RSS Feed

ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΩΡΑΙΟΤΕΡΗ ΓΛΩΣΣΑ..ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙ..

 
 
 
Posted on  

Αποτέλεσμα εικόνας για Τραϊανού
 
Ειπαμε, μ αρεσουν οι ιστοριες, εσεις θα διαβαζετε παραμυθια.
Μια τετοια αποψε θα σας διηγηθω.
Κατά την εποχή τού Ρωμαίου αυτοκράτορος  Τραϊανού, στα 98-117 μ.Χ., ζούσε στην Έφεσο της Μικράς Ασίας, ένας γιατρός όνοματι Ρ ο ύ φ ο ς. Ήταν πράγματι ένας εξαίρετος γιατρός, Τόσο διάσημος μάλιστα, πού οι ειδικευόμενοι κοντά του ,έπαιρναν το ονομά τους, απ εκείνο του σπουδαίου δασκαλου τους και απεκαλούντο¨Ρ ο υ φ ι α ν ο ί¨  προσοχή στον τόνο. ΅Σα να λέμε αυτοί που ειδικεύθηκαν κοντα στο Ρούφο .
Διακρίθηκαν κι εκείνοι, όπως κι ο δάσκαλός τους ο Ρούφος στο ιατρικό τους λειτούργημα . Μπορεί εμείς να το λέμε απαξιωτικά, όμως και το αντίθετο : μ’ όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια  γράμματα θα μάθεις
Ωρισμένοι τώρα απ τους ρουφιανούς. παρασυρμένοι από την ανθρώπινη φύση τους, πρόδιδαν το λειτούργημά τους, διότι, λόγω της φύσεως του, μαθαιναν μυστικά τών γυναικών, και στη συνέχεια τις εξεβίαζαν, ξεχνώντας την ιατρική δεοντολογία και τον όρκο τους,και ξέπεφταν στην κατηγορία του αγύρτη . 
Έτσι, ή λέξη Ρουφιανός, μ ένα ανέβασμα του τόνου στην παραλήγουσα, πήρε αρνητική της σημασία, με την οποία την χρησιμοποιούμε σήμερα πλέον κατά κόρον παντού, απ το δρόμο μέχρι τα τηλεοπτικά¨παράθυρα¨στην πλειοψηφία τους,κατέληξε στον φτωχό, κακεντρεχή, απαξιωτικό, χαμερπή, γλοιώδη  ρουφιάνος  παρατηρείτε πόσο πιό αψογα ταιριάζει στην εκφορά του το ρουφιάνος, απ τορουφιανός.
Η μετακίνηση τού τόνου, όμως, δεν δίνει μόνο την θετική ή αρνητική έννοια, την καλή ή την κακή σημασία, αλλά και διαφοροποιεί και την τελειότητα από κάτι το κοινό  
Το κύριο όνομα  ¨Λ υ κ ο ύ ρ γ ο ς¨ αλλά και ¨λ υ κ ό φ ω ς ¨ με ρίζα τη λ ύ κ η που σημαίνει φως και το έργο .
Ο τόνος στην παραλήγουσα.
Αυτό, όμως, τί σημαίνει τώρα,ότι ο Λυκούργος ενείχε κάτι το αρνητικό;
Οχι βέβαια, απλά.. διαφοροποιείται, μια ιδιαίτερη λέξη, από μία άλλη που διεχώριζε τους υπολοίπους.
Ετσι λοιπόν η λέξη Λυκούργος,που σημαίνει  αυτον που κάνει το έργο του φωτός,τονίζεται στην παραλήγουσα, διότι, θεωρητικά πάντα, το έργο τού φωτός, το κάνει μόνον ο Θεός, εφ’ όσον ο ίδιος ο Θεός είναι Φώς.
Ετσι μόνον η Θεία Δύναμις, θα μπορούσε να είναι Λ υ κ ο υ ρ γ ό ς. 
Ο άνθρωπος, επομένως, επειδή δεν είναι θεός, θα φέρει αναγκαστικά το όνομα Λυκούργος, για να μη ταυτισθεί με το θείο, και να διαχωρισθεί απ’ αυτό.
Κατ’ επέκτασιν δε τούτου, ο,τιδήποτε συνδέεται με το καλό, με μοναδικό τρόπο θα τονισθεί στην λήγουσα. 
Π.χ. ο Ιησούς Χριστός, η προσωποποίηση του καλού  τονίζεται στην λήγουσα. 
Όποιος όμως έχει το όνομά Του ονομάζεται Χρίστος, αλλάζουμε μάλιστα και την ορθογραφία Χ ρ ή σ τ ο ς  επειδή δεν μπορεί να ταυτισθεί με το απόλυτο καλό. 
Κατά τον ίδιο τρόπο και για την ίδια αιτία .
Ο Θεός είναι Λ α μ π ρ ό ς, Οσοι τώρα θέλουν να έχουν στο όνομά τους αυτή Του την ιδιότητα, λέγονται. ¨Λ ά μ π ρ ο ι¨ 
Το σύμβολο, ακόμη, του Χριστού είναι ο Σταυρός. Οσοι όμως έχουν το συγκεκριμμένο όνομα αποκαλούνται  ¨Σ τ α ύ ρ ο ι¨
Υπάρχει, και μία βαρύγδουπη λέξη, που την καταντήσαμε σκουπίδι  μια ματια στα ¨εδρανα¨ θα σας πεισει.Είναι η λέξη  υπουργός  τήν οποια τονίσαμε στη ληγουσα, διότι οι σοφοί πρόγονοί μας δεν μπορούσαν  να διανοηθούν ότι η λέξη υπουργός, που στην ελληνική γλώσσα σημαίνει αυτον που υπηρετεί τον βοηθό 
υπο-εργός ,θα κατέληγε να έχει αρνητική σημασία. 
Η σημασία λοιπόν τής λέξεως, προκύπτει από τους υπουργούς ως βοηθούς.στην επίλυση των προβλημάτων τού λαού, λόγω των γνώσεων, του ήθους και της αποφασιστικότητας, που πρέπει αυτοί να έχουν .
Παρατηρώντας τωρα την κατάντια υπουργών, να σύρωνται σιδηροδέσμιοι στα ακροατήρια. πρέπει να  τους διαφοροποιήσουμε από τους άλλους, τους καλούς υπουργούς, που κάνουν πραγματικά καλό έργο. 
Κι οι δεύτεροι μεν να αποκαλούνται υπουργοί,  διότι το έργο τους αποβαίνει επ’ ωφελεία του λαού. Εκείνοι όμως, οι άλλοι, οι αξιοθρήνητοι.. κλέφτες, πρέπει να λέγονται υ π ο ύ ρ γ ο ι.. κακούργοι, πανούργοι, ραδιούργοι, δεν έχει καμμια σημασία .
Ίσως έτσι, και μόνο με την θαυμάσια γλώσσα μας, που ό,τι και να της κάνουν,είναι αδύνατον να την εξαφανίσουν  αποκατασταθεί η ηθική δικαιοσύνη. Να χαρακτηρίζονται οι κλέφτες και ταυτοχρόνως να διαφοροποιούνται από τους καλούς με μία απλή αλλαγή τού τονισμού της λέξεως .Διερωτώμαι πόσους, μεταπολεμικώς, απ τους πρωθυπουργους μας, θα μπορούσαμε να τους ονομάσουμε με τονισμό στη λήγουσα.
https://kosmaser.wordpress.com/

.

 
 
 
 
 
 
 

https://kosmaser.wordpress.com/

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: