RSS Feed

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ…ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ ΜΑΣ..

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο γιατρος, λ

copyright    https://kosmaser.wordpress.com/

Είπε ο Γιωργάκης να κάνει εξετάσεις αιματος..Οχι που τις είχε ανάγκη, ενας…¨ταυρος¨ σαν κι αυτόν..1,97 υψος, 97 κιλά, Νο 49 παπουτσι, και τα κουστουμια του…παραγγελία. Στο ιδιωτικο κεντρο υγείας που πήγε , το πρώτο σοκ ηταν η ¨πεταλουδα¨που του έβαλε η όμορφη αδελφη νοσοκόμα για να του πάρει αίμα..Παραλίγο να…λιποθυμίσει και να γίνει ρεζίλι των σκυλιών, δυο μετρα…ανδρας..Ευτυχώς κρατήθηκε γιατί την τελευταια στιγμη έστρεψε το κεφάλι του στο άπειρο..

Αποτέλεσμα εικόνας για αδελφη νοσοκομα

Καθίστε λίγο να σας περάσει το σόκ…Τον αποτέλειωσε η αδελφή..Με το μπαμπακι στο χερι, τεντωμένος, και ρουφώντας την κοιλια του βγήκε, μ όση αξιοπρέπεια του απέμεινε.. Το δευτερο σόκ ήρθε απ τον γιατρό που κουνησε το κεφάλι του διαβάζοντας τα αποτελέσματα..σε μερικες μερες..Δεν μου λέτε, αισθάνεσθε να κρυώνετε περισσότερο από άλλοτε,και το αντιθετο να ζεσταίνεστε το καλοκαίρι… περισσότερο από τους άλλους; Μηπως τωρα τελευταια ,αισθάνεστε κούραση και υπνηλία; Μήπως… ¨φορτώνετε¨ µε το παραµικρό; Ο Γιώργος τον κοίταξε με απορία… Ο γιατρος, λές και τον διάβαζε..  Του ξέφυγε το ανόητο: Γιατρέ αυτά τα…διαβαζετε στις εξετάσεις…

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο γιατρος, λ

Ο Γιατρός το προσπέρασε ..χωρίς χαμόγελο κι έπιασε να του μιλά για τους..Υποδοχείς θυρεοειδικών ορµονών που υπάρχουν σχεδόν παντού στο σώµα του ανθρώπου, γι΄ αυτό και είναι λογικό να επηρεάζονται σχεδόν όλα τα συστήµατα του οργανισµού, όταν υπάρχει υπερλειτουργία είτε υπολειτουργία του αδένα.

copyright    https://kosmaser.wordpress.com/

Αρχή του προθεματος,

για να εξηγήσουμε με λιγα λόγια το εξαιρετικά σπουδαίο αυτό θεμα, που αφορά 2 στους 5 συνανθρωπους μας, είτε στην υπο…είτε στην υπερ…μορφή του…   Όταν έχουµε ηυξηµένα επίπεδα ορµονών (υπερθυρεοειδισµός), ζεσταινόμαστε πολύ εύκολα,

( τις λένε και εξάψεις και δεν αφορούν μονο τις…προ..ή μετα εμμηνοπαυσιακές συντρόφους μας..Για να λυθεί αυτή η ανοητη παρεξηγηση…ν ακούς κυρίες να απευθυνουν, με ευτελιστική διαθεση, τη ρήση: τι εχεις και ζεσταινεσαι..μηπωςμπηκες στην εμμηνοπαυση¨..)ακόµη και στο πολύ κρύο.Αντίθετα, στον.. υποθυρεοειδισµό (όπου υπάρχει µειωµένη έκκριση ορµονών), καθομαστε στο σπίτι μας με τομπουφάν…σκουφο και γαντια..( ακραίο αλλά δυνατό να συμβει..).Εξ αλλου  αλλαζει δραματικα η  διάθεση μας

κι εχουμε  τάση για κατάθλιψη.Να γιατί όταν βλέπουμε καποιον με  κατάθλιψη, τον στέλνουμε για.. έλεγχο του θυρεοειδούς, πριν πέσουμε στα  αντικαταθλιπτικά.Ο υπερθυρεοειδισµός τωρα, προκαλεί αρρυθµίες, (λόγω της υπερέκκρισης θυρεοειδικών ορµονών)…πράγμα που μπορεί κάποιες φορές να γίνει επικίνδυνο, ειδικά στην τριτη ηλικία , που συνηθως εχουμε ένα µυοκάρδιο ¨ταλαιπωρημενο¨ και σε  όχι καλή κατάσταση. Εδώ μπορεί να έχουμε μιαν ανακοπή ή και θάνατο.

Στον υποθυρεοειδισµό, είπαμε εχουμε κόπωση και υπνηλία, ενώ στον υπερθυρεοειδισµό, το ακριβώς αντιθετο..ένταση και ευερεθιστότητα.Στον υπερθυρεοειδισµό, υπάρχει τάση για διάρροιες, ενώ στον υποθυρεοειδισµό ,µάλλον µια τάση για δυσκοιλιότητα, την οποία δεν αφήνουμε χωρις προσοχή. Αν επιμένει, επειδη η ραγάδα του δακτυλίου,κι οι αιμορροΐδες ειναι..¨στενοι συγγενείς¨της, πάμε και ¨ανοίγουμε¨ τον εσω σφιγκτήρα,  που εξ αιτίας της ευερεθιστικότητας μας, καταντα..υπέρτονος..( μεθοδος Peter Lord..) και ησυχάζουμε  μια κι έξω,χωρις πόνους και ταλαιπωρίες…Οι υποθυρεοειδικες, είναι πιθανό να εµφανίσουν διαταραχές στον κύκλο τους.Προσοχη.. Αν ο υπερθυρεοειδισµός µείνει (πολύ καιρό) χωρίς θεραπεία, οδηγει σε οστεοπόρωση.( με οσα δυσαρεστα αυτό συνεπάγεται) ενθεν και ενθεν σε ανδρες και γυναικες..

Ωστόσο, υπάρχουν και προβλήµατα µε τον θυρεοειδή που δεν έχουν να κάνουν µε τη λειτουργία του, αλλά σχετίζονται µε µορφολογικές αλλοιώσεις.

copyright    https://kosmaser.wordpress.com/

Φυσικα και μιλαμε για τους οζους του αδενα.. που είναι κάτι πάρα πολύ συχνό, και στη συντριπτική τους πλειοψηφία, απόλυτα καλοήθεις. Όταν υπάρχει ένας όζος ή κι όταν υπάρχει καρκίνος, (που δεν έχει δώσει ακόµη µεταστάσεις), δεν υπάρχουν όλα αυτά που ειπαμε  παραπάνω. Κι εδώ είναι το υπουλο του καρκίνου…Κρυβεται. Ξερει να ξεφεύγει απ τα ¨εποπτικά οργανα¨ του άνοσου..

Να γιατί εδώ χρειαζόμαστε το ¨εμπειρο¨ χέρι του ενδοκρινολόγου, ο  οποιος θα ψηλαφίσει σχολαστικα το λαιμο του ασθενους..θα δει την υφή και το µέγεθος της πιθανής διόγκωσης και θα προχωρησει σ ένα.. υπερηχογράφηµα,που  µπορεί να δείξει αν πρόκειται ή όχι για κάτι ύποπτο.Αν ο όζος δειχνει υποπτος..η παρακέντηση µε λεπτή βελόνα, θα δώσει  ακριβή διάγνωση.Για την ιστορια..O καρκίνος του θυρεοειδούς είναι  από τους πιο ήπιους και µε την καλύτερη πρόγνωση καρκίνους, αλλά απαιτεί  λεπτοµερή έλεγχο.

Ο υπερθυρεοειδισµός τωρα.. Απαιτεί µακροχρόνια θεραπεία µε φαρµακευτική αγωγή, πολλές φορές και για 18 µήνες ή και περισσότερο,

µε προοδευτική µείωση της δόσης και τακτική παρακολούθηση κάθε 2-3 µήνες. Στον υποθυρεοειδισµό, αντίθετα, αν έχει ρυθµιστείη δοσολογία του φαρµάκου που χρειάζεται ο ασθενής, µπορεί να παρακολουθείται κάθε 6 µήνες ή κάθε χρόνο, με μιαν απλή εξεταση της Θυρεοειδοτροπου ορμονης T.S.H. και δεν συζηταμε για χειρουργείο.Στον υπερθυρεοειδισµό, αντίθετα, αν (µετά το τέλος της φαρµακευτικής αγωγής)  εµφανιστεί υποτροπή,

εχουμε τρεις εναλλακτικες…προχωρούμε..Σ ένα ακόµη κύκλο θεραπείας …Σε  χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου, για να «καεί» ο θυρεοειδής ή  Σε.. αφαίρεση του αδένα. Πράγμα που κάνουμε κι όταν  οι όζοι ή η υποκειμενη διόγκωση του θυρεοειδούς, προκαλει δυσκολία στην κατάποση ή την αναπνοή.

Το ιδιο και στον καρκίνο, όπου πρέπει να γίνει αφαίρεση του θυρεοειδούς.Σε πολλές περιπτώσεις αυξηµένης χοληστερόλης( πριν πέσουμε στις…στατινες..το ψαχνουμε..) είναι πιθανό να υποκρύπτεται κάποιος υποθυρεοειδισµός.

Είναι σηµαντικό να µην διακόπτει κανείς τη θεραπεία. Η πάθηση δεν είναι ιάσιµη, µε την έννοια ότι παίρνουµε ένα φάρµακο για λίγο καιρό και περνάει. Αν η λήψη της θυροξίνης διακοπεί, το πρόβληµα θα επανέλθει.Οι παθήσεις του θυρεοειδούς είναι κληρονοµικές..Όταν οι γονείς έχουν πρόβληµα µε τον θυρεοειδή, είναι πολύ πιθανό και τα παιδιά να εµφανίσουν κάποια πάθηση του θυρεοειδή.Τελος προσοχη..Αν ο καρκίνος του θυρεοειδούς αµεληθεί µπορεί, να δώσει µεταστάσεις…Το αντιθετο..αν θεραπευθεί σωστά.

Τέλος του παραθεματος..

copyright    https://kosmaser.wordpress.com/

Για την ιστορία το θηρίο ο Γιώργος με μια TSH στο 14,  πηρε αγωγή με λεβοθυροξίνη , οπου ο γιατρος του επεσήμανε  πως πρέπει να την παίρνει το…βραδυ πριν κοιμηθει με άδειο στομαχι,  ή αν σηκωθει για τουαλεττα 03-4.00.. Σε 7 μηνες την πήγε στο 1,02..

Χαίρετε..

 

 

Πηγη: Αναπληρωτής καθηγητής Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων, κ. Δηµήτριος-Νικηφόρος Κιόρτσης

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

One response »

 1. Μου γραφει ο Σωτηρης…Όλα καλά, πρωτοτυπα, και γιατί όχι διασκεδαστικά και επιμορφωτικά, ή και συνδυασμός όλων…Όμως η επιλογή της…μουσικής έχει ή όχι καποια σημειολογία;
  Απαντω στο Σωτηρη , αλλα και σε όλους που αναρωτιούνται αλλά δεν το επισημαίνουν..Η μουσική εχει τις ρίζες της βαθεια στο ψυχισμό μας..
  https://kosmaser.wordpress.com/2014/07/30/%ce%bc%ce%bf%cf%84%cf%83%ce%b1%cf%81%cf%84-%ce%bd%ce%b5%ce%bf%ce%b3%ce%bd%ce%b1-%ce%b2%cf%81%ce%b5%cf%86%ce%b7-%ce%bd%ce%b7%cf%80%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%cf%86%ce%b7%ce%b2%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%ce%b9/
  http://kosmasserafetinidis.wordpress.com/2013/10/10/%CE%B7-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%BE%CE%B7-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%83/

  Σχετικα δε με τη συγκεκριμένη..μουσικη υποκρουση στην αναρτηση για τον…θυρεοειδη μας,η επιλογη ενός κλασσικου κομματιου των ελληνοφώνων της Κατω Ιταλίας, που υστερα από τόσα χρόνια αποκομμενοι απ τις ρίζες τους ,εξακολουθούν να διατηρούν ψήγματα, ή σπαράγματα της φοβερής γλώσσας μας ( που όμως δεν εκτιμούμε όσο πρέπει, με αποτέλεσμα να την ¨μιαίνουμε¨ με τα αηδιαστικά greeklish..) θέλει να υπογραμμισει την¨προσπάθεια¨του πολυπαθούς αυτου ενδοκρινούς αδένα, να διατηρήσει την ακεραιότητα του..
  Τρελλο ή όχι , έτσι το αντιλαμβανομαι, Σωτηρη μου..Για ξανακουσε το, και προσπαθησε να καταλάβεις τι λέει..Και στη συνεχεια πηγαινε να κάνεις μια…TSH και γράψε μου το αποτέλεσμα.
  Κ.Σ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: