RSS Feed

ΤΑ ΡΑΔΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ…¨ΣΥΝΩΝΥΜΑ¨ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ..

 

alt

 

Βλεποντας τον κυριο υπουργο να τα βαζει με την Εκκλησια αυθορμητα μουρχεται στο νου το γνωμικο για τον λαγο που επαιζε ανεμελα κατω απ τη φτερη.σ.σ. τελικα κι ο λαγος και ο υπουργος εφαγαν το κεφαλι τους.

http://ser.pblogs.gr/2014/09/lagos-th-fterh-etribe-kako-ths-kefalhs-toy.html

 

Παμε στο παραμυθι μας.

 

alt

 

Τα χόρτα της υπαίθρου μας είναι πραγματικος θησαυρος.Υπάρχουν παντού, σε κάθε τόπο,ακόμα και μέσα στις πόλεις.Τα καλύτερα, βρίσκονται στα βου-νά,όπου κανείς απαντά και την καλή τρέλλα.Κάθε φορά που έχω την πολυ-τέλεια και την χαρά να βρίσκομαι στο βουνό, με οποιονδήποτε καιρό, αφιε-ρώνω μερικές ώρες στη συλλογή χόρτων,ξεκινώντας απ το δικό μου χωρά-φι, που ποτέ δεν κατόρθωσα να το μαζέψω ολόκληρο .

 

alt

 

Η συλλογή θέλει κέφι, χρόνο, κι αγάπη.Οχι βιασύνες, όχι προχειρότητες.
Και το πιό σημαντικό,  για κάποιους κάπως προχωρημένης ηλικίας όχι σκύ-ψιμο 45 μοιρών που θα σας στείλει ¨τους Ο4 και Ο5¨αδιάβαστους.Βαθύ κά-θισμα, για μερικά λεπτά,όρθιοι γι αλλα τόσα και πάλι βαθύ κάθισμα.Ο φί-λος μου Μηνάς, άριστος αθλητίατρος, συνιστά τα βαθιά καθίσματα , εάν φυ-σικά κανείς μπορεί να τα κάνει, κι έχει τους σωστους σε.
¨μηκος¨αχιλλειους τενοντες οπως και σώους συνδέσμους και χιαστούς ,διαφορετικά, ένα μικρό σκαμνάκι και λύθηκε το πρόβλημα. Τα γάντια βοηθούνε τα ντελικάτα, ασυ-νήθιστα χέρια.Ομως πολλά είπαμε για την διαδικασία,ας πάμε στην ουσί-α.Υπογραμίζονταςτο πολύ καλό πλύσιμο με αποχλωριομένο νερό.
Τα Ραδι-κια αποτελούν τη μεγαλύτερη οικογένεια των άγριων χόρτων. Κοινό χαρα-κτηριστικό τους ,είναι το. ¨γάλα¨ που βγάζουνστο σημείο της κοπήςτους,το αστεροειδές τους σχήμα και το ότι μπορείς να τα ζεματίσεις όλα μαζί.

 

 

alt

 

Τα βρίσκεις από το Νοέμβρη μέχρι το Μάη.Ανάλογα με τις περιοχές, τα εδά-φη,το υψόμετρο και τις βροχοπτώσεις.Εχουν πολλά ονόματα..Ομως η εικό-να είναι πάντα η ιδια .

Ραδίκι πλατύφυλο.Είναι γλυκό στη γεύση 

Αποτέλεσμα εικόνας για Ραδίκι πλατύφυλλο.

και έχει χοντρό κοτσάνι που καλό είναι να μην το πετάμεαλλά να το καθαρί-ζουμε γύρω-γύρω γιατί έχει τις περισσότερες βιταμίνες.

 

alt

Το κατσαρό ή Λαδάκι

Γευστικο όπως το προηγούμενο είναι πιο αραιό από το προηγού-μενο και θέλει μεγάλη προσοχή για να το δειςμέσα στα αγριόχο-ρτα.

 

 

alt

Αλευράκι το εύθραυστο

Θέλει προσοχή στο μάζεμα γιατί σκορπίζει εύκολα. Είναι νόστιμο, βράζει αμέσως και τρώγεται και ωμό .

Τραχύ ή γιγαντόσωμο Ραδίκι .

 

alt

 

Η αφή του είναι τραχειά και γίνεται τόσο μεγάλο που μπορείς με 5 τέτοια ραδίκια να γεμίσεις μια κατσαρόλα.

Ο άρχοντας ζοχός ..

alt

 

Ναι είναι και αυτός ραδικι μόνο που είναι πιο τρυφερός και θέλει λιγότερο βράσιμο. Μαζί πάντως με τα υπόλοιπα δίνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ότι να βράζεται μόνος του.

 

alt

 

Πικρό Ραδίκι Το Περιβόητο..Ταραξάκο.

 

alt

 

Σήμα κατατεθέν του είναι το κίτρινο λουλουδάκι και ευδοκιμεί όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη. 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Ραδίκι πλατύφυλλο.


Είναι το χόρτο που κάνει καλό στις περισσότερες παθήσεις και κάλλιστα θα μπορούσε να ονομαστεί και ¨πανάκεια¨.Είναι πικρό στη γεύση του και πιο σκληρό από τα άλλα.Αν δεν μπορείτε να το φάτε μόνο του ανακατέψτε το με τα υπόλοιπα.

Το Κοκκινοράδικο.

 

alt

 

Είναι ο βασιλιάς των ραδικιών.Είναι αυτό που σε καλλιεργημένη μορφή το βρίσκουμε στις Λαϊκές.Είναι πολύ ευαίσθητο και απίθανα νόστιμο.Εκτός από βραστό σαν σαλάτα γίνεται καταπληκτικόφρικασέ με αρνάκι..

Το σαρκωδες ραδικι..

 

alt

 

Γίνεται πολύ μεγάλο έχει χοντρό κοτσάνι.Γενικά το ραδίκι..Είναι χειμερινό φυτό,αρχίζουμε να το βλέπουμε από το φθινόπωρο μέχρι τηνάνοιξη.Ανθίζει την άνοιξη, αλλά δεν αποκλείεται να δούμε άνθη και νωρίτερα ή και το φθι-νόπωρο .Τα κίτρινα άνθη του ανοίγουν το πρωί και κλείνουν το βράδυ.Δεν χρειάζεται γονιμοποίηση.Υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, βόρεια Αμερικήκαι την βόρεια Ασία Θα το βρούμε παντού,σε λιβάδια, ακαλλιέργητες εκτά-σεις,σε βραχώδεις περιοχές, δίπλα στους δρόμους ..

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Ραδίκι πλατύφυλλο.

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του , είναι γνωστές από την αρχαιότητα.

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

Εκτός από βραστό ( μπορούμε να βράσουμε Τρωμε και τις ρίζες του , αφού τις καθαρίσουμε καλά Τρώγετε και ωμό σε σαλάτα. Ακόμα και τα πέταλα των λουλουδιών του τρώγονται.Θεωρείται ένα από τα καλύτερα χολαγωγά φυτά και είναι ένα εξαιρετικό διουρητικό πολύ καλό τονωτικό, χωνευτικό και αποτοξινωτικό. Πλούσιο σε αφομοιώσιμες βιταμίνες Α, C, D. μη αιμικό θαυμάσιο Σίδηρο, Κάλιο, Μαγνήσιο, και κεφαλοποιούμενο, λόγω μαγνη-σίου.Ασβέστιο.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για γαλακτώδης χυμός της ρίζας του ραδικιού (Latex)..

 

 

 

Εξαιρετικός ο λευκός γαλακτώδης χυμός της ρίζας του ραδικιού (Latex)..
που είναι γεγονός οτι μας προκαλεί αποστροφή,όμως είναι πολύτιμοςκαθώςπεριέχει μια πικρή ουσία τη λακτο-πικρίνη (τερπενική λακτόνη), καθώς και τανίνες, ινου-λίνη καουτσούκ, τρι-τερπένια, κουμαρίνες, καροτινοειδή και άλλα.Ολα τα παραπάνω μούρθαν στο νού σήμερα το πρωϊ ,περπατωντας με δυο πολύ κα-λούς φίλους στον περίβολο ενός ¨εαυγούς ιδρύματος¨με εκατοντάδες φιλο-ξενουμένους, προσδοκώντες την πολυπόθητον θεραπείαν,της εκτροχιασμέ-νης για πολλούς λόγους ισορροπίας των χυμών της πολυ-μοχθου σαρκός των.Ομως πώς μπορείς να πείς σ έναν πονεμένο,να πάει στο βουνό να μαζέ-ψει λίγα χόρτα, και μ ένα απλό, φθηνό, ταπεινό λιανόψαρο,να κάνει μια σούπα, και να συνοδεύσει το πολύτιμο πιάτο με τα χόρτα.

 

alt

 

Βάλτε στο..τραπέζι σας τα άγρια χόρτα της υπαίθρου μας .Είναι ευλογίακαι μην παραπονεισθε .Μην χαλατε τον λογισμο σας,για χαρη αναλγητων αν-θρωπων, ακριβως των πολιτικων ,που δεν δινουν δεκαρα για σας.

Χαιρετε

Αποτέλεσμα εικόνας για Ραδίκι πλατύφυλλο.

Επικαιρος παρα ποτε ο τιτλος του τραγουδιου..

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: