RSS Feed

Η ¨Ωδή Της Χαράς¨ Είναι Προσευχή Της Καρδιάς.

 

 

Ο Λόγος, αλλά και η¨πέννα¨ του Μητροπολίτου Ναυπάκτου,

περα της εν γένει Θεολογικής προοπτικής, ανατέμνει και την καθημερινότητα.

Δεξαμενή  χρονογραφημάτων, της κατα καιρούς επικαιρότητος, η ¨Εκκλησιαστική Παρέμβαση¨.

http://www.parembasis.gr/

https://www.youtube.com/user/parembasis

Σχολιάζει ο  Μητροπολίτης..τον Απρίλο του 2008..τότε που κανείς δεν σκεπτόταν το¨τσουναμι¨που θα επακολουθούσε στη ζωή μας..την υβριδική κατασταση του μορφώματος της Ερωπαϊκης Ενώσεως..

¨Δεν υπάρχει  ομοιογένεια στην ευρωπαϊκή κουλτούρα και παράδοση.. Δεν μπορεί κανείς να βρη κοινούς στόχους και οραματισμούς, νόημα ζωής.. και βεβαίως παρατηρείται μεγάλη υποκρισία, χάος και απόγνωση.

Αλλά και αυτή η χαρά, είναι ένα συναίσθημα, και δεν αγγίζει την εσωτερική υπόσταση του ανθρώπου.

Παρατηρεί κανείς να κυριαρχή στην ευρώπη.. μεγάλη απελπισία, πολύς πόνος, αλλά και επιθετικότητες μερικών λαών εναντίον άλλων.

Τελικά, δεν πρέπει κανείς ,να αναμένη την ευτυχία και την ελευθερία του από το σύστημα, την οργάνωση, την κοινωνική τάξη…

Αλλά θα πρέπη ο ίδιος ο άνθρωπος να νοηματοδοτή την ζωή του… Θα πρέπη όλοι μας να βρίσκουμε τρόπους να υπερβαίνουμε το εσωτερικό κενό, και να αντιμετωπίζουμε τον εσωτερικό πόνο και ..

Να μην αναμένουμε τέτοιες λυτρωτικές ενέργειες από το σύστημα, την οργάνωση, την κοινωνία, το τραγούδι, την μουσική.

    …Όπως είναι γνωστόν, το 1972 ως ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επελέγη η ¨Ωδή της χαράς¨, που είναι το τέταρτο μέρος της συμφωνίας του Μπετόβεν που ολοκληρώθηκε το 1824.Η Ωδή στη Χαρά  γράφτηκε το1785 από τον Γερμανό ποιητή και ιστορικό Φρήντριχ Σίλερ . Περιλαμβάνει 108 στίχους, κι έγινε ευρύτερα γνωστή όταν μελοποιήθηκε από τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν το 1824, ο οποίος την ενέταξε στο τέταρτο και τελευταίο μέρος της Ενάτης συμφωνίας του.

Ο Σλοβένος φιλόσοφος Stavoj Zizek ,έγραψε ένα άρθρο για τον ύμνο αυτόν με τίτλο.. Η Ευρώπη Μεταξύ «Ωδής Χαράς», Χάους Και Απόγνωσης, (30-12-2007).

Στο άρθρο αυτό υποστηρίζει ότι:

Οι θεωρητικοί του λόγου ονομάζουν την ωδή της χαράς ως ¨κενό σημαίνον¨, που σημαίνει ότι είναι ¨ένα σύμβολο που μπορεί να αναπαραστήσει ο,τιδήποτε¨, δηλαδή ο καθένας μπορεί να το χρησιμοποιήση.. για τους σκοπούς του και να του δώση το ιδιαίτερο νόημα που θέλει.

Από τα παραδείγματα που χρησιμοποιεί για να τεκμηριώση αυτήν την άποψη είναι ότι την ¨ωδή της χαράς¨… Την Χρησιμοποίησαν Οι Ναζί σε διάφορες εκδηλώσεις..

Κατά δε την διάρκεια της πολιτιστικής επανάστασης στην κίνα, που ήταν εχθρική για κάθε δυτικό προϊόν, θεωρήθηκε ως μουσικό κομμάτι που δήλωνε την …πάλη των τάξεων ..

Στην δεκαετία του ’50 και ’60 στους ολυμπιακούς αγώνες επελέγη για την απονομή των μεταλλίων, ως ένας συμβιβαστικός ύμνος μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας..

Το Ρατσιστικό Καθεστώς Του Ιάν Σμιθ Στην Ροδεσία την χρησιμοποίησε ως.. εθνικό ύμνο.

Ο καθένας επέλεξε ,αυτό το μουσικό κομμάτι, για τους σκοπούς του. Μπορεί να πη κανείς ότι ενδεχομένως εκφράζει αυτό που λέμε οικουμενικότητα..

     Ο Ρομέν Ρολάν, την θεώρησε ως ¨Το Σπουδαιότερο Δείγμα Ανθρωπιστικής Σύνθεσης Αφιερωμένης Στην Αδελφοσύνη Των Λαών¨

Το μήνυμα της χαράς, της επιτυχίας, της επικρατήσεως, της ελπίδας.

Η μουσική αυτή σύνθεση, χαρακτηρίζεται από μια ιδιόμορφη ανισορροπία.

Στο τέταρτο μέρος της, μετά την κεντρική μελωδία (την Ωδή της χαράς),αλλάζει ο τόνος, και αντί να ..κορυφωθή αυτή η μελωδική υμνωδία,

Επαναλαμβάνεται μια μουσική ..που βασίζεται σε στρατιωτικά εμβατήρια με πνευστά και κρουστά όργανα, τα οποία υιοθέτησαν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις τον 18ο αιώνα από… τους τούρκους γενίτσαρους…

Ετσι.. ολόκληρη η ωδή της χαράς αποπνέει ένα αίσθημα υποκρισίας.

Η επιλογή της ¨ωδής της χαράς¨ ως ύμνου της ευρωπαϊκής ένωσης, μέσα από αυτές τις αναλύσεις, δείχνει τα πολυποίκιλα στοιχεία που διακρίνουν τον ευρωπαϊκό χώρο…Κι ομως..

Η ¨Ωδή Της Χαράς¨ Είναι Προσευχή Της Καρδιάς.

 

Ο προσεκτικός αναγνώστης, μπορεί να δεί πως ήδη απ το 2008, η ευαίσθητη ¨καρδιακή σκέψη¨ του Ιεράρχου, είχε αντιληφθεί τον ολισθηρό δρόμο που βάδιζε το σύνολο της Ευρωπαϊκης ένωσης.

Οταν ¨το συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα¨ μιας ενώσεως κρατών, δεν είναι παρά το ¨οικονομικό συμφέρον¨, και η δημιουργία συνθηκών ανόδου του επιπέδου διαβίωσης, χωρίς παράλληλα να νοηματοδοτείται η υπαρξη των εκατομμυρίων ασύνδετων μεταξύ των ανθρωπίνων υπάρξεων-κυττάρων.. κάποια στιγμή φτάνουμε σ ένα αδιέξοδο που τα τελευταία χρόνια βιώνουμε όλοι έκπληκτοι..

Η νοσογένεια της σημερινής κατάστασής, δεν διέφυγε της προσοχής του Εκκλησιαστικού Ανδρός, που με ένα απόλυτα κατανοητό και γλαφυρό παράδειγμα.. (το παγκοσμίως γνωστό και αγαπημενό μουσικό έργο,την ενάτη..του Μπετόβεν ) έδωσε το στίγμα των πραγμάτων που θάρχονταν..

 

Καλή Νύχτα Σας..

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: