RSS Feed

ΟΙ ¨ΚΗΠΟΥΡΟΙ¨ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΜΑΣ..

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΙΚΡΟΓΛΟΙΑΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ

  

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Η μεγαλύτερη αρρώστια είναι τό νά πιστέψη ό άνθρωπος, στον λογισμό το

 

 

 

Μας λεει ο Αγιος Γεροντας Παϊσιος.

 

Η μεγαλύτερη αρρώστια είναι τό νά πιστέψη ό άνθρωπος, στον λογισμό του,ότι έχει κάποια αρρώστια. 

Ό  λογισμός  αυτός  τού  δημιουργεί  άγχος, τον  κάνει  νά  στενοχωριέται, νά  μήν  εχη όρεξη γιά φαγητό,νά μήν μπορή νά κοιμηθή, νά παίρνη φάρμακα,και τελικά να αρρωσταίνει ενώ ήταν καλά.

Ένας, ενώ έχει και σωματική καί πνευματική δύναμη,δεν μπορεί νά κάνη τίποτε,γιατί έχει πιστέψει στον λογισμό, πού του λέει ότι δεν είναι καλά,με αποτέλεσμα νά σβήνει  σωματικά καί πνευματικά.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΙΚΡΟΓΛΟΙΑΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ

 

 

Δεν είναι ότι λέει ψέματα.

Αν ό άνθρωπος π ι σ τ έ ψ η  ότι κάτι έχει, πανικοβάλλεται ,  τσακίζεται, καί δεν έχει μετά κουράγιο νά κάνη τίποτε.Έτσι αχρηστεύεται χωρίς λόγο.

Ο Γεροντας, μιλουσε από¨αποκαλυψη¨ απ οτι ακουγε να του ψιθυριζει το Αγιο Πνευμα , μεσα στην καρδια του.

Δεν ειχε επιστημονικες γνωσεις. Όπως, δεν ειχε πανεπιστημιακες περγαμηνες.Και να τωρα που η νευρολογια ερχεται να μας μιλησει για καποιους 

Νευρώνες που ¨πάλλονται¨ και ταυτόχρονα συνδέονται μεταξυ τους,οταν με οποιοδηποτε τροπο τους χρησιμοποιουμε ή για καλο ή για κακο που σημαίνει ότι όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε συγκεκριμένους ¨νευρικούς δρόμους¨ στο μυαλό μας, τόσο ισχυρότερο γίνεται το ¨κύκλωμα¨ που συνθέτουν.

Αυτός είναι ο λόγος που ¨οσο πιο πολύ εξασκουμεθα¨ σε κατι συγκεκριμενο,τοσο περισσοτερο το τελειοποιουμε ένα μουσικό όργανο, μια γλώσσα, ή οτιδήποτε παρόμοιο, τόσο ισχυρότερα γίνονται τα ¨κυκλώματα¨ στο μυαλό μας, που είναι υπεύθυνα γι’ αυτές τις λειτουργίες.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Νευρώνες που πάλλονται και ταυτόχρονα ... συνδέονται μεταξυ..

 

 

Τωρα θα μου πειτε πως Όλα αυτα είναι γνωστα εδώ και χρόνια.Σημερα όμως,ανακαλύπτουμε μιαν ακόμα λεπτομερεια αυτής της αλήθειας:

Ακόμα πιο σημαντικό από την εξάσκηση είναι η ικανότητα να ξεμάθουμε ή να σπάσουμε τις παλιές νευρωνικές συνδέσεις  που ρυθμίζουν πράγματα που δεν μας είναι χρήσιμα πλέον.

Αυτο το λεμε ¨σ υ ν α π τ ι κ ο  κλαδεμα¨ 

Το μυαλό μας είναι  mutatis mutandis σαν ένας κήπος, που στη θέση της καλλιέργειας λουλουδιών, φρούτων και λαχα-νικών, καλλιεργουμε  ¨συναπτικές συνδέσεις¨ μεταξυ των νευρώνων. Αυτές είναι οι συνδέσεις στις οποίες νευροδιαβιβαστές, όπως ντοπαμίνη, σεροτονίνη και άλλες, ταξιδεύουν κατά μήκος τους.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Η μεγαλύτερη αρρώστια είναι τό νά πιστέψη ό άνθρωπος, στον λογισμό το

 

 

Τα ¨Νευρογλοιακά κύτταρα¨ είναι κατι σαν κηπουροί του εγκεφάλου και δρουν έτσι ώστε να επιταχύνουν σήματα μεταξύ συγκεκριμένων νευρώνων. Υπάρχουν και άλλα πιο εξειδικευμένα νευρογλοιακά κύτταρα που απομακρύνουν σκουπίδια, ξεριζώνουν ζιζάνια, σκοτώνουν τα παράσιτα, σκαλίζουν το έδαφος.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Ένας υπνάκος για 10 ή 20 λεπτά

 

 

Αυτοί οι απαραίτητοι ¨κηπουροί¨ του εγκεφάλου μας ονομάζονται ¨μικρο-γλοιακά κύτταρα.¨

Η δουλειά τους είναι να ¨κλαδεύουν¨ τις συναπτικές συνδέσεις. Το ερώτημα που προκυπτει είναι,

π ώ ς  ξ έ ρ ο υ ν  π ο ι α  να κλαδέψουν;

Μόλις τώρα αρχίζουμε να ξεκαθαριζουμε  αυτό το μυστήριο, αλλά αυτό που ξέρουμε είναι ότι 

οι συναπτικές συνδέσεις που χρησιμοποιούνται λιγότερο ¨σημαδευονται¨ στοχοποιουνται από μια πρωτεΐνη, την C1q Όταν τα μικρογλοιακά κύτταρα ανιχνεύσουν την πρωτεΐνη αυτή,συνδέονται μαζί της και καταστρέφουν ή κλαδεύουν αν θέλετε τη συγκεκριμένη σύναψη.

Μ αυτόν τον τρόπο δημιουργείται στον εγκέφαλο ο ελεύθερος χώρος για να οικοδομήσουμε νέες και ισχυρότερες συνδέσεις ώστε να μπορούμε να μάθουμε περισσότερα πράγματα.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΙΚΡΟΓΛΟΙΑΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ

 

 

 

Αυτός Είναι ο Λόγος που ο Ύ π ν ο ς   Είναι Τόσο Σημαντικός Ο εγκέφαλός μας αυτοκαθαρίζεται όταν κοιμομαστε.Ποσες φορές, όταν αδυνατειτε να μάθετε κάτι, ή να ξεκινήσετε μια νέα εργασία ή ένα χόμπι δεν εχετε νοιωσει ότι το μυαλό σας είναι γεμάτο και δε χωρά άλλες ιδέες και επιδεξιότητες.

Αυτό Ακριβώς Ισχύει Κυριολεκτικά.Όταν μαθαίνετε πολλά νέα πράγματα καινούργια για σας, ο εγκέφαλός σας χτίζει συνδέσεις, αλλά παραμένουν πολλές άλλες αδρανείς και ανεπαρκείς. 

Ο εγκέφαλός σας θα πρέπει να κλαδέψει πολλές από αυτές τις συνδέσεις και στη θέση τους να οικοδομήσει πιο αποδοτικά και αποτελεσματικά μονοπάτια.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Ένας υπνάκος για 10 ή 20 λεπτά

 

 

Αυτό το κάνει όταν κοιμόμαστε.

Όταν κοιμάστε τα κύτταρα του εγκεφάλου συρρικνώνονται έως και 60%  για να δημιουργηθεί χώρος ώστε τα νευρογλοιακά κύτταρα να φθάσουν και να απομακρύνουν τα απόβλητα. Έτσι κλαδεύονται οι συνάψεις.Όταν ξυπνάμε μετά από μια ξεκούραστη νύχτα είμαστε σε θέση να σκεφτούμε καθαρά και γρήγορα.Είναι σαν να κάναμε ανασυγκρότηση στα κατακερματισμένα αρχεία του υπολογι-στή.

Για τον ίδιο λόγο ο σύντομος ύπνος κατά την διάρκεια της μέρας είναι επωφελής για τις γνωστικές σας ικανότητες.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΙΚΡΟΓΛΟΙΑΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ

 

 

Ένας υπνάκος για 10 ,20 λεπτά δίνει στα μικρογλοιακά κύτταρα την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε μακρινές συνδέσεις που δεν χρησιμοποιούνται, να τις καταστρέψουν και να αφήσουν χώρο για να αναπτυχθούν νέες.

Το να κάνετε πνευματικές εργασίες με στέρηση ύπνου είναι σαν να προσπαθείτε να ανοίξετε δρόμο μέσα σε μια πυκνή ζούγκλα κρατώντας μόνο ένα μαχαίρι.

Σ αυτό το κατάφυτο περιβάλλον τα βήματα προόδου θα είναι αργά και κουραστικά.

Για Να δουμε  Πως Μπορουμε Να Ελέγχουμε Τι Θα Διαγραφεί Είπαμε και πιο πριν, οι συναπτικές συνδέσεις που δεν χρησιμοποιουμε μαρκάρονται για να ανακυκλωθούν Αυτές που παραμένουν ,είναι και αυτές που θα τροφοδοτηθούν και θα οξυγονωθούν.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΙΚΡΟΓΛΟΙΑΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ

 

 

Έτσι, να είμαστε προσεκτικοί για το τι σκέφτομαστε.

Εάν ξοδεύετε πάρα πολύ χρόνο σκεπτόμενοι θεωρίες συνομωσιας για τον αλεξη και την παρεα του και πολύ λιγότερο για θέματα που αφορούν τη δουλειά σας, τα γενικα και ειδικα ενδιαφεροντα σας, φαντασθειτε ποιες συνάψεις θα μαρκαριστούν για να ανακυκλωθούν.

Αν είστε σε κόντρα με κάποιον από τη δουλειά και αφιερώνετε το χρόνο σας στο πως θα τον εκδικηθείτε, και όχι στα έργα και στις ιδέες που έχετε σε εξέλιξη, θα σχηματίσετε ένα μεγάλο ιστό με συναπτικές οδούς ευφάνταστων σεναρίων εκδίκησης, αλλά φτωχές συνάψεις για τα έργα σας που θα οδηγήσουν σε κακές επινοήσεις.

Αυτό στο οποίο επικεντρωνόμαστε, αυτό επικρατεί.Μπορείτε να ¨πλοηγήσετε¨ κυριολεκτικά το μυαλό σας και να επιλέξετε το τι θέλετε να γίνει δίνοντας προσοχή προς την κατεύθυνση υλοποίησής του.

Συμπερασματικα

 

 

 

Εχουμε τη δυνατοτητα να επιλέξουμε αυτό που μας αρέσει και να κατασκευάσουμε τις δικές μας νευρωνικές συνδέσεις για να το υλοποιησουμε.Ετσι  επικεντρωνομαστε σε πράγματα που μπορούν να μας κάνουν καλύτερο άνθρωπο

Αντί να φαντάζομαστε σενάρια που πιθανόν ποτέ δεν θα συμβούν. Είναι πραγματικά ένα παιχνίδι ¨στρατηγικής¨ Χρησιμοποιουμε έξυπνα το μυαλό μας

Αντιστεκομαστε στον πειρασμό να χανουμε χρονο με πράγματα που δεν ωφελούν, αυτό είναι που θα μας κάνει πιο έξυπνους.

Ερωτηση .

Πώς ¨διαγραφω¨ κατι;

Απλά, Σταματώ Να Σκέπτομαι Ο,Τιδηποτε γι Αυτό.

Ακόμα και όταν κάποιος άλλος μας το ξαναθυμίζει, εμεις εστιάζουμε κάπου αλλού.Μ αυτό τον τροπο. Αργά ή γρήγορα θα πάρει το δρόμο του θα μαρκαριστεί για να οδηγηθεί στην ανακύκλωση. Χαιρετε.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Σταματώ Να Σκέπτομαι Ο,Τιδηποτε.

 

 

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

One response »

  1. Παράθεμα: ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ..ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ | Kosmaser's Weblog

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: