RSS Feed

ΑΠΛΑ..ΓΕΡΝΑΜΕ..ΦΙΛΕ ΜΟΥ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΟΣΜΑΣΕΡ ΕΙΚΟΝΕΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για γερασμένοι

 

 

 

Γερνάμε καλέ μου φίλε.Γερνάμε, και αργά, μεθοδικά βαδίζουμε προς το τέλος αυτής της δύσκολης φάσης της υπάρξεώς μας εν τω χρόνω.

Το επόμενο στάδιο, για όσους το πιστεύουν, είναι η Αιωνιότης.Εκεί παίζονται πολλά, προϋπόθεσις των οποίων είναι η εν τω χρόνω παρουσία μας.

Ο φόβος του χρόνου που περνά, δεν είναι κάτι παράλογο , μόνον ο άνθρωπος έχει συνείδηση  του τέλους της ύπαρξής του.Παρ όλα αυτά, πολλοί άνθρωποι εστιάζουν σ αυτό το τέλος, χάνοντας την ουσία της ύπαρξής τους.

Σε οσους έχουν ξεπεράσει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, όπως ο καρκίνος, συχνά παρατηρείται μία ιδιαίτερα αισιόδοξη στάση απέναντι στη ζωή.

Ο απολογισμός μιας ζωής η οποία αφιερώθηκε αποκλειστικά στη φροντίδα των άλλων φέρνει συνήθως θλίψη . Σε κάποιες περιπτώσεις πάντως, αυτή η έλλειψη ικανοποίησης από τη ζωή μπορεί να οδηγήσει σε χειρουργικές επεμβάσεις οι οποίες  προσπαθούν να σταματήσουν τον χρόνο, δεν μπορούν όμως να ανανεώσουν τον εσωτερικό μας εαυτό, ούτε να αλλάξουν τις καταστάσεις που πραγματικά μας κάνουν να νιώθουμε κουρασμένοι και γερασμένοι  στη ζωή μας.

Πρέπει να τονίσουμε ότι η συναισθηματική μας διάθεση επηρεάζει την αντίληψή μας για τον χρόνο που περνά. Η αίσθηση της κούρασης, σωματικής και ψυχικής, του ‘γερασμένου’ ανθρώπου είναι εμφανής σε πολλούς ,καθώς το μυαλό δεν ‘βλέπει’ διαφυγή από την κατάσταση αυτή.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η διάθεση προκύπτει από τις σκέψεις που κάνουμε.Άλλοι άνθρωποι απελπίζονται καθώς αντιμετωπίζουν οφειλές και χρέη,νιώθοντας ενοχές, και αλλοι αδιαφορούν , καθώς προτεραιότητα έχει η επιβίωση της οικογένειάς τους, και όχι οι οφειλές τους.

Η απόσυρση το κλείσιμο στο σπίτι,  αυξάνουν την καταθλιπτική διάθεση και το άγχος και απειλούν την υγεία μας.Είναι προτιμότερο να προσπαθούμε να ‘μετατρέπουμε’ τα μελαγχολικά συναισθήματα και τις αρνητικές σκέψεις, σε συναισθήματα θυμού, τα οποία συζητούμε με φίλους.

Η κατάθλιψη φέρνει απόσυρση και σταδιακή παραίτηση από τη ζωή,εκφράζει τον θυμό για την κατάστασή μας ενάντια στον ίδιο μας τον εαυτό.

Τι είναι αυτό όμως που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο άλλοι άνθρωποι  αντιμετωπίζουν  τη ζωή τους, αισιόδοξα και με δυναμισμό,και άλλοι είτε με φόβο, είτε απαισιόδοξα ή και παθητικά;

Πρόκειται για τη προσωπικότητα.Η έννοια της προσωπικότητας όμως στην ψυχολογία, είναι κάπως διαφορετική από αυτήν που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα. Πρόκειται για ένα σύνολο τρόπων με τον οποίο, έχουμε μάθει, από πολύ μικρή ηλικία, να αντιδρούμε σε καταστάσεις  που μοιάζουν με ο,τι αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν.

Ο εγκέφαλός μας ‘μαθαίνει’  και ‘αποθηκεύει’ όχι μόνο γνώσεις,αλλά και συμπεριφορές των άλλων ανθρώπων σε διάφορες καταστάσεις, πχ των γονιών  μας, από την παιδική μας ηλικία.

Αυτά αποθηκεύονται από τον εγκέφαλό μας ως συγκεκριμένοι τρόποι σκέψης, συγκεκριμένα νοητικά σχήματα, τα οποία μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σε παρόμοιες καταστάσεις.

Οι άνθρωποι ,που έχουν μάθει Να  Παραμελούν  Την Φροντίδα Του Εαυτού Τους, και όχι να τη συνδυάζουν με τη φροντίδα των άλλων, Βιώνουν Αναπόφευκτα Μία Ψυχική Κούραση, η οποία οδηγεί στην αίσθηση ότι έχουν γεράσει’  πρόωρα.

Οι άνθρωποι λοιπόν που νιώθουν ότι ‘γερνούν’ μπορούν να το αλλάξουν αυτό.Δεν οφείλεται στα χρόνια που περνούν, και τα κεριά που θα σβήσουν σε μία τούρτα. Αλλωστε , είμαστε πεπεισμένοι  οτι αυτή εδώ η ζωή δεν είναι το τέρμα.

Ή μήπως εσείς πιστεύετε κάτι άλλο;

Αποτέλεσμα εικόνας για γερασμένοι

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΟΣΜΑΣΕΡ ΕΙΚΟΝΕΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για Γερνάμε καλέ μου φίλε.

Αποτέλεσμα εικόνας για γεράσει

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΟΣΜΑΣΕΡ ΕΙΚΟΝΕΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΟΣΜΑΣΕΡ ΕΙΚΟΝΕΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΟΣΜΑΣΕΡ ΕΙΚΟΝΕΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΟΣΜΑΣΕΡ ΕΙΚΟΝΕΣ

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΟΣΜΑΣΕΡ ΕΙΚΟΝΕΣ

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

One response »

  1. Ενδιαφέροντα, δραστηριοι!.να. Αγαπάμε τον εαυτόν μας και να ζούμε εχοντας επικοινωνία με άλλους ανθρώπους!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: