RSS Feed

ΜΠΑΛΟΝΑΚΙ…Ή ΘΑΝΑΤΟΣ..

ee5be-nearosxamogelaei

copyright   http://kosmaser.wordpress.com/

Υποθετικός ασθενής πασχει από.. σταθερή στηθάγχη …απλή στεφανιαία νόσο δηλαδή ,που συνήθως εκδηλώνεται με δυσφορία στο στήθος, μετά από έντονη προσπάθεια, που οφείλεται στην ισχαιμία .που προκαλεί η στένωση κάποιας στεφανιαίας αρτηρίας. Μια περίπτωση ρουτίνας στην καθημερινοτητα του καλού μας Ζάχου..Η κατασταση δεν είναι επικίνδυνη, ρε παιδια, ειπε Κουνώντας συγκαταβατικά το κεφάλι του

Αν ο γιατρός (του υποθετικού ασθενούς) επιθυμούσε πραγματικά να τον ενημερώσει.. θα έπρεπε να τον πληροφορήσει ότι ..όλες οι επιστημονικές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι…η προληπτική εμφύτευση stent (μπαλονάκι, αγγειοπλαστική) δεν προστατεύει ασθενείς με απλή στεφανιαία νόσο από..τον μπαμπούλα το έμφραγμα, αλλά ούτε και από πρόωρο θάνατο, για τον απλούστατο λόγο ότι …Η Απλή Στεφανιαία Νόσος ..Δεν Οδηγεί Σε Έμφραγμα .Παρ’ όλα αυτά, ο ¨πελάτης¨ ( κι οχι ο ασθενης ) του γιατρού άγεται πρόθυμα προς το χώρο της.. επέμβασης επειδή πιστεύει ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο… θα αποφύγει το πρόωρο ραντεβού με το.. μοιραίο.Τραγικό κόλπο, που οδηγεί στο χειρουργείο αδίκως ταλαιπωρους συνανθρωπους μας..

Όπως και στην περίπτωση της… μαστογραφίας ή της εξέτασης PSA, έτσι και στην αγγειοπλαστική της απλής στεφανιαίας νόσου, ο ασθενής παραπλανάται νομίζοντας ότι η προληπτική ιατρική πράξη ..θα τον προφυλάξει από έναν κίνδυνο που ουσιαστικά δεν τον απειλεί.Τραγικό, όμως περα για πέρα αληθινό..Η Αντίληψη Που… θέλει τη στεφανιαία νόσο ως ένα πρόβλημα ¨υδραυλικής φύσης¨..

Ειναι Μια βλακωδης Παρεξηγηση..¨ Βούλωσε Η Αρτηρία, πηγαινω στον Ζάχο..Τον.. Επεμβατικό Καρδιολόγο, τη διανοίγει,επαν-αιματώνεται ικανοποιητικά το μυοκάρδιο κι έτσι αποφεύγεται το επαπειλούμενο έμφραγμα¨.. Αυτό αποκαλείτο.... προληπτική αγγειοπλαστική και μέχρι το 2007, υπήρχε λόγος να πιστεύεται ότι… δουλεύει.Ομως πέρασαν επτα ολόκληρα χρόνια..Τα πράγματα άλλαξαν πλέον..Ήδη από το 2003 ..σε άτομα με στηθάγχη ..η αγγειοπλαστική, (συγκρινόμενη με τη στάνταρντ φαρμακευτική αγωγή,) δεν μειώνει τις πιθανότητες εμφράγματος ή καρδιακού θανάτου.. 

Το συμπέρασμα απλό και ξεκάθαρο:Η Σταθερή Στεφανιαία Νόσος… αντιμετωπίζεται με Δυναμική Φαρμακευτική Αγωγή ….και όχι με αγγειοπλαστική. Μόνο όταν η πολυδιάστατη εντατική φαρμακοθεραπεία αποτύχει να ελέγξει τα συμπτώματα του πόνου της στηθάγχης,μπορεί ο ασθενής να υποβληθεί σε αγγειοπλαστική ..Το εύρημα ερχόταν σε αντίθεση με την κοινή-απλοϊκή λογική που όριζε ότι η στένωση των αρτηριών ..είναι ένα εξελικτικό δυναμικό φαινόμενο:  Αυτό Που Σήμερα Είναι Στενωμένο Κατά 90%, Αύριο Θα Έχει Κλείσει Τελείως Και Θα… Οδηγήσει Σε Έμφραγμα. 

Στη βάση αυτής της παρανόησης βρίσκεται η φύση της παθογένειας των στεφανιαίων συνδρόμων ..η οποία έχει να κάνει με Το Είδος Της Αθηρωματώδους Πλάκας, Τη Ρήξη Της, Και Τη Δημιουργία Θρόμβου.Προσέξτε να μαθαινετε..σεις να…εκτονώνομαι εγώ..Υπάρχουν δύο μορφές αθηρωματικών πλακών:Η μια είναι η σταθερή…και αποτελείται κυρίως από συνδετικό ιστό και μικρό πυρήνα στο κέντρο της. Η πλάκα αυτή αναπτύσσεται αργά προς τον αυλό της αρτηρίας,προκαλεί τη στένωσή της,είναι ορατή στην αγγειογραφία και είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση της..σταθερής στηθάγχης…τίποτα παραπάνω ..

Η εξέλιξη της σταθερής πλάκας είναι αργή, δίνοντας την ευκαιρία να… αναπτυχθούν νέα αγγεία που παρακάμπτουν τη στένωση και που τελικά καταφέρνουν, λίγο ή πολύ, να αποκαταστήσουν την μείωση της αιμάτωσης που προκαλεί η στένωση.Η δεύτερη μορφή πλάκας είναι η ασταθής ή ευάλωτη πλάκα,η οποία αποτελείται από λεπτή ινώδη κάψα, μεγάλο λιπώδη πυρήνα και αυξημένη συγκέντρωση κυττάρων.. φλεγμονής.

( σ.σ. νατη πάλι η πανταχου παρούσα φλεγμονη…αλλα και το φάρμακό της το ιχθυελαιο)

https://kosmaser.wordpress.com/2011/06/22/

Η πλάκα αυτή αναπτύσσεται προς το εσωτερικό του τοιχώματος του αγγείου.. όχι προς τον αυλό..Δεν Προκαλεί Ιδιαίτερη Στένωση..

Δεν Φαίνεται Στην.. Αγγειογραφία,

Αλλά Μπορεί Εύκολα Να Διαρραγεί και να προκαλέσει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων και το σχηματισμό θρόμβου με συνέπεια την ξαφνική απόφραξη του αγγείου και την πρόκληση οξέος εμφράγματος.

Επειδή οι εμφραγματογόνες αυτές πλάκες δεν προκαλούν στένωση, η αγγειογραφία δεν μπορεί να τις εντοπίσει.Δυστυχώς εμεις οι επεμβατικοι καρδιολόγοι.. διανοιγαμε στενώσεις.. σταθερών αθηρωματικών πλακών,που δεν προκαλούσαν έμφραγμα, επειδή αυτές που προκαλούσαν …δεν μπορούσε να τις εντοπίσει η αγγειογραφία. (αλλη πονεμενη ιστορία, που ευτυχώς με τις περικοπές….περιοριστηκε αρκετα..) (Δυο λόγια για το ιατρογενες εμφραγμα..) Είναι γνωστό ότι η πρωτογενής αγγειοπλαστική, μπορεί να σώσει τη ζωή ανθρώπων που εμφανίζονται στο νοσοκομείο με…οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου …μεσα σε 1-2 ωρες..

Η Προληπτική Διάνοιξη Στενωμένων Αρτηριών προστατεύει, έστω και λίγο, από… μελλοντικά εμφράγματα. Λαμβάνοντας Ως Απόδειξη Εκδήλωσης Εμφράγματοςτην έκλυση από το μυοκάρδιο ενός συγκεκριμένου βιοχημικού δείκτη… της τροπονίνης,( πολυτιμη εξεταση ρουτινας) βρηκαμε πως το.. 15% των περιπτώσεων αγγειοπλαστικής καταλήγει σε έμφραγμα…Σε αντίστοιχα συμπεράσματα είχαν καταλήξει το 2003 ..έλληνες ερευνητές, μετρώντας την κινάση της κρεατινίνης, έναν άλλον βιοχημικό δείκτη εμφράγματος, οι οποίοι μάλιστα εντοπισαν πως… ο κίνδυνος αυξημένης θνητότητας μετά από αγγειοπλαστική παραμένει σταθερός για τουλάχιστον 2-3 χρόνια. Ετσι λοιπον  μπορουμε να εξηγησουμε πως..Η Εμφύτευση Stent..ως Ιδέα δεν είναι άσχημη, απλώς πάσχει λόγω των εμφραγμάτων που προκαλεί η ίδια (ιατρογενές έμφραγμα), και ακυρώνει στην πράξη όποια θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει η διάνοιξη στενωμένων αγγείων .

4da76-up_movie_balloons_house_1920x1200

Αν κάτι τέτοιο ισχύει,( που δυστυχώς ισχυει ) μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η.. αγγειογραφία ακολουθεί  την πεπατημενη..που χάραξαν η μαστογραφία, ο έλεγχος PSA (μαζι με πολλες άλλες μέθοδους πρώιμης διάγνωσηςκαι βλάπτει (τουλάχιστον) όσο και ωφελεί…κι αντε τωρα να δεις πότε συμβαινει το ένα και ποτε το άλλο…Στην Ελλάδα Ετησίως Γίνονται Περίπου 30.000 Αγγειοπλαστικές,εκ των οποίων οι… 10.000 θα μπορούσαν να αποφευχθούν. . Όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν έχει καθόλου καλές σχέσεις με τα στατιστικά στοιχεία..Στις ΗΠΑ Μπορούν, Αλλά Δε Θέλουν να πάρουν μέτρα περιορισμού του φαινομένου. Στη χώρα μας και να θέλαμε δε θα μπορούσαμε, επειδή κανείς αρμόδιος δε μπήκε ποτέ στον κόπο να υποχρεώσει κλινικές, νοσοκομεία και γιατρούς να καταχωρούν σε κάποια κεντρική βάση δεδομένων τις… αγγειοπλαστικές επεμβάσεις που κάνουν.

Συμπέρασμα…¨Ρεμάλια¨ πάρτε ιχθυέλαιο όσο είστε καλά…και πάψτε να ασχολείστε με το τί κανούν οι πρωταγωνιστές του συγχρονου δράματος…Κανεις απ αυτούς δεν θα ενδιαφερθει αν εσεις χρειαστείτε αγγειοπλαστική ή αορτοστεφανιαία παράκαμψη απ το υπερβολικό στρες και άγχος σας…Τέλος..

Βαγγελάκη…την αθερίνα..

 

Πολυτιμες Πηγες..

Ioannidis J, Karvouni E, Katritsis D. Mortality Risk Conferred by small elevations of creatine kinase-MB isoenzyme after percutaneous coronary intervention. JACC, 2003, 42(8),1406-11Katristsis D, Meier B. Percutaneous coronary intervention for stable coronary artery disease.Hochman J, Steg PG. Does preventive PCI work? NEJM..http://www.pitsilidis.gr/magazine_gr.

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: