RSS Feed

ΕΣΕΙΣ ΞΕΡΕΤΕ ΝΑ…ΑΝΑΠΝΕΕΤΕ..

 

 

Παει ο Τασος στην εξοχη για να αναπνευσει καθαρο αερα.Μεχρις εδώ όλα καλα.
Οντως ο καθαρος αερας είναι πολυτιμος για την υγεια,μαζι μ ένα σωρο άλλα πραγματα Ομως δεν αρκει .Χρειαζεται και να εχουμε καθαρη μυτη.Οχι βρωμικο ¨επιθηλιο¨,όχι ¨αρρωστα ιγμορεια¨Να τα παρουμε απ την αρχη.Σωστή αναπνοή σημαίνει να αναπνέω βαθιά , και ρυθμικά απ τη μύτη,χρησιμοποιώντας το Συνολο Των Πνευμόνων Μου.

 

 

 

 

Μονον ετσι εκμεταλλεύομαι ολη την ποσότητα του οξυγόνου που εισπνεω. Η σωστή αναπνοή είναι βαθιά, αργή και ρυθμική.Έχει σημασία να αναπνέουμε από τη μύτη και όχι από το στόμα , κι αυτό γιατι η φυσιολογική εισοδος του αέρα , aρχιζει από τη μύτη και συνεχίζει,μέσω της τραχείας, για να φτάσει στους πνεύμονες. Και να ξεκινησει, το ένα απ τα πολλα θαυματα του οργανισμου μας,αυτό της οξυγονωσης.Ο αέρας που εισπνέουμε διαμορφωνεται απ το βλεννογόνο της μύτης.

 

 

 

Κατ αρχας θερμαινεται, σε μία θερμοκρασία ανάλογητου σώματος μας, γυρω στους 37 βαθμους Kελσίου. Φιλτράρεται, απ το (καθαρο ) επιθήλιο της μύτης,που παρακρατα τα ξένα σωματίδια, που συμπαρασύρονται  μαζί με τον αέρα, στη διαδικασία της αναπνοής.Tο επιθήλιο της μύτης, μ αυτές τις ¨μικρές τριχούλες¨ που υπάρχουν στο εσωτερικό της, κινείται ελαφρά, και έτσι καθαρίζει τον εισπνεόμενο αέρα.Όταν φτερνιζόμαστε,ή φυσάμε τη μύτη μας,τα σωματίδια, που έχει δεσμευσει το επιθήλιο,  αποβάλλονται και δεν φτανουν στους πνευμονες. το ιδιο κι όταν την πλενουμε σωστα, όπως θα διαβασετε στις συνημμενες σχετικες αναρτησεις

 

 

 

https://kosmaser.wordpress.com/2015/04/03/
https://kosmasserafetinidis.wordpress.com/2015/04/03/
http://ser.pblogs.gr/2015/07/alati-polytimo-oso-ki-epikindyno-opws-kathe-oplo.html 

Στη συνεχεια ο αερας.Αποστειρώνεται, από κάποια ενζύμα που υπάρχουν, φυσι-ολογικά, στο βλεννογόνο της μύτης, κι ετσι «καθαρός» πλεον προχωρα προς το κατώτερο αναπνευστικό συστημα. Να γιατι πρεπει το ¨επιθηλιο της μυτης¨ να είναι καθαρο και απολυτα λειτουργικο.Κατι τετοιο επιτυγχανουμε με το σωστο καθαρισμο του ρινικου βλενογονου. Εσεις εχετε ηδη ενημερωθει σχετικα και μαλλον φορτικα. Λεω στη Μαλβινα, που βιωνει τη μιζερια μιας ρινικης συμφορησης, ποσο ομορφοι είναι οι επιστημονικοι όροι, αντε τωρα να πεις είναι¨βουλωμενη ¨ η μυτη μου, ότι αυτό που υποφερει είναι ο ρινικος (της) βλεννογονος.Το βλέμμα που μουριξε μ εκανε να μετανοιωσω.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο βλεννογόνος της μυτης

 

 

Ο μεσος ενηλικας σημερα, γνωριζει για τη μυτη του,οσα γνωριζε ο homo erectus πριν από πολλα πολλα χρονια. Κι είναι κριμα γιατι στις μερες μας, είναι αδια-νοητο να ταλαιπωρουμεθα από πραγματα, που θα μπορουσαμε να τα εξαφανισουμε, αρκει να μαθαιναμε πώς να συμπεριφερομεθα στο πολυτιμο αυτό όργανο ,που είναι η μυτη μας

 

 

Παμε να δουμε τι υπάρχει στο¨εσωτερικο¨της,που σχεδον όλοι, αρεσκομεθα να.¨σκαλιζουμε¨με δαχτυλα γεματα από εκατομμυρια παθογονα μικροβια Ο βλεννογόνος της μυτης,(και των παραρρινίων κόλπων), είναι ¨επιστρωμένος¨με κροσσωτό επιθήλιο .Οι κροσσοί είναι τριχοειδείς προσεκβολές που εκφύονται από την κυτταρική επιφάνεια των επιθηλιακών κυττάρων του κροσσωτού επιθηλίου.Το μήκος ενός κροσσού φτάνει τα 5-15nm, ενώ η διάμετρος του 0.2nm.Το νανόμετρο (nm) είναι μονάδα μέτρησης του μήκους. Σε κάθε κύτταρο του ψευδο-πολύστιβου κυλινδρικού επιθηλίου της μύτης και των παραρρινίων κόλπων στηρίζονται 50-300 κροσσοί. Οι κροσσοί δονούνται προκαλώντας κρούσεις συνεχώς και ρυθμικά,είτε για να μετακινήσουν τη βλέννη ειτε ρύπους,που βρίσκονται πάνω στον αναπνευστικό βλεννογόνο.

 

 

 

Οι κινήσεις των κροσσών χαρακτηρίζονται από ένα ταχύ κτύπημα, κατά το οποίο οι κροσσοί παραμένουν άκαμπτοι και από μια βραδεία επάνοδο στη θέση τους, όπου όλο το στέλεχος είναι πιο χαλαρό και κάμπτεται.Οι κινήσεις των κροσσών στην επιθηλιακή επιφάνεια είναι συγχρονισμένες και προκαλούν μια κυματοειδή σύσπαση μετακινώντας έτσι τη βλέννα από την επιφάνεια των κυττάρων 

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο βλεννογόνος της μυτης

 

 

 

Η βλέννη συνίσταται από δύο στιβάδες, την υδαρή της ¨σόλης¨ και την πυκνόρευστη της ¨γέλης¨.Επακόλουθο της λειτουργίας των κροσσών είναι η παγίδευση κάθε μικροσωματιδίου από τη στιβάδα της γέλης.Όλη η στιβάδα της γέλης με το περιεχόμενό της μετακινείται προς τα στόμια και εξέρχεται από τους παραρρίνιους κόλπους, προς το ρινοφάρυγγα,καταπίνεται και πέπτεται στο γαστρεντερικό σωλήνα.Φυσιολογικά οι κροσσοί σείονται 1000 φορές το λεπτό μέσα σ’ένα υγρό μέσο.Η κροσσο-βλεννική επίστρωση.. ανανεώνεται κάθε10-15 λεπτά και περιέχει μαστοκύτταρα, ουδετερόφιλα,  ηωσινόφιλα, λυσοζύμη και IgA.Οι καθ’υποτροπήν λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε επίκτητες αλλαγές της μικροϊστολογίας των κροσσών.

Να δουμε τωρα πώς αναπνεουμε , αφου καθαρισαμε σχολαστικα την¨εισοδο¨του αερα στο σωμα μας.

 

Yπάρχουν δύο τύποι αναπνοής:Η Θωρακική Και η Κοιλιακή Αναπνοή. O τύπος της αναπνοής που «χρησιμοποιεί»ο κάθε οργανισμός, παρ’ όλα αυτά, έχει να κάνει με τις ανάγκες του, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του.Σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι: να καλύπτονται και να ικανοποιούνται οι αναπνευστικές ανάγκες του κάθε οργανισμού.Ο Τύπος Της Αναπνοής Που «Χρησιμοποιεί»Ένας Υγιής Οργανισμός Είναι ο Θωρακικός.

 

 

 

Aντίθετα, στην κοιλιακή αναπνοή οι μύς της κοιλιάς αναγκάζονται να εμπλακούν στην αναπνευστική διαδικασία για να την υποβοηθήσουν, πράγμα που συμβαίνει κυρίως σε ανθρώπους οι οποίοι είναι παχύσαρκοι ή έχουν κάποιο πρόβλημα, εξαιτίας του οποίου, προβληματος, δεν μπορούν να έχουν καλή αναπνευστική λειτουργία. Όταν τωρα αναπνέουμε από το στόμα, είναι εύλογο πως είμαστε αναγκασμένοι να το κρατάμε ανοιχτό, ώστε να μπαίνει από αυτό  ο αέρας που χρειαζόμαστε.Όμως ο βλεννογόνος της στοματικής κοιλότητας δεν είναι φτιαγμένος για να δέχεται τόσον αέρα, με αποτελεσμα να ξεραίνεται το στόμα. Στη διάρκεια της ημέρας, δεν το νοιωθουμε εντονα, όμως μόλις ξυπνάμε, γινεται ιδιαίτερα αισθητή, επειδή, στην προσπάθειά μας να αναπνεύσουμε,έχουμε κοιμηθεί όλο το βράδυ, με το στόμα ανοιχτό. Η αναπνοή από το στόμα, είναι μία συνήθεια, που για να την αλλάξουμε χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια.Υπάρχουν τρεις πολύ σοβαροί λόγοι,για τους οποίους πρέπει  να μάθουμε να αναπνέουμε σωστά.

 

 

 

 

1. Με τη σωστή αναπνοή επιτυγχάνουμε πλήρη πρόσληψη και χρησιμοποίηση του οξυγόνουαναλογα με τις ικανότητές μας.Ξερουμε πως..α) Η υγεία και η ζωή των κυττάρων μας εξαρτάται από την καλή οξυγόνωσή τους β) Όσο πληρεστερη οξυγόνωση επιτυγχάνεται, τόσο περισσότερη υγεία θα εχουμε στα κύτταρα, στους ιστούς, στα όργανα και συστήματα και κατ’ επέκταση σε όλη την πολυδιάστατη ύπαρξη μας. 2. Με τη σωστή αναπνοή ,επιτυγχάνουμε χαλάρωσηκαι ηρεμία στο νευρικο συστήμα.Η βαθιά αναπνοή βοηθα στο μεταβολισμο,και στον έλεγχο του βάρους.Το οξυγόνο επιταχυνει την κυκλοφορία του αίματος, απομακρύνοντας τις τοξίνες Βελτιώνει την πέψη διότι το στομάχι δέχεται περισσότερο οξυγόνο.

 

 

 

 

Ελαττώνει το «φόρτο εργασίας» στην καρδιά, βελτιώνοντας έτσι όλες τις παθήσεις που συνδέονται μ αυτήν.Μια σωστή αναπνοή,αποβάλλει το 70% των τοξινών απ το σώμα.Αναζωογονεί το δέρμα.Αυξάνει την ελαστικότητα στους πνεύμονες και τους πλευρικούς μύς.( εννοειται δεν καπνιζουμε) Θεραπεύει και βοηθάει στο άσθμα ή τον υπεραερισμό.Βελτιώνει την ποιότητα του αίματος εξαιτίας της αύξησης της οξυγόνωσης των πνευμόνων.Βελτιώνει την υγεία του νευρικού συστήματος Καθαρίζει το λεμφικό σύστημα και ενισχύει το ανοσοποιητικό.

 

 
Ελευθερώνει ενδορφίνες,οι οποίες προκαλούν συναίσθημα ικανοποίησης και χαλάρωσης .Καταπολεμά τις ημικρανίες.Διευκολύνει την αθλητική απόδοση.Η αργή, βαθιά, ρυθμική αναπνοή Χαλαρώνει το μυαλό και την ψυχή Ανακουφίζει από το άγχος και την πίεση.Διευκολύνει τη δημιουργικότητα,την έμπνευση και την ευρηματικότητα.Βελτιώνει τη μνήμη.
Συμπερασματικα…

Καθαρη μυτη υποθεση ρουτινας. ( για τους εχοντας ωτα ακουειν ) Ξερουμε πλεον πως πρεπει να πλενουμε ,οσο πιο συχνα γινεται τα χερια μας Το ιδιο πρεπει να μαθουμε και για τη μυτη μας. Ετσι  αναπνεουμε .Το σωστα, πληρως,  εντονα.   φευγουν απ το λεξιλογιο μας  Απλα αναπνεουμε, κι όταν το κανουμε αυτό σωστα,εχουμε το βασικο συστατικο της ζωης, δικο μας τον αερα 

Χαιρετε.

Βιβλιογραφία
Passali D. Bianchi-Ciampoli M: Normal values of mucocilliary transport time in young adults. Int J Pediatr. Otorhinolaryngol 9:151-156, 1986.
Nonaka S, Tanaka Y Okada Y, Takeda S, Harada A, Kanai Y et al. Randomization of left-right asymmetry due to loss of nodal cilia generating leftward flow of extraembryonic fluid in mice lacking KIF3B motor protein. Cell 1998; 95:829-837.3.

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: