RSS Feed

ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ..ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ…ΟΙ ΟΡΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΜΑΣ..

Το σώμα μας αποτελείται από κύτταρα.Τιποτα το καινουργιο ολοι το ξερουμε Κάθε ένα από αυτά τα κύτταρα είναι ένα μικρό εργοστάσιο. Και πάλι οι περισσοτεροι το ξερουμε.Το κύτταρο χρειάζεται πολλή ενέργεια για να δουλέψει. Την ενέργεια αυτήν την παιρνει από την τροφή.Το κάθε κύτταρο έχει και μια εργασία. Κάποια Ελέγχουν  Το Σώμα, Κάποια Το Λίπος Και Κάποια ΆλλαΤον Εγκέφαλο Μας. Όλα τα παραπάνω, άλλος λίγο, άλλος πολύ, τα ξερουμε Όμως Υπάρχουν και κύτταρα που παράγουν ορμόνες Συμπερασμα το κάθε μέρος του σώματος γνωρίζει τι εργασία πρέπει να κάνει.Τι ακριβως κάνουν οι ορμονες, μια και γι αυτές θα μιλησουμε σημερα Οι ορμόνες είναι ένα ειδος ταχυδρόμων σημερα θα τους λέγαμε courier  του σώματος μας. παράδειγμα: Η θεία Λενα μας προσκαλει, με μια γραπτή πρόσκληση με το ταχυδρομείο. γιατί δεν έχει ουτε υπολογιστή ουτε τηλέφωνο. Την επόμενη ημέρα μας φέρνει ο ταχυδρόμος το γράμμα στο σπίτι. Όταν το διαβάσουμε, παμε να επισκεφτούμε την θεία μας. Έτσι περίπου λειτουργούν και οι ορμόνες μας. Στέλνουν ¨μηνύματα¨ σε διάφορα σημεία, μέσα στο σώμα μας. Με αυτά τα μηνύματα ,τα όργανα μας, γνωρίζουν ποια είναι η επόμενη εργασία τους. Αυτό δεν γίνεται άμεσα και χρειάζεται έναν σχετικό χρόνο, το ιδιο όπως και ένας ταχυδρόμος. Με  μια διαφορά. Ο ταχυδρόμος χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο, τη μηχανη, ή τα ποδια το οι ορμόνες μας τωρα χρησιμοποιούν για να πετύχουν τον στόχο τους.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για αίμα

 

 

το αίμα μας αυτές λέγονται ενδοκρινεις ή το νευρικο δένδρο μας  αυτές είναι οι παρακρινεις ή το ίδιο το κυτταρο  Οποτε μιλαμε για τις αυτοκρινεις..που είναι οι πολυπληθεστερες,αφανεις, και με σχεδόν στιγμιαια ζωή,ορμονες..γιατι πεθαινουν σχεδόν ταυτοχρονα με τη μεταδοση του μηνυματος τους.

https://kosmaser.wordpress.com/2012/04/04/.

Για να μην χρειάζεται μια ορμόνη να κάνει όλη την εργασία υπάρχουν πολλοί ειδικοί για κάθε τομέα. Βέβαια οι ορμόνες δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, υπάρχει ένα όργανο που τους ελέγχει  κι αυτό είναι ο αδένας. Ο αδένας, στοχευμένα, στέλνει τις ορμόνες στο σημείο του σώματος ,που πρέπει να φτάσουν. Επίσης ο αδένας είναι και αποθηκευτικός χώρος για ορμόνες που δεν χρειάζονται άμεσα, μπορεί όμως να χρειαστούν στο μέλλον. Μάλιστα μέσα στους  αδένες ¨εξασκούνται¨ οι ορμόνες για να μένουν πάντα δυνατές και γρήγορες. Όταν αυτες εγκαταλείψουν  τον αδένα τους πρέπει να πούνε στα κύτταρα, στα οποία στάλθηκαν ,ποια είναι η επόμενη εργασία τους.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για σώμα

 

 

Έτσι για παράδειγμα η ορμόνη, για την ανάπτυξη θα δώσει την εντολή να μεγαλώσει το σώμα μας.Κάποιες φορές μια ορμόνη αποσταλεται μόνο μέχρι τον επόμενο αδένα και ενημερώνει ότι θα χρειαστούν περισσότεροι ειδικοί σε διάφορους τομείς.

 

 

 

 

 

Υποθάλαμος και Υπόφυση

Ο υποθάλαμος είναι ένα είδος κέντρου ελέγχου, όπου μέσα υπάρχουν πολλοί ¨υπολογιστές¨. Εδώ καταφτάνουν πληροφορίες από όλο μας το σώμα. Όταν μέσα σ αυτο όλα λειτουργούν καλά τότε δεν επεμβαίνει το κέντρο ελέγχου. Αν όμως κάτι δεν πάει καλά αμέσως ο υποθάλαμος το αφεντικό χτυπάει συναγερμό και δίνει αμέσως εντολές.

 

 

 

 

 

Η υπόφυση είναι και αυτή ένας αδένας, που όμως λαμβάνει απευθείας τις εντολές από το αφεντικό (υποθάλαμος) . Η υπόφυση είναι χωρισμένη σε δύο λοβους Ο ενας είναι αποθήκη για ορμόνες που προετοιμάζονται και γυμνάζονται για να τρέξουν όταν έρθει η σειρά τους ή αλλιώς απλά περιμένουν την εντολή από το αφεντικό. Υπάρχει όμως και ενας άλλος λοβος.. στην υπόφυση, εδώ είναι ας το πούμε ένα κρυφό δωμάτιο, όπου βρίσκεται μια μυστική μονάδα ειδικών. Ο υποθάλαμος χρησιμοποιεί αυτήν την μονάδα για να στέλνει τα μηνύματα του πιο γρήγορα στο σώμα .Αν λοιπόν οι ¨υπολογιστές¨ μέσα στο υποθάλαμο λάβουν την ενημέρωση ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά μέσα στο σώμα μας, τότε το αφεντικό στέλνει εντολή στις ορμόνες της υπόφυσης, για να τρέξουν και να τακτοποιήσουν το πρόβλημα. Όλο αυτό λειτουργεί κάπως έτσι: Ο υποθαλαμος ειπαμε  ειναι η κεντρικη Μοναδα, περιεχοντας επι μερους υπολογιστες.Υπολογιστής: Προσοχή Ο θυρεοειδής είναι υπερβολικά αργός. Το σώμα χρειάζεται ¨ορμόνες¨ του θυρεοειδούς. Αφεντικό: Αφεντικό καλεί ορμόνες της υπόφυσης  Πείτε του θυρεοειδή να επιταχυνει.Ορμόνη της ανάπτυξης: δεν με αφορά. Δεν είναι δική μου δουλειά.TSH: Εντάξει , εγώ αναλαμβάνω. Φεύγω, τα λέμε στο μεταξύ στον υποθάλαμο Υπολογιστής: οι ορμόνες ανάπτυξης καιρό έχουν να εμφανιστούν, πότε θα έρθει το επόμενο φορτίο;Αφεντικό: Αφεντικό καλεί όλες τις μονάδες στείλτε φορτίο με νέες ορμόνες ανάπτυξης στο σώμα.

Ορμόνη ανάπτυξης: Φευγω.Ορμόνη ανάπτυξης: Φύγαμε

 

 

Υποθάλαμος Διαταραχές στο ορμονικό σύστημα μπορεί να υπάρξουν όταν η αποθήκη των ορμονών καταστραφεί.

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στη βαση του λαιμου παράγει ορμόνες και σε περίπτωση ανάγκης τις αποστέλλει στο σώμα.Εφόσον φτιάξει ο θυρεοειδής με ιώδιο τις ορμόνες το ιώδιο περιέχεται  σε πολλές τροφές όπως π.χ. στο νερό και στο αλάτι τις αποθηκεύει στις μεγάλες αποθήκες του. Όταν οι ορμόνες αυτές χρειαστούν από το σώμα, τότε η υπόφυση  του στέλνει έναν ¨ταχυδρόμο¨που ονομάζετε “TSH”. θυρεοειδοτροπος ορμονη Μόλις φτάσει η TSH ανοίγει τις πόρτες της αποθήκης όπου βρίσκονται όλες οι ορμόνες κι αυτές κυλάνε στο αίμα.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για σώμα

 

Έχουν πολλά να κάνουν μέσα στο σώμα οι ορμόνες του θυρεοειδή. Πρώτα από όλα παρακινουν όλα τα κύτταρα να εργάζονται πιο γρήγορα.Έτσι αρχίζουν τα κύτταρα τις καρδιάς να εργάζονται πιο γρήγορα και η καρδιά να χτυπάει πιο γρήγορα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κύτταρα των πνευμόνων και έτσι αναπνέουμε πιο γρήγορα.Εφόσον το σώμα μας εργάζεται τόσο σκληρά χρειάζεται και περισσότερη ενέργεια.Γι΄αυτό οι ορμόνες του θυρεοειδους τρέχουν γρήγορα και στα κύτταρα του λίπους και αυτά πρέπει να εργαστούν πιο σκληρά και να δώσουν ότι έχουν αποθηκευμένο στις αποθήκες τους.

 

 

 Υπερθυρεοειδισμός:

Όταν υπάρξουν πολλές ορμόνες του θυρεοειδους μέσα στο σώμα, τότε όλα τα κύτταρα εργάζονται συνέχεια σε μέγιστη ένταση. Άτομα με Υπερθυρεοειδισμό καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια, η καρδιά τους χτυπάει σαν τρελή και είναι πάντα σε απόλυτη ένταση. Αυτή η μόνιμη υπερφόρτωση του σώματος δεν είναι ο,τι το σωστο και γι’ αυτό, αυτά τα άτομα, πρέπει να μπουν σε αγωγη για να μειωθούν οι πολλές ορμόνες στο σώμα τους.

 

 

Υποθυρεοειδισμός

Εδώ ο θυρεοειδής δεν μπορεί να παράξει ορμόνες. Και όταν η υπόφυση του στέλνει μήνυμα να στείλει ορμόνες στο σώμα αυτές οι ανάγκες δεν καλύπτονται. Τα κύτταρα δεν βρίσκουν κανέναν λόγο να δουλέψουν πιο γρήγορα και έτσι δουλεύουν πολύ, πολύ αργά. Η καρδιά αρχίζει να χτυπά πιο αργά και το σώμα χρειάζεται όλο και λιγότερη ενέργεια. Άτομα με αυτή την ασθένεια συνήθως νιώθουν πολύ κουρασμένα και άτονα.Κι εκείνοι πρέπει να εξοικειωθούν με την λεβοθυροξινη,που θα την παιρνουν πλεον σ ολη τους τη ζωή Χαιρετε.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για αίμα

 

 

 

Πολυτιμη Πηγη…Hashimoto.gr

 

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

5 responses »

  1. Παράθεμα:  Ο ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΑΔΕΝΑΣ και.. ΤΟ ΕΝΤΕΡΟ..ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΟΡΓΗΣ.. | Kosmaser's Weblog

  2. Παράθεμα:  Ο ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΑΔΕΝΑΣ και.. ΤΟ ΕΝΤΕΡΟ..ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΟΡΓΗΣ.. | Kosmaser's Weblog

  3. Παράθεμα:  Ο ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΑΔΕΝΑΣ και.. ΤΟ ΕΝΤΕΡΟ..ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΟΡΓΗΣ.. | Kosmaser's Weblog

  4. Παράθεμα:  Ο ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΑΔΕΝΑΣ και.. ΤΟ ΕΝΤΕΡΟ..ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΟΡΓΗΣ.. | Kosmaser's Weblog

  5. Παράθεμα:  Ο ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΑΔΕΝΑΣ και.. ΤΟ ΕΝΤΕΡΟ..ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΟΡΓΗΣ.. | Kosmaser's Weblog

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: