RSS Feed

ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟ ..ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ..

                                  


Εγκωμιαζέτω Σέ Ο Πέλας Καί Ουχί Το Σόν Στόμα..
Αλλότρια Τα Χείλη Καί Μή Τα Σά…Δηλαδή..άφησε να σε παινευει ο ξένος, και μην…αυτοπαινεύεσαι..Να ειναι ξένα τα χείλη που λένε λόγια καλά, κι οχι τα δικά σου..

 

Όλα Τα Θέματα, Θα Πρέπει  Να Τα Προσεγγίζει Κανείς Αποφατικά..

Βλέπεις Έναν Άνθρωπο..Να διερευνάς και να τον αγαπάς, γι αυτά που δεν φαίνονται..γι αυτά που εχει εσωτερικα..μέσα του..τα οποία, ενδεχομένως, δεν τα εκδηλώνει..κι όχι όλα  αυτά που φαίνονται, αυτά  που βλέπεις..

Υπάρχουν  Τα Λεκτικά Και Τα  Μή Λεκτικά..αυτά που λένε τα μάτια του άλλου..

(τα μάτια  εκπέμπουν..βγάζουν κάτι άλλο..) κάποιος δεν μπορεί να μιλήσει.εχει μια δυσκολία στη γλώσσα, κι έτσι αναπληρώνει τα ο λεκτικό..με τα ματια.

 

 

 

Αρα Όλα Τα Θέματα, θα τα προσεγγίζω.. αποφατικα..όχι αυτα που..βλέπουμε..

τα ελαττώματα του, τις ιδιοτροπίες του..Τα Γεγονοτα Της Ζωής Μας..

να τα αντιμετωπίζουμε…αποφατικα..Να μην τα ερμηνεύουμε όπως εξελίσσονται

Να προσπαθούμε να δούμε το βαθος τους ολη μας τη ζωή,να τη

βλέπουμε αποφατικα..(εμείς, βέβαια, βλέπουμε όλες τις δυσκολίες.)

αλλά πέρα απ τις δυσκολίες υπάρχει και ..κάτι άλλο..Ποιός Μπορει Να Ξέρει ποιο είναι το θέλημα του θεού..και γιατί επέτρεψε αυτή τη δυσκολία..

Όταν ο άνθρωπος αντιμετωπίζει κάθε τι που του παρουσιάζεται με τρόπο αποφατικό..με πίστηαυτό δείχνει.. ωριμοτητα.. αλλά και δυνατοτητα να εισχωρεί στο βάθος των πραγμάτων..κάπως έτσι υπήρξε ο Ηρακλειτος

αποφατικος φιλόσοφος (προ-Σωκρατικός.)Εχουμε καπου κάπου 139 αποφθέγματα του, Από τον Πλάτωνα, Αριστοτέλη, τον Ιππολύτο, τον Διογένη Λαερτιο, τον Κλήμεντα Αλεξανδρείας και άλλων, οι οποίοι τον μελέτησαν και περιέλαβαν κομμάτια της διδασκαλίας του στα κείμενα τους.Όλοι αυτοί, συμπίπτουν στα λεγόμενα τους για τον Ηράκλειτο.Χακτηρίζεται ως σκοτεινος, γιατί είπε μεγάλες αλήθειες, τις οποίες μπορεί ο καθένας να ερμηνεύσει και να τις πάρει για τον εαυτό του.Τον επαινούν και νεώτεροι φιλόσοφοι, όπως ο Εγελος και ο Μπερκσον, οι οποίοι θεωρούν τον Ηράκλειτο, μεγάλο φιλόσοφο, γιατί..τους αγκαλιάζει και τους αγαπάει ολους…

 

 

Ο Σωκράτης,έλεγε χαρακτηριστικά..για να καταλάβει κανείς τον Ηράκλειτο, 

¨δηλίου τινός δείται κολυμβητού¨ , ( οι κολυμβητές απ τη δήλο, φημίζονταν για την ικανότητά τους να κρατούν την αναπνοή τους, κάτω από το νερό.)

Ελεγε Ο Ηράκλειτος: ¨ο,τι αν κοινωνήσωμεν, αληθεύομεν, ο,τι αν ιδιάσωμεν ψευδόμεθα.¨δηλαδή , οσα μοιραζόμαστε με τους άλλους, όσα κουβεντιάζουμε, συναναστρεφόμαστε, είναι αληθινά, κι εμείς είμαστε αληθινοί.

Όταν Κλεινόμαστε Στον Εαυτό Μας, και βλέπουμε μόνο τον εαυτό μας και τίποτα άλλο, τότε είμαστε ψευδείς, ψεύτικοι, ότι κάνουμε ,είναι ψεμμα

Η Αλήθεια Βγαίνει Από Την..Κοινωνια Από Την Ενότητα..

στην έξοδο από τον εαυτό μας..στην επικοινωνία με τους άλλους…

Για Τον Ηράκλειτο, Ο Λογος ήταν…είναι: η συμπαντικη αρχη των παντων

Ακόμη, Ο Ηράκλειτος, Υπήρξε Ένας.. Προφήτης,Ησυχαστής, Ερημίτης..Κατά Τον Σπερματικό Λόγο ¨ένας σαλός  διηγούνται ότι όταν κάποτε η πολιτεία τον κάλεσε να νομοθετήσει, έφυγε ,αφήνοντάς τους χωρίς απάντηση, και πήγε και έπαιζε αμάδες (πεσσούς) με τα παιδιά…όταν δε τον ερώτησαν ξανά γιατί δεν νομοθετεί, απάντησε:περιττόν, γιατί σεις οι ίδιοι θα τους καταργήσετε, με το να τους παραβιάζετε.. έτσι είναι προτιμότερο να παίζει κανείς με τα παιδιά , παρά να ασχολείται με σας.. Στη Συνέχεια Ανεχώρησε σε παρακείμενο βουνό και ζούσε μόνος του σε απόλυτη φτώχεια. Κάποια στιγμή ασθένησε, μάλλον από υδρωπικία, και μη μπορώντας να θεραπευθεί, περιεβλήθη με ακαθαρσίες και κατέληξε να φαγωθεί από τα σκυλιά..Έζησε Αποφατικα, Όπως Και Πέθανε..

Η βασική του θεωρία ο λογος.. έλεγε Ο Λογος Ειναι Η Αρχη Που Διεπει Το Συμπανο λόγος είναι : αειζωον πυρ..από τη φωτιά βγαίνουν ολα τα αίτια..

ο αέρας, κι από τον αέρα.. το σύννεφο, κι απ αυτό η βροχή, κι απ τη βροχή η γη.. διαστολή-συστολή και μετά πάλι το.. πυρ.. το:αειζωον.και ην, και έστι, και εσται..ούτε αρξάμενον, ούτε παυσάμενον..για τους ορθοδόξους, είναι το πύρ του Αγίου Πνεύματος..Ο Λόγος Είναι Το Πύρ.. αυτός που διέπει τα πάντα.

Το τρίτο , βασικό σημείο του Ηράκλειτου είναι: το γιγνεσθαι ..κινηση..που σημαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτε σταθερό μέσα στο σύμπαν

τα πάντα ρει ..  Άρα Για Τον Ηράκλειτο,Τίποτα Δεν Είναι Σταθερό..

Μόνο Αντιθεσεις.. όμως με αρμονία.. έλεγε ο πόλεμος πατήρ των πάντων, υπό την έννοια της υπάρξεως κινήσεως και αλλαγής..όμως στο βάθος είναι η αρμονία.. διότι αυτή είναι η ενοποιούσα αρχή, ο συμπαντικός λόγος.. των πάντων των αντιθετων..έλεγε: αν ο σκοπός του ανθρώπου είναι  η ευδαιμονια, τότε τα βοδια ειναι τα πιο ευτυχη….έλεγε: τι είναι ο αιώνας.. ο αιώνας είναι ενα παιδι.. που παίζει.. πεσσούς..αν δεν γίνουμε παιδιά να ξεφυγουμε την.. ενηλικίωση, που συνδέεται με :τα παθη,τις αντιζηλιες, τους ανταγωνισμους με συμφεροντα και επιθετικοτητα..δεν προκειται να γινουμε αληθινοι…Αυτός Ήταν Ο Μεγάλος Φιλόσοφος Ηράκλειτος.

 

 

                                  

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

One response »

  1. Θα το μελετήσω, το εχω διαβάσει δύο φορες,πρέπει να το καταλάβω καλά, Ευχαριστώ!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: