RSS Feed

ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ..

 

alt

 

 

alt

 

¨Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο  μπορείς, μην την εξευτελίζεις μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες Μην την εξευτελίζεις πηγαίνοντάς την, γυρίζοντας συχνά κι εκθέτοντάς την
στων σχέσεων και των συναναστροφών
την καθημερινήν ανοησία,ώς που να γίνει σα μια ξένη φορτική ¨ 

 

 

 

alt

 

 

Ο ¨Αλεξανδρινός¨  με λίγες ισορροπημένες και καυστικές λέξεις καταθέτει την δική του άποψη για το πώς θα πρέπει οι άνθρωποι να αντιμετωπίζουν  τη ζωή τους, ώστε να τους μείνει αλώβητος, τουλάχιστον ο αυτοσεβασμός κι ίσως καποια ίχνη αξιοπρέπειας .

Ο ίδιος υπήρξε πάντοτε ένας ¨κλειστός¨τύπος, απέφευγε τις περιττές κοινωνικές εκδηλώσεις.

Οσοι, εντελώς άκριτα, συναναστρέφονται διαρκώς  με πολλούς ανθρώπους , στην πορεία, χάνουν την επαφή με τον ίδιο τους τον εαυτό, παραμελούν τον αγώνα που χρειάζεται για να διαμορφώσουν ιδιαίτερη προσωπικότητά , και καταλήγουν ένα με το πλήθος. Μαζοποιούνται χάνοντας  τη μοναδικότητά τους.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ανούσιες παρέες

 

 

Ολη αυτή η προσπάθεια δεν είναι κατι εύκολο, γι αυτό και το

¨ο σ ο  μ π ο ρ ε ί ς¨.

Δεν είναι πάντοτε εφικτό,για έναν άνθρωπο,να επιλέγει τα άτομα με τα οποία συναναστρέφεται  και ν αποφεύγει τις ανούσιες παρέες.

Γι’ αυτό και η  αποφυγή των περιττων συναναστροφών .Εξ άλλου, αν κάποιος βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, από τη μία παρέα στην άλλη, κι από τη μία κοινωνική εκδήλωσή στην άλλη, και εκθέτει τον εαυτό του στις ανοησίες και τις ανούσιες κουβέντες,τελικά κινδυνεύει να αλλοτριωθεί, να εκμηδενισθεί. Να χάσει βασικά στοιχεία του¨προσώπου¨του. και να καταλήξει να εξαρτάται από τη γνώμη των άλλων αδυνατώντας  να κατανοήσει ,πώς η ιδιαίτερη αξία του, εντοπίζεται στη μοναδικότητά του

Ένας ¨άνθρωπος¨ Μια μοναδικη υποσταση

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ανούσιες παρέες

 

 

Μια ξεχωριστή προσωπικότητα,ασχέτως ποιοτικών, γνωσιακών, και θεωρητικών γνωρισμάτων, που επιχειρεί να ταιριάξει με άλλους ανθρώπους ,και προσπαθεί να ενταχθεί στις παρέες τους, με το να γίνει

ί δ ι ο ς  μ’ αυτούς, καταλήγει τελικά να γίνει ένα με τη μάζα, χάνοντας τον εαυτό του.

Η καθημερινή επαφή με παρέες και ανθρώπους που έχουν ως μόνο κίνητρο τη διασκέδαση, λειτουργεί αρνητικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς.Βασικό εξ άλλου, χαρακτηριστικό της συναναστροφής με ανθρώπους που δεν έχουμε επιλέξει με προσοχή, είναι η έκθεσή μας σε ανούσιες κουβέντες και ανώφελες ασχολίες.

Αρα, θα πρέπει, ό σ ο  μπορούμε, να περιορίζουμε τις περιττές επαφές και να διαφυλάττουμε την ατομικότητά μας,την ιδιαιτερη ταυτότητά μας, που μας ξεχωρίζει απ τη μάζα τον όχλο.

Σίγουρα δεν μπορούμε,να προφυλάξουμε τον εαυτό μας από την επιρροή των συναναστροφών μας,αλλά θα πρέπει να το προσπαθήσουμε στο βαθμό που μπορούμε,μια κι είναι ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία, καθώς είτε το θέλουμε είτε όχι είμαστε εκτεθειμένοι στην καθημερινή επαφή με ανθρώπους, τους οποίους συχνά

δ ε ν  έχουμε επιλέξει οι ίδιοι.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ανούσιες παρέες

 

Σε λιγότερες απο 60 λέξεις,έχουμε τρεις

¨τ ρ ο π ι κ έ ς ¨ μετοχες ¨

πηγαίνοντας, γυρίζοντας και εκθέτοντας

που ζωγραφίζουν χαρακτηριστικά τον τρόπο με τον οποίο κλυδωνίζουμε την αξιοπρέπειά μας. Με το να τρέχουμε ακριτα  σε κάθε κοινωνική εκδήλωση , με το να γυρίζουμε διαρκώς, από μέρος σε μέρος και με το να εκθέτουμε τον εαυτό μας, στην ¨ανοησία¨ που συνοδεύει τη καθημερινή συνύπαρξη ,με ανθρώπους που δεν έχουν να μας προσφέρουν κάτι το ουσιώδες, που μπορεί να κεφαλοποιηθεί στην προσωπικότητα μας.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ανούσιες παρέες

 

 

Η έκθεση μας, στις ανούσιες συναναστροφές έχει σαν αποτέλεσμα την αλλοτρίωσή,που είναι ο,τι χειρότερο για το¨πρόσωπό¨μας, αφού μας απαξιώνει στα μύχια της ψυχής μας, φτάνοντας στο σημείο να αποξενωθούμε απ τον εαυτό μας, και να βλέπουμε,την ζωή μας,  κουραστική και καταπιεστική.  

Α λ λ ο τ ρ ί ω σ η  ουσιαστικά σημαίνει ότι ο άνθρωπος έχει χάσει την προσωπικότητά του, σε σημείο που έχει γίνει

μ ά ζ α  και δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον εαυτο του. Αν, δηλαδή, αντί να φροντίζουμε για τον στολισμό,της προσωπικότητάς μας,περνάμε το χρόνο μας ανώφελα με

ά λ λ ο υ ς   ανθρώπους, κοιτάζοντας πώς θα διασκεδάσουμε, τελικά συνειδητοποιούμε ότι έχουμε πετύχει λιγότερα απ’ όσα θα θέλαμε, κι έχουμε γίνει κατώτεροι από τις προσδοκίες και τις όποιες δυνατότητές μας.

Για να αποφύγουμε αυτόν τον κίνδυνο της διαβρωτικής αλλοτρίωσης, φροντίζουμε να ισχυροποιήσουμε τη  προσωπικότητά μας, επιλέγοντας προσεκτικά εκείνους  με τους οποίους συναναστρεφόμαστε

 

alt

 

Συμπερασματικά..

η καθημερινή σπατάλη του χρόνου μας με φίλους και γνωστούς, έχει αρνητικές συνέπειες, καθώς όσο περισσότερο προσπαθούμε να ενταχθούμε σε μια παρέα,κι όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουμε στους άλλους,τόσο περισσότερο χάνουμε τον εαυτό μας.

Βέβαια, ακόμα πιό τραγικό είναι,όταν αφιερώνουμε το χρόνο μας, σε εκδηλώσεις όπου οι άνθρωποι λειτουργούν σαν μια μάζα, σαν όχλος , και αφήνουν κατά μέρος τα ιδιαίτερα στοιχεία της προσωπικότητάς τους. Εκείνο δηλαδή που είναι περισσότερο επίφοβο είναι η ένταξη του ¨ανθρωπου¨ σε ομάδες που λειτουργούν διαβρωτικά ως προς την ψυχική ιδιαιτερότητα του και τελικά εξομοιώνουν, μαζοποιώντας, το μοναδικό πρόσωπο, σε κάτι άμορφο κουραστικό άχρωμο, χυδαίο, απαξιωτικό και σε τελευταια ανάλυση τραγικό.

Μακάρι να μαθαίναμε απ τα παθήματα και την ψυχική συνεισφορά των πεπειραμένων

Χαίρετε.

 

 

Κωνσταντίνος Καβάφης «Όσο μπορείς»

 

alt

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

One response »

  1. Συμφωνώ απολύτως.Καλή σας εβδομάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: