RSS Feed

ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥ ΞΑΦΝΙΚΑ…ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΒΗΧΑΣ..

Αποτέλεσμα εικόνας για βρογχεκτασία

Μια σοφή λαϊκή παροιμία λέει πως ο βήχας και το…χρήμα δεν κρύβονται..Και για το χρήμα, πλέον δεν γίνεται λόγος, μια και τα μεν λαμόγια που τό κλεψαν χάθηκαν απ τον ορίζοντα, όπως η πρωϊνή δροσιά με τον ήλιο και ..Τώρα κρυμμένοι στις τρύπες τους, περιμένουν με αγωνία τον.. Υπέρτατο Νόμο…

Ομως ο βήχας με την απότομη αλλαγή του καιρού,όλο και πιό πολύ ακούγεται ολόγυρά μας…Είπαμε…ο βήχας όπως και ο έρωτας ( παρέα με το χρήμα..) δεν κρύβονται.. Ας βάλουμε στην άκρη το χρήμα ( που δεν τόχουμε),και τον ερωτα, που πέρασε..κι ας έλθουμε στον…βήχα..που είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα πιθανής βλάβης..του αναπνευστικού συστήματός μας…Ενας υγιής,σπανια βήχει.Ισως.. οταν βρίσκεται σε…αμηχανία..   

        
Αποτέλεσμα εικόνας για βρογχεκτασία

Σ αυτόν όμως Που.. υπάρχουν φλέγματα,δηλαδή που έχει αυτό που λέμε ¨παραγωγικό¨ βήχα…αρχίζουμε να ανησυχούμε…Ο παραγωγικός βήχας ( αυτός με τα φλέγματα) δεν πρέπει να καταστέλλεται μεχρι να βρεθεί η αιτία που τον προκαλεί.Δεν τον καταστέλλουμε απλά γιατί είναι επικίνδυνο. Πίνουμε  περισσότερα υγρά ,ούτε πολύ ζεστά ούτε πολύ κρύα, Εισπνέουμε ..υδρατμους, κανουμε ¨ρινικες πλυσεις¨, ωστε να καθαρισουμε την¨εισοδο¨του αερα.

https://kosmaser.wordpress.com/2015/04/03/

περιορίζουμε τον καφέ.και..Δεν παίρνουμε αντιβιοτικά εκτός κι αν μας το πει ο γιατρός..

 

Ο μηχανισμός του βήχα είναι απλός και.. εντυπωσιακός..Είναι ένα σοφό αντανακλαστικό του αναπνευστικού συστήματος, μια απότομη, σπασμωδική εκπνοή του αέρα. Ενα.. Σύμπτωμα, Και Ταυτόχρονα Ένας.. Βασικός Μηχανισμός, που προφυλάσσει τους πνεύμονές μας από βλάβες,που θα προκαλούντο από την εισπνοή ακαταλλήλων ουσιών,ενώ βοηθά στην απομάκρυνση των νοσογόνων βλενων.

Να δούμε..Τα είδη του βήχα..Ξηρός ή μη παραγωγικός.Χαρακτηρίζεται από συνεχή ενόχληση,χωρίς φλέγματα, και μπορεί να οφείλεται , κατα κύριο λόγο,σε ξένα σώματα, σκόνη, ρύπους, καπνό, αλλεργιογόνα, στοματική αναπνοή (με κατάργηση της ρινικής)..Και σπανιότερα σε..Σε Διόγκωση Λεμφαδένων Μεσοθωρακίου, Στένωση Μιτροειδούς Βαλβίδας,Καρδιακή Ανεπάρκεια,Σαρκοείδωση, Όζους Του Θυρεοειδούς Αδένα. Σε παθήσεις του λάρυγγα. Από όζους και πολύποδες φωνητικών χορδών (δίνουν την αίσθηση υπάρξεως εκκρίσεων στην ανώτερη αναπνευστική οδό), Παραλύσεις Του Φάρυγγα

(προκαλούν βήχα λόγω συχνών εισροφήσεων  κατά την κατάποση), καλοήθεις και κακοήθεις όγκους του λάρυγγα, του υποφάρυγγα και του τραχειοβρογχικού δένδρου, έλκος εξ επαφής (ο βήχας προκαλεί υπεραιμία και ερεθισμό,τα οποία επιτείνουν τον βήχα σε έναν φαύλο κύκλο).εκφυλιστικά νοσήματα νευρικού συστήματος (Πάρκινσον, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α.) Παθήσεις οισοφάγου. Η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση, Τα Εκκολπώματα, Οι Αποφρακτικές Αλλοιώσεις Του Οισοφάγου Οπισθορρινική καταρροή. Οπου..Η έκκριση κατέρχεται κατά μήκος του οπισθίου τοιχώματος του φάρυγγα και.. ερεθίζει τους υποδοχείς του βήχα.

 Απο..Λήψη διαφόρων φαρμάκων: Αντιισταμινικών, Αποσυμφορητικών Αντιυπερτασικών, ( Όπως Οι Α.Μ.Ε.Α.Αναστολείς Του Μετατρεπτικού Ενζύμου Της Αγγειοτενσίνης),Οι Β-Αναστολείς Και Οφθαλμικά Φάρμακα Μπορεί Επίσης  Να Προκαλέσουν Ξηρό Βήχα.Από Άγχος, Άλλες Ψυχικές Διαταραχές Ή Συνήθεια…Παραγωγικός.Είναι λιγότερο συχνός και χρησιμεύει στην αποβολή βλενών και ξένων σωμάτων.Η τραχεία, φυσιολογικά,  εκκρίνει περίπου 100 κυβ. εκ. βλέννας, που κινείται στον φάρυγγα, και.. καταπίνεται.

Κεντρικός.Είναι σπάνιος και μπορεί να οφείλεταιστη δράση φαρμάκων (π.χ. αντιυπερτασικών) απευθείαςστον εγκέφαλο.Οξύς. Όταν διαρκεί λιγότερο από 3 εβδομάδες Χρόνιος. Όταν διαρκεί περισσότερο από 3 εβδομάδες Ο βήχας αποτελεί την αρχική εκδήλωση Της Βρογχίτιδας, Του Άσθματος, Της Πνευμονίας, Της Φυματίωσης, Του Βρογχογενούς Καρκίνου και άλλων νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος. Τα φλέγματα  μπορεί να είναι : Ορώδη  (λεπτόρρευστη, άχρους και λευκάζουσα σε πνευμονικό οίδημα) Βλεννώδη  (διαυγής και άχρους σε καταρροϊκή φλεγμονή)

 Πυώδη (θολή, παχύρρευστη, δύσοσμη, κίτρινη ή κιτρινοπράσινη,λόγω βρογχεκτασίας, πνευμονικού οιδήματος, φυματίωσης κ.α.) Βλεννοπυώδη (ημιδιαυγής, θολή, υποκίτρινη, σε οξείες και χρόνιες βρογχίτιδες,βρογχοπνευμονίες, βρογχεκτασίες και πνευμονικό απόστημα). Για να μπεί.. διάγνωση χρειάζεται:

Καλο ιστορικο Λεπτομερής ωτορινολαρυγγολογική εξέταση Εξέταση Από… Πνευμονολόγο.

από καρδιολόγο. Γενικές εξετάσεις (αίματος, βιοχημικές) Ακτινολογικός έλεγχος θώρακος Εξέταση πτυέλων, για μικρόβια και ύπαρξη αίματος Ενας..Αιφνίδιος βήχας.Αν συνοδεύεται από πυρετό ή συμπτώματα οξείας λοίμωξης (ρινόρροια, ερεθισμό του φάρυγγα, διάχυτο πόνο στο σώμα κ.ά.),είναι πιθανώς ιογενής. Είναι θορυβώδης, συνοδεύεται από ελάχιστα  φλέγματα και είναι συχνά χειρότερος τη νύκτα.Διαρκεί συνήθως 7-10 ημέρες. Εάν επιμένει και μετά τις 14 ημέρες, μπορεί να έχει αναπτυχθεί εντερογενής βακτηριδιακή λοίμωξη.Βήχας Με Δύσπνοια Και Συρίττουσα Αναπνοή.Υποδηλώνει Συχνά Άσθμα.Δεν είναι παραγωγικός και είναι κυρίως νυκτερινός. Βήχας από βακτηρίδια ή μυκόπλασμα. Συνοδεύεται από Παχιά, Κίτρινα Φλέγματα.

Σε φλεγμονή από μυκόπλασμα, μπορεί να είναι σοβαρός,να επιμένει για έναν έως τέσσερις μήνες,αν και τα υπόλοιπα συμπτώματα υποχωρούν σε 7-10 ημέρες. Βήχας με οπισθορρινική καταρροή. Είναι χειρότερος το πρωί και δίνει αίσθημα κατάποσης υγρού. Χαρακτηριστικό του : Ο ασθενής προσπαθεί να.. καθαρίσει το φάρυγγα. Μπορεί να αποτελεί εκδήλωση παρα-ρινο-κολπίτιδας. Νυκτερινός βήχας. Με δύσπνοια υποδηλώνει συχνά..καρδιακή ανεπάρκεια,ιδίως σε μεγάλα άτομα.Χωρίς δύσπνοια, υποδηλώνει αλλεργία, με φταρνίσματα,δακρύρροια, επιπεφυκίτιδα, οίδημα ρινικού βλεννογόνου κ.ά. Βήχας που επιδεινώνεται κατά την κατάκλιση  ή τον ύπνο. Μπορεί να οφείλεται σε  Οπισθορρινική Καταρροή, Αλλεργία, Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση, Καρδιακή Ανεπάρκεια Ή Δυσχέρεια Ρινικής Αναπνοής (εισπνοή ξηρού αέρα μόνο από το στόμα) . Πρωινός βήχας. Οφείλεται συχνά  σε βρογχεκτασία.

Αποτέλεσμα εικόνας για βρογχεκτασία

Βήχας που επαναλαμβάνεται το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ. Οφείλεται συνήθως σε εποχιακή αλλεργία.Βήχας κατά το φαγητό ή ύστερα από αυτό. Μπορεί να οφείλεται σε Φαρυγγικό Εκκόλπωμα, Διαφραγματοκήλη Ή Νευρογενή Δυσφαγία.Βήχας Που Υποχωρεί.. Στον Ύπνο Ή ..Την Απασχόληση. Μπορεί Να Είναι Ψυχογενής.  Βήχας από κάπνισμα. Είναι χρόνιος, ελάχιστα παραγωγικός και συχνά πρωινός.Βήχας Από Σωματική Άσκηση Ή Λήψη Σοκολάτας,Καφέ. Οφείλεται Σε.. Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση. Βήχας κατά τη λήψη υδαρών τροφών ή υγρών. Μπορεί να οφείλεται σε παράλυση λάρυγγα ή τραχειο-οισοφαγικό συρίγγιο.Τον Επιδεινώνει Ο κρύος ή ξηρός αέρας Καπνός και άλλοι ρύποι στην ατμόσφαιρα Η υπερβολική χρήση της φωνής Η κατανάλωση τροφών με καυτερές ουσίες Μας Ανησυχεί Όταν συνοδεύεται από: Υψηλό πυρετόΠόνο στο στήθος Δυσκολία στην αναπνοή Αίμα στα φλέμματαΌταν Παρατείνεται Πάνω Από 3 Εβδομάδες ( μπορεί να αποτελεί πρώιμη εκδήλωση νεοπλασίας) Όταν επιδεινώνεται με την άσκηση

Τί κάνουμε…Διακοπή καπνίσματος..( εκ των ουκ ανευ..)

Κατανάλωση πολλών υγρών σε θερμοκρασία δωματίου Περιορισμός της ομιλίας Περιορισμός του καφέ Τί δεν κανουμε…Εντριβές Κορτιζόνη Ή Αντιβιοτικά .. Καυτά ροφήματα…

Αυτά σε γενικές γραμμές ,για ένα sui generis θέμα ,που είναι ο βήχας, μια …πανέξυπνη προειδοποιητική κίνηση ενός πολύ  πιο εξυπνου οργανισμού, που όπως έχουμε πει , βρίσκεται , δυστυχώς, στα¨χέρια¨ ( μεταφορικά πάντα) , μη συνειδητοποιημένων υποκειμένων,  δηλαδή κάτι σαν και μένα, ή τον γείτονα σας..¨Καλή νύχτα¨, και να προσέχετε τις.. ιώσεις.

 

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: