RSS Feed

CRITHMUM MARITIMUM…Ή ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ..ΚΡΙΘΜΟΝ ΤΟ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟΝ

Η αλμυρή γεύση, δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί

οτι είναι γοητευτική,

ίσως πιο γοητευτική κι απο τη γλυκια..

Ομως ενέχει κινδύνους που την κάνουν απαγορευμένη.

 Για το σωστό αλάτι έχουμε πεί πολλά.

 (http://kosmaser.pblogs.gr/tags/ean-alas-moranthi-gr.html)

Σήμερα θα πούμε για μια διαφορετική γεύση

που μπορεί να υποκαταστήσει την τόσο αγαπητή

σε πολλούς  αλμυρή..γεύση.

Πρόκειται για… To Crithmum maritimum

ή Κρίθμον το παραθαλάσσιον..

Είναι το άγνωστο στους πολλούς..κρίταμο.

Είναι ένα.. άγριο φυτό που το βρίσκουμε

πολύ κοντά στη θάλασσα, σε μέρη που δεν πολυφτάνει…

ο πολιτισμός της..ναϋλον σακούλας, των κουτιών της μπυρας

κι όλων των προϊοντων της ανθρώπινης υποκουλτουρας,

που πιστεύει οτι απόλαυση

του καλοκαιριού σημαίνει σκουπίδια και…χαρά…

 Είναι ένα πολυετές φυτό με μπλε – πράσινα κλαδιά

και φύλλα και κίτρινα – πράσινα λουλούδια.

Κατατάσσεται στα λεγόμενα.. αλόφυτα

διότι ευδοκιμεί σε εδάφη με πολύ υψηλή αλατότητα.

Έχει αναπτύξει συστήματα άμυνας και προσαρμογής

προκειμένου να επιβιώσει στα

σκληρά οικοσυστήματα όπου αναπτύσσεται.

Ως αλόφυτα, χαρακτηρίζονται τα φυτά,

τα οποία φύονται και ευδοκιμούν σε αλμυρά – αλατούχα εδάφη.

Τα αλατούχα εδάφη είναι ¨εχθρικοί βιότοποι¨

 για τα υπόλοιπα φυτά, γιατί, αν και είναι υγρά,

πολλές φορές συμπεριφέρονται σαν ξηρά από φυσιολογική άποψη.

Τα αλόφυτα μπορούν να ζήσουν στα παραπάνω δυσμενή

περιβάλλοντα με προσαρμογές και μηχανισμούς τέτοιους,

ώστε να αντλούν νερό από τα φυσιολογικώς ξηρά εδάφη,

αλλά και να εξουδετερώνουν την τοξική

¨υπερτονική¨ δράση των διαφόρων αλάτων

και ιόντων που είναι διαλυμένα μέσα σε αυτά.

Αποτέλεσμα αυτής της προσαρμογής είναι

η σαρκώδης μορφή, την οποία παίρνουν τα φυτά αυτά

(π.χ. κρίταμο), όπως επίσης και οι ανατομικές

και μορφολογικές διαφοροποιήσεις τους.

Στην Ελλάδα υπάρχουν αλόφυτα σε όλες τις ακτές,

στην Ηλεία, στη Λακωνία, στην Άρτα

(Αμβρακικός κόλπος – δέλτα Αράχθου),

στο Μεσολόγγι, στο Σχοινιά, στο Μαραθώνα,

στις εκβολές του Σπερχειού..

Η ιστορία του κρίταμου χρονολογείται από την αρχαιότητα.

Ο Διοσκουρίδης, ο πατέρας της φαρμακολογίας

και ο περίφημος βοτανολόγος Πλίνιος

αναφέρονται στο φυτό και τις πολύτιμες ιδιότητες του.

Είχαν δε σε μεγάλη εκτίμηση το κρίταμο,

που περιέχει αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα,

ιώδιο και βιταμίνες, συστατικά ορεκτικά,

τονωτικά, ότι πρέπει για μια ωραία σαλάτα.

Από την εποχή του Ιπποκράτη, το κρίταμο θεωρείται

ένα από τα πιο σημαντικά φάρμακα και μέχρι σήμερα

χρησιμοποιείται για

τις διουρητικές και αποτοξινωτικές του ιδιότητες.

Οι σπόροι του φυτού έχουν μεγάλη ομοιότητα με το κριθάρι,

γι’ αυτό οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν κρίθμον.

Σήμερα το κρίταμο χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική …

ειδικά για την νησιωτική Ελλάδα,

καθώς τα φύλλα και οι βλαστοί του είναι εξαιρετική σαλάτα.

Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως  

το ιώδιο, και οι βιταμίνες E, C και Κ και τα μεταλλικά άλατα.

Επίσης περιέχει υψηλής ποιότητας αντιοξειδωτικές ουσίες

Και.. Λιπαρά Ωμέγα- 3

Είναι δε..διουρητικό και καθαριστικό του αίματος,

ενώ είναι και ευεργετικό για το συκώτι.

Παίζει ρόλο στη διέγερση του μηχανισμού

επούλωσης του δέρματος και βοηθά στη ρύθμιση

της παραγωγής κερατίνης προσφέροντας λάμψη στην επιδερμίδα.

Επιπλέον, έχει επίδραση στην.. αποχρωμάτωση

των καφέ κηλίδων του δέρματος.

Πλούσιο σε αμινοξέα και φαινολικές ενώσεις,

ενισχύει την αντιοξειδωτική προστασία και τονώνει

αποτελεσματικά την ανανέωση του δέρματος παρέχοντας

άριστα αντιγηραντικά αποτελέσματα.

Οι νεαροί βλαστοί και τα φύλλα του συλλέγονται

από Απρίλιο έως Ιούνιο και διατηρούνται στην άλμη,

για να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες..

( κάτι σαν την κάπαρη να πούμε).

Επίσης βλαστοί και άνθη… τηγανίζονται

και γίνονται γευστικές και με έντονη γεύση… ομελέτες.

Και τώρα το πιό σημαντικό είναι πως …

Mε τα κρίταμα κάνει κανείς πολύ ωραίο… αλάτι.

Είπαμε τα μαζεύουμε προσεκτικά απο τα  μεσα Απριλίου

μέχρι μεσα Ιουνίου, και το ίδιο προσεκτικα

τα αποξηραίνουμε και και μετα τα τριβουμε

( κάπως όπως με τη  ρίγανη ) Τα αφήνουμε ακόμη

λίγες μέρες και μετα τα κονιορτοποιούμε

με τη ράβδο μπλέντερ…κι έχουμε ενα απίθανο.. καρύκευμα.

Επαναλαμβάνω..Αποξηραίνουμε τα φυτα.. στον ήλιο.

Τα τρίβουμε με τα χεράκια μας, και με αγάπη..

οχι βιαστικά και να τελειώνουμε.

Στη συνέχεια τα κονιορτοποιούμε και

τα κρύβουμε σ ένα σκούρο γυαλινο   βάζο.

Το αποτέλεσμα θα.. σας ενθουσιάσει.

Εχετε ένα εξαιρετικό σκευασμα που υποκαθιστά πλήρως,

υγιεινά, κι αποτελεσματικά το κοινό αλάτι..

Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αντί για αλάτι

( ναι ακόμα και το δικό μας σωστό θαλασσινο αλάτι..)

σε σαλάτες και σε φαγητά…

Πρόκληση για το φετινό καλοκαίρι.

Αν βρεθήτε σε κάποια ακρογιαλια…μακρυνη,

ψάξτε, ρωτήστε να βρείτε ¨κριταμα¨..Χαίρετε..

 




About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: