RSS Feed

ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟΥΣ..ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΑΣ..ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΒΟΥΝΑ…ΓΙΑ ΧΟΡΤΑ..

Αποτέλεσμα εικόνας για Τα χόρτα της υπαίθρου μα

Τα χόρτα της υπαίθρου μας είναι πραγματικος θησαυρος. Υπάρχουν παντού, σε κάθε τόπο,ακόμα και μέσα στις πόλεις. Τα καλύτερα, βρίσκονται στα βουνά, όπου κανείς απαντά και την ( καλή) τ ρ έ λ λ α.

Κάθε φορά που (έχω την πολυτέλεια και την χαρά) να βρίσκομαι στο βουνό, με οποιονδήποτε καιρό,αφιερώνω μερικές ώρες στη συλλογή χόρτων,ξεκινώντας απ το δικό μου χωράφι, που ποτέ δεν κατόρθωσα να το μαζέψω ολόκληρο

 

 

 

 

Η συλλογή θέλει κέφι, χρόνο, κι αγάπη.Οχι βιασύνες, όχι προχειρότητες.Και το πιό σημαντικό,  για κάποιους κάπως προχωρημένης ηλικίας, όχι σκύψιμο 45 μοιρών που θα σας στείλει¨τους Ο4 και Ο5.¨αδιάβαστους.Βαθύ κάθισμα, για μερικά λεπτά,ό ρ θ ι ο ι   γι αλλα τόσα και πάλι βαθύ κάθισμα. 

Ο φίλος μου Μηνάς, άριστος αθλητίατρος, συνιστά τα βαθειά καθίσματα, εάν φυσικά κανείς μπορεί να τα κάνει, κι έχει σώους σ υ ν δ έ σ μ ο υ ς  και χ ι α σ τ ο ύ ς διαφορετικά, ένα μικρό σκαμνάκι και λύθηκε το πρόβλημα Τα γάντια βοηθούνε τα ντελικάτα, ασυνήθιστα χέρια.Ομως πολλά είπαμε για την διαδικασία, ας πάμε στην ουσία..

 

 

 

Υπογραμίζοντας το πολύ καλό πλύσιμο με αποχλωριομένο νερό.Τα Ραδικια αποτελούν τη μεγαλύτερη οικογένεια των άγριων χόρτων. Κοινό χαρακτηριστικό τους ,είναι το γάλα που βγάζουν στο σημείο της κοπής τους,το αστεροειδές τους σχήμα και το ότι μπορείς να τα ζεματίσεις όλα μαζί.

Τα βρίσκεις από το Νοέμβρη μέχρι το Μάη.Ανάλογα με τις περιοχές, τα εδάφη ,το υψόμετρο και τις βροχοπτώσεις. Εχουν πολλά ονόματα.Ομως η εικόνα είναι πάντα η ιδια

Ρ α δ ί κ ι   πλατύφυλο.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ραδικι πλατυφυλλο

 

Είναι γλυκό στη γεύση και έχει χοντρό κοτσάνι που καλό είναι να μην το πετάμε αλλά να το καθαρίζουμε γύρω-γύρω γιατί έχει τις περισσότερες βιταμίνες.

 

 

Το κατσαρό ή Λ α δ ά κ ι.

Γευστικο όπως το προηγούμενο είναι πιο αραιό από το προηγούμενο και θέλει μεγάλη προσοχή για να το δεις μέσα στα αγριόχορτα.

 

 

 

Α λ ε υ ρ ά κ ι   το εύθραυστο .

 

Θέλει προσοχή στο μάζεμα γιατί σκορπίζει εύκολα.Είναι νόστιμο, βράζει αμέσως και τρώγεται και ωμό .

 

 

 

Τραχύ ή γ ι γ α ν τ ό σ ω μ ο    Ραδίκι .

Η αφή του είναι τραχειά και γίνεται τόσο μεγάλο που μπορείς με 5 τέτοια ραδίκια να γεμίσεις μια κατσαρόλα.

 

 

Ο άρχοντας ζ ο χ ό ς .

 

 

Ναι είναι και αυτός ραδικι μόνο που είναι πιο τρυφερός και θέλει λιγότερο βράσιμο. Μαζί πάντως με τα υπόλοιπα δίνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ότι να βράζεται μόνος του.

 

 

 

Π ι κ ρ ό   Ραδίκι Το Περιβόητο.Τ α ρ α ξ ά κ ο.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ραδικι πλατυφυλλο

 

Σήμα κατατεθέν του είναι το κίτρινο λουλουδάκι Ευδοκιμεί όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη.Είναι το χόρτο που κάνει καλό στις περισσότερες παθήσεις και κάλλιστα θα μπορούσε να ονομαστεί και πανάκεια.Είναι πικρό στη γεύση του και πιο σκληρό από τα άλλα.Αν δεν μπορείτε να το φάτε μόνο του ανακατέψτε το με τα υπόλοιπα.

 

 

Το Κοκκινοράδικο.

 

 

 

Είναι ο βασιλιάς των ραδικιών.Είναι αυτό που σε καλλιεργημένη μορφή το βρίσκουμε στις Λαϊκές.Είναι πολύ ευαίσθητο και απίθανα νόστιμο.Εκτός από βραστό σαν σαλάτα γίνεται καταπληκτικό φρικασέ με αρνάκι.

 

 

 

Το σαρκωδες ραδικι.

 

 

 

 

Γίνεται πολύ μεγάλο έχει χοντρό κοτσάνι. Γενικά το ραδίκι.Είναι χειμερινό φυτό, αρχίζουμε να το βλέπουμε από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη.Ανθίζει την άνοιξη, αλλά δεν αποκλείεται να δούμε άνθη και νωρίτερα ή και το φθινόπωρο .Τα κίτρινα άνθη του ανοίγουν το πρωί και κλείνουν το βράδυ.Δεν χρειάζεται γονιμοποίηση.Υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, βόρεια Αμερική και την βόρεια Ασία Θα το βρούμε παντού,σε λιβάδια, ακαλλιέργητες εκτάσεις,σε βραχώδεις περιοχές,δίπλα στους δρόμους .

 

 

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του , είναι γνωστές από την αρχαιότητα.Εκτός από βραστό  μπορούμε να βράσουμε και τις ρίζες του ,αφού τις καθαρίσουμε καλά, τρώγετε και ωμό σε σαλάτα.Ακόμα και τα πέταλα των λουλουδιών του τρώγονται. 

Θεωρείται ένα από τα καλύτερα χολαγωγά φυτά και είναι ένα εξαιρετικό διουρητικό πολύ καλό τονωτικό, χωνευτικό και αποτοξινωτικό.Πλούσιο σε αφομοιώσιμες βιταμίνες Α, C, D..μη αιμικό θαυμάσιο Σίδηρο, Κάλιο, Μαγνήσιο,και κεφαλοποιούμενο, λόγω μαγνησίου.Ασβέστιο.Εξαιρετικός ο λευκός γαλακτώδης χυμόςτης ρίζας του ραδικιού (Latex)που είναι γεγονός οτι μας προκαλεί αποστροφή,όμως είναι πολύτιμος καθώς περιέχει μια πικρή ουσία τη λακτο-πικρίνη (τερπενική λακτόνη),καθώς και τανίνες, ινουλίνη καουτσούκ,τριτερπένια, κουμαρίνες, καροτινοειδή και άλλα.

 

 

 

Ολα τα παραπάνω μούρθαν στο νού σήμερα το πρωϊ καθώς περπατούσα με δυο πολύ καλούς φίλους στον περίβολο ενός ¨εαυγούς ιδρύματος¨ με εκατοντάδες φιλοξενουμένους, προσδοκώντες την πολυπόθητον θεραπείαν,της εκτροχιασμένης για πολλούς λόγους ισορροπίας των  χυμών της πολυμοχθου σαρκός των.

Ομως πώς μπορείς να πείς σ έναν πονεμένο,να πάει στο βουνό να μαζέψει λίγα χόρτα,και μ ένα απλό, φθηνό, ταπεινό λιανόψαρο,να κάνει μια σούπα, και να συνοδεύσει το πολύτιμο πιάτο με τα χόρτα.Αν δε, έχει και σωστό ψωμί.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για σωστό ψωμί.

 

 

Ε τότε θα κάνει ένα πλούσιο σε ιχνοστοιχεία,σωστή πρωτεϊνη και λιπαρά γεύμα.

Βάλτε στο τραπέζι σας τα άγρια χόρτα της υπαίθρου μας Είναι ευλογία και μην παραπονεισθε .

Μην χαλατε τον λογισμο σας,για χαρη αναλγητων ανθρωπων,( ακριβως των πολιτικων ) που δεν δινουν δεκαρα για σας.

Χαιρετε. 

 

 

 

 

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

One response »

  1. Παράθεμα: ΤΑ ΡΑΔΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ…¨ΣΥΝΩΝΥΜΑ¨ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ.. | Kosmaser's Weblog

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: