RSS Feed

Η ΥΠΟΒΟΛΗ..ΚΑΙ ΑΥΘΥΠΟΒΟΛΗ

51f72-165801_246419155471440_100003100712690_449235_70344771_n

 

 

 

 

 

 

Οι επιθυμίες μας , βασίζονται σε ισχυρές συναισθηματικές ανάγκες.Μια ισχυρή επιθυμία, μας υποβαλλει ποιες ιδέες θα δεχθούμε ή όχι. Αυτό γίνεται τόσο στην υποβολή όσο και στην αυθυποβολή. Στα παιδιά η επιθυμία εκφράζεται με την ανάγκη να μεγαλώσουν, να έχουν την αποδοχή των μεγάλων να γίνουν δεκτοί στην κοινωνία των μεγάλων.Και οι ενήλικοι όμως συνεχίζουν να έχουν επιθυμίες. Υποβολή και  αυθυποβολή  ουσιαστικά  δ ε ν  περνουν από τον έλεγχο του  μετωπιαίου φλοιού, τον έλεγχο δηλαδή της λογικής.  Στην υποβολή έχουμε συνειδητή δράση από κάποιο υποκείμενο που δρα ως πομπός προς κάποιον που λειτουργεί ως δέκτης.  Στην αυθυποβολή δ ε ν έχουμε έναν συνειδητό ¨πομπό¨. 

Σήμερα, σε μεγάλο βαθμό, έχει κατανοηθεί ο νευροβιολογικός μηχανισμός αυτής της μετάδοσης με τον ρόλο των ¨κατοπτρικών νευρώνων.. 

 

 

 

 

 

 

Στην  α υ θ υ π ο β ο λ ή , ανάλογα προς τα που μετατοπίζει την κλίμακα των συναισθημάτων μας,  είτε προς μια θετική εκτίμηση του εαυτού και των δυνατοτήτων του, με ενίσχυση της αυτοπεποίθησής του, είτε προς αρνητικά συναισθήματα φόβου, απελπισίας κλπ,μπορούμε να μιλήσουμε για θετική και αρνητική μορφη.Παράδειγμα θετικής αυθυποβολής είναι το φαινόμενο placebo . Σημερα ξερουμε πλεον ότι 30-40% της δράσης  των φαρμάκων οφείλεται σ αυτό.Εδώ έχουμε και την ισχυρή επιθυμία να γίνουμε καλά αλλά και τη διαβεβαίωση από μιαν αυθεντία, τον γιατρό που εμπιστευόμαστε και εκπροσωπεί την επιστήμη.

Η θετική αυθυποβολή σ’ αυτές τις περιπτώσεις κινητοποιεί την αυτοπεποίθηση, και διώχνει αρνητικές σκέψεις, με αποτέλεσμα να μπορούν να λειτουργήσουν¨οι επανορθωτικές δυνάμεις α υ τ ο ΐ α σ η ς¨  που υπάρχουν μεσα μας. 

 

 

 

 

 

 

Ο πιστός που αναμένει κάτι, κανει ένα¨ταμα¨ . Ο Φάουστ έκανε ¨συμφωνία¨με τον διάβολο ¨προσφέροντας την ψυχή του¨ στη γνωστή τραγωδία του Γκαίτε. Η παράδοση αυτή όπως καταλαβαίνουμε πάει πολύ πίσω στο χρόνο και αυτό εξηγεί και την ισχύ που έχει.

Τη θετική αυθυποβολή μπορούμε να την επιδιώξουμε και συνειδητά μέσα από τεχνικές , όπου μπορούμε να υποβάλουμε θετικά τον εαυτό για τη δυνατότητά του να επιτύχει έναν επιδιωκόμενο στόχο. Σ’ αυτή την περίπτωση λειτουργούν οι ίδιες διαδικασίες, παρακάμπτοντας  κατά το δυνατό, τον έλεγχο του συνειδητού. 

 

 

ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΛΟΓΙΣΜΟΙ.. | iassis

 

 

Στην αρνητική αυθυποβολή έχουμε αποτελέσματα προς αντίθετη κατεύθυνση. Εδώ στη θέση της ισχυρής επιθυμίας, που δρα σαν κίνητρο στη θετική υποβολή, έχουμε τους φ ό β ο υ  ς    στους οποίους ακουμπά

η  α υ θ υ π ο β ο λ ή  και η παράλληλη αίσθηση ότι ο εαυτός δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα.Και πάλι όμως, όπως και στη θετική υποβολή,ο στόχος είναι ο συναισθηματικός εγκέφαλος,όπου γίνεται κατάληψη του από έναν ισχυρό φόβο  στον οποίον θεωρούμε ότι είμαστε ανίκανοι να αντιδράσουμε και αυτό με τη σειρά του επιδρά σε όλη τη σκέψη αλλά και τη λειτουργία του οργανισμού.

Η π α ρ ά κ α μ ψ η   του μετωπιαίου φλοιού και του λογικού ελέγχου και εδώ είναι απαραίτητη, αν και όταν γίνεται κατάληψη από ένα ισχυρό συναίσθημα τότε εμποδίζεται σε μεγάλο βαθμό η λειτουργία και ο έλεγχος από τον μετωπιαίο φλοιό. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο λογικός έλεγχος μ π ο ρ ε ί   να διώξει τον φόβο ή να φέρει την θεωρούμενη ως απειλη, στις πραγματικές της διαστάσεις. Όταν θεωρείς ότι δεν μπορείς να αντιδράσεις σ έναν κίνδυνο τότε οδηγείσαι στον πανικό ή στην αίσθηση της πλήρους      παραίτησης και αδυναμίας του εαυτού. Αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες  κατ’ αρχήν στην άμυνα του οργανισμού, μια σχέση που έχει αρκετά κατανοηθεί

 

 

 

 

 

 

Το ανοσο σύστημα με το νευρικό όπως και το ορμονικό, είναι στενά συνδεδεμένα,έχουν πολλούς κοινούς υποδοχείς και σήμερα σε μεγάλο βαθμό θεωρούνται ως ένα κοινό

ν ε υ ρ ο – ο ρ μ ο ν ο – α ν ο σ ο π ο ι η τ ι κ ό  σύστημα.Το πόσο ισχυρή είναι η αρνητική αυθυποβολή  το είχε επισημάνει ο Φρόιντ, στο τοτέμ και ταμπού. Αν κάποιος παραβίαζε ένα ταμπού η τιμωρία για αυτή την παράβαση ήταν ο θάνατος,αρκεί να έδειχνε ο ¨μάγος¨ της φυλής τον παραβάτη και να ανακοίνωνε την τιμωρία που του αρμόζει, ώστε αυτός μετά από λίγο διάστημα να πέθαινε.

 

 

 

 

 

 

 

Ο παραβάτης είχε απέναντί του τη θέληση της φυλής και το κύρος του μάγου, στα οποία θεωρούσε ότι ήταν αδύνατο να αντιπαρατεθεί.Με παρόμοιο τρόπο λειτουργεί και η μαύρη μαγεία στα θύματά της, τα οποία αισθάνονται ανήμπορα  απέναντι στις πανίσχυρες δυνάμεις που θεωρεί ότι μπορεί να κινητοποιήσει ο μάγος.

Αρνητικές αυθυποβολές δημιουργούνται και όταν σε μια αντιπαράθεση θεωρήσουμε  ότι ο αντίπαλος  υπερέχει, οπότε μπορεί να αυθυποβάλουμε την ιδέα ότι θα χάσουμε έτσι κι αλλιώς. 

 

 

 

 

 

 

 

Αρνητική αυθυποβολη εχουμε  και στην αντιμετώπιση θανατηφορων ασθενειών ή καταστροφικων όπως πολλά είδη καρκίνου. Το  σ ο κ   που  δ έ χ ε τ α ι   αυτός που πληροφορείται ότι πάσχει από μια τέτοια ασθένεια και η αίσθηση αδυναμίας,με όλη την μυθολογία που υπάρχει γύρω από αυτήν, είναι αρκετα για να καταβάλει την άμυνα του οργανισμού, κάτι που μπορεί να οδηγήσει από μόνο του και στην παραπέρα επιδείνωση.

Οι Α υ θ υ π ο β ο λ έ ς   Είτε Θετικές Είτε Αρνητικές είναι ένα στοιχείο των σχέσεών μας με τους άλλους Όλοι έχουν τα αδύνατά τους σημεία από τα οποία μπορεί να εισχωρήσει μια τέτοιου είδους υποβολή.

Χαιρετε.

 

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

3 responses »

  1. Παράθεμα: ΜΗ ΦΟΒΑΣΘΕ ΤΟ ΧΑΣΜΟΥΡΗΤΟ | iassis

  2. Αντωνη μου, οταν εχεις την¨πολυτελεια¨του χρονου, και την γαληνη της απουσιας ευρυζωνικου..προσπαθεις να συμαζεψεις ¨σπαραγματα¨εμπειριων, και να ανασυνταχθεις.Για σαραντα ημερες δεν¨ειδα¨παρα 3-4 ανθρωπους..παρα μονο τους…μονιμους κατοικους του χωρου ( ζωύφια, κι αμετρητα πουλακια, που σου κανουν παρεα για..λιγα ψιχουλα. Καλο Φθινοπωρο.

  3. Κοσμά, καλό φθινόπωρο! Μας έλειψες και ανησυχήσαμε…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: