RSS Feed

ΕΝΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΟ ΦΡΟΥΤΟ..Η ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑ..

Τον Σεπτεμβριο του 2014, ο ¨εθνικος μας ανκορμαν¨πήρε μιαν ενδιαφέρουσα συνέντευξη

από τον..επερχόμενο (;) πρωθυπουργο.. που και διαβασμένος ήταν, και σωστά..μακιγιαρισμένος, και δεν τάχασε ούτε μια φορά.  Το ύφος του δεν με εξέπληξε, μου ηταν γνώριμο. Εχει καλούς δασκάλους, και φαίνεται διαθέτει αρκετά καλό ¨υλικό¨ωστε να αξιοποιήσει επαρκώς τις γνώσεις και τα ατού που του προσφερει η θεση του σαν υποψηφίου πρωταγωνιστήτης επόμενης ¨φάσης του δράματος¨ που λέγεται ελληνική κρίση..Ομως δεν θα σταθώ σε μεμψιμοιρίες ή κριτικά σχόλια. Δεν είναι δική μου δουλειά κατι τέτοιο..Θα πάω αρκετά βαθύτερα. Θα πάω στη γενεσιουργό αιτία της όλης υπόθεσης…Τι ειναι εκείνο που εμπνέει τόσο, τον εγνωσμένως ταλαντούχο, ¨ανκορμαν¨όσο και τον υποψήφιο αυριανό πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής, να διακινδυνεύουν τόσα πράγματα, αντι να απολαμβάνουν την εύφορη ηρεμία της ¨οικονομικά ανεξάρτητης¨ ζωής τους; (ολοι καταλαβαίνουν τί ακριβώς εννοώ) και ξεκινώ με μιαν απλή ερώτηση..Πως θα καταλάβουμε έναν ματαιόδοξο συνάνθρωπό μας; ( και μην μου πείτε…απλά να κοιτάξω γύρω μου…Δεν θέλω τέτοιες γενικότητες) Η απάντηση είναι αφοπλιστική, και αφορά όλους μας. :   Ο Ματαιόδοξος Άνθρωπος, Δεν Δέχεται Κριτική Από Άλλους Ανθρώπους.Δεν καταδέχεται την.. αυτοκριτική. Εχει ένα ιδιόμορφο.. σύμπλεγμα ανωτερότητας, το οποίο και αποτρέπει την ίδια την αυτογνωσία.  

                   

 Ο ματαιόδοξος ..δεν παραδέχεται ποτέ ότι έχει κάνει λάθη. Εξάλλου, όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη …ομως τα λάθη των άλλων είναι σίγουρα πιο σοβαρά από τα δικά μας…Ακόμη κι αν κάποτε κάναμε κάποια σοβαρά λάθη, σίγουρα δεν φταίμε εμείς αλλά οι… άλλοι που μας παρέσυραν ή δεν μάς απέτρεψαν από αυτά. Ομως τί ακριβώς είναι η.. Ματαιοδοξία. Το λέει η ίδια λέξη.. είναι η αναζήτηση της (ανθρώπινης) δόξας(η σύγχρονη ορολογία, τη ματαιοδοξία τη θέλει,δημοσιότητα..ακριβώς αυτή που τα..μηδενικά τα κάνει ¨νούμερα¨) επί ζητημάτων τα οποία στερούνται πραγματικής σημασίας.     

Σχετική εικόνα

               

Ματαιοδοξία ακόμη ,είναι η αναζήτηση άσκοπων πραγμάτων, και η ίδια η.. υπερηφάνεια για ασήμαντα πράγματα.Αντικείμενο της, το Εγώ, το οποίο χρησιμοποιώντας τον αυτάρεσκο ναρκισσισμό και την υπερβολική εκτίμηση των ικανοτήτων του, αποβλέπει στη δημιουργία εντυπώσεων στο κοινωνικό περιβάλλον και,μέσω των εντυπώσεων αυτών, στη συνεχή ικανοποίηση του αισθήματος της αυταρέσκειας.Είναι ένα έντονο.. ψυχοναρκωτικό.

Αποτέλεσμα εικόνας για ματαιόδοξος

Ο ματαιόδοξος δεν επιζητεί κάτι που θα έκανε τον ίδιο πραγματικά ευτυχισμένο,

αλλά αυτά που επιζητεί το.. μεγαλύτερο μέρος των συνανθρώπων του.Ετσι λοιπόν, ο ματαιόδοξος ,αναλώνεται επιζητώντας να αποκτήσει όσο γίνεται περισσότερο χρήμα, δόξα, εξουσία, κύρος, δύναμη. Ο ματαιόδοξος άνθρωπος επιθυμεί να έχει πάντοτε τον πρώτο λόγο, να ελέγχει τους πάντες και τα πάντα, να αποδεικνύει διαρκώς ότι είναι ο καλύτερος σε ό,τι κάνει αλλά και να απαξιώνει ταυτόχρονα ό,τι δεν είναι σε θέσει να επιτύχει…Κι έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί πόσο μάταια ήταν όλα αυτά. Πως έζησε τη ζωή του με πράγματα που δεν του έδιναν παρά μια επιφανειακή ικανοποίηση, μια επίπλαστη ευτυχία. Πως τίποτα από αυτά τα οποία προσπαθούσε σε ολόκληρη τη ζωή του να έχει δεν του έδινε αληθινή χαρά.

Αποτέλεσμα εικόνας για ματαιόδοξος

Είναι αυτή η αίσθηση που έχουμε λίγο-πολύ όλοι μας κάθε φορά  που επιτυγχάνουμε κάτι το οποίο επιθυμούσαμε διακαώς. Κάτι για το οποίο προσπαθήσαμε πάρα πολύ και, όταν τελικά το επιτύχουμε, αισθανόμαστε προσωρινά ικανοποιημένοι και πολύ σύντομα παύουμενα το έχουμε σε εκτίμηση και θέτουμε νέους στόχους για κάτι περισσότερο από αυτό.Κι έρχεται κάποτε η στιγμή που ο άνθρωπος συνειδητοποιεί ότι στην πραγματικότητα αυτό που έζησε δεν ήταν η δική του ζωή. Ήταν η ζωή ενός άλλου μη-πραγματικού ανθρώπου, ο οποίος τόν κατηύθυνε μια ολόκληρη ζωή.( πάει το μυαλό σας, ποιός μπορεί να είναι ο..ένοχος;) Όταν όμως το συνειδητοποιούμε αυτό είναι συνήθως αργά. ..μια και δεν αποκτούμε ποτέ εγκαίρως αυτό που.. νομίζουμε πως  επιθυμούμε, ώστε να καταλαβουμε τη ..ματαιότητα του. Γι’ αυτό το λόγο, είναι ίσως πιο τυχεροί οι άνθρωποι  ( εγώ τους λέω..σοφούς, ή καλύτερα φωτισμένους..) που επιτυγχάνουν τους στόχους τους το συντομότερο δυνατό, γιατί έτσι έχουν την ευκαιρία να καταλάβουν νωρίς,  πόσο μάταια ήταν όλα αυτά, για τα οποία τόσο προσπάθησαν, τόσο κόπιασαν και τόσα άλλα πράγματα θυσίασαν… Τότε λες και ανοίγουν τα μάτια της ψυχής τους και βλέπουν… Συνειδητοποιούν, μεταξύ άλλων, ποιοι τους περιτριγύριζαν προς ίδιον όφελος, ποιοι τους κολάκευαν απλώς και μόνο για να ικανοποιούν τον ναρκισσισμό και την αυταρέσκειά τους, ποιοι δεν νοιάζονταν τόσο ώστε να τούς ασκήσουν κριτική ,

ρισκάροντας έτσι να χαλάσουν τη σχέση τους μαζί τους. ( και ποιός δεν θυμάται το αμίμητο:

Οταν ρωτήθηκε ο Ακης απ τον Πρόεδρο τί ώρα ήταν, εκείνος είπε… Η ωρα που νομίζεις εσύ Πρόεδρε..)

Συνειδητοποιούν όμως και ποιοι είναι αυτοί που νοιάζονταν γι’ αυτούς  πραγματικά,  ποιοι κατά καιρούς τους  κατέκριναν για τις πράξεις τους,  όχι επειδή τάχα τους θεωρούσαν κατώτερους ή ήθελαν να υποτιμήσουν την αξία τους , αλλά επειδή πίστευαν πραγματικά σ’ αυτούς και ήθελαν να τους βοηθήσουν να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι,έστω κι αν έτσι ρίσκαραν να χαλάσουν τη σχέση τους μαζί τους. Συνειδητοποιούν, εν τέλει, ποιοι είναι οι πραγματικοί τους φίλοι…Τώρα θα μου πείτε, και πως θα λειτουργήσει ο κόσμος χωρίς αυτήτη φοβερή κινητήρια δυναμη…Συμφωνώ..

Ας ξαναδούμε αυτά τα ελάχιστα καρρέ απ την πολύ καλή ταινια ..Τον Δικηγόρο του Διαβόλου, όπου ο φοβερός Αλ Πατσίνο λέει το αφοριστικό...¨χωρίς αμφιβολία, η Ματαιοδοξία είναι η αγαπημένη μου αμαρτία¨Τώρα αν θέλετε να την πείτε άμετρη φιλοδοξία, ή οτιδηποτε άλλο σχετικό, δικό σας θέμα… Δεν παύει να είναι ομως η αγαπημένη του αμαρτία…Καλη.. σας μέρα…

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

One response »

  1. Reblogged στις Kosmaser's Weblog και σχολίασε

    Καταντα ρουτινα..Να λεμε τα ιδια πραγματα ξανα και ξανα..Κι αναρωτιεται κανεις..Ειναι δυματον να μην ηξερε από πριν ο εξυπνος (νυν) πρωθυπουργος, για τα¨μπαστουνια¨που του ετοιμαζαν οι φιλοι και συμμαχοι; Σιγουρα ναι..Χωρια που ολοι του το ψιθύριζαν στο αυτι..¨Ασε τον ψηλο να βγαλει τα καστανα απ τη φωτια…εχουμε καιρο..μετα να κανουμε παιχνιδι..¨ Τιποτα αυτος..Με απολιθωμενους συμβουλους, και θερμοκεφαλους αεριτζηδες, καβαλησε το (κουτσο) αλογο της διεφθαρμενης εξουσιας, κι εφερε έναν ανοητο λαο ( ολους εμας ) …που άλλος λιγο, άλλος πολύ του δωσαμε ψηφο ανοχης, και μετετρεψε τη χωρα σε..¨οικο ανοχης¨…Η αιτια πισω απ όλα αυτά δεν είναι παρα η ¨ματαιοδοξια¨και τιποτα άλλο..
    Η ματαιοδιξια, η αγαπημενη α-μαρτια του διαβολου..για να (ξανα)θυμηθουμε την απιθανη ταινια με τον ανυπερβλητο (ηθοποιο) Αλ Πατσινο.. The Devil’s Advocate

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: