RSS Feed

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ¨ΜΕΤΡΟ¨..ΚΑΙ Η ΧΑΡΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΦΥΣΙΚΑ..

alt

 

 

 

alt

 

Στους πρωτους Χριστιανους, η χαρά ήταν τόσο σημαντικό πράγμα,που ακόμη κι όταν τους ρίχναν στα λιοντάρια χαιρόντουσαν.Ενώ σήμερα, όπου υπάρχει θρησκευτικότητα  …Βλέπει κανείς τους ανθρώπους της Εκκλησίας να έχουν εκείνο το.. θλιμμένο ύφος..Λέει η Λαυρεντια ( ένα κοριτσι σαν τα κρυα νερά, που ντρεπεται να την φωναζουν ετσι,και το μετετρεψε σε..Εντα..πως λέμε Εντα Γκαμπλερ..). Ερχεται ο¨Γεροντας¨μας απ το Αγιο Ορος,και θα πάμε να τον δουμε, να μας μιλησει..Τί το πιο φυσικο.Όμως είναι η ..5η   ή η 6η φορα, που …ερχεται ο γεροντας απ το Ορος..Και διερωταται ο άσχετος.. Ο γεροντας άλλη δουλεια δεν έχει, και ¨κόβει βόλτες¨ στον¨κοσμο¨ …Ολοι, ή σχεδον όλοι εχουμε.. ακουσει για το φαινομενο του γεροντισμού…Ατυχως τον τελευταιο καιρο.. πολλοι ευσεβείς ορθόδοξοι χριστιανοί..   ¨ασκούν αυτό το επάγγελμα¨.Όταν βλέπουνε, ή τον γέροντα τους ή οποιονδήποτε άλλο ιερωμενο.. να παίρνουν εκείνο το ύφος,το κακομοιρο, να σκύβουν,και να αρχίζουν, «γέροντα» .. «την ευχή σου» «την ευλογία σου» και τα γνωστά. Τα παλιά τα χρόνια … ας πάμε στα πολύ παλιά τα χρόνια.

alt

Στη γνωστή ιστορία των Πρωτοπλάστων.Που Θέλησαν να γίνουν θεοί, να αποκτήσουν εξουσία, γνώσεις. κι έτσι έχασαν …την παιδική αθωότητα. Οι Πατέρες λένε ότι.. οι Πρωτόπλαστοι ήσαν νήπια(όχι σωματικά, νήπια) και θέλησαν να μεγαλώσουν γρήγορα, να γίνουν θεοί, κι έτσι εχασαν τον παράδεισοΤην απάντηση, για να ξαναγυρίσουμε στον παράδεισοτην έδωσε ο Χριστος..όταν είπε,

alt

«Αν Δεν Γίνετε Παιδιά Δεν Θα Μπείτε Στη Βασιλεία Των Ουρανών». Ήσαν νήπια, ζούσαν στον παράδεισο.Μεγάλωσαν, απέκτησαν την γνώσηδιώχτηκαν από τον παράδεισο. Ο μόνος τρόπος να.. γυρίσουμε στον παράδεισο είναι να....   (ξανα)  γίνουμε παιδιά..Δυστυχώς όμως, … μέσα στην ορθόδοξη εκκλησία τις τελευταίες δεκαετίες, οι άνθρωποι δεν θέλουν να είναι (να γινουν) παιδιά..

alt

Και πάρα πολλοί, ρασοφόροι ειδικά …θέλουν να λέγονται «γεροντάδες».Είναι η ¨μόδα των τελευταίων δεκαετιών¨,να λέγονται γεροντάδες. Σκεφτείτε όμως, όποιος θέλει να είναι γέροντας,όποιος θέλει να είναι μεγάλος …προδίδει τον Χριστό που είπε να ..είμαστε παιδιά.Κι όμως οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει τον Χριστό και στη θέση του Χριστού έχουν βάλει αυτό ακριβώς που δεν ήθελε ο Χριστός.Γεροντάδες, δηλαδή, ανθρώπους …ανθρώπινες αυθεντίες … Δηλαδή δεν λένε πια, ο Χριστός είπε αυτό..δεν διαβάζουν οι άνθρωποι,ας πούμε το Ευαγγέλιο, την Καινή Διαθήκη,να δουν τι θέλει ο Χριστός,τους ενδιαφέρει να δουν τι είπε ο ένας γέροντας ή ο άλλος γέροντας,

alt

κι αυτό το πράγμα είναι.. ανθρωπολατρεία.Στη θέση του Χριστού, δηλαδή..έχουν μπει άνθρωποι. Οχι…σιγουρα.. δεν είναι μια πολεμική κατά του μοναχισμού.Το πρόβλημα δεν είναι.. ο μοναχισμός, αλλά είναι η ανθρωπολατρεία, που έχει ξεκινήσει με τον θεσμό των γεροντάδων που υπήρχε φυσικά στον μοναχισμό, αλλά τώρα πια δεν είναι μέσα στον μοναχισμό, έχει γίνει ¨μόδαΠαλιά στο δρόμο, το πολύ-πολύ να φιλούσαν το χέρι του σεβασμιου ιερωμενου, τώρα λένε «γέροντα» και βάζουν και μετάνοια. Αυτά είναι πράγματα.. που δεν υπήρχαν στην ορθοδοξία.Όπως και το περίφημο θέμα της υπακοής στον γέροντα.

alt

Οι παλιοί αγιορείτες, μιλούσαν για τον γέροντα τους,τον αγαπούσαν πάρα πολύ τον γέροντά τους, αλλά προσέξτε, δεν τον θεωρούσαν αλάθητο όπως έχει γίνει σήμερα. 

alt

Το φαινόμενο που έχουμε σήμερα με τον γεροντισμό …είναι παπικό.Δηλαδή κατηγορούμε τους παπικούς που λένε  ότι ο Πάπας είναι αλάθητος.. και το αλάθητο το.. έχουμε μέσα μας, μέσα στην ορθοδοξία. Κι εκείνοι έχουν έναν Πάπα.. εμείς έχουμε πάρα πολλούς.. Κάθε Γέροντας … Αλάθητος.Είναι κάτι που δεν υπήρχε παλαιότερα. Άλλο πράγμα.. ν αγαπάς τον γέροντα, άλλο επίσης να.. κάνεις υπακοή σαν άσκηση, γιατί αυτό είναι το νόημα της υπακοής, είναι συντριβή του εγωισμούκι άλλο αυτό το φαινόμενο.. που έχει επικρατήσει.Λεγεται.. ότι Προτιμότερο Είναι Να Τα Χαλάσεις Με Τον Θεό Παρά Με Τον Γέροντα.Γιατί αν τα χαλάσεις με τον Θεό, ο γέροντας θα σε.. συμφιλιώσει με τον Θεό.Αν όμως τα χαλάσεις με τον γέροντα … ποιος θα σε.. συμφιλιώσει με Αυτόν.Δυστυχως..όλα αυτά είναι.. ανοησίες.. 

alt

Στο Θέμα Της Υπακοής.Τι νόημα έχει αυτή η υπακοή; Κατ αρχην ( κατά κανονα) η υπακοή είναι μια από τις τρεις μοναχικές αρετές, Παρθενία, Ακτημοσύνη, Υπακοή.Τώρα, με πιο τρόπο …η μία από τις τρεις αυτές αρετες..έχει επεκταθεί σ όλο τον κόσμο…είναι κάτι μυστηριώδες.Ευλογο το ερωτημα..γιατί δεν έχουν επεκτείνει και τις άλλες και να γίνουμε όλοι ένα … μοναστήριΑυτά που υπάρχουν στον μοναχισμό..υπήρχαν στον ¨κύκλο των δώδεκα Αποστόλων¨.Είχαν κοινοκτημοσύνη, παρθενία, έστω κι αν ορισμένοι ήσαν προηγουμένως έγγαμοι.

alt

Είπε Ο Χριστός Για Τους Εβραίους..ιερωμενους..ότι ηθελαν.. να τους αποκαλούν ραβί.. που δεν είναι.. «διδάσκαλος», αλλα «μεγάλος»..«ραμπ» στα σημιτικά σημαίνει «μεγάλος». ( μαγκνους..μαγκας..) και να τους ..θαυμάζουνε.Και λέει ο Χριστός¨τους αρέσει να τους αποκαλούν ραβί¨,είναι το ίδιο με τη … σημερινή μόδα … που τους αρέσει, ( πολλών ρασοφόρων),να τους αποκαλούν «γέροντα».Εσείς, λέει, μη κληθείτε ραβί  …  και πατέρα ημών μη καλέσετε επί της γης(φυσικά τον … μπαμπά του κανείς πατέρα θα τον πει, δεν εννοεί αυτό)  εννοεί με την απόλυτη αυθεντίαμε την έννοια ότι παραδιδόμαστε σε σένα,είσαι το παν. Αυτά τα πράγματα που υπάρχουν στο σημερινό γεροντισμό..αυτά ο Χριστός τα απέρριψε, γιατί τα είχαν και οι Εβραίοι, τότε.Και είπε «πατέρα μη καλέσετε επί της γης, ένας είναι ο πατέρας σας».Δηλαδή για μας εκείνο που είναι το ανώτερο είναι ο Χριστός, το κέντρο είναι ο Χριστός, Εκείνος είναι ο δάσκαλός μας,Εκείνος είναι ο αρχηγός μας.

alt

Όποιος θέλει να είναι γέροντας.. αρνείται εκείνο που είπε ο Χριστός να γίνουμε παιδιά.Αρνείται το άλλο που είπε,Πατέρα ημών μη καλέσετε επί της γης,Είναι μια σοβαρή απομάκρυνση από τη διδασκαλία και από το πνεύμα γενικά του Χριστιανισμού.Τώρα συγκεκριμένα για την.. υπακοή.Οι Παλιοί Αγιορείτες,αγαπούσαν πάρα πολύ τους γεροντάδες.Τρέξαν τότε νέοι μοναχοί, έγινε η αναγέννηση του Αγίου Όρους.Αλλά αυτοί ήτανε, χαρισματικοί.Τώρα έχει γίνει μόδα.. ο κάθε ένας που φοράει ράσο, ¨γέροντας¨.Δεν έχουν κανένα νόημα αυτά πράγματα. Αυτοί οι εκκλησιαστικοί τίτλοι.. δεν σημαίνουν ότι κάποιος..το ¨έχει¨ αυτό το πράγμα, αλλά ότι ¨πρέπει να το έχει¨. Λέμε ο Πατριάρχης ή ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης «παναγιότατος»δεν σημαίνει ότι.. είναι παναγιότατος, σημαίνει ότι πρέπει να γίνεικαθήκον.. σημαίνουν αυτοί οι τίτλοι, μας λέει ο απόστολος Παύλος «άγιοι γίνεσθε», όλοι..Όλοι οι Χριστιανοί πρέπει να γίνουν άγιοι.Εκείνος που έχει μιαν ευθύνη, ο ποιμήν,πρέπει να γίνει αγιότατος, παραπάνω.Όταν λέμε έναν μοναχό «οσιότατο» δεν σημαίνει ότι είναι οσιότατοςΑλλά σημαίνει ότι πρέπει να αγωνίζεται να γίνει πάρα πολύ όσιος. 

Χαιρετε.

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: