RSS Feed

ΚΑΛΟ ¨ΤΑΞΙΔΙ¨ ΦΙΛΕ ΜΑΣ ΑΚΡΙΒΕ..

Αποτέλεσμα εικόνας για Έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή

Διαβαζουμε στις εφημεριδες…¨Έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή¨.. …σε ηλικια 47 ετων..
Καλο¨ταξιδι¨ευχονταν οι περισσοτεροι…Κι αναρωτιεται κανεις…Τι ειδους ταξιδι είναι αυτό…για να είναι καλο ή κακο..ευχαριστο ή δυσαρεστο…

Εκείνο που απασχολεί την σκέψη μας, περισσότερο απο κάθε τι…είναι το φοβερό μυστήριο του θανατου..Κι αυτό συνδέεται με το ότι η ψυχή χωρίζεται βιαια από την αρμονία της ενώσεώς της με το σώμα.Φέρνει Λύπη, διότι συνδέεται με την φθαρτότητα και θνητότητα του ανθρώπου,που εκδηλώνεται σε όλη την ζωή.Είμαστε φθαρτοί και θνητοί, κι όμως υπαρχει το φάρμακο…Ο Θάνατος Λέγεται Κοίμηση
Και Οι Χώροι Που Ενταφιάζονται Όσοι Φεύγουν Από Τον Κόσμον Αυτόν
Δεν Λέγονται Νεκροταφεία…Αλλά Κοιμητήρια.

Όσο Ζούμε Εδώ Στην Γη, μοιάζουμε Με Το Έμβρυο..που βρίσκεται στην μήτρα της μητέρας του, ενώ κατά την στιγμή του θανάτου.. γεννιόμαστε, από αυτήν την μήτρα.(Νικολάος Καβάσιλας 14ος αιώνας). Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, οι άγιοι εορτάζουν την ημέρα που ¨κοιμήθηκαν η μαρτύρησαν¨ και όχι την ημέρα που γεννήθηκαν.Ο φόβος του θανάτου, σε κάθε άνθρωπο έχει ιδιαίτερη ερμηνεία.Για τους κοσμικούς ανθρώπους έχει σχέση..με την πορεία προς την ανυπαρξία.
Για τους Χριστιανούς, συνδέεται με την έξοδο της ψυχής από τον κόσμο που γνωρίζουν, τους φίλους, τους συγγενείς.. Και Την Είσοδό Της Σ Έναν Άλλο Κόσμο.
Με τον θάνατο τελειώνει ο αισθητός βίος, αλλά Η Ζωή ¨Τελειούται¨ δεν τελειώνει.

Για τους κοσμικούς ανθρώπους ο αιφνίδιος θάνατος είναι αποδεκτός και επιθυμητός, γιατί δεν ..θα ταλαιπωρηθούν και δεν θα βασανισθούν από διάφορες ασθένειες και την γήρανση. Όμως για τους πιστούς Χριστιανούς ο αιφνίδιος θάνατος είναι κακός, διότι δεν δίνεται η δυνατότητα της καλύτερης προετοιμασίας τους.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Γέροντας Παΐσιος

Ο Γέροντας Παΐσιος έλεγε ότι ο καρκίνος…γέμισε τον Παράδεισο με αγίους, που σημαίνει ότι η πολυχρόνια ασθένεια προετοιμάζει τους ανθρώπους με την προσευχή και την μετάνοια.

Άλλωστε, κατά την διδασκαλία του αγίου Μαξίμου του Ομολογητού ο πόνος θεραπεύει την ηδονή. Πάντως, ο θάνατος είναι το πλέον βέβαιο γεγονός. Αυτό το βλέπουμε γύρω μας, αφού τα πάντα πεθαίνουν, η άλογη κτίση, οι φίλοι μας, οι συγγενείς μας.Εκείνο που δεν είναι βέβαιο και είναι άγνωστο σε μας είναι Η Ώρα Του Θανάτου, το πότε θα έλθη ο θάνατος. Μπορεί να συμβή την ώρα που κοιμόμαστε, που βαδίζουμε, που ταξιδεύουμε, που εργαζόμαστε, που ψυχαγωγούμαστε κλπ.Γι’ αυτό κάθε μέρα παρακαλούμε προσευχόμενοι:
Τον υπόλοιπον χρόνον της ζωής ημών εν ειρήνη και μετανοία εκτελέσαι, παρά του Κυρίου αιτησώμεθα…και… Χριστιανά τα τέλη της ζωής ημών, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά και καλήν απολογίαν παρά του φοβερού βήματος του Χριστού, αιτησώμεθα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Γέροντας Παΐσιος

Όταν καθημερινά ζούμε ως την τελευταία ημέρα της ζωής μας,τότε και ο αιφνίδιος θάνατος εαν έλθη, θα μας βρη έτοιμους.Αυτή η στιγμή είναι σημαντική, γιατί αλλάζει ο τρόπος υπάρξεως του ανθρώπου που δεν μπορούμε να ξέρουμε πως θα είναι.Τώρα ,συνήθως δεν βλέπουμε αγγέλους, δαίμονες, αλλά τον κόσμο, που δημιούργησε ο Θεός, τους ανθρώπους, τους φίλους, τα ωραία της γης. Τότε, όμως, η ψυχή δεν θα βλέπη δια των αισθήσεων του σώματος, αλλά ..θα βλέπη αυτά που τώρα είναι αόρατα. Σήμερα εκμηδενίζεται με την λεγόμενη μηχανική υποστήριξη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Άλλωστε, τίθεται ένα δίλημμα.Παράταση της ζωής η παρεμπόδιση του θανάτου…
Δηλαδή, με όλα αυτά που προσφέρονται από ιατρικής πλευράς, παρατείνεται η ζωή για να μετανοήσουμε και να την αφιερώσουμε στον Θεό, η παρεμποδίζεται ο θάνατος που δημιουργεί έναν μεγάλο πόνο, σωματικό και υπαρξιακό..Ορισμένοι άνθρωποι πεθαίνουν, όταν δεν το περιμένουμε. …Ο Θεός Παίρνει Τον Άνθρωπο, όταν οι πιθανότητες σωτηρίας του είναι οι άριστες..οπότε είναι βέβαιο ότι ,ο Θεός επιτρέπει να επισυμβαίνει.. ο θάνατος του κάθε ανθρώπου την πιο κατάλληλη γι αυτόν στιγμή.

Αποτέλεσμα εικόνας για Έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή

Η σύγχρονη μοριακή βιολογία.. τονίζει ότι ο θάνατος είναι συνυφασμένος με την ζωή,αφού μεταξύ των γονιδίων υπάρχουν και τα γονίδια της γηράνσεως, που βρίσκονται στα μιτοχόνδρια.Έτσι, την στιγμή της συλλήψεώς μας, μέσα στο DNA βρίσκεται και ο.. θάνατος, που τον βλέπουμε με την γήρανση, τις ρυτίδες, τις ασθένειες, όλο αυτό που λέγεται θεολογικά Φθαρτότητα Και Θνητότητα.

 

Η Αμαρτία Δεν Είναι Ένα Ηθική Παράβαση, αλλά οντολογική.Δηλαδή με την αμαρτία ο άνθρωπος έχασε την κοινωνία του με τον Θεό, και με την μετάνοια αποκτά εκ νέου αυτήν την κοινωνία.Έτσι, η μετάνοια συνδέεται με μια πορεία ελευθερώσεως του ανθρώπου από κάθε τι που τον υποδουλώνει. Η Σωτηρία Εξ Άλλου, Συνδέεται Με Την Θεραπεία.Ο γιατρός μας εξετάζει, βάζει διάγνωση, και συνιστά την κατάλληλη θεραπευτική μέθοδο.Το ίδιο συμβαίνει και με την αρρώστια της ψυχής.Η εξομολόγηση, που γίνεται κατά την ώρα του θανάτου,ανοίγει στον άνθρωπο τον δρόμο προς την σωτηρία. Εάν δεν πρόλαβε να θεραπευθή ,πνευματικά, τότε η Εκκλησία με τις προσευχές της βοηθά τον άνθρωπο στην σωτηρία, αφού η τελειότητα είναι ατέλεστη, Δεν Είναι Στατική Κατάσταση, Αλλά Δυναμική.

Αποτέλεσμα εικόνας για Έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή

Σε όλη μας την ζωή πρέπει να έχουμε ¨πνεύμα μετανοίας¨.Έτσι όποιος σε όλη του την ζωή διακατέχεται από το πνεύμα της μετανοίας τότε κατά την ώρα του θανάτου
αισθάνεται αυτήν την μετάνοια, και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Θα Πρέπη Να Μετανοούμε όταν έχουμε την υγεία μας, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα και να θεραπευθούμε, δηλαδή από την φιλαυτία να οδηγηθούμε στην φιλοθεΐα και την φιλανθρωπία, από την ιδιοτελή αγάπη να φθάσουμε στην ανιδιοτελή αγάπη. Καίτοι η ψυχή χωρίζεται από το σώμα,η υπόσταση του ανθρώπου παραμένει. (στην παραβολή του Πλουσίου και του Λαζάρου,ο πλούσιος έχει αίσθηση της καταστάσεώς του,των συγγενών του που ζούσαν και ενδιαφερόταν γι’ αυτούς).

Έτσι, οι άνθρωποι (μετά τον θάνατό τους ) ..ενδιαφέρονται γι’ αυτούς που αγαπούσαν και παρακαλούν τον Θεό για την σωτηρία τους. Επομένως, η ψυχή μετά την έξοδό της από το σώμα ζη, δεν οδηγείται στο μηδέν και (εάν ο άνθρωπος κατά την διάρκεια της ζωής του ζούσε εν μετανοία ), τότε η ψυχή του μετά την έξοδό της από το σώμα θα εισέλθη σε αυτήν την ουράνια θεία Λειτουργία.

Αποτέλεσμα εικόνας για Έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή

Ιδιαιτέρως τις τελευταίες στιγμές της ζωής του αγαπητού μας προσώπου θα πρέπη να τις ζούμε με προσευχή.Να μη βλέπουμε απλώς το ότι χάνουμε τον συγγενή μας,τον φίλο μας, αλλά το ότι μεταβαίνει από τον ένα τρόπο ύπαρξης (με το σώμα και τις αισθήσεις) σε έναν άλλον τρόπο ύπαρξης χωρίς σώμα. Ο άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής γράφει ότι από την στιγμή του θανάτου, υπάρχουν δύο δυνατότητες, δηλαδή όσοι έχουν κοινωνία με τον Χριστό θα ζήσουν το ¨αεί ευ είναι¨ και οι άλλοι το.. ¨αεί φευ είναι¨. Δηλαδή, το «αεί είναι» θα το απολαύσουν όλοι. Η διαφορά είναι στο ευ και το φευ. Έτσι, η βεβαιότητα μας ειναι ότι δεν είμαστε πολίτες αυτού του κόσμου, αλλά είμαστε οδοιπόροι που οδηγούμαστε στην πραγματική μας πατρίδα, που είναι ο ουρανός. Το πολίτευμά μας είναι άνω.Χαιρετε.

Πηγη: Ναυπακτου Ιεροθεος.

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: