάνουν την τιμή της ουρίας στο αίμα.

Στις πρωινές εξετάσεις, η ουρία είναι συνήθως αυξημένη γιατί ο οργανισμός είναι αφυδατωμένος καθώς ο εξεταζόμενος δεν λαμβάνει υγρά επί πολλές ώρες λόγω του νυχτερινού ύπνου.Νά γιατί θα πρέπει, κάθε άνθρωπος πάνω απο 60, νάχει ένα ποτήρι με καθαρό νερό δίπλα στο κρεββάτι του, για να πίνη οταν σηκώνεται για κατούρημα. 

Η κρεατινίνη είναι μια εξέταση που με μεγαλύτερη ακρίβεια προσδιορίζει τη νεφρική λειτουργία αν και αυτή ακομα, έχει κάποιους περιορισμούς, ας πούμε τη μυική μάζα, η οποία μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.Ετσι, οι ηλικιωμένοι έχουν μικρότερη μυική μάζα και κατά συνέπεια μικρότερη «φυσιολογική» τιμή κρεατινίνης.

Η κρεατινίνη είναι αυξημένη σε γυμνασμένα, μυώδη άτομα 

 

 

 

 

Ο καλύτερος τρόπος εκτίμησης της νεφρικής λειτουργίας γίνεται με την κάθαρση κρεατινίνης  η οποία δείχνει πόσα ml αίματος  καθαρίζονται από την κρεατινίνη στη μονάδα χρόνου.

Η κάθαρση  κρεατινίνης υπολογίζεται με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο: 

(140-ηλικία του εξεταζομένου) x (σωματικό βάρος σε κιλά) Δια / 72 x (την τιμή της κρεατινίνης αίματος) 

Αυτός ο τύπος αφορά στους άντρες εξεταζόμενους. Για τις γυναίκες ισχύει ο ίδιος τύπος αλλά το αποτέλεσμα το πολλαπλασιάζουμε με 0,85.

 

Η κάθαρση κρεατινίνης σε ένα φυσιολογικό άτομο  είναι γύρω στο 100ml/min αλλά μειώνεται χρόνο με το χρόνο.

Έτσι, για παράδειγμα, ένας ηλικιωμένος άντρας των 80 ετών έχει κάθαρση κρεατινίνης 60 ml/min χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτα απολύτως.Εννοείται πως κάθε εξέταση πρέπει να αξιολογείται από τον γιατρό που την συνταγογράφησε, και όχι από τον μικροβιολόγο και φυσικά  από τον εξεταζόμενο.Για την ποσοτική εκτίμηση της νεφρικής λειτουργίας  μετραμε πόσος όγκος πλάσματος καθαρίζεται στη μονάδα του χρόνου.Η παράμετρος αυτή ονομάζεται ρυθμός σπειραματικής διήθησης GFR, Glomerular Filtration Rate και ειναι χρήσιμος δείκτης της πορείας χρόνιων νοσημάτων,που καταστρέφουν προο δευτικά τους νεφρώνες ,χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Η τιμή του GFR στον υγιή άνδρα είναι περίπου 120 ml/min και λίγο λιγότερο για τις γυναίκες.

Τιμή του GFR κάτω από 30 ml/min σημαίνει  σοβαρή διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας και το άτομο θα πρέπει να παρακολουθείται στενά από εξειδικευμένο νεφρολόγο.

Σε τιμές το GFR κάτω των 15 ml/min πρέπει να παμε σε αιμο-κάθαρση.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ποτηρι με καλαμακι

 

 

Ο υ ρ ι κ ο   οξυ  

Είναι το τελικό προϊόν του μεταβολισμού των εξωγενών και ενδογενών ¨πουρινών¨

Ιδανικες τιμές  

Στους άνδρες  2,5 – 8 mg  

Στις γυναίκες  1,5 – 6 mg 

Η αύξησή του αποτελεί κριτήριο για τη διάγνωση της ουρικής αρθρίτιδας.Στις κρίσεις της νόσου είναι σημαντικά αυξημένο όχι όμως πάντα και όχι ανάλογα με τη βαρύτητα της κρίσης

Μεγάλη αύξηση του ουρικού οξέος παρουσιάζεται στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια λόγω ελάττωσης της αποβολής του.

 

 

 

Αυξάνει μέτρια σε καταστάσεις μεγάλης καταστροφής κυττάρων,πχ σε λευχαιμία, πολυκυτταραιμία, μεγαλοβλαστική αναιμία από έλλειψη βιταμίνης Β12 ή φυλλικού οξέος.

Το επίπεδο του ουρικού στο αίμα επηρεάζεται από τη διατροφή και από πολλά φάρμακα, επειδή αυξάνουν την κατακράτησή του.  

 

Ουρία, Κρεατινίνη και Ουρικό είναι εξετάσεις για τα νεφρά και μπορεί να βρεθούν ψευδώς αυξημένα  και σε υπερ-κατανάλωση διουρητικών ουσιών καφέδες, τσάι, μπύρα  ή σε συστηματικά αθλούμενα άτομα. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΥΡΙΑ

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΡΩΤΕΪΝΗ ... ΛΕΥΚΩΜΑ

 

 

 

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: