RSS Feed

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ..ΠΟΠ-ΚΟΡΝ..

Οχι πως δεν μ αρέσει, αλλά θεωρώ πως είναι χάσιμο χρόνου, να θυσιάσω ένα απόγευμα ή ένα βράδυ, για να πάω στον κινηματογράφο..

Δεν κατηγορώ το γυιό μου που κάθε λίγο βρίσκεται εκεί, αλλά είναι θέμα προσωπικού γούστου. Τέλος.

Ομως αυτό που με γοήτευε απο παιδί ( εδώ κι αρκετές δεκαετίες) ήταν το δελεαστικό…ποπ-κορν.

Τοτε το έφτιαχναν με πρωτόγονο τρόπο…τώρα υπάρχουν μηχανές ( και.. χημικά) που το κάνουν τρεις φορές πιο δελεαστικό…Και το τραγικό είναι οτι δεν μπορεις να σταματησεις, μεχρι να φας και το τελευταίο…σπυρί.

Αν λοιπόν θα έκανα παρασπονδία,να πάω κιν/φο.. θα ηταν για να απολαύσω αυτό το…αμαρτωλό

( και υπερβολικά..γοητευτικά αλατισμένο) προϊον..

Ελάτε να δούμε τις αντικρουόμενες απόψεις γι αυτό το…απίστευτα ξεμυαλιστικό…σνακ…

Και για να ξεκινήσουμε την…αξιολόγηση..

Κατ αρχάς..Ξεχάστε με ότι είχατε συνδέσει μέχρι σήμερα το ποπκόρν. Ξεχάστε τις θερμίδες, ξεχάστε τις σκοτεινές αίθουσες του κινηματογράφου, ξεχάστε τα όλα.

Αυτό που σας προκαλώ.. να κρατήσετε είναι η απίστευτη μυρωδιά του (φρεσκοψημένου ποπκόρν ), που γαργαλάει τα ρουθούνια.

Ακόμα μπορείτε να κρατήσετε κάτι σημαντικό. Το ποπκόρν (σε αντίθεση με τα άλλα σνακς ), μάλλον κάνει καλό στην υγεία, επειδή περιέχει μεγάλη ποσότητα από .. πολυφαινόλες.

Είναι τόσο μεγάλη η περιεκτικότητα του μάλιστα σε αντιοξειδωτικά, που συγκρίνεται με εκείνη που υπάρχει στα.. φρούτα και τα λαχανικά. …με μια σημαντική διαφορά..

Το ποπκόρν περιέχει μόνο 6% νερό, ενώ στα φρούτα και λαχανικά,  το νερό φθάνει το 95%.

Εκεί ομως που είναι το μυστικό, και εν πολλοίς άγνωστο στους περισσοτερους απ έμας, ειναι η ενοχλητική, κι άπειρα εκνευριστική..φλούδα του ποπκόρν, ( ακριβώς αυτό που μοιαζει με…γυαλί.) που ¨αγκαλιάζει¨ τον σπόρο, και τον ακολουθεί όταν¨σκάσει¨ ( που όταν εισχωρήσει στο διάκενο των δοντιών, καταστρεφει όλη την ευχαρίστση..ηδονη-οδύνη μην ξεχνατε..) η οποία κρύβει μυστικά.

Οι ερευνητές ( που δεν έχουν άλλη δουλειά..) ανακάλυψαν , ότι

η φλούδα του ποπκόρν, είναι το πιο υγιεινό μέρος του, επειδή περιέχει την υψηλότερη συγκέντρωση πολυφαινολών και ινών. ..έως 15 φορές ,σε σχέση με τα τσιπς τορτίγια και τα.. πλήρη δημητριακά.. ( οχι πως τα τρωμε εμεις, αλλα οι φίλοι μας)

Μια μερίδα ποπκόρν περιέχει έως 300 mg πολυφαινολών έναντι 114 mg μιας μερίδας γλυκού καλαμποκιού και 160 mg μιας μερίδας φρούτων (κατά μέσο όρο).

Το ποπκόρν ίσως είναι το τέλειο σνακ.

Με την προϋπόθεση πως θα το φτιάξουμε οι ίδιοι απο σπόρους που θα αγορασουμε απ τα ειδικά καταστήματα..

Αν ετοιμασθεί με πολύ λάδι ( συνηθως σπορέλαιο) όπως αυτά που βλέπουμε στους κινηματογράφους, και που είναι πασπαλισμένα με μπολικο..  αλάτι,που ομολογουμένως του πάει πολύ.. τότε το ποπκόρν ..γίνεται δυστυχια… Τωρα οταν πλησιάζοντας τον πάγκο όπου το βλέπετε να σας προκαλεί στις τεράστιες σακκούλες..

Σας Έρθη Στα Ρουθούνια Ή Απίθανη Μυρωδιά Του βουτύρου…

Αμέσως μεταβολή και δρόμο, έστω κι αν μαζεύετε τα…σάλια σας..Η αιτία ;

Διακετύλιο (2,3 βουτανοδιόνη) μάλλον δεν τόχετε ξανασυναντησει μπροστά σας..Ετσι νομίζατε μέχρι αυτή τη στιγμή..

Αν σας ρωτούσα για το βούτυρο, θα μου λέγατε για κεκορεσμένα λιπαρά, αθηροσκλήρωση, καρδιοπάθειες, αλλά μέσα σας, θα νοιώθατε μελαγχολικά την μυρωδιά του..

Οι πιο ψαγμένοι, θα μου λέγατε για την νόστιμη μαργαρίνη που δοκιμάσατε τελευταια, που ήταν σαν να τρώγατε..φρέσκο βούτυρο..Κι ολα αυτά χαρις στο..διακετύλιο, που δεν είναι παρα..ένα ..Εγκεκριμένο τεχνητό άρωμα βουτύρου που προστίθεται στα τρόφιμα, ιδιαίτερα στα ποπ-κορν, στις μαργαρίνες και σε πολλά άλλα, για να προσδώσει την ψευδαίσθηση γεύσης και μυρωδιάς φρέσκου βουτύρου.

Στην Αμερική έχουν ήδη σταματήσει να χρησιμοποιούν το συνθετικό διακετύλιο επειδή έχει συνδεθεί με βλάβες του πνεύμονα ατόμων που εργάζονται στα εργοστάσια που το παραγουν .

Σύμφωνα με το Centers for Disease Control and Prevention των Η.Π.Α. ακόμη και σύντομα χρονικά διαστήματα έκθεσης στο διακετύλιο μπορούν να προξενήσουν βαριά αποφρακτική βρογχιολίτιδα (Bronchiolitis Obliterans), μια προϊούσα πνευμονική βλάβη που σε μερικούς εργαζόμενους καταλήγει σε μη αναστρέψιμη καταστροφή των πνευμόνων και θάνατο .

Το ζήτημα λαμβάνει ακόμη πιο ανησυχητικές διαστάσεις .

Απ το Πανεπιστημίο της Μινεσότα μαθαινουμε πως το διακετύλιο επηρεάζει λειτουργίες του εγκεφάλου , και ενδεχομένως το Β-αμυλοειδες, που κατηγορείται για τη νόσο  Αλτσχάιμερ.

Το άρωμα…βουτυρου, που στοιχειώνει τη διαβολική αυτη ουσία..το διακετύλιο ,διαπερνά.. τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, (που κρατά, σαν ακοίμητος φρουρός.. τις τοξίνες μακριά από τον εγκέφαλο μας), και προκαλεί λανθασμένη ¨πτύχωση¨ και παραγωγή παθολογικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, όπως ακριβώς στο Αλτσχάιμερ.

To διακετύλιο αναστέλλει ακομα.. τους μηχανισμούς που αδρανοποιούν το   β-αμυλοειδές (β-Amyloid) η ηυξημένη εναπόθεση του οποιου ειπαμε, συνδέεται με τις εκφυλιστικές εγκεφαλοπάθειες όπως το Αλτσχάϊμερ.

Κι όλα αυτα..για να απολαμβανουμε την αισθηση του βουτυρου.

Και ρωτά η Κατίνα όλο απορία..

Και γιατί να μην τρώω το καλο μου βούτυρο, που μου δίνει και τη βιταμίνη D.. Ελα ντέ..

 

 

 

 

 

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: