Αποτέλεσμα εικόνας για η πολις της Ναυπακτου,

Πριν 21 χρόνια (10 Σεπτεμβρίου 1995), η πολις της Ναυπακτου, 

δεχτηκε τον νέο Μητροπολιτη της.. Αρχιμανδριτη Ιερόθεο Βλάχο .

Αποτέλεσμα εικόνας για Αρχιμανδριτη Ιερόθεο Βλάχο .

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2008 ,το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, (εκτιμώντας την προσφορά του στα Θεολογικά γράμματα), 

τον αναγόρευσε σε Επίτιμο Διδάκτορα.

Στις 13 Μαΐου 2016, τό Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τον ανηγόρευσε επίτιμο Διδάκτορα του ιατρικου Τμήματος της Σχολης Επιστημων υγείας του Πανεπιστημίου.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ό Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τον αναγόρευσε επίτιμο Διδάκτορα του ιατρικου Τμήματος της Σχολης Επιστημων υγείας του Πανεπιστημίου.

 

Το τι ακριβως αντιπροσωπευει ( για την Εκκλησια, αλλα και την Ορθοδοξια ) ο Μητροπολιτης Ναυπακτου, δεν μπορουν να περιγραφουν με 900 λέξεις. Απλα οριοθετουν (σε γενικες γραμμες)  το εργο που φαινεται, γιατι αυτό που ¨δεν φαινεται¨ ( και που αποτελει προσωπικη επιλογη του Σεπτου Ιεραρχου ) είναι απειρως ευρυτερο, και βρισκεται χαραγμενο όχι σε ¨οστρακινα υλικα¨, αλλα βαθεια στις καρδιες των πνευματικων του παιδιων..

Να ξεκινησουμε απ την … συγγραφική του ..παραγωγή, που αριθμει.. 

ενενήντα τέσσερα (94) βιβλία με θεολογικό, εκκλησιολογικό, κοινωνικό περιεχόμενοβασισμένα στη διδασκαλία των Αγίων Πατέρων.

Από αυτά πάνω από εβδομήντα (70) βιβλία έχουν μεταφραστεί σε είκοσι μία 21 γλώσσες όπως Αγγλικά, Αραβικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ρωσικά, Σερβικά, Ουγγρικά, Ρουμανικά, Σουαχίλι, Κινεζικα, Βουλγαρικά, Ουκρανικά, Τσέχικα, Ολλανδικά, Αλβανικά, Ιταλικά, Φινλανδικά, Γεωργιανά, Ουρντού-Πακιστανικά και Κορεατικά.

O συνολικός αριθμός των βιβλίων, ανατύπων και δημοσιεύσεων, πέρα από τα διάφορα άρθρα, ανέρχεται σε.. τριακόσια (300).

Έχει μάλιστα γραφεί ότι είναι ο πιο μεταφρασμένος Έλληνας..μετά τον Νίκο Καζαντζάκη.

σ.σ. Εννοειται ότι δεν υπαρχει καμμια άλλη ομοιοτης, μεταξυ των ανδρων..

Βιβλία του χρησιμοποιούνται ως διδακτικά εγχειρίδια σε Θεολογικές Σχολές του εξωτερικού και της Ελλάδος και γίνονται αντικείμενο διδακτορικών διατριβών σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εισηγήσεων σε συνέδρια.

Το βιβλίο του «Το Πρόσωπο στην Ορθόδοξη Παράδοση» βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών ως το καλύτερο θεολογικό βιβλίο της πενταετίας (1990-1995).

Παράλληλα με την συγγραφή βιβλίων ασχολήθηκε και με την δημοσίευση άρθρων στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο Τύπο. Αρθρογράφησε και αρθρογραφεί στον αθηναϊκό Τύπο, στον τοπικό Τύπο της Ναυπάκτου, στο διαδίκτυο καθώς και στην εφημερίδα της Μητροπyλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου «Εκκλησιαστική Παρέμβαση» http://www.parembasis.gr/, την οποία ο ίδιος ίδρυσε ως Μητροπολίτης, και τα κείμενά του αναδημοσιεύονται σε πολλές άλλες εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες.

Τα άρθρα του αποτελούν παρεμβάσεις στις σύγχρονες κοινωνικοπολιτικές και εκκλησιαστικsς εξελίξεις και προσφέρουν την ορθόδοξη θεολογική ερμηνεία των γεγονότων.

Αποτέλεσμα εικόνας για του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης της Αρχιεπισκοπής

Στις Η.Π.Α ανsπτυξε θέματα στη Θεολογικη Σχολη του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής..

Πραγματοποίησε Εισηγήσεις σε Σεμινάριο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αμερικής (OCA), στο Βανκούβερ του Καναδά (1995) και στην Ατλάντα των Ηνωμsνων Πολιτειών (1997) …

Μίλησε Στην Κεντρική Αίθουσα Του University of Washington | Seattle, WA (1999) κατόπιν προσκλήσεως της Συγκλητου του Πανεπιστημίου.

Αποτέλεσμα εικόνας για University of Washington | Seattle, WA

Aνελαβε Σεμιναριο (στο οποίο διδαξε) στην Tacoma της Washington State (1999 και το 2007).

Μίλησε στο Λουθηρανικό Πανεπιστήμιο της Tacoma ( Pacific Lutheran University) (2007).

Μιλησε σε Συνεδρια και διαλέξεις που διοργάνωσε η Ορθόδοξη Ελληνική Κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στο Seattle των Ηνωμένων Πολιτειών (1995, 1997, 1999 και 2007), και σε διεθνές Συνέδριο στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στο Σικάγο (Σεπτ. 2007).

Επειδή τα βιβλία του μεταφράσθηκαν σε πολλές γλώσσες, εκλήθη στις διάφορες χώρες να παραστεί και να μιλήσει κατά την παρουσίαση των βιβλίων του και για να αναλύσει σημεία που είναι πρωτοποριακά για την εποχή μας στην σύνδεση μεταξύ ιατρικής επιστήμης και θεολογίας.

Έτσι επισκέφθηκε και μίλησε στην.. Αμερική, Καναδά, Συρία, Λίβανο, Γερμανία, Γεωργία, Συμφερούπολη Κριμαίας, Ρωσία, Ρουμανία , Βουλγαρία Ιταλία , Κωνσταντινούπολη, Κύπρο, Αγγλία.


Οι γνώσεις του, γύρω από τα βιοηθικά θέματα, είχαν ως αποτέλεσμα, να κληθεί σε διάφορα ιατρικά Συνέδρια και να αναπτύξει διάφορα θέματα.

Γενικά ¨εισηγήθηκε¨ περίπου σε 500 ¨Εθνικά και Διεθνή Συνέδρια¨εντός και εκτός Ελλάδος, σε θέματα θεολογικά, φιλοσοφικά και βιοηθικά. [ …] Θεολογία και Ιατρική Επιστήμη


Το όλο έργο του Μητροπολίτου Ναυπάκτου, που αναφέρεται στη σχέση μεταξύ ιατρικής επιστήμης και θεολογίας επικεντρώνεται σε τρία σημεία:

Πρώτον, στην άποψή του, την οποία στηρίζει στον καθηγητή π. Ιωάννη Ρωμανίδη, ότι η ορθόδοξη θεολογία διακρίνεται από την δυτική θεολογία,διότι συνδέεται με την ιατρική επιστήμη και όχι με την κλασική και δυτική μεταφυσική.

Στο έργο του η ¨Εκκλησία¨ χαρακτηρίζεται ως ¨θεραπευτήριο-Νοσοκομείο¨, οι Κληρικοί πνευματικοί ιατροί-θεραπευτές, η θεολογία ως πνευματική ιατρική επιστήμη, ο άνθρωπος που προστρέχει στην Εκκλησία για βοήθεια εκλαμβάνεται ως πνευματικά ασθενής, τα δόγματα και οι κανόνεςτης Εκκλησίας ως πνευματικά φάρμακα κ.ά. Έτσι αποφεύγει να χαρακτηρίζεται ο Χριστιανισμός ιδεολογία και φιλοσοφικός στοχασμός και ασχολείται με τον άνθρωπο.

Δεύτερον, επικεντρώνεται στην άποψή του ότι η νηπτική παράδοση της Εκκλησίας συγγενεύει με την σύγχρονη ψυχιατρική-νευρολογία, διότι ασχολείται με τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου και με τα νοητικά φαινόμενα τα οποία επηρεάζουν κατά ποικίλους βαθμούς την όλη ύπαρξη του ανθρώπου. Η μελέτη των πατερικών κειμένων και κυρίως των ησυχαστών Πατέρων της Φιλοκαλίας, η επί σειρά ετών μελέτη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, η επικοινωνία με τους μοναχούς του Αγίου Όρους, και η μακρόχρονη ποιμαντική του πείρα, τον οδήγησαν στη βεβαιότητα ότι η Ορθόδοξη Θεολογία είναι επιστήμη που θεραπεύει τον άνθρωπο και ότι οι νηπτικοί Πατέρες μπορούν να βοηθήσουν τον σύγχρονο άνθρωπο που ταλαιπωρείται από πολλά εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα

Με αυτό το πνεύμα έγραψε πλήθος βιβλίων, καταστάλαγμα πολύχρονης ποιμαντικής πείρας, σχετικά με την «Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία». 

Πρόκειται για ένα έργο που παρουσιάζει τη θεραπευτική παράδοση της Εκκλησίας, αφού η Εκκλησία στην βιβλικοπατερική παράδοση θεωρείται νοσοκομείο-θεραπευτήριο, που θεραπεύει τις πνευματικές ασθένειες των ανθρώπων και η θεολογία μοιάζει με την ιατρική επιστήμη ως προς την μεθοδολογία.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό έγραψε και άλλο βιβλίο στην προοπτική της εφαρμογής της «Ορθόδοξης Ψυχοθεραπείας» με τίτλο «Ιατρική εν πνεύματι επιστήμη».

Επίσης, ασχολήθηκε συγκριτικά με την υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία του Victor Frankl, που εκφράζει την Τρίτη ψυχοθεραπευτική Σχολή της Βιέννης με το βιβλίο.. 

«Υπαρξιακή ψυχολογία και Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία».

Συγχρόνως ασχολήθηκε με την συνάντηση μεταξύ της υπαρξιακής ψυχολογίας και υπαρξιακής φιλοσοφίας, όπως φαίνεται στο έργο του Γιάλομ, ο οποίος ακολουθεί εν πολλοίς τις απόψεις του Victor Frankl.

Είναι Ο Πρώτος Που Εισήγαγε Τον Όρο «Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία.
Ο τίτλος και το περιεχόμενο έγιναν αποδεκτά από την «Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία», η οποία σε ογκώδη έκδοσή της με τίτλο «Εγχειρίδιο ψυχοθεραπείας και θρησκευτικής ποκιλομορφίας» αναφέρει το Σεβασμιώτατο (τότε Αρχιμανδρίτη) ως εισηγητή του όρου: « Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία».

Αυτος είναι ο Μητροπολιτης Ναυπακτου.

Αυτό είναι μεχρι στιγμης το Εργο Του, 

και ειθε ο καλος Θεος να του προσθετει χρονια, να το επεκτεινει ακομα περισσοτερο.

Αποτέλεσμα εικόνας για Αρχιμανδριτη Ιερόθεο Βλάχο .