RSS Feed

ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ..ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ.

Αποτέλεσμα εικόνας για καρκινικοι δεικτες

 

Αποτέλεσμα εικόνας για καρκινικοι δεικτες

 

Ν ε ο π λ α σ μ α τ ι κ ο ί  δείκτες, βαρυγδουπος όρος, Ολοι τους κάνουμε, χωρίς να υπάρχει λόγος. Ολοι τους σιγοκουβεντιάζουμε ξορκίζοντάς τους  Μα τί είναι τέλος πάντων αυτοί οι νεοπλασματικοί δείκτες;Πόσο αξιόπιστοι είναι και σε τί χρησιμεύ ουν;  Αρχικά είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι οι νεοπλασματικοί δείκτες. Δεν  Αποτελούν Χρήσιμο Εργαλείο Για Τον Αποκλεισμό  Του Καρκί νου ή Για Την Οριστική Διάγνωσή Του. Μπο ρούν όμως να φανούν χρήσιμοι για την παρα κολούθηση της κλινικής πορείας , της εξέλιξης της θεραπείας και μερικές φορές να φανούν χρήσιμοι για την εκτί μηση της έκτασης του  πιθανού

ν ε ο π λ ά σ μ α τ ο ς .

Ας δούμε τα κυριότερα ένζυμα που μπορεί να αυξηθούν κατά τον καρκίνο και προσδιορίζονται εύκολα στον ορό του αίματος: 

 

Σχετική εικόνα

 

 

Α) Η Αλκαλική Φωσφατάση Και γ- Γλουταμυλ -Τρανσφεράση Τα δύο παραπάνω ένζυμα αυξάνονται σε 

η π α τ ι κ έ ς  μεταστάσεις, σε 

ο σ τ ι κ έ ς  μεταστάσεις και στη

μυελογενή λ ε υ χ α ι μ ί α

Το πλακουντιακό ισοένζυμο της αλκαλικής φωσφα τάσης βρίσκεται αυξημένο στο 30% των καρκίνων των ωοθηκών, σε καρκίνους του ενδομητρίου, του πνεύμονα, και του μαστού .Το εντερικό ισοένζυμο της  απαντάται αυξημένο σε κακοήθη νεοπλάσματα του γαστρεντερικού σωλήνα. Τέλος, η γ-GT αυξανεται κ υ ρ ί ω ς  στο μεταστατικό  καρκίνω μα του ήπατος.

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Γαλακτική αφυδρογονάση

 

 

 

Β) Γαλακτική αφυδρογονάση (LDH) είναι ιδιαίτε ρα αυξημένη  στο μεταστατικό καρκίνωμα του ήπατος, στα λεμφώματα και στην οξεία λευχαι μία.Περίπου 50% των ασθενών με κακοήθη  νεο πλάσματα  παρουσιάζουν αλλοιώσεις της εικόνας της LDH κατά την ηλεκτροφόρηση των ισοενζύμων της.Πολλές όμως φορές, οι αλλοιώσεις αυτές δεν είναι ειδικές και δ ε ν  έχουν μεγάλη διαγνωστική αξία.Αξίζει να αναφέρουμε εδώ, την αύξηση του LDH-5 ισοενζύμου στο καρκίνωμα του προστάτη, και του LDH-3 ισοενζύμου στα κακοήθη λεμφώμα τα και στην ενεργό χρόνια κοκκιοκυτταρική λευχαιμία. 

Γ) Κρεατινική κινάση (CK) To ένζυμο αυτό, καθώς  και το ισοένζυμό του CK-BB, παρουσιά ζεται αυξημένο σε διάφορους καρκίνους προστάτη, μαστού , μικροκυτταρικό καρκίνωμα του πνεύμονα, παχέος εντέρου στο 30% των αρχόμενων μορφών.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Γαλακτική αφυδρογονάση

 

 

Δ) Η  α μ υ λ ά σ η  ορού αυξάνει στο 8-40% των περιπτώσεων καρκινώματος του παγκρέατος.

 

Ε) Η όξινη φωσφατάση ορού αυξάνει στο 80% των ανδρών με μεταστατικό καρκίνο του προστάτη  και στο 25% των περιπτώσεων χωρίς μεταστάσεις.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για καρκίνου του παχέος εντέρου

 

 

ΣΤ) Καρκινοεμβρυϊκό Αντιγόνο (CEA) ορού  Εκφράζεται κατά την κυτταρική ανάπτυξη και αποτελεί ¨γλυκοπρωτεΐνη¨ επιφανείας, που αλληλεπιδρά με τον μικροσκελετό του κυττάρου  και απελευθερώνεται στην κυκλοφορία σε ασθε νείς με νεοπλασίες. Η κύρια χρήση του συνίσταται στην ¨μετεγχειρητική¨ παρακολούθηση του παρα μένοντος, μεταστατικού ή υποτροπιάζοντος καρκί νου του παχέος εντέρου και λιγότερο άλλων τύ πων καρκίνου. Λόγω της χαμηλής ευαισθησίας και ειδικότητας που διαθέτει, δεν συνιστάται ως εξέ ταση αποκλεισμού ή μη της κακοήθους νεοπλα σίας. 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Γαλακτική αφυδρογονάση

 

 

Το  ή π α ρ   είναι ο κύριος ιστός μεταβολι σμού του CEA , επομένως καλοήθη ηπατικά νοσήματα που εμποδίζουν την ηπατική λειτουργία συνήθως προκαλούν αύξησή του στον ορό.

Οι φυσιολογικές τιμές είναι 0,1 – 5 ng / ml .

Είναι αυξημένο σε καρκίνο, ενώ παρατηρείται μεγάλη αλληλοεπικάλυψη μεταξύ κακοήθων και καλοήθων νεοπλασιών,δηλαδή η αύξηση της συγκέντρωσής του στον ορό είναι ενδεικτική

κ α ι   ό χ ι   διαγνωστική καρκίνου.

Τέλος, είναι αυξημένο στο 30 % των ασθενών  με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα στο 65 %  των ασθενών με άλλου τύπου καρκίνο του πνεύμονα, καθώς και σε μη κακοήθεις φλεγμο νώδεις  παθήσεις του πεπτικού συστήματος ελκώδη κολίτιδα, πεπτικό έλκος, χρόνια παγκρεατίτιδα .

Α – Εμβρυική σφαιρίνη (AFP) ορού 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Εμβρυική σφαιρίνη (AFP)

 

H ΑFP είναι μια γλυκοπρωτεΐνη με αυξημένες δομικές ομοιότητες με την αλβουμίνη. Θεωρείται ότι έχει ρόλο μεταφορικής πρωτεΐνης στο έμβρυο για τη μεταφορά των λιπαρών οξέων και των οιστρογόνων και συμβάλλει στην εμβρυϊκή αιμοποίηση. Οι φυσιολ. τιμές είναι μικρότερες από 15 ng/ml.

Kατά την 30η εβδομάδα της κύησης οι συγκεντ ρώσεις της στον ορό της εγκύου είναι μέχρι 250 ng/ml. Ο προσδιορισμός της AFP βοηθά στον έλεγ χο αποκλεισμού ελαττωμάτων του εμβρύου και παθήσεων του πλακούντα κατά την κύηση. 

Είναι  η λ α τ τ ω μ έ ν η στην τρισωμία  21 Συνδυάζοντας τα επίπεδα της AFP στον ορό της εγκύου με τον προσδιορισμό της ελεύθερης οιστριόλης  και της χοριακής γοναδοτροπίνης,  μπορούν να ανιχνευθούν σε μεγάλο ποσοστό οι περιπτώσεις του συνδρόμου  Down . Απο κεί και περα στο χέρι των γονιών ο δύσκολος ρόλος της διακοπής ή μη της κύησης ,όπως λέμε ¨χαρι τωμένα¨ την εντολή δολοφονίας του προβληματι κού, κατα την κοινωνία μας εμβρύου. Καληνύχτα σας..γενικως.

 

 Î‘ποτέλεσμα εικόνας για Εμβρυική σφαιρίνη (AFP)

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: