RSS Feed

ΑΛΤΡΟΥΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ..Ή ΕΛΑΦΡΑ ΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ;

Σχετική εικόνα

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο εγκεφαλικός θάνατος,

Λεει η Χριστινα..ειμαι ¨δωρητρια οργανων¨ και θαθελα να ξέρω τι ακριβως σημαινει…¨εγκεφαλικος θανατος¨

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο εγκεφαλικός θάνατος,

Ο εγκεφαλικός θάνατος, αγαπητη φίλη, είναι αυτό που θεωρούμε..ως μη αναστρέψιμη βλάβη, με απώλεια όλων των λειτουργιών του ¨εγκεφαλικού στελέχουςΤο ¨εγκεφαλικό στέλεχος¨ περιέχει δίκτυα νευρώνων που συγκροτούν κέντρα ελέγχου ζωτικών λειτουργιών, όπως η αναπνοή και η αρτηριακή πίεση. Οι ανώτερες ψυχικές  και γνωσιακές λειτουργίες, (όπως η μνήμη, η σκέψη, η αντίληψη,) εξαρτώνται από το εγκεφαλικό στέλεχος, οπότε βλάβη του, προκαλεί συνολική δυσλειτουργία του εγκεφάλου.  

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο εγκεφαλικός θάνατος,

Για το λόγο αυτό είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι μια  ανεπανόρθωτη βλάβη του εγκεφαλικού στελέχους, είναι ικανή και αναγκαία προϋπόθεση για να θεωρηθεί όλος ο εγκέφαλος νεκρός, και κατ επέκτασιν κι ο άνθρωπος..Ο θάνατος του εγκεφάλου, δεν είναι μια στιγμιαία διαδικασία, αλλά μια προοδευτική διεργασία και επέρχεται μέσα σε μερικές ώρες. Η πιθανότατα να διατηρούνται κατά τη φάση της¨εγκατάστασης του θανάτου¨, μερικές λειτουργικές ¨νησίδες νευρώνων¨ ή άλλες υποτυπώδεις λειτουργίες, δεν αλλάζει την εξελικτική πορεία του θανάτου.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο εγκεφαλικός θάνατος,

Ο θάνατος του εγκεφαλικού στελέχους ακολουθείται αναπόφευκτα και ανεπιστρεπτί απ τον θάνατο ολόκληρου του εγκεφάλου, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.Ο εγκεφαλικός θάνατος ακολουθείται ( κατά λογικήν αναγκαιοτητα) από τον σωματικό θάνατο, ( θάνατο όλων των οργάνων του σώματος) μεσα σε 48-72 ωρες. Στο μεσοδιάστημα αυτό, επέρχεται προοδευτικά η απορύθμιση όλων των λειτουργιών των οργάνων. Αν εχουμε εγκεφαλικό θάνατο, κατά την νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.), τότε και μόνον τοτε.. είναι δυνατή η διατήρηση της βιολογικής ζωής των οργάνων με τεχνητά μέσα,  προκειμένου αυτά να μπορούν να ληφθούν προς μεταμόσχευση. 

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο εγκεφαλικός θάνατος,

Η διάγνωση του εγκεφαλικού θανάτου γίνεται από 3 διαφορετικούς ιατρούς με πολλές ειδικές (και θεωρητικά πάντα ) αλάνθαστες κλινικές και εργαστηριακές δοκιμασίες και επαναλαμβάνεται μάλιστα2 φορές μετά από ένα 8ωρο από την πρώτη διάγνωση.Οι ιατροί γνωρίζουν ότι σε περίπτωση εγκεφαλικού θανάτου η τεχνητή διατήρηση της ζωής είναι ανώφελη και ο μόνος λόγος για τον οποίο δικαιολογείται και παρατείνεται η μηχανική υποστήριξη, είναι η προσφορά των οργάνων του προς μεταμόσχευση. Σημειωτέον δε, ότι στους 3 ιατρούς που διαγιγνώσκουν τον θάνατο δεν συμμετέχει ιατρός μεταμοσχευτικής ομάδας. Η διάγνωση του εγκεφαλικού θανάτου είναι επιβεβλημένη ιατρική πράξη, ανεξάρτητη από το ενδεχόμενο της δωρεάς οργάνων.

Νοσοκομείο St. Joseph της Νέας Υόρκης. Η μεταμοσχευτικη ομαδα ετοιμάζονταν να πάρει τα όργανα από το ¨άψυχο σώμα¨ μιας γυναίκας…κι εκείνη… άνοιξε τα μάτια της…Ήταν ακόμη ζωντανή..Το περιστατικό με τη… «ζωντανή-νεκρή» έγινε τον Οκτώβριο του 2009. Τότε οι γιατροί, εκτίμησαν ότι η χρήστης ναρκωτικών ουσιών Colleen S. Burns από την περιοχή North Syracuse της Νέας Υόρκης, ήταν ήδη νεκρή και αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη διαδικασία για την αφαίρεση των οργάνων της.Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε για το περιστατικό, οι γιατροί …δεν ακολούθησαν την απαραίτητη θεραπευτική αγωγή για να μην απορροφηθούν από τον οργανισμό της οι ουσίες που είχε πάρει (Xanax, Benadryl και ένα μυοχαλαρωτικό) Επίσης, δεν έκαναν τις απαραίτητες εξετάσεις για να διαπιστώσουν αν όντως δεν είχε ικανή εγκεφαλική λειτουργία, με αποτέλεσμα να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ….ήταν εγκεφαλικά νεκρή, ενώ στην πραγματικότητα η υπερβολική δόση από τις ουσίες που είχε πάρει την είχε ρίξει σε κώμα.Οι γιατροί ενημέρωσαν στη συνέχεια την οικογένειά της, ότι η Colleen ήταν εγκεφαλικά νεκρή, και εκείνοι δέχτηκαν να βγει από το μηχάνημα υποστήριξης και να δωρίσουν τα όργανά της.Μία ημέρα προτού γίνει η αφαίρεση των οργάνων, μια νοσοκόμα έκανε ένα αντανακλαστικό τεστ και ανακάλυψε ότι η ασθενής… αντιδρούσε στα ερεθίσματα. Ακούμπησε την πατούσα της και παρατήρησε ότι κινήθηκαν τα δάχτυλά της,ένα σημάδι που έδειχνε ότι ήταν ακόμη ζωντανή.Και δεν ήταν το μοναδικό.Την ώρα που μεταφερόταν στο χειρουργικό θάλαμο, κινήθηκαν τα ρουθούνια της και άρχισε να αναπνέει μόνη της. Η νοσοκόμα παρατήρησε ακόμη ότι κουνιούνταν και τα χείλη και η γλώσσα της.Όμως οι γιατροί αγνόησαν τις παρατηρήσεις της νοσοκόμας και συνέχισαν τη διαδικασία.Μάλιστα, τής έδωσαν και …παυσίπονο, χωρίς να το καταγράψουν στα διαδικαστικά. Σύμφωνα με τον γενικό αγγειοχειρουργό και αναπληρωτή καθηγητήκλινικής χειρουργικής στο New York Medical College,Dr. David Mayer, η χορήγηση παυσίπονου είναι «πολύ περίεργη».«Αυτό θα έκανε την ασθενή να μην αντιδρά. Αν πρέπει να τους χορηγήσεις παυσίπονο ή κατασταλτικό φάρμακο,αυτό σημαίνει ότι δεν είναι εγκεφαλικά νεκροί και ότιδε θα έπρεπε να αφαιρεθούν τα όργανά τους» Η διαδικασία αφαίρεσης των οργάνων της Colleen σταμάτησε μόνο όταν εκείνη άνοιξε τα μάτια της…Κανείς από την οικογένειά της δεν έκανε μήνυση στο νοσοκομείο. Δεκαέξι μήνες μετά η Colleen αυτοκτόνησε.«Ήταν ήδη τόσο καταθλιπτική, που το περιστατικό αυτό δεν έκανε καμία διαφορά στην ίδια» είπε η μητέρα της.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο εγκεφαλικός θάνατος,

Υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ της ¨μόνιμης φυτικής κατάστασης¨ και του εγκεφαλικού θανάτου.Στη φυτική κατάσταση, δεν λειτουργεί ο φλοιός του εγκεφάλου, ενώ η λειτουργία του εγκεφαλικού στελέχους διατηρείται σε ικανοποιητικα επίπεδα. Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής διατηρεί μεν αυτόματη αναπνοή και καρδιαγγειακή λειτουργία, στερείται όμως συνείδησης. Δηλ. το σημείο «κλειδί» μεταξύ εγκεφαλικού θανάτου και μόνιμης φυτικής κατάστασης είναι η λειτουργία του εγκεφαλικου στελεχους.. Στον εγκεφαλικό θάνατο παύει να λειτουργεί το εγκεφαλικό στέλεχος. Η διάκριση μεταξύ των δύο καταστάσεων είναι ιατρικώς ευδιάκριτη και σε καμία περίπτωση άνθρωποι σε φυτική κατάσταση  θεωρούνται δυνητικοί δότες οργάνωνΌταν έχουμε..Κρανιοεγκεφαλικές Κακώσεις, Εγκεφαλικές Αιμορραγίες, Πρωτοπαθή Νεοπλάσματα Εγκεφάλου, Εγκεφαλική Ανοξία Έπειτα Από Πνιγμό, Υπερδοσολογία Φαρμάκων, ο εγκέφαλος υφισταται μη αναστρέψιμες βλάβες κυρίως στο εγκεφαλικό στέλεχος, η ανεπανόρθωτη βλάβη του οποίου, ισοδυναμεί με τον εγκεφαλικο θάνατο.Στον χώρο νοσηλείας της Μονάδας Εντατικής θεραπείας εχουμε μία τραγική κλινική κατάσταση: ο εγκεφαλικά νεκρός ασθενής ,με τα μηχανήματα υποστήριξης ζωτικών λειτουργιών να διατηρούν προσωρινά σε λειτουργία τα διάφορα όργανά του,και τη κατάσταση μη αναστρέψιμη, την απώλεια συνείδησης οριστική, και τη διατήρηση των οργάνων  σε προσωρινή λειτουργία εξ αιτιας του αναπνευστήρα. Η μηχανική υποστήριξη της αναπνοής στους εγκεφαλικά νεκρούς τους δίνει απλά..επιβίωση, παρεμποδίζονταςτην (αναπόφευκτη ) διαδικασία του θανάτου.

Οι ανώτερες ψυχικές-εγκεφαλικες λειτουργίες (αντίληψη, σκέψη, μνήμη, εγρήγορση) έχουν ως κέντρο τον φλοιό του εγκεφάλου, εξαρτώνται κυρίως από το ¨δικτυωτό σχηματισμό¨ του εγκεφαλικού ¨στελέχους¨. Διαταραχή της λειτουργίας του δικτυωτού σχηματισμού, λόγω βλάβης του εγκεφαλικού στελέχους (αιμορραγία-οίδημα) προκαλεί συνολική δυσλειτουργία στο σύνολο του εγκεφάλου. Στην χώρα μας η ισχύουσα νομοθεσία για την διάγνωση του εγκεφαλικού θανάτου προϋποθέτει την αυστηρή τήρηση ιατρικών κανόνων και την υποχρεωτική συμμετοχή τριών εξειδικευμένων ιατρών (εντατικολόγου, αναισθησιολόγου, νευρολόγου η νευροχειρουργού).Για να εχετε μιαν ιδεα του τί ακριβως συμβαινει, οταν καποια στιγμη…πεθαινουμε, αλλα και να αντιληφθειτε τό¨γραφικο¨Χους ην και εις χουν απελευσει¨δειτε το παρακατω βιντεο…ειναι χαρακτηριστικο…

Ηθικο το δίλημμα..Ποσο σίγουρη μπορεί να είναι μια εν δυνάμει δωρήτρια   ( όπως η Χριστίνα..μας) ότι στις μεταμοσχευτικές μας Μονάδες όλα λειτουργούν άψογα και με απόλυτη δεοντολογική ακριβεια…κάπως όπως τα προβλέπει η…οικεία (αυστηρη) νομοθεσια…Χαίρετε.

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

One response »

  1. Reblogged στις Kosmaser's Weblog και σχολίασε

    Αληθεια εχετε σκεφθει τί ακριβως σημαινει γινομαι δωρητης οργανων;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: