alt

 

Κυριακή του Τυφλού..ενός εκ γενετής τυφλού ,χωρίς μάτια,μια και οι οφθαλμικές κόγχες του ηταν άδειες..Κι ο Χριστός του δώρισε ¨καινούρια¨ μάτια ,φτιαγμένα απο ¨πηλό¨,σαν μια δεύτερη ¨ανασύσταση¨ της φύσης,όπως εκείνη του Λαζάρου, λίγο αργότερα..Σήμερα ξέρουμε πλέον ,πως δεν ¨βλέπουμε¨ με τα μάτιακαι δεν ακούμε με τα αυτιά..αλλά με την ψυχή,και κυρίως με την καρδια…Υπάρχουν κλειστά μάτια που όμως νοιώθουν πολλά,ενώ αντίθετα υπάρχουν ανοιχτά μάτια που…δεν βλέπουν τα θαύματα της ζωής.

alt

Ο τυφλός του Ευαγγελίου , μπορεί να βλέπειτην πραγματική όψη των πραγμάτων.Αντίθετα οι ¨υγιείς¨ φαρισαίοι, στερούνται αυτής της οράσεως, και αδυνατούν να δουντην πραγματικότητα κινούμενοι μέσα στο πνευματικό σκοτάδι.Με τη στάση τους αποδεικνύουν ότι το μίσος είναι το χειρότερο σκοτάδι που μπορεί να βρεθείη ανθρώπινη ψυχή και να χαθεί για πάντα.Υπάρχει μια φυσική τάση σε όλους τους ανθρώπουςνα κατακτήσουν όσο μπορούνε περισσότερο τη ζωή και να φτάσουνε ως το βάθος και την ουσία της.Κάπου στο δρόμο πέφτουν σε παγίδες και οι περισσότεροι χάνονται..

alt

Η σημερινή περικοπή έρχεται να υπογραμμίσει μια κατάστασηπου ταλάνιζε τον σύγχρονο έλληνα.Είναι αυτή της υπερβολικής πλησμονής αγαθών..Εδώ και τριάντα χρόνια, ζούσαμε βουτηγμένοι στην τρυφηληζωή, απ την οποία είχε χαθεί η αίσθηση της πείνας..Πριν τριάντα χρόνια, ο Γιάννης Τσαρούχης έλεγεοτι έχουμε χάσει εμείς οι έλληνες ένα βασικό κίνητρο ζωήςΤην Πείνα..Μεταφέρω κομμάτια της ιδιόρρυθμης ¨θυμοσοφίας¨ του,που πολύ μου άρεσαν απο παλιά, απλά η εποχή μας κιο κίνδυνος που αρχίζει να φαίνεται όλο και πιό παραστατικόςστον ορίζοντα της πείνας, μου τα θύμισε…

 alt

Λεει ο Τσαρουχης…..Ο Έλληνας έχασε ένα μεγάλο κίνητρο που είχε στη ζωή του.Την πείνα. Τώρα τρώει και όλοι έχουν κοιλιά και στομάχι.Λοιπόν δεν μπορεί να έχουν τη δραστηριότητα που είχανε ως πεινασμένοι.Ό,τι μεγάλο έκανε η Ελλάς-είτε από φιλοσόφους είτε από απλούς ανθρώπους-Το Έκανε Από Την.. Πείνα.  

  alt       

Ο Έλληνας φαγωμένος γίνεται ένα αποκτηνωμένο ζώο.Η πείνα πρέπει να γίνει σήμερα.. δίαιτα.Στην Ελλάδα ζούμε πολυτελέστερα απ’ όσο μας επιτρέπουν τα μέσα μας, πέρα από τις οικονομικές μας δυνατότητες και τις… ψυχικές μας ικανότητες.Αυτό ήδη μας δημιουργεί προβλήματα και θα μας προξενήσει μεγάλο κακό.Ποτέ δεν υπήρξε μια εποχή που οι άνθρωποι ήταν τόσο δύσθυμοι και μελαγχολικοί.Άλλωστε, αυτό εξηγεί από μία άποψη την τρομερή και μέχρις αηδίας οργάνωση της ευθυμίας.Καμιά εποχή δεν είχε οργανώσει τόσο πολύ την ευθυμίαόσο η δική μας.Σε καμιά εποχή δεν έπαιζε πρωί- πρωί στα σπίτια το ραδιόφωνο εύθυμες μουσικές,για να ξυπνήσουν οι άνθρωποι μελαγχολικοίκαι σχεδόν έτοιμοι… να αυτοκτονήσουν.Στην Ελλάδα όλα γίνονται όπως θέλουν οι.. μέτριοι.  Η μετριότητα κατάντησε να είναι κάτι το απαραίτητο..Η μετριότητα και η καπατσοσύνη

 alt

Το εξαιρετικό άτομο άλλοτε ετιμάτο και εξυπηρετούσε το σύνολο..Σήμερα το εξαιρετικό άτομο κρίνεταιαπό το σύνολο..των μέτριων ανθρώπων και μπαίνεισε μια κλίνη του Προκρούστη και κονταίνει.Το «γιατί εσύ και όχι εγώ»,είναι το συνηθισμένο που ακούει κανείς σήμερα.

 alt

Αυτά έλεγε πριν τριάντα χρόνια ένας μεγάλος καλλιτέχνηςτου χρωστήρα και όχι μόνο..Δεν νομίζετε οτι αντανακλούν το σκηνικό της απερχόμενηςκάστας ανθρώπων που έζησαν , μεγάλωσαν, πλούτισανκαι τελικά  ¨ψόφησαν¨,(γιατί αυτού του είδους οι ζωντανοί οργανισμοί ,δεν πεθαίνουν, απλά ψοφάνε.. ανάμεσα σε πολυτελή πράγματα,και ,δυστυχώς, πρόσωπα, που συσσώρευσεη πλεονεξία, και άκρατη φιλαυτία τους..)Χαιρετε.

alt