RSS Feed

ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ…ΟΥΤΕ ΚΡΥΟ…ΟΥΤΕ ΖΕΣΤΗ..

Αποτέλεσμα εικόνας για το στόμα μας μαύρα χάλια.

 

 

 

Με κόπους κι ιδρώτα αγοράσαμε ένα πολύ καλό αυτοκίνητο. Το προσέχουμε σαν τα μάτια μας.Κάναμε και επεκταση της εγγυησης, κι ησυχάσαμε.Κάποια μέρα αναψαν κάποια φωτάκια στο ταμπλώ. Αρχικα δεν δώσαμε σημασία. Υστερα απο λίγο όμως το αυτοκίνητο, άναψε αλαρμ και  σταμάτησε.Ηρθε η οδική βοήθεια και στο συνεργείο.

Κάποιο ζωτικό όργανο του, αντλια νερού  χάλασε και λίγο πρίν το τέλος το αυτόκίνητο, μας ειδοποίησε οτι μέχρις εδώ.

Κάπως έτσι λειτουργούν και τα δικά μας συστήματα . Το κακό όμως με τον άνθρωπο είναι οτι όλο αυτό το απίστευτου τελειότητος σύστημα, βρίσκεται  στα ¨χέρια¨ενός ανόητου,αυτεξούσιου, ελεύθερου  μεχρις αυτοκαταστροφής ανθρώπου που είμαστε εμείς,κι η προσωπικότητά μας.

Βλέπουμε πως το γαστρεντερικό μας πάσχει.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για το στόμα μας μαύρα χάλια.

 

Η ¨είσοδος¨, το στόμα μας μαύρα χάλια. Χαλασμενα  δόντια, ματωμένα ούλα, περιοδοντίτιδες,δυσοσμία, και χιλια δυό.

Πιό κάτω τώρα. Ενα στομάχι τις περισσότερες φορές με Καούρες,δυσπεψία, πόνο.

Πιό κάτω δυσκοιλιοτητα, ραγάδα, κι άλλος πόνος.Κι η ¨έξοδος¨μ έναν απο χρόνια ¨υπέρτονο έσω σφιγκήρα ¨ που κάνει δύσκολη τη ζωή μας.Κι εμείς τίποτα.

Θα περάσει κι όλο τ αφήνουμε για αύριο, ώσπου πια ο πόνος δεν αντέχεται και νάμαστε στον υπέρηχο.

 

 

Ο ακτινοδιαγώστης, μας λέει οτι κάτι βλέπει, που χρειάζεται περαιτέρω ψάξιμο. Ειδικές αναλύσεις αίματος, κι αρχίζουμε να μορφοποιούμε τη ζημιά που σιωπηλά, χρόνια πριν ,άρχισε να εγκαθίσταται στον οργανισμό μας 5 φορές πιο πάνω η ΤΚΕ.4 φορές πιο πάνω η γ-Gt. 4φορές πάνω  ο δείκτης Cea. Εδώ ήταν που μας έκοψε κρύος ιδρώτας.

Ο παθολόγος του Νοσοκομείου, ήταν χαμογελαστός. Ομως ένας καλός παρατηρητής έβλεπε τα μάτια του ν΄ανοίγουν κάπως στην ¨ανάγνωση¨των τιμών Οταν τέλειωσε μας κοιταξε και είπε οτι το πιο καλο θα ήταν να κάνουμε εισαγωγή και να το ψάξουμε πιο συστηματικά και να μην ανησυχούμε.

Ν ε ο π λ α σ μ α τ ι κ ο ί  δείκτες,

βαρυγδουπος όρος,όλοι τους κάνουμε, χωρίς να υπάρχει λόγος. Ολοι τους σιγοκουβεντιάζουμε ξορκίζοντάς τους Μα τί είναι τέλος πάντων αυτοί οι νεοπλασματικοί δείκτες;

Πόσο αξιόπιστοι είναι και σε τί χρησιμεύουν Αρχικά είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι οι νεοπλασματικοί δείκτες.Δεν Αποτελούν Χρήσιμο Εργαλείο Για Τον Α π ο κ λ ε ι σ μ ό   Του Καρκίνου Ή Για Την Οριστική Διάγνωσή Του.

Μπορούν όμως να φανούν χρήσιμοι για την παρακολούθηση της κλινικής πορείας, για την παρακολούθηση της εξέλιξης της θεραπείας και μερικές φορές να φανούν χρήσιμοι για την εκτίμηση της έκτασης του ( πιθανού) νεοπλάσματος.

Ας δούμε τα κυριότερα ένζυμα που μπορεί να αυξηθούν κατά τον καρκίνο και προσδιορίζονται εύκολα στον ορό του αίματος: 

Α) Η Αλκαλική Φωσφατάση Και γ- Γλουταμυλ -Τρανσφεράση Τα δύο παραπάνω ένζυμα αυξάνονται σε η π α τ ι κ έ ς  μεταστάσεις, σε οστικές μεταστάσεις και στη μυελογενή λευχαιμία.

Το πλακουντιακό ισοένζυμο της αλκαλικής φωσφατάσης βρίσκεται αυξημένο στο 30% των καρκίνων των ωοθηκών, σε καρκίνους του ενδομητρίου, του πνεύμονα, του μαστού .

Το εντερικό ισοένζυμο της αλκαλικής φωσφατάσης απαντάται αυξημένο σε κακοήθη νεοπλάσματα του γαστρεντερικού σωλήνα. Τέλος, η γ-GT αυξανεται κυρίως στο μεταστατικό  καρκίνωμα του ήπατος.

 

 

Β) Γαλακτική αφυδρογονάση (LDH) είναι ιδιαίτερα αυξημένη  στο μεταστατικό καρκίνωμα του ήπατος, στα λεμφώματα και στην οξεία λευχαιμία.Περίπου 50% των ασθενών με κακοήθη  νεοπλάσματα  παρουσιάζουν αλλοιώσεις της εικόνας της LDH κατά την ηλεκτροφόρηση των ισοενζύμων της.

Πολλές όμως φορές, οι αλλοιώσεις αυτές δεν είναι ειδικές και δεν έχουν μεγάλη διαγνωστική αξία.Αξίζει να αναφέρουμε εδώ, την αύξηση του LDH-5 ισοενζύμου στο καρκίνωμα του προστάτη, και του LDH-3 ισοενζύμου στα κακοήθη λεμφώματα και στην ενεργό χρόνια κοκκιοκυτταρική λευχαιμία. 

Γ) Κρεατινική κινάση (CK) To ένζυμο αυτό, καθώς και το ισοένζυμό του CK-BB, παρουσιάζεται αυξημένο σε διάφορους καρκίνους προστάτη, μαστού, μικροκυτταρικό καρκίνωμα του πνεύμονα, παχέος εντέρου στο 30% των αρχόμενων μορφών.

 

 

 

 

Δ) Η α μ υ λ ά σ η  του ορού αυξάνει στο 8-40% των περιπτώσεων καρκινώματος του παγκρέατος.

 

 

 

 

 

Ε) Η όξινη φωσφατάση του ορού αυξάνει στο 80% των ανδρών με μεταστατικό καρκίνο του προστάτη και στο 25% των περιπτώσεων χωρίς μεταστάσεις.

 

 

ΣΤ) Καρκινοεμβρυϊκό Αντιγόνο (CEA) ορού  Εκφράζεται κατά την κυτταρική ανάπτυξη και αποτελεί γλυκοπρωτεΐνη επιφανείας, που αλληλεπιδρά με τον μικροσκελετό του κυττάρου  και απελευθερώνεται στην κυκλοφορία σε ασθενείς με νεοπλασίες. Η κύρια χρήση του συνίσταται στην μετεγχειρητική παρακολούθηση του παραμένοντος,μεταστατικού ή υποτρο πιάζοντος καρκίνου του παχέος εντέρου και λιγότερο άλλων τύπων καρκίνου.

Λόγω της χαμηλής ευαισθησίας και ειδικότητας που διαθέτει,δεν συνιστάται ως εξέταση αποκλεισμού ή μη της κακοήθους νεοπλασίας. 

Το ή π α ρ   είναι ο κύριος ιστός μεταβολισμού του CEA ,επομένως καλοήθη ηπατικά νοσήματα που εμποδίζουν την ηπατική λειτουργία συνήθως προκαλούν αύξησή του στον ορό.

Οι φυσιολογικές τιμές στον ορό είναι 0,1 – 5 ng / ml .Είναι αυξημένο σε καρκίνο, ενώ παρατηρείται μεγάλη αλληλοεπικάλυψη μεταξύ κακοήθων και καλοήθων νεοπλασιών,δηλαδή η αύξηση της συγκέντρωσής του στον ορό είναι ενδεικτική κ α ι   ό χ ι   διαγνωστική καρκίνου.

Τέλος, είναι αυξημένο στο 30 % των ασθενών  με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και στο 65 % των ασθενών με άλλου τύπου καρκίνο του πνεύμονα, καθώς και σε μη κακοήθεις φλεγμονώδεις  παθήσεις του πεπτικού συστήματος ελκώδη κολίτιδα, πεπτικό έλκος, χρόνια παγκρεατίτιδα .

 

 

 

 

Α – Εμβρυική σφαιρίνη (AFP) ορού H ΑFP είναι μια γλυκοπρωτεΐνη με αυξημένες δομικές ομοιότητες με την αλβουμίνη. Θεωρείται ότι έχει ρόλο μεταφορικής πρωτεΐνης στο έμβρυο για τη μεταφορά των λιπαρών οξέων και των οιστρογόνων και συμβάλλει στην εμβρυϊκή αιμοποίηση.

Οι φυσιολογικές τιμές στον ορό είναι μικρότερες από 15 ng/ml.

Kατά την 30η εβδομάδα της κύησης οι συγκεντρώσεις της στον ορό της εγκύου είναι μέχρι 250 ng/ml.

 

 

Ο προσδιορισμός της AFP βοηθά στον έλεγχο αποκλεισμού ελαττωμάτων του εμβρύου και παθήσεων του πλακούντα κατά την κύηση.

Συγκεκριμένα, είναι η λ α τ τ ω μ έ ν η 

στην τ ρ ι σ ω μ ί α  21.

Συνδυάζοντας τα επίπεδα της AFP στον ορό της εγκύου με τον προσδιορισμό της ελεύθερης οιστριόλης και της χοριακής γοναδοτροπίνης μπορούν να ανιχνευθούν σε μεγάλο ποσοστό οι περιπτώσεις του συνδρόμου Down.

Απο κεί και περα στο χέρι των γονιών ο δύσκολος ρόλος της διακοπής ή μη της κύησης,όπως λέμε ¨χαριτωμένα¨ την εντολή δολοφονίας του προβληματικού κατα την κοινωνία μας εμβρύου..Καληνύχτα σας. 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

One response »

  1. Αγαπητέ μου Κοσμά, καλή σου μέρα. Ας προσθέσω μια υποσημείωση με μεγάλο αστερίσκο σε όσα σωστά έγραψες παραπάνω. Οι καρκινικοί δείκτες (το επαναλαμβάνω για να εμπεδωθεί) από μόνοι τους ούτε θέτουν διάγνωση καρκίνου ούτε την αποκλείουν, αν δεν συνδυάζονται με άλλα κλινικά ή εργαστηριακά ευρήματα. Μπορεί να είναι ψευδώς θετικοί, μπορεί να είναι και ψευδώς αρνητικοί. Συχνά μας ζητούν άρρωστοι να ψάξουμε για τέτοιους δείκτες, έτσι για πρόληψη. Αν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή συγκεκριμένοι λόγοι (π.χ. ισχυρό κληρονομικό ιστορικό), μια τέτοια αναζήτηση είναι πιθανό να μας οδηγήσει σε λάθος δρόμο και σε αυξημένο άγχος. Επίσης, οι μη ειδικοί δείκτες (π.χ. γ-GT, LDH, αλκαλική φωσφατάση κτλ) πολύ πιο συχνά αυξάνονται σε συνηθισμένες καταστάσεις (π.χ. λήψη φαρμάκων, κατάχρηση οινοπνεύματος, ιογενείς λοιμώξεις κτλ) παρά σε κακοήθεις όγκους. Άρα, όπως σημειώνεις, η κύρια χρησιμότητά τους είναι στην παρακολούθηση της πορείας και όχι στην διάγνωση. Έρρωσο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: