RSS Feed

ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΑΡΑΒΙ..ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ..ΑΤΑΞΙΔΕΥΤΟ..

Αποτέλεσμα εικόνας για Αλτσχάιμερ

Αποτέλεσμα εικόνας για Αλτσχάιμερ

Οσο περνά ο καιρός, ο ασθενής χάνει την εμπιστο­σύνη του στους άλλους και γίνεται καχύποπτος για τα πάντα.

Μειώνεται το ενδιαφέρον του για κάθε δραστηριότητα..

Εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ μπορεί να έχει και.. ψευδαισθήσεις Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο γνωστή και η πιο διαδεδομένη μορφή άνοιας. υπολογίζεται ότι το 10% των ανθρώπων που είναι πάνω από 70 ετών πάσχουν από την ασθένεια, ενώ το ποσοστό στην Ελλάδα υπολογίζεται στο 6%. Οι προβολές για το μέλλον, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, καθώς υπολογίζεται ότι το 2050 περισσότεροι από.. 100 εκατομμύρια άνθρωποι θα πάσχουν από Αλτσχάιμερ.Η συχνότητα της νόσου αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας.

Λόγω του ότι ο μέσος όρος ζωής, είναι μεγαλύτερος τις τελευταίες δεκαετίες, είναι επόμενο να αυξάνεται και ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από την ασθένεια.

Αιτία της είναι.. η καταστροφή και η σταδιακή μείωση

των νευρώνων του εγκεφάλουΟι νευρώνες αυτοι είναι ¨λειτουργικές δομές¨ του ιππόκαμπου ..υπεύθυνες για ..την οργάνωση της μνήμης.οι ¨επιστήμονες¨ προσπαθουν.. να καταλάβουν πώς προκαλείται η ασθένεια …δεδομενου οτι, η επίδραση της κληρονομικότητας ..δεν έχει αποδειχθεί ακόμα. Σε αρκετούς ανθρώπους.. κάποια επαναλαμβανόμενα κενά στη βραχυπρόθεσμη μνήμη.. ( φυσιολογικά σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας), αποτελούν ένα από τα πρώτα στάδια της ασθένειας. Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να διαρκέσει ένα με δύο χρόνια ..και συνήθως γίνεται αντιληπτό μόνο από τους πολύ κοντινούς ανθρώπους του ασθενούς.

 Η εξέλιξη της ασθένειας διαφέρει (από άνθρωπο σε άνθρωπο). Ωστόσο, σε κάποιο στάδιο…θα εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα. Κάποια από αυτά είναι..η δυσκολία αναγνώρισης συγγενών και φίλων,καθώς και η αδυναμία ανακλησης ονόματων, ημερομηνιων και άλλων πραγματων όπως  διευθυνσεις και  ..τηλέφωνα .Στη συνεχεια.. δυσκολεύονται να κυκλοφορήσουν ακόμα και σε πολύ γνώριμες περιοχές ..χάνουν συχνά το δρόμο για το.. σπίτι τους. Ξεχνούν Να Φάνε ή να ασχοληθούν με την ατομική τους υγιεινή και στην πορεία..χάνουν την ικανότητα να ακολουθούν απλές οδηγίες ή νασυγκεντρωθούν.. για να κάνουν απλά πράγματα.Με τον  καιρό, ο ασθενής χάνει την εμπιστοσύνη του στους άλλους και γίνεται καχύποπτος για τα πάντα.

Μειώνεται το ενδιαφέρον του για κάθε δραστηριότητα, εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης ενώ μπορεί να έχει..και ψευδαισθήσεις.Ενας από τους πιο ενδεδειγμένους τρόπους για την πρόληψη της ασθένειας είναι η σωστή διατροφή. Σιγουρα.. δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι συγκεκριμένες τροφές.. βοηθούν τους πάσχοντες, όμως ξερουμε πως η λειτουργία της μνήμης, ενισχύεται με τη σωστή διατροφή.Η πιο , θα λέγαμε, θαυματουργή τροφή για τη μνήμη είναι τα ψάρια, που είναι πηγη σε απαραιτητα λιπαρα οξεα μακρας αλυσσιδας ανθρακα Ω3, όπως είναι, ο αγριος σολομός , η πολυτιμη σαρδελλα, και ο γαυρος.

Εννοειται ότι στο¨οπλοστασιο¨μας υπάρχει το θαυματουργο ¨ιχθυελαιο¨που αν υπήρχε η προνοια, να το παιρνουμε από…νηπιακης ηλικιας, δεν θα αντιμετωπίζαμε ισως ποτε

προβλημα εκπτωσης των νοητικων λειτουργιων μια και το DHA ( δοκοσοεξανοϊκο οξυ) ένα απ τα δυο σωτηρια

και θαυματουργα λιπαρα οξεα Ω3,

¨φροντιζει ιδιαιτερα¨ τους νευρωνες του Ιπποκαμπου μας…

Το ιδιο πολυτιμο είναι και το ελαιολαδο,  που το εχουμε αφθονο και εκλεκτης ποιοτητος..οι ξηροί καρποί, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, και ο ηλιόσπορος.Μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου εχουν όσοι διατηρούν τον εγκέφαλό τους σε εγρήγορση. Οσοι, ας πουμε φροντισαν να μαθουν τον ηλεκτρονικο υπολογιστη..Η  άνοια είναι δεν είναι.. πράγματι νόσος…ασθενεια…αρρωστια..καταντια..αλλα  Είναι ¨ομάδα συμπτωμάτων¨που μπορούν να προκληθούν…από διάφορες νόσους.

Τα συμπτώματα αυτα…εμφανιζονται σαν.. Βλάβη Στη.. Σκέψη.. Προβλημα..στην επικοινωνία και τη μνήμη. Η κύρια αιτία της άνοιας είναι.. η νόσος Alzheimer. Όμως.. μπορεί να προκληθεί και ..από βλάβη λόγω τραυματισμού στον εγκέφαλο, από καποια πτωση..ή από ένα ασημαντο..εγκεφαλικο ..Ή σπανιοτερα ως¨εφιπευον¨ μια ¨Huntington ή  Lewy¨. Η απώλεια μνήμης.. δεν είναι απαραίτητα μια άνοια..ουτε αξιολογειται..ως τετοια..Χρειάζεται Να Έχει Τουλάχιστον 2 είδη ¨βλάβης¨ που να ελεγχονται Ως σημαντικά , στην καθημερινότητα, για να υπάρξει υπόνοια άνοιας.Εκτός ισως..απ τη δυσκολία ανακλησης  καποιων γεγονοτων..στη μνημη, μπορεί ενδεχομένως ο υποψηφιος.. να εμφανίσει προβλημα..  επικοινωνίας, διασπασης της προσοχής και της κρίσης. Οπως και ..Δυσκολία εύρεσης των κατάλληλων λέξεων..εκφρασης…Παθαινει αυτό που λέμε…κολλαει..Άλλο πρώιμο σύμπτωμα , είναι να προσπαθεί να επικοινωνήσει τις σκέψεις του με τον τρόπο που θέλει. Που  σημαίνει ότι ,ενδεχομένως,δεν μπορεί να εξηγήσει κάτι. Μπορεί να ..ψάχνει για τις σωστές λέξεις

αλλά να μην.. τις βρίσκει. Η συζήτηση με ηλικιωμένο (που έχει άνοια)  μπορεί να γίνει.. δύσκολη και

να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθεί.

Αλλαγές στη διάθεση είναι συχνές στην άνοια.

Η κατάθλιψη, είναι ένα συνηθισμενο Σύμπτωμα.. στην αρχή της άνοιας. Μαζί με αλλαγές στη διάθεση, ερχεται κι

η αλλαγή στην προσωπικότητα. Ετσι απ τη ντροπαλότητα..ξαφνικα  μεταπιπτουμε στην… εξωστρέφεια. Ένα αρχικο αδιαψευστο σύμπτωμα στην αρχή της άνοιας είναι η.. απάθεια. Χανεται σταδιακα το ενδιαφέρον για χόμπι και δραστηριότητες.

Αρνηση για εξοδους, περιπατους ή συναναστροφες.

Απωλεια  ενδιαφέροντος να βγαινει με φίλους και την οικογένεια και σταδιακη.. ..συναισθηματικη  απαθεια, ή αδιαφορια.Θυμάται Τα Περασμένα Χρόνια.. αλλά όχι τι.. έφαγε για πρωινό.Δεν θυμάται πού άφησε ένα αντικείμενο..Προσπαθεί Να Θυμηθεί.. γιατί πήγε

σε κάποιο δωμάτιο.. Ξεχνά Αυτό Που Είχε Να Κάνει

μια συγκεκριμένη ημέρα.Δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών εργασιώνΕστω και..Μια μικρή αλλαγή,στην ικανότητα εκτέλεσης φυσιολογικών εργασιών ( αδιαφορει για τα σημαντικα φαρμακα..που οφειλει να πάρει συγκεκριμενες ωρες) Όλα αυτά..ενδεχομένως να αποτελουν αρχικα συμπτωματα άνοιας.

Συνήθως αρχίζει με δυσκολία επιτέλεσης πολύπλοκων εργασιών, όπως παίξιμο παιχνιδιών με δύσκολους κανόνες. Εκτός από τη δυσκολία να ολοκληρώσει γνωστές δραστηριότητεςμπορεί να δυσκολεύεται να μάθει νέα πράγματα όπως είναι ο σωστος χειρισμος του ηλεκτρ.υπολογιστη..

Στα Αρχικά Στάδια Μπορεί Να Δείχνει Σημάδια σύγχυσης. Όταν προκύπτουν κενά στη μνήμη, τη σκέψη ή την κρίση, και εμφανίζεται σύγχυση.. που μπορεί να συμβεί για αρκετούς λόγους, όπως η.. απώλεια των κλειδιών του αυτοκινήτου..Τα κλειδια πανω στην εξωπορτα.. να ξεχνά τι ακολουθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας ή να προσπαθεί να θυμηθεί ποιος είναι.. κάποιος που βλέπει. Πρόβλημα στην αίσθηση.. προσανατολισμού Η αίσθηση προσανατολισμού και ο προσανατολισμός στο χώρο..αρχίζουν να εξασθενούν με την έναρξη της άνοιας. δεν αναγνωρίζει οικεία τοπία καιξεχνά οδηγίες που χρησιμοποιεί τακτικά. Γίνεται δύσκολο να ακολουθεί σειρά οδηγιών βήμα- βήμα.

Η επανάληψη ,είναι συνήθης στην άνοια,

λόγω της απώλειας μνήμης και γενικών αλλαγών στη συμπεριφορά.επαναλαμβάνει καθημερινές δραστηριότητες όπως το.. ξύρισμα ή συλλογη αντικείμενων, όπως βιβλιων, κασσετων, περιοδικων.. με εμμονή.Μπορεί να επαναλαμβάνει.. την ίδια ερώτηση σε μια συζήτηση.. που εχει ήδη απαντηθεί.Στα αρχικά στάδια, η εμπειρία δημιουργεί φόβο. Ξαφνικά δεν μπορεί να θυμηθεί ανθρώπους που γνωρίζει ή να παρακολουθήσει συζητήσεις.Μπορεί να μην θυμάται ..γιατί πήγε σ ένα μαγαζί ή να χάσει το δρόμο του γυρνώντας σπίτι.Εξαιτίας αυτού .. αποζητά τη ρουτίνα και αρνειται νέα πράγματα. Η δυσκολία προσαρμογής σε αλλαγές αποτελεί σύνηθες σύμπτωμα της άνοιας στην αρχή της…Η συνεχεια είναι αυτό που λέμε αποτελεσμα της ατεγκτης αρχης της θνητοτητας και φθαρτοτητας…Το τέλος ερχεται βασανιστικα.. αργά…αδιαφορα..τραγικα..

Χαιρετε.

 

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

One response »

 1. «Ήταν Ένα Μικρό Καράβι»…εγραψα στην επικεφαλιδα..κι αναρωτεται ο Ζησης, τι σχεση μπορει μα εχει με το τρομερο Αλτζχαϊμερ..Ακριβως…τρομερο..οπως κι η ιστορια¨πισω¨απ το γνωστο τραγουδακι..που Όλοι έχουμε τραγουδήσει ..αλλα..Λίγοι έχουν αναρωτηθεί, τι ακριβως μπορει να σημαινει..ο στίχος
  «να δούμε ποιος, ποιος ποιος θα φαγωθεί»
  Εδώ εχουμε.. μια πραγματική, ιστορία του 19ου αιώνα.Κατ αρχας..
  Το γνωστό παιδικό άσμα, είναι αντιγραφή από το γαλλικό ομώνυμο τραγούδι
  («Il était un petit navire»), το οποίο και παραπέμπει στην τραγική ιστορία της φρεγάτας «Μέδουσα», που ναυάγησε στις 2 Ιουλίου του 1816 στα ανοιχτά της Μαυριτανίας
  και οι επιζήσαντες έκαναν… πράξη το συγκεκριμένο ..
  αθώο φαινομενικά, στίχο.
  Επί αρκετές ημέρες, σε μία αυτοσχέδια σχεδία, θαλασσοπνίγονταν, ενώ όταν «σώθηκαν όλες οι τροφές», παρατηρήθηκαν φαινόμενα.. κανιβαλισμού….με αποτελεσμα..από τους 400 ναυτικούς (που θα εποικούσαν τη Σενεγάλη), οι 10 που επέζησαν στα ανοιχτά των αφρικανικών ακτών, είχαν να διηγηθούν φριχτές ιστορίες για τον κλήρο που έριχναν για..
  να δούνε ποιος θα φαγωθεί…
  Αυτή είναι η ιστορια
  ( που δεν είναι μυθος, αλλα πραγματικοτητα,
  που μονο η Ζωή ξερει ρεαλιστικα να¨γραφει¨)..

  Mutatis mutandis..στο τρομερο Αλζχαϊμερ..μετα την απομυελινωση των νευρωνων εχουμε πραγματικο κανιβαλισμο
  των εγκεφαλικων κυτταρων που εξαφανιζονται απ τον ανοσο μηχανισμο..
  Εξ ου και η¨μεταφορα¨στην επικεφαλιδα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: