RSS Feed

ΠΕΡΙ ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ..ΕΚΛΟΓΩΝ..ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΤΙΝΩΝ.

Αποτέλεσμα εικόνας για ¨καυτη πατατα¨

 

Ημερα εκλογων..Ηδη τα αποτελεσματα δειχνουν τον Αλέξη να είναι πρωτος..Αυτο με πάει πισω στο…1981..Τοτε ο Ανδρεας ηταν ο απολυτος νικητης..κι ο Ραλλης, αυτος που εχασε…Ενθεν και ενθεν και τοτε και τωρα…ραγισαν καρδιες..Γι αυτές θα.. μιλησουμε αυτό το βράδυ, που ο Αλέξης, δεν εχει ακομα καταλάβει τι σημαινει¨καυτη πατατα¨..

H καρδιά μας, φιλοι μου ( νικητες και νικημενοι..) «ραγίζει» συχνά. H στεφανιαία νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου.Οι γιατροί έχουν πολλά όπλα στα χέρια τους, πρωτα απ όλα .. Καλα..φάρμακα, Την αγγειοπλαστικη..Την αορτο-στεφανειαια παρακαμψη..(by-pass )για τη θεραπεία της καρδιάς..H αγγειοπλαστική ενδείκνυται απόλυτα στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, γιατί με αυτό τον τρόπο ανοίγει άμεσα το αγγείο που έχει φράξεικαι έχει προκαλέσει το έμφραγμα…όμωςπρέπει να εφαρμοστεί τις πρώτες ώρες και τα.. νοσοκομεία  δεν είναι συνήθως έτοιμα -λόγω τεχνικών κυρίως προβλημάτων- να αντιμετωπίσουν άμεσα τέτοια περιστατικά.

H αποτελεσματικότητα της αγγειοπλαστικής..

 σταματα εδώ..Ολα τα αλλα είναι απλά λογια, και τιποτα άλλο. ( Ο Ζαχος είναι απόλυτος σ αυτό..) .Εκεί που επιμενει είναι στη φαρμακευτικη αγωγη..την οποια θεωρει.. ¨ακρογωνιαίο λίθο¨ της θεραπείας της στεφανιαίας νόσου. Έτσι, το ερώτημα που μας απασχολει  σήμερα,δεν είναι εάν καποιος.. θα πάρει φάρμακα ή θα υποβληθεί σε κάποια επέμβαση, αλλά εάν πρέπει να γίνει κάποια επέμβαση επιπρόσθετα της φαρμακευτικής αγωγής. Tο τι τελικά θα γίνει.. εξαρτάται από τη συμπτωματολογία, τα αποτελέσματα της στεφανιογραφίαςπου δείχνει πόσο μεγάλες είναι οι στενώσεις και σε ποιες αρτηρίες εντοπίζονται-, τη βαρύτητα της βλάβης της καρδιάς και τα αποτελέσματα της δοκιμασίας κοπώσεως.

Σε γενικές γραμμές ..ασθενείς με αδύνατη καρδιά και σοβαρές στενώσεις ,σε πολλές αρτηρίες, μπορεί να χρειαστούν by-pass, ενώ εκείνοι με δυνατή καρδιά που εμφανίζουν σοβαρές στενώσειςκαι στηθάγχη μπορεί να χρειαστούν.. μπαλονάκι. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση (για τη διενέργεια αγγειοπλαστικής ή by-pass ) πρέπει να λαμβάνεται έπειτα από πολλή σκέψη,

διότι τα αποτελέσματα της σύγχρονης φαρμακευτικής αγωγής είναι εξαιρετικά. Θελετε τωρα να δουμε..

Tι ακριβώς είναι το μπαλονάκι και τα στεντ; 

H αγγειοπλαστική, το γνωστό δηλαδή σε όλους μπαλονάκι,

είναι μια επέμβαση που γίνεται στους καρδιοπαθείς

με στόχο τη διάλυση της αθηρωματικής πλάκας

που φράζει το αγγείο και τη διάνοιξη του.

Παλιότερα γινόταν αγγειοπλαστική μόνο με μπαλονάκι,

φούσκωνε δηλαδή το μπαλόνι μέσα στο αγγείο,

έσπαγε την πλάκα και τελείωνε η επέμβαση.

Tο μειονέκτημα, όμως, ήταν ότι σε πολύ μεγάλο ποσοστό

ασθενών το αγγείο παρουσίαζε ξανά στένωση

μέσα στο πρώτο εξάμηνο.Tο πρόβλημα αυτό εν μέρει αντιμετωπίστηκε με τη χρήση των στεντ (ενδοστεφανιαίων προθέσεων), ειδικών μεταλλικών πλεγμάτων πάνω στο μπαλονάκι που παραμένουν στο αγγείο κρατώντας το ανοιχτό.

Eπειδή, όμως, ο κίνδυνος επαναστένωσηςσυνέχιζε να υπάρχει -σε μικρότερο, βέβαια, ποσοστό, αλλά σαφώς υπολογίσιμο-, δημιουργήθηκαν τα επικαλυμμένα με ειδικά φάρμακα στεντ, τα οποία έχουν ελαττώσει σημαντικά τον κίνδυνο επαναστένωσης χάρη στις φαρμακευτικές ουσίες που απελευθερώνουν, οι οποίες μειώνουν την πιθανότητα επαναστένωσης.

Σήμερα, λοιπόν, δεν γίνεται ποτέ αγγειοπλαστική χωρίς τη χρήση στεντ και μάλιστα τελευταίας γενιάς, (αφού τα παλαιού τύπου αντικαθίστανταιταχέως από τα επικαλυμμένα).Tα νέου τύπου στεντ έχουν κατηγορηθεί… για σοβαρές επιπλοκές. Το κύριο μειονέκτημά τους είναι …ότι παρουσιάζεται αυξημένος κίνδυνος ..οξείας θρόμβωσης, αλλά και θανάτου από αυτήν.Δεδομενου ότι οι επεμβατικοι καρδιολογοι έχουν το χρόνογια να αντιμετωπίσουν μιαν επαναστένωσηόχι όμως.. μια θρόμβωση, που προκαλεί.. οξύ έμφραγμα ή και..θάνατο. Η οξεία θρόμβωση, μπορεί να συμβεί μεσα σε 1 ή και 2 χρόνια…μετά την εμφύτευση (του επικαλυμμένου στεντ). που σημαινει.. μακροχρόνια ή και διά βίου  διπλή αντιαιμοπεταλική αγωγή.Θα μου πειτε τωρα, ότι..O κίνδυνος οξείας θρόμβωσης είναι μικρός, πλην.. υπαρκτός. ( ουτε πανικός, αλλά ούτε και εφησυχασμός). Oι ασθενείς (που φέρουν επικαλυμμένα στεντ) πρέπει να παίρνουν ¨με ευλάβεια¨ τα.. αντιαιμοπεταλικά φάρμακα,που τους έχει δώσει ο γιατρός τους,και σε καμία περίπτωση να κόβουν τη θεραπείαόποτε αυτοί νομίζουν.Tο στεντ τοποθετείται για να αντιμετωπιστεί μια στένωση σε συγκεκριμένο σημείο.

Aπό εκεί και πέρα, όμως, η αθηροσκλήρυνση (των στεφανιαίων αρτηριών) δεν είναι κατασταση.. που παρατηρείται μόνο στο συγκεκριμένο σημείο(που έχει τοποθετηθεί το στεντ). Συνήθως πάσχει ολόκληρο το στεφανιαίο δίκτυο. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή μπορεί να φράξει μιαν άλλη αρτηρία ή και περισσότερες. Αν Συμβεί Αυτό, παμε για αορτο-στεφανιαια παρακαμψη..

Ελεγχος λιπιδιων ( οχι¨ασφυκτικος¨παντως ) έλεγχος ζαχαρου,

και ιδιως παρακολουθηση και ρυθμιση της υπερτασης..

Eίτε έχετε κάνει αγγειοπλαστική είτε εγχείρηση, είναι εκ των ουκ άνευ..χωρις πολλα λογια, κι ανοητες συζητησεις..Εννοειται, είναι άκρως απαραίτητη η μακροχρόνιατακτική αξιολόγηση της κατάστασής σας. Στατιστικα στους 100 ασθενείς που υποβάλλονται σε επεμβατική μέθοδο οι 99 κάνουν μπαλονάκι με στεντ. Αυτά για τις ραγισμενες καρδιες και παμε στα αποτελεσματα που οπωσδηποτε …ραγισαν καρδιες..

36,34% και 149 εδρες.. ( είναι να μην..ραγισουν καρδιες;) 27,81 και 76 εδρες..( περασμενα μεγαλεια..) 6,28 και 17 εδρες…(και πισω απ τα κάγκελα..)6,05 και 17 εδρες…( moon river..)5,47 και 15 εδρες.. ( και ποιος δεν εχει θαυμασει το…απολιθωμενο δάσος στο Σιγρι της Λεσβου..)4,75 και 13 εδρες..( ο μονος ισως ουσιαστικα…νικητης.)Από δω και κατω..παμε για μεταμοσχευση…δεν σηκωνει επεμβατικες προσπαθειες..Χαιρετε..

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

2 responses »

  1. Δεν τοκανα…απο προθεση.Ισως ( μεσα μου ) ηθελα να πάρει..6,47%. Σ ευχαριστω που με διορθωσες, αλλα περισσότερο που..με διαβασες. Οπως θα δεις το…διορθωσα. Νασαι καλα.

  2. Αγαπητέ Κοσμά έκανες ένα λάθος στα αποτελέσματα των εκλογών, το…απολιθωμένο δάσος πήρε 5,47 και όχι 6,47 εξού και οι 15 έδρες.
    Πηγή: http://ekloges.ypes.gr/current/more/level.html?lang=el&nav=1&ekl=v

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: