RSS Feed

Ο ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΥΙΟΣ….

Αποτέλεσμα εικόνας για ασώτους

Την Ξέρουμε Ως Παραβολή Του Ασώτου. Το κύριο όμως πρόσωπο εδώ, δεν είναι ο άσωτος υιός, αλλά ο μεγάλος αδελφός του.Το κρίσιμο σημείο του Μύθου είναι εκείνο όπου ο πρεσβύτερος βλέπει τον αδελφό να επιστρέφει και τον Πατέρα να τον υποδέχεται με δάκρυα χαράς, και να σφάζει για χάρη του το καλύτερο μοσχάρι.

Δεν χάρηκε,ζήλεψε τον αδερφό του και το πιό σπουδαίο εναντιώθηκε στον Πατέρα.Αυτόματα φάνηκε πως ο Πρεσβύτερος ζει  καταπιεσμένος κοντά στον Πατέρα. Τον Υπηρετεί ως πιστός δούλος, αλλά δεν τον αγαπά.

Ο Πρεσβύτερος γυιός είναι ένα σύγχρονο δείγμα ανικανοποίητου ανθρώπου. Φθόνο και μίσος κάτι για το οποίο, δεν τόλμησε ποτέ να μιλήσει στονΠατέρα. Δεν τόλμησε να Του ομολογήσει τις μύχιες επιθυμίες του, που ήταν, κατά την γνώμη του, απλές και χωρίς κόστος.

Ενα ερίφιο για να γλεντήσει με τους φίλους του  Ενα ερίφιο δεν μας θυμίζει  την δική μας καθημερινότητα; Δεν ζητήσαμε κι εμείς τίποτα παραπάνω απ τους άρχοντές μας.Εναν ¨Γιοσάκη¨  αλήθεια και ποιος δεν θυμαται αυτόν τον περίεργο ανθρωπο,να μας λύνει τα προβλήματα, και να έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας,μια και με τον Σταυρό δεν πάει κανείς μπροστά.

Ετσι κι ο μεγάλος αδελφός Εμεινε ταμπουρωμένος πίσω από ένα ψεύτικο Εγώ που έκρυβε απ τον Πατέρα, αλλά και τον ίδιο του εαυτό. 

Ο Πρεσβύτερος γυιός προτίμησε Την Απώθηση Των Ορμών Του,Παρά Την Παραδοχή , Και , Την Ως Εκ Τούτου, Μεταμόρφωσή Τους  

Η συμπεριφορά  του χαρακτηριζεται φαρισαϊκή. Ο,τι δηλαδή συμβαίνει και σήμερα, μ όλους αυτούς τους συμπολίτες μας, που λαβωμένοι σ  ό,τι αγαπούν περισσότερο, την οικονομική τους άνεση,την οποία απέκτησαν με πολύ κόπο, ιδρώτα, θυσίες, ανταλλάγματα, βλέπουν να τους καταληστεύεται απο φαύλους και ανερμάτιστους άρχοντες που όμως οι ίδιοι ανέδειξαν, για να τους κυβερνήσουν, και που τους είναι απεχθές και κακότροπο, για να σκύψουν μουδιασμένοι το κεφάλι, και να ομολογησουν ότι αυτοι και μονο είναι οι υπαίτιοι της τραγωδιας.

Οταν έπαιρναν τα υπέρογκα δάνεια για αγορά αστικών ακινήτων, που γνώριζαν οτι δεν ήσαν σε θέση να εξυπηρετήσουν με τα εισοδήματά τους. Ο φαρισαϊσμός στο μεγαλείο του.Κάπως έτσι και στην παραβολή ,έχουμε ουσιαστικά δυό κόσμους.

Δύο ασώτους.Ο Ένας, Που Έζησε Έκλυτο Βίο, Έλκεται Από Την Αγάπη Του Πατέρα Και Αφήνεται Σε Αυτόν, Ενω Ο Άλλος, Ο Ηθικός, Αλλά Δίχως Καθαρή Καρδιά Και Νου, Δεν Αντιλαμβάνεται, Δεν Εννοεί Αυτή Την Αγάπη.Ετσι όταν βλέπει την πηγαία στοργή του Πατέρα για τον ταπεινωμένο αδελφό καταρρέει και βγαζει στην επιφάνεια , τα απωθημένα πάθη, σαν ζήλεια και μίσος έναντίον του αδερφού του  αλλά το σπουδαιότερο,και κατά  του Θεού- Πατέρα.

Ο Πρεσβύτερος υιός. Ο πειθαρχημένος υιός. Ο υπάκουος υιός. Ο θρησκευτικός υιός. Ο ευσεβιστής υιός, είναι το τραγικό  πρόσωπο αυτής της παραβολής. Δηλαδή, άλλος λίγο,άλλος πολύ ε μ ε ί ς .

 

Advertisement

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

4 responses »

  1. Παράθεμα: ΙΣΩΣ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΟ ΕΡΓΟ…ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ.. | true love

  2. Παράθεμα: ΠΑΤΕΡΑΣ..ΥΙΟΣ..ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ | iassis

  3. Παράθεμα: ΤΕΛΙΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΟ…ΑΣΩΤΟΥΣ ΥΙΟΥΣ.. | Kosmaser's Weblog

  4. Παράθεμα: ΤΕΛΙΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΟ…ΑΣΩΤΟΥΣ ΥΙΟΥΣ.. | Kosmaser's Weblog

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: