RSS Feed

ΤΟ ΦΟΒΗΤΡΟ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ..ΜΑΣ ΚΑΤΑΔΥΝΑΣΤΕΥΕΙ..ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ..ΠΟΝΟΣ..

Με δακρυα στα ματια, μου λεει η Σοφια..Δεν καταλαβαινεις οτι πονω..Δεν σου λεω ψεματα..ΠΟΝΩ..Και σεις τωρα πιστευετε οτι η Σοφια πονα πραγματικα..Οχι βεβαια..Απλα η Σοφια εμαθε να..ΦΟΒΑΤΑΙ  τον πονο..κι ετσι κανει παρτυ μαζι του τον περισσοτερο καιρο…Πάμε να δούμε επιλεκτικά μερικές απ τις συνηθισμένες καταστάσεις, που μας καταδυναστευουν καθημερινα .

 

alt

Κρυολόγημα..τί το πιό κοινό..κι όμως να που μας δείχνει πράγματα, που ούτε υποπτευόμασταν..Αν Κάποια Στιγμή Θέλαμε Έντονα Να Κλάψουμε και συγκρατήσαμε τα δάκρυά μας, καταπιέζοντας τα όποια συναισθήματά μας, είναι πολύ πιθανό μερικές μέρες αργότερα, αυτή η εσωτερική κατάσταση να βρήκε διέξοδο ..σ ένα γερό κρυολόγημα όπου τα μάτια δακρύζαν και η μύτη έτρεχε σαν βρύση …όπως θα ήθελαν να τρέχουν τα δάκρυα αν … είχαμε επιτρέψει στη λύπη μας να εκφραστεί. ..Φαίνεται τρελλό; Ψάξτε το την επόμενη φορά που θα σας πιέσουν …μέχρι δακρύων, κι αναθεωρείστε την δήθεν στάση σας..

 

alt

 

Οι λυγμοί που καταπνίγηκαν βρίσκουν διέξοδο στο.. βήχα που ως σωματική έκφραση έχει παρόμοια εκδήλωση.Από μακριά δεν μπορεί κανείς να πει αν κάποιος τραντάζεται από λυγμούς … ή από βήχα.Η ίδια η λέξη κρυολόγημα υποδηλώνει κάτι που σας έκανε να κρυώσετε μέσα σας και εκφράζει τη βαθύτερη ανάγκη σας για ζεστασιά και θαλπωρή.Το κουκούλωμα με ζεστά ρούχα και ο πυρετός είναι μεταμφιεσμένες εκδηλώσεις αυτής της ανάγκης, όπως οι.. εντριβές δεν είναι παρά υποκατάστατα του χαδιού και-της-επαφής-που-η-ψυχή-σας-είχε-ανάγκη ..

Βήχας.. είναι κι αυτός ένα.. ένδυμα( Θυμηθείτε …το απορία ψάλτου …βηξ..) Απο..Κάτω του κρύβονται λόγια, γνώμες, διαμαρτυρίες , βρισιές ή δηλώσεις που δεν τολμήσαμε να ξεστομίσουμε. Προτιμήσαμε να τις καταπιούμε.Αλλά μας έκατσαν στο λαιμό.Έτσι μας έπνιξαν όπως ο αποπνικτικός βήχας. Η απόχρεμψη που συχνά συνοδεύει το βήχα έχει επιπλέον ένα χαρακτήρα επιθετικό που υποδηλώνει την καταπιεσμένη ανάγκη μας να …φτύσουμε ορισμένες καταστάσεις ή πρόσωπα, δραστηριότητα που αναλαμβάνει να δραματοποιήσει συμβολικά το σώμα αφού εμείς δεν το επιτρέψαμε στον εαυτό μας.

 

 

Συχνά ο βήχας είναι εκδήλωση αγανάκτησης ή άγχους..όταν το άτομο νιώθει ότι έχει καταπιεί πολλά για πολύ καιρό και έχει πια φτάσει σε ένα σημείο που πνίγεται..Σ αυτή την περίπτωση το σώμα, δίνει με τον τρόπο του ένα σήμα για να φερθούμε με περισσότερη τρυφερότητα στον εαυτό μας,να τον γλυκάνουμε και να τον μαλακώσουμε λίγο, κατάσταση που συμβολικά εκφράζουν τα.. ζεστά ροφήματα με μέλι. 

 

 

alt

 

 

Πόνοι στα γόνατα..εμφανίζονται όταν κάτι μέσα μας νιώθει να έχει.. γονατίσει από τις πιέσεις της ζωήςαλλά επαναστατεί.Δεν θέλει πια να υποτάσσεταικαι να χαμηλώνει τον εαυτό του προς χάριν των άλλων ή μιας κατάστασης.Δεν θέλει να γονατίζειμπροστά σε κάτι ή κάποιον ισχυρότερο. Έχει ανάγκη να υψώσει το ανάστημά του ή και να δείξει κάποια αδιαλλαξία έτσι όπως κάνει το άκαμπτο εξ αιτίας του πόνου γόνατο. Παράλληλα, καθώς αυτή η ενόχληση αναγκάζει τον άνθρωπο να αναπαύει συχνά το πόδι του σε ένα σκαμνάκι, συμβολικά στυλώνει τα πόδια και κρατά τους άλλους μακριά ή εκφράζει έτσι μια ¨συμβολική κλωτσιά¨

alt

 

Έρπης Επιχείλιος.. σχετίζεται με αισθήματα αηδίας ή ανομολόγητου καταπιεσμένου πόθου που ο ίδιος ο εαυτός αποστρέφεται. Πρόκειται για ένα διπλό μήνυμα καθώς από τη μια τα χείλη διογκώνονται προσελκύοντας τα βλέμματα ενώ ταυτόχρονα εκπέμπουν το σήμα μακριά από μένα.Ό,τι μας έκαιγε τα χείλη, ό,τι μας έκανε να δαγκωνόμαστε από μέσα μας αποκτά μια σωματική εκδήλωση που θυμίζει έντονα δαγκωμένα χείλη. Το μάθημα εδώ είναι να αποδεχθεί κανείς τα ακάθαρτα συναισθήματά ή επιθυμίες τουκαι να συγχωρήσει τον εαυτό του γι αυτά. Αυτό που προκαλεί αποστροφή πρέπει να αναγνωριστεί. Ο Επιχείλιος Έρπης μπορεί επίσης να δηλώνει την ανάγκη του ατόμου να … αρνηθεί τις υπερβολικές οικειότητες ή να αυτοτιμωρηθεί επειδή τις επέτρεψε. 

Τριχόπτωση

Μια περίεργη κατάσταση, που η δερματολογία αγνοεί, όπως άλλωστε το το 95% των λεγομένων δερματικών νοσημάτων, για τα οποία ..οχυρώνεται πίσω απ τον βολικό όρο αγνώστου αιτιολογίας ( κατι παρόμοιο δε.. γίνεται και με τον ωκεανό των αυτοάνοσων..) για το χώρο της παρα-φυσικής .. η τριχόπτωση αντιστοιχεί, κατά κάποιον τρόπο, στην απώλεια των..ιδεατών φτερών. Είναι σαν να είμαστε για άλλα φτιαγμένοι..αλλά υποτασσόμαστε σε μια κοινότυπη μοίρα. Έτσι είτε πρόκειται για περιστασιακές περιόδους τριχόπτωσης είτε για γενικευμένη κατάσταση, υποδηλώνει μια εσωτερική σύγκρουση, εξαιτίας της υποταγής μας σε μια επιλογή που μας προσφέρει μεν ασφάλεια ( ένας συμβατικός γάμος, χωρίς έρωτα, μια και το …ράφι έμοιαζε ο επόμενος σταθμός μιας μίζερης ζωής..) αλλά έρχεται σε αντίθεση με αυτό που, κατά βάθος, ήθελε η καρδιά μας ,και που το.. φοβηθήκαμε επειδή περιείχε ρίσκο. Παραμονές ενός ( συμβατικού, που λέγαμε) γάμου , μιας μονιμοποίησης ή απόκτησης μια σταθερής θέσης πολλοί άνθρωποι που έχουν μέσα τους ένα.. ταξιδιάρικο πουλί, νιώθουν Να Τους Πέφτουν Τα Φτερά Δηλαδή Βλέπουν Τα.. Μαλλιά Τους Να Μαδάνε …. Αντίθετα Από Εκείνους Που Παραιτούνται Ευχαρίστως Από Ορισμένες Ελευθερίες Προκειμένου Να Νιώθουν Ασφαλείς.Και να που ήρθαμε στα πολύτιμα Αυτιάμας..Βόμβος, Πόνος ,Βούλωμα Των Αυτιών Ή Περιορισμός Της Ακοής..σηματοδοτούν την αντίστασή μας σε ορισμένες εντολές ή την άρνησή μας να ακούσουμε και να δεχθούμε κάποια πράγματα. Δεν θέλουμε πια ούτε να ακούμε ούτε να υπακούμε. Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει. Η βαθύτερη ανάγκη πίσω από τα προβλήματα των αυτιών είναι  να αποσυρθούμε στον εαυτό μας , να αφουγκραστούμε τι αυτός έχει να πει.Μέσα σε όλο αυτό υπάρχει και ένα σήμα που μας ειδοποιεί να ακούσουμε τη διαίσθησή μας και τη συνείδησή μας… Αυτή Την Ψιθυριστή Φωνή Που Δεν Ακούγεται Όταν Όλη Μας Η Προσοχή Είναι Στραμμένη Σ’ Αυτά Που Λέει Ο Κόσμος.

 

alt

Ας δούμε τώρα την Καρδιά… τα προβλήματα σ’ αυτό το ζωτικό όργανο υποδηλώνουν έντονες συναισθηματικές εντάσειςΕρωτικές Απογοητεύσεις ,Ενοχες Συναισθηματική Εξάρτηση ..έχουν άμεση σχέση με τη δυσλειτουργία της.Η Ροή Της Αγάπης Και Της Συγχώρεσης Αποτρέπουν..Τα Ισχαιμικά Επεισόδια Ενώ Αντίθετα Διευκολύνεται Η Εμφάνισή Τους Όταν Η Έκφραση Της ΑγάπηςΕίναι Προβληματική.Το μάθημα πίσω από τα προβλήματα στο καρδιαγγειακό περιέχει πάντα το ίδιο βαθύτερο αίτημα για άνοιγμα της καρδιάς , καλοσύνη και αποδοχή.Όσο πιο ανεπιφύλακτες, τόσο καλύτερα. Πρώτα και κύρια στον ίδιο τον εαυτό μας. 
Τα ταλαίπωρα Πόδια μας.. που μας μεταφέρουν ..αποτελούν συμβολικούς δείκτες για τον τρόπο που βαδίζουμε στο μονοπάτι της ζωής μας.Πόνοι, Κάλοι, Δυσκολία Στις Αρθρώσεις, Κατάγματα.. Δείχνουν Πάντα Μια Αντίρρηση Που Προβάλει Ο Εαυτός Για Την … Κατεύθυνση Που Έχουμε Πάρει.Μπορεί να αποτελούν αντιστάσεις και προειδοποιήσεις ή απλά να εκφράζουν μια.. βαθύτερη απροθυμία για τον τρόπο που.. κινούμεθα στη ζωή.

 

alt

Το αίτημά που εκφράζει με αυτό τον τρόπο το σώμα είναι …..η ανάγκη για μιαν.. επανεκτίμηση της πορείας μας.Στην καλύτερη περίπτωση μας ζητείταινα επιβραδύνουμε λίγο το ρυθμό μας και να χαρούμε ορισμένα πράγματα περισσότερο.Διαφορετικά μπορεί να μας δίνεται ένα μήνυμα για πλήρη αλλαγή πορείας. 

alt

 

 

Τα Χέρια αντιπροσωπεύουν τον τρόπο που..διαχειριζόμαστε τη ζωή μας, τις ευθύνες μας και τα ταλέντα μας.Πόνοι ή κατάγματα στα χέρια δηλώνουν την αντίδραση του εαυτού επειδή δεν εκφράζουμε όλο το δυναμικό μας ή δεν διαφεντεύουμε με σοφία τον εαυτό μας και τις υποθέσεις μας.Μήπως έχουμε κάνει κάποια παραβίαση των ορίων μας;Ή μήπως δεν τολμάμε να.. ανοίξουμε τα χέρια και την αγκαλιά μας;Πόνοι στους ώμους και ιδιως στον αυχένα υποδηλώνουν συχνά πως έχουμε αναλάβει μεγάλα βάρη, περισσότερα από όσα αντέχουμε να σηκώσουμε.Δηλώνουν ένα είδος υποδούλωσης που έχει φτάσει πια σε οριακό επίπεδο.

alt

Κεφάλι….μιας και σ’ αυτό βρίσκονται τα περισσότερα αισθητήρια όργανα αλλά και ο εγκέφαλος, αποτελεί ταυτόχρονα το στρατηγείο μας και την πύλη απ’ όπου ο έξω κόσμος περνάει μέσα μας.Από τον πονοκέφαλο και την ημικρανία ως τις σοβαρές παθήσεις που εκδηλώνονται στην περιοχή του κεφαλιού φανερώνεται  η στάσή μας απέναντι σ’ αυτά που μας απασχολούν.Συχνά αντί να … ¨χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο¨το νιώθουμε απλώς να.. πονάει απόέναν ισχυρό πονοκέφαλο.Αυτός είναι ο τρόπος που το σώμα μας στέλνει ένα μήνυμα ότι έχουμε φορτωθεί με πολλές σκοτούρες ή ότι έχουμε υπερφορτώσει τα κυκλώματα με κάτι που μας ζητάει πολλή ενέργεια και σκέψη δίχως να αναγνωρίζουμε ότι χρειάζεται να αφήσουμε τα πράγματα να κρυώσουν λιγάκι πριν πάρουμε αποφάσεις. Όποιο κι αν είναι το σύμπτωμα που εμφανίζεται στο σώμα είναι σίγουρα ένα μήνυμα από την ψυχή μας.Αν το ακούσουμε και ανταποκριθούμε ανάλογα τότε η ένταση του συμπτώματος θα μειωθεί ή και θα υποχωρήσει…

 

alt

Αν η ασθένεια είχε ένα μήνυμα να μου δώσει ποιο θα ήταν αυτό; Ποιος προσελκύεται κοντά μου όταν αρρωσταίνω; Ποιος απομακρύνεται; Μήπως αυτό επιζητώ κατά βάθος; 

Όσο πιο σωστά το ψάξουμε και βρούμε απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα ,τόσο σωστότερη θα είναι και η επαφή μας με τον βαθύ εαυτό μας. Έτσι συνήθως ,ξεκινά ο δρόμος για την ανακούφιση και τη θεραπεία του πυρήνα του πρόβληματος, που σωματοποιουμενο, μας δίνει αφόρητο πόνο…

( που όμως η μαγνητική τομογραφία δεν προσδιορίζει αιτιολογικά, κι οι αυθεντίες του ιατρικού χώρου σηκώνουν τα χέρια, ξορκίζοντας την…σωματο-ψυχική οντότητά του …) και το οποίο είναι σε κάθε περίπτωση το ίδιο … παρατηρούμε έκπληκτοι πως.. κάθε ασθένεια, όποια μορφή κι αν έχει, είναι πάντα Μια Κραυγή Για Αγάπη..Μεγάλη..Αφόρητη..Χωρίς Όρια..Χωρίς Λογική..Έτσι Όπως Είναι Η Αγάπη Που Δεν Ζητά Τα Εαυτής.. Μόλις φτάσουμε στο σημείο αυτό, στεκόμαστε άδειοι απ συναισθήματα, μιας και τα ξοδέψαμε..πονώντας, και βλέπουμε οτι αυτήν την αγάπη μας την προσφέρει μόνον Ενας …Εκείνος, που εκτείνοντας τα χέρια Του στο Σταυρό, προσέλαβε ολον τον ανθρώπινο πόνο, για να τον καταστήσει ανενεργό, για χάρη μας..

 

alt

 

ΤΟΤΕ καταλαβαίνουμε οτι δεν υπάρχει παρά μόνο το φόβητρο του πόνου..Φοβόμαστε τον πόνο …την αρρώστια …τον θάνατο,κι έτσι τα προσελκύουμε πάνω στη φθαρτή προσωπικότητα μας, και στη συνέχεια τα  αφήνουμε να μας καταδυναστεψουν

Χαιρετε..

 

 

 

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

One response »

  1. Μου γραφει ο Κωνσταντινος..Τα παραλες με την¨εναλλακτικη¨προσεγγιση σου για ολες τις αρρωστιες..Δεν μπορει για όλα να είναι υπαιτιο το¨στραβο¨μας το κεφαλι…υπαρχει κι ο μικροβιακος παραγων, οι λοιμωξεις, κι ένα σωρο αλλοι παραγοντες που μας οδηγουν σε μια νοσηροτητα…όχι μονο το κεφαλι μας…Ημαρτον!
    Νομιζω οφειλω μιαν απαντηση στον Κωνσταντινο. Και βεβαια δεν είναι μονο το κεφαλι μας…Όμως φιλε μου, διαβασες στην εισαγωγη του σημειωματος, ότι αναφερθηκα σε μια κυρια που ¨πιστευει¨εδώ και πολλα χρονια ότι είναι αρρωστη..Ιατρικα, δεν εχει τιποτα..Απλα εχει εθιστει από εφηβη να¨κρυβεται¨απ τους ανθρωπους..Κι αυτή της η ιδιορρυθμια, την οδηγησε στη ψυχωση της αρρωστιας.. Νομιζει ότι είναι αρρωστη, μεχρι που το κεφαλι της ( για να την βοηθησει) της προσφερει την αρρωστια που τοσο επιθυμει, για να μπορεσεινα δικαιολογησει τη σταση της στο συζυγο, και στους οποιους ανθρωπους της εχουν απομεινει, και ασχολουνται μαζι της…Πανω σ αυτό το δειγμα, όλα οσα ακολουθησαν..
    Εννοειται ότι ένα κρυολογημα , θα αξιολογηθει απ τον παθολογο, και θα δοθει η ενδεδειγμενη αγωγη..Το ιδιο για ολες τις παθησεις που ενδεικτικα ανεφερα στο σημειωμα..Ο,τι απομενει μετα τη¨βασανο¨της εξετασης από έναν καλο παθολογο, που δεν δικαιολογειται απ την εμπειρια του γιατρου, ανηκει στη σφαιρα της ψυχοπαθολογιας, και γι αυτό φταιει το κεφαλι μας..Ελπιζω να εγινα κατανοητος..Εσυ όταν πονας…στον καλο σου φιλο τον Θαναση, που θα σε συμβουλευσει με τον πιο σωστο τροπο, για την αγωγη που πρεπει να ακολουθησεις…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: