RSS Feed

ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΝΑΣ….ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ..ΕΣΩΣΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.. ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ..

Σχετική εικόνα

 

 

Εχουμε μαθει να μιλαμε με ασχημα λογια για τους αμερικανους γενικως.Όμως  άλλη φορά ενας απλος, ταπεινος, εντελώς αδιαφορος,ασημαντος αμερικανος  παστορας, χωρις την παραμικρη υποστηριξη,εσωσε εκατονταδες χιλιαδες¨ελληνες της Μικρας Ασίας¨

Ακριβως αυτους, που κατά την κ. ¨ανωνυμη¨ βουλευτη της αριστερας, απλα συνωστιζονταν στη παραλια της Σμυρνης  Αυτος ηταν Ο Άσα Τζένινγκς που πέθανε το 1933. Λίγοι, στην Ελλάδα και την Τουρκία, γνωρίζουν το όνομά του.Και δεν υπάρχει ούτε ένα μνημείο, αφιερωμένο στον άνθρωπο, που έσωσε πάνω από το 15% του πληθυσμού της Ελλάδας Λιγη ιστορια .

Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1922,ο ελληνικός στρατός ¨εγκαταλείπει την πόλη¨ και οι ¨Τούρκοι¨ μπαίνουν στη Σμύρνη.Στις 13 Σεπτεμβρίου ξεκινά πυρκαγιά  εμπρη σμος  την φωτιά κατευθύνουν προς τις χριστιανικές συνοικίες,φτιάχνοντας διάδρομο με εύφλεκτα υγρά.Στην προσπάθεια να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα, οι περισσότεροι Χριστιανοί στοιβάζονται στην προκυμαία.Αυτος ηταν ο ¨συνωστισμος¨ , που εγραψε, ελεγε, κι ειχε το θρασος να διδασκει η ανυπαρκτη κυρια,βουλευτης της αριστερας και προοδου, που για λιγο μαλιστα καθισε και στα ταλαιπωρα εδρανα της βουλης Οι Τούρκοι στρατιώτες περικυκλώνουν την παραλία, αφήνοντας τον κόσμο χωρίς νερό και τροφή. Πολλοί απ αυτούς πέθαναν από την πείνα και την δίψα, άλλοι αυτοκτόνησαν, πέφτοντας στη θάλασσα.Ολοι οι βανδαλισμοί κάτω από την μύτη των συμμάχων,που οπλισαν τον κεμαλ, και τα σκυλια του, εναντια στους Χριστιανους, αλλα δεν τολμησαν να πειραξουν τον¨φραγκικο μαχαλα¨λιγιο πιο πανω.Και  που παρακολουθούσαν από μακριά τον ¨συνωστισμό στην αποβάθρα¨. Όσοι Τελικά Σώθηκαν, το κατάφεραν ύστερα από την ανθρωπιστική παρέμβαση ενός Αμερικανού του Άσα Τζένιγκς,που μεσολάβησε και τελικά, ύστερα από δύο ημέρες, δόθηκε η δυνατότητα σε χιλιάδες πρόσφυγες, να βρουν καταφύγιο στα ¨Πλοία της Συμπόνιας¨ και να καταλήξουν στην Ελλάδα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ένας Άγνωστος Ιάπωνας Πλοίαρχος,(πως τωρα γίνεται κι οι μεγαλυτεροι ηρωες είναι και παραμενουν άγνωστοι ειναι αποριας αξιο) Προπομπός του Τζένιγκς, και φωτεινή εξαίρεση της διεθνούς απάθειας τις ώρες της μεγάλης σφαγής ,μόνος αυτός και το πλήρωμα του, άδειασαν στην θάλασσα το φορτίο τους, για να μαζέψουν όσον το δυνατόν περισσότερες κυνηγημένες ψυχές.

Όταν ο ελληνικός στρατός εγκατέλειψε τη Σμύρνη, είχε οργανώσει την Επιτροπή Σωτηρίας και παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό Μετά από την πυρκαγιά η έλλειψη νερού, καυσίμων και γενικώς – της τάξης ταλαιπωρούσε τον κόσμο, ο Τζένινγκς πήγε στο τουρκικό στρατόπεδο για να συναντήσει τον Κεμάλ.Οι Τούρκοι έδωσαν στον πάστορα επτά ημέρες, για να φυγαδεύσει από την πόλη τον κόσμο, εκτός τους άνδρες 17-45 ετών, τους οποίους τους περίμεναν τα στρατόπεδα εργασίας προκειμένου να εργασθούν,για να επανορθώσουν τις ζημιές που έγιναν από την ελληνική εκστρατεία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο εγγονός του Άσα Τζένιγκς, Roger καταγράφει τα σχετικά γεγονότα. «Αφού έγινε η συμφωνία με τον Κεμάλ, ο Asa ζήτησε και έλαβε μια βάρκα με πηδαλιούχο από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Πρώτον, πήγε στο γαλλικό εμπορικό πλοίο «Pierre Loti».Το πλοίο είχε άφθονο χώρο για να αναλάβει τους πρόσφυγες για την ασφάλεια τους σε ένα κοντινό ελληνικό νησί.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο γάλλος καπετάνιος δεν ήθελε να εμπλακεί, και απέπλευσε με ένα άδειο πλοίο, ενώ χιλιάδες ικέτευαν να διασωθούν. Μακρύτερα στο λιμάνι ήταν ένα ιταλικό πλοίο, Ο Ιταλός καπετάνιος του πλοίου συμφώνησε να αναλάβει 2000 άτομα, αλλά πρώτα έπρεπε να λάβει ένα…ποσό.

O Asa, το θεώρησε ρεαλιστικό και πλήρωσε το τίμημα- δωροδοκία και επιβιβάσθηκαν τα 2000 άτομα.Στη συνέχεια ο Ιταλός καπετάνιος απαίτησε κι αλλα χρηματα.Όταν τους προκάλεσε ο Jennings, οι Ιταλοί είπαν ότι οι Έλληνες μπορεί να μην αφήσουν τους πρόσφυγες να αποβιβασθούν. Ο Asa απάντησε ότι θα πήγαινε μαζί στο ταξίδι προς το λιμάνι της Μυτιλήνης και θα αναλάβει την ευθύνη για την αποβίβαση.Όταν το πλοίο έφθασε στην Μυτιλήνη ο Asa Κ. Jennings  είδε με έκπληξη Έλληνες στρατιώτες παντού  και τα πλοία να βρίσκονται αγκυροβολημένα. Δεν υπήρχε  προβλημα να βγουν οι πρόσφυγες από το πλοίο και Asa  πήγε στο ελληνικό αρχηγείο του Στρατού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επανειλημμένα ζήτησε από τον Έλληνα στρατηγό Φράγκου τα πλοία για την απομάκρυνση των προσφύγων από τη Σμύρνη.Οι Τούρκοι είχαν εγγυηθεί την ασφαλή διέλευση, καθώς και το Ναυτικό των ΗΠΑ είχε υποσχεθεί προστασία των ελληνικών εμπορικών πλοίων.Ο Στρατηγός επανειλημμένα αρνήθηκε να θέσει στην διάθεση του τα πλοία και ο Asa ήταν πολύ απογοητευμένος με τον στρατηγό Φράγκου, έναν Έλληνα ο οποίος ήταν απρόθυμος να σώσει 300.000 από τους συμπατριώτες του.Ωστόσο, Jennings δεν γνώριζε εκείνη την ώρα ότι ο στρατηγός ήταν μέρος μιας ομάδας Ελλήνων αξιωματικών που σχεδίαζαν πραξικόπημα εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης. Οι αξιωματούχοι χρειάζονταν τα πλοία και τους στρατιώτες για να κερδίσουν την εξουσία και ήταν πιο σημαντικό γι «αυτούς από τις ζωές τόσων ανθρώπων.Καθώς ο Asa, εξαγριωμένος, βγήκε  απ τη συνάντηση με τον στρατηγό είδε ένα θωρηκτό να μπαίνει στο λιμάνι. Ο Asa Jennings επιβιβάστηκε στο ελληνικό θωρηκτό Κιλκίς. Ο καπετάνιος του, Θεοφανίδης, ήταν πρόθυμος να βοηθήσει παρά το γεγονός ότι ένας ανώτερος στρατιωτικός είχε απορρίψει τον Asa.Ο Asa στη συνέχεια προχώρησε σε μια σειρά από μηνύματα για τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τα οποία ο καπετάνιος Θεοφανίδης μετέφραζε στα ελληνικά.Τα μηνύματα εστάλησαν  κωδικοποιημένα  για ασφάλεια. Στην αρχή η απάντηση ήταν ο πρωθυπουργός κοιμόταν. Ο Asa ζήτησε ο πρωθυπουργός να ξυπνήσει. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ήθελε  συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Asa είχε μια επταήμερη προθεσμία και βρισκόταν αντιμέτωπος με κυβερνητικούς αξιωματούχους που δεν συμμερίζονται την αίσθηση του επείγοντος. Τέλος, ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, απάντησε λέγοντας ότι δεν θα μπορούσαν τα πλοία να πάνε στη Σμύρνη.  Φοβόντουσαν ότι οι Τούρκοι θα συλλαμβάνανε τα πλοία και θα εισέβαλαν στην συνέχεια στα ελληνικά νησιά. Ύστερα από αυτό ο Asa έστειλε τελεσίγραφο.Εάν τα πλοία δεν διατίθεντο για τη διάσωση των Ελλήνων και άλλων στη Σμύρνη, το επόμενο μήνυμα του Asa δεν θα ήταν σε κώδικα. Το μήνυμα θα σταλεί ανοιχτά έτσι ώστε ο κόσμος θα γνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση επέτρεψε τους Τούρκους να σκοτώσουν 300.000 Έλληνες πολίτες.Ο εκβιασμός λειτούργησε. Οι καπετάνιοι των εμπορικών πλοίων ενημερώθηκαν ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε επιτάξει τα πλοία τους και άρχισαν να σηκώνουν ατμό για την Σμύρνη.Οι καπετάνιοι φοβόντουσαν να μπούνε σε ένα τουρκικό λιμάνι.Κάποιοι είπαν ότι τα πλοία τους είχαν μηχανικά προβλήματα και δεν θα είναι σε θέση να κάνουν το ταξίδι.Ο καπετάνιος Θεοφανίδης διέταξε τους καπετάνιους των εμπορικών πλοίων για μια συνάντηση στο θωρηκτό Κιλκίς, και τους.Ενημέρωσε ότι θα αντιμετωπίσουν στρατοδικείο εάν δεν ήταν έτοιμοι να φύγουν τα μεσάνυχτα. Όλα τα πλοία έπλεαν τα μεσάνυχτα με τον Asa στο πρώτο πλοίο.Του παραχώρησαν 26 πλοία, με τα οποία κατάφερε να βγάλει πάνω από 350.000 άτομα (οι Τούρκοι έδωσαν παράταση μέχρι 11 ημέρες). Ταυτόχρονα έφτασαν εκκλήσεις για βοήθεια και από άλλα λιμάνια, και η ελληνική κυβέρνηση  αύξησε τον αριθμό των πλοίων σε 55. 

 

 

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Άσα Τζένινγκς πέθανε το 1933

 

 

 

 

Ένας άγνωστος, ένα ¨παιδί για τα θελήματα¨ στην Χριστιανική Ένωση, ο πιο ασυνήθιστος «ναύαρχος» στην ιστορία ο 44χρονος Αμερικανός Άσα Τζένινγκς (1877-1933), ¨καμπούρης με 1.60 μπόι¨, μεθοδιστής πάστορας, Έγινε εν τη ουσια  διοικητής όλου του ελληνικού στόλου. Μεχρι  τα τέλη του Οκτώβρη την Τουρκία εγκατέλειψαν 200.000 άτομα. Μέχρι το Δεκέμβριο 500.000 άνθρωποι είχαν σωθεί.Ο πατριάρχης ανέφερε ότι 1.250.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν  με ασφάλεια μέχρι η επιχείρηση διάσωσης να ολοκληρωθεί.

Η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζοντας ότι Ο Asa Κ. Jennings απέκτησε το σεβασμό, τη φιλία και την εμπιστοσύνη του Μουσταφά Κεμάλ και της τουρκικής κυβέρνησης τον διόρισε διπλωμάτη να εκπροσωπεί την Ελλάδα για τον επαναπατρισμό των αιχμαλώτων πολέμου (Συνθήκη της Λωζάννης). Για την υπηρεσία του στην Ελλάδα, απονεμήθηκε στον Asa Jennings Κ. το υψηλότερο στρατιωτικό παράσημο στην Ελλάδα, το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας και η υψηλότερη πολιτική διάκριση.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία που ένα άτομο έλαβε τις υψηλότερες στρατιωτικές και μη στρατιωτικές διακρίσεις ταυτόχρονα.

Ο Άσα Τζένινγκς πέθανε το 1933. Λίγοι ανθρωποι σημερα, στην Ελλάδα και την Τουρκία γνωρίζουν το όνομά του. Και δεν υπάρχει ούτε ένα μνημείο,αφιερωμένο στον άνθρωπο, που έσωσε πάνω από το 15% του πληθυσμού της Ελλάδας.

Πηγή: http://neoskosmos.com

 

Στην ιστορια μας σιγουρα υπαρχουν¨φιλελληνες¨ οπως ο Άσα Τζένινγκς.Υπάρχουν και ανθελληνες.Υπάρχουν αδιαφοροι νεροβραστοι δεξιοι (κατά δηλωση τους) αριστεροι κατά  τη  συμπεριφορα και το φρονημα τους.Ολοι μα όλοι βουτηγμενοι στη ¨φιλαυτια¨ τους.Εξωνημενοι για λιγα ψιχουλα αναγνωρισιμοτητας…ματαιοδοξιας.

Στην ιστορια όμως μενουν οι ταπεινοι, που ό,τι κανουν, το κανουν γιατι αυτό τους προσταζει η καρδια τους

 

Χαιρετε.

 

 

Η Σμυρνη σημερα.

 

 

 

 

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

4 responses »

  1. Παράθεμα: ΕΝΑΣ….ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΕΣΩΣΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.. ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ.. | Kosmaser's Weblog

  2. Δεν την ηξερα την ιστορια τι μπορει να κανει η καλωσυνη ενος ξενου ανθρωπου προς κατατρεγμενους, πως φτασαμε ομως σε αυτο το σημειο? Ολο λαθη κανει η Ελληνικη ηγεσια, εκοστισε τις ζωες πολλων ανθρωπων.

  3. Δεν μετρα το¨δεμας¨αλλα η καρδια.

  4. Να είσαι καλά,δεν το ήξερα.Βλέπεις καμιά φορά,ένας άνθρωπος,μικρός το δέμας,κάνει μεγάλη δουλειά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: