RSS Feed

ΦΤΙΑΞΤΕ ΦΑΣΟΛΑΔΑ..ΕΙΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ..ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΤΕ.

Η φασολαδα ειναι ενα αναποσπαστο κομματι της ¨κουλτουρας¨μας. Στο χωριο τη φτιαχνω συχνα, μια που περα απ οτιδηποτε αλλο, μ αρεσει πολυ.Την  θυμομαστε  στις περοδους Νηστειας της Εκκλησιας μας, τοτε που η  Εκκλησία μας καλεί σε εγρήγορση, οποτε,απομακρύνουμε απ το τραπέζι μας ζωϊκές τροφές και λίπη, (σαν μια ελάχιστη θυσία στον ¨Ιατρό των ψυχών και σωμάτων μας¨, τον Χριστό). Ομως  αυτή τη περίοδο, αν απέχουμε και απο την κατανάλωση ψαριών, τρωμε θαλασσινα, όπως είναι τα καλαμαράκια,οι γαρίδες, οι σουπιές κλπ.

Αποτέλεσμα εικόνας για θαλασσινα

Το χταπόδι και τον αστακό δεν τα μνημονεύω, διότι το μεν πρώτο έχει ιδιαιτερότητες για τους περισσότερους, ο δε αστακός, είναι γεμάτος υδράργυρο λόγω ηλικίας, είναι 20 μηνών και άνω μεσα στις καθαρές θάλασσες  και άρα πρέπει να αποφεύγεται.Μην σας τρομοκρατούν για την δήθεν χοληστερίνη των μαλακίων.Τρώτε άφοβα, αρκεί να μην τα καταστρέφετε τηγανίζοντάς τα.Εξαίρεση τα καλαμαράκια.

Αποτέλεσμα εικόνας για φασολάδα

Σήμερα, θ αφησουμε κατα μερος τα θαλασσινα, και  θα σας πώ, πώς εγώ μαγειρεύω  την φασολάδα, που συγκεντώνει όλα τα διατροφικά στοιχεία, σε αγαστή ισορροπία,πράγμα που σημαίνει, οτι με ένα πιάτο παίρνετε τη σωστή ποσότητα πρωτεϊνης ( φυτικής), υδατάνθρακα, και μονοακόρεστου λίπους  το θαυμάσιο παρθένο ελαιόλαδο της ελληνικής γής.

Υλικά για 3 άτομα. 1/4 κιλού άσπρα μέτρια φασόλια,

1 κρεμμύδι κόκκινο ψιλοκομμένο

4-6 κλαράκια σέλινο ψιλοκομμένο

2 καρότα ( οχι θηβών,λόγω ασωπού ) καλά καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες

1 κουταλιά της σούπας πελτέ ομοσπονδίας (λυκοπενιο)

παρθένο ελαιόλαδο

Αλάτι θαλασσνό χονδρό σε κοκκους, πιπέρι καγιέν

Αποτέλεσμα εικόνας για Αλάτι θαλασσινό χοντρό σε κοκκους, πιπέρι καγιέν

1-2 πιπερίτσες ξερές καυτερές.Για τους τολμηρούς.

 

Από βραδύς μουλιάζετε τα φασόλια σε άφθονο αποχλωριωμένο νερό, γιατί το χλώριο κρύβεται κι αποθηκεύεται στο φασόλι, κρύο νερό που θα τα σκεπάσει πολύ καλά.Το πρωί καλό ξέπλυμα, κι ας χαθούν οι όποιες βιταμίνες.  Δυστυχώς τα φασόλια τα ραντίζουν γενναία για να μην σκουληκιάσουν.Προσωπικά χρησιμοποιώ χύτρα ταχύτητας, έτσι ωστε να μην ταλαιπωρήσω τα φασόλια μου για πολλή ώρα.Μια φορά κι έναν καιρό τα βράζανε ολη μέρα.

Ρίχνω λίγο  λάδι στην κατσαρόλα,  τα κρεμμύδια ,το σέλινο κομμένο σε κομμάτια με το χέρι, και τα καρότα,τα γυρίζω  για 2-3 λεπτά.Ακολουθούν τα φασόλια και τ ανακατεύω για λίγο με το κρεμμύδι και το σέλινο. Προσθέτω καθαρό αποχλωριωμένο πάντα νερό, τόσο ώστε να είναι 1-2 δάχτυλα πιο πάνω απ τα φασόλια.Με ανοιχτό το σκέπασμα  περιμένω ν αρχίσει το βράσιμο, ακολούθως κλείνω τη χύτρα και περιμένω ν ακούσω το σφύριγμα του ατμού.Αμέσως χαμηλώνω το μάτι στο 1/2 , κι αφήνω να βράσουν για 30 λεπτά.

Κλείνω το μάτι, αφήνω να ησυχάσει ο ατμός, και ανοίγω προσεκτικά.Συνήθως τα φασόλια είναι έτοιμα, αν όχι επαναλαμβάνω για 15 ακόμα λεπτά το βράσιμο με ανοιχτό το σκέπασμα.Στη συνέχεια προσθέτω τον πελτέ της ντομάτας, και τρίβω φρέσκο πιπέρι.Ελάχιστο ή καθόλου θαλασσινό αλάτι απο αλυκές, που το τρίβω σε μύλο.Και φυσικά το υπόλοιπο λάδι, ή και χωρίς λάδι,  όμως με περισσότερο αλάτι και πάπρικα.Και είπαμε για τους ιδιαίτερα τολμηρούς μιά-δυό κόκκινες πιπερίτσες καυτερές, Με όλα τα υλικά, βράζω για 10 ακόμα λεπτά, ώστε να χυλώσει η φασολάδα.Την αφήνω να ηρεμήσει για ½ ώρα και μετά σερβίρω με ψωμί δικό μου 

 

 

Τελικά αυτή είναι η δικη μου (μας ) φασολάδα.Πλήρες κι ευλογημένο φαγητό. Δοκιμάστε το.

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για φασολάδα

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

One response »

  1. Mμμμ.Την εφιαξα εχθές. Πολύ ωραία αλλά θα προσθέσω και μερικά δικά σας. Μου λέτε ομως πώς θα εχω αποχλωριωμένο νερό που το εχω συναντήσει πολλές φορές σε αναρτήσεις σας;
    Πάντως είσαστε πολύ ακριβής στη μετάδοση της συνταγής. Καλό σας βράδυ. Ευχαριστώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: