RSS Feed

ΠΟΤΕ ΣΑΣ ΜΙΛΗΣΑΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ…ΒΙΤΑΜΙΝΗ D3

Αποτέλεσμα εικόνας για η βιταμίνη D3

copyright   http://kosmaser.wordpress.com/

Απ’ ό,τι φαίνεται, η βιταμίνη D3 και οι ιδιότητές της, αποτελούν ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της εποχής μας. Ειναι  γνωστό ότι η D3 παιζει σημαντικό ρόλοστην υγεία των.. οστών. Ωστόσο, όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουνότι, η στέρηση του οργανισμού από αυτή τη βιταμίνη, μέσω της παρεμπόδισης ενός βιολογικού μηχανισμού εκατομμυρίων ετών, έχει επιπτώσεις που πάνε.. πέρα από την υγεία των οστών και, μάλιστα, πολύ παραπέρα απ’ όσο θα μπορούσε να φανταστεί κανείς…

Η έρευνα έχει εντατικοποιηθεί τα τελευταία 15 χρόνια απο πανεπιστήμια και οργανισμούς υγείας ανά τον κόσμο, ως προς τις επιπτώσεις που επιφέρει η έλλειψη της βιταμίνης αυτής…Eν τούτοις το ζήτημα εξακολουθεί να μη λαμβάνει μεγάλη δημοσιότητα…Κι εδώ κάνουμε μιαν υποθεση…Μήπως επειδή η επαρκής ύπαρξη της βιταμίνης D3φαίνεται να.. μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης ..17 διαφορετικών ειδών καρκίνου , καθώς και να αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης σε ήδη υφιστάμενες περιπτώσεις καρκίνου; Αλλα έχουμε και  τις ωφέλειες σε καρδιοπάθειες, οστεοπόρωση και μια σειρά άλλες παθήσεις που έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια..

Η βιταμίνη D.. πρωτοδημιουργήθηκε μέσω της φωτοσύνθεσης πάνω από 750 εκ. χρόνια σε πρώιμα είδη φυτοπλαγκτού, στους ωκεανούς. Όταν τα πρώτα σπονδυλωτά εγκατέλειψαν τους πλούσιους σε ασβέστιο ωκεανούς και βγήκαν στην ξηρά, 350 εκ. χρόνια πριν, η βιταμίνη D έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των ειδών,καθώς μέσω αυτής ρυθμίζεται η δυνατότητα απορρόφησης ασβεστίου από τον οργανισμό, άρα και η δυνατότητα κατασκευής ισχυρού και υγιούς σκελετού.Εφόσον λοιπόν η βιταμίνη D μπορούσε να παραχθεί μόνο φωτοχημικά, τα σπονδυλωτά της ξηράς ανέπτυξαν τη δυνατότητα παραγωγής της βιταμίνης D μέσω της έκθεσης του δέρματός τους στο ηλιακό φως.

Μεχρι σήμερα, ο μηχανισμός παραμένει ίδιος , συγκεκριμένα, στο ανθρώπινο σώμα, η παραγωγή της βιταμίνης D3 ή αλλιώς της “βιταμίνης του ήλιου”,γίνεται μέσω της έκθεσης του δέρματος στο ηλιακό φως και συγκεκριμένα στην υπεριώδη ακτινοβολία

UVB με ακτινοβόληση της 7-δεϋδροχοληστερόλης του δέρματος από τις ηλιακές ακτίνες

Αξίζει να επισημανθεί ότι η βιταμίνη D3 δεν περιέχεται.σε επαρκείς ποσότητες σε τροφές,οπότε δεν είναι δυνατό να λαμβάνει όση χρειάζεται ο οργανισμός με την καθημερινή τροφή.Από την άλλη, ο σημερινός τρόπος ζωής (ο οποίος μας κρατάει κλεισμένους μέσα σε κτίρια,ντυμένους με ρούχα τον χειμώνα, αλλά και πλακωμένους με αντηλιακά το καλοκαίρι, λόγω μόδας ή λόγω του φόβου για καρκίνο του δέρματος)

είτε εμποδίζει, είτε αποτρέπειτην έκθεση του δέρματος στην ακτινοβολία UVB και…έχει οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε έλλειψη D3.Σύμφωνα με τον επιστημονικό ορισμό της λέξης (wikipedia), ονομάζουμε «βιταμίνη», μια οργανική ένωση που απαιτείταιως θρεπτική ουσία σε πολύ μικρές ποσότητεςαπό έναν οργανισμό. Με άλλα λόγια, μια οργανική χημική ένωση  ονομάζεται βιταμίνη όταν δεν μπορεί να συντεθεί  σε επαρκείς ποσότητες από έναν οργανισμό και πρέπει να λαμβάνεται από τη διατροφή.

Έτσι, ο όρος εξαρτάται τόσο από τις συγκεκριμένες συνθήκες,όσο και από το συγκεκριμένο οργανισμό.Για παράδειγμα, το ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) είναι βιταμίνη για τον άνθρωπο(δεν την παράγει το σώμα του), αλλά όχι για τα περισσότερα άλλα ζώα (που την παράγει το σώμα τους). Αντιστοίχως, τόσο η βιοτίνη όσο και βιταμίνη D, δεν πρέπει να θεωρούνται για εμάς βιταμίνες, καθώς παράγονται από το ανθρώπινο σώμα και η λήψη τους μέσω της διατροφής απαιτείταιμόνο σε ορισμένες περιπτώσεις.Το ορθό επομένως θα ήταν,η D3(χοληκαλσιφερόλη – cholecalciferolνα μην κατατάσσεται στις βιταμίνες, αλλά στις ορμόνες..

(αφού η D3 (και η D2) στη συνέχεια μεταβολίζεται στο συκώτι στην ορμόνη χαλκιδιόλη (calcifediol) ή αλλιώς 25(OH)D και, ακολούθως, στους νεφρούς λαμβάνει άλλο ένα υδροξύλιο και μετατρέπεται σε καλσιτριόλη (calcitriol) ή αλλιώς 1,25(OH)2D.)

Αν και τεχνικά δεν είναι “βιταμίνη”, η ..D ανήκει σε μια κατηγορία από… μόνη της.

Το προϊόν του μεταβολισμού της, η καλσιτριόλη, αλληλεπιδρά με πάνω από 2000 γονίδια (σ.σ. με 3.000 από τα 30.000, περίπου δηλαδή με το 10% του ανθρώπινου γονιδιώματος),στο ανθρώπινο σώμα. Η ανεπάρκεια της αποτελει.. σημαντικο παράγοντα ..στην παθολογία τουλάχιστον 17 μορφών καρκίνου,( το ειπαμε πιο πανω..)καθώς και σε καρδιαγγειακά, εγκεφαλικά, υπέρταση, αυτοάνοσα, διαβήτη, κατάθλιψη, χρόνιο πόνο,οστεοαρθρίτιδα, οστεοπόρωση, μυϊκή αδυναμία, απώλεια μυϊκής μάζας, περιοδοντικές νόσους, ( θέλετε κι άλλα;).Η…φαρμακευτικη.. D3 έχει μόνο.. ζωική προέλευση.  Η μεγαλύτερη ποσότητα παράγεται από… μαλλί προβάτου..

Από την επεξεργασία του λίπους που περιέχεται στο μαλλί, εξάγεται η γνωστη μας.. λανολίνη. Στη συνέχεια, από τη λανολίνη παράγεται.. η 7-δεϋδρο-χοληστερόλη, η οποία με ακτινοβόληση UVB( ακριβώς αυτη που μπλοκάρουμε με τα πανακριβα αντιλιακά μας..) παράγεται.. χοληκαλσιφερόλη ή αλλιώς (βιταμίνη) D3.Για να μετρηθούν τα επίπεδα της βιταμίνης Dστον οργανισμό, χρησιμοποιείται πάντα η αιματολογική εξέταση 25 υδροξυβιταμίνη D ή χαλκιδιόλη ή εν συντομία 25(OH)D. Η εξέταση αυτή μετράει την αποθηκεύσιμη μορφή της D.

Για να είμαστε ΟΚ, καλό θα είναι η τιμή του δείκτηνα κυμαίνεται κατ’ ελάχιστο από 40 έως 50 ng/mL.(νανογραμμάρια ανάχιλιοστόλιτρο )

Άρα, οι ανάγκες ενός υγιούς οργανισμού αρχίζουννα καλύπτονται όταν η 25(OH)D είναι στα 40 έως 50 ng/mL, με αποτέλεσμα, πάνω από το επίπεδο αυτό,ο οργανισμός να αρχίζει να αποθηκεύει D3 για μελλοντική χρήση.

Σκεπτόμενοι.. αντίστροφα, όσο πιο κάτω είναιτο επίπεδό μας απ τα 40-50 ng/mL…τόσο μεγαλύτερη έλλειψη σε βιταμίνη D έχει ο οργανισμός μας..Ο πιο φυσικός τρόπος παραγωγής (και αποθήκευσης)βιταμίνης D, είναι να κάνουμε τακτική ηλιοθεραπεία το καλοκαίρι.

Για βέλτιστα αποτελέσματα, θα πρέπει να εκθέτουμε… όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος του σώματός μαςσε δυνατό ήλιο…..χωρίς αντηλιακό, αλλά με πολλή προσοχή, γιατί εννοείταιότι πρέπει να αποφεύγονται τα εγκαύματα.

Είπαμε.. αν βάλουμε αντηλιακό, μπλοκαρουμε τις UVB, άρα άδικος κόπος μας….θα μου πείτε μαυρίσαμε..Συμφωνοι, απ έξω, τί γίνεται ομως απο μέσα; Αν τωρα.. βγούμε στον ήλιο πρωί μεχρι τις 11.00 ( έτσι δεν μας λένε όλοι;)ή απόγευμα απο τις 17.00 και μετα..),οι ακτίνες του ήλιου θα πέφτουν υπό γωνία, για να φτάσουν σ’ εμάς, με τελικό αποτέλεσμα το πλήρες φιλτράρισμα του φάσματος UV(γι’ αυτό δεν καιγόμαστε αυτές τις ώρες, άλλωστε)

 άρα πάλι άδικος κόπος.Εκθέτοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερηεπιφάνεια δέρματος,Μεγιστοποιούμε Την Παραγωγή D3, Άρα Μειώνουμε Τον Απαιτούμενο Χρόνο Έκθεσης.Προσοχή .. σημάδι για να σταματήσουμε την ηλιοθεραπεία(ή να σκεπαστούμε με ελαφρά ρούχα και καπέλο) είναι αμέσως μόλις το χρώμα του δέρματοςαρχίσει να παίρνει λίγο πιο ρόδινο τόνο. Σε πολύ ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες, αυτό συμβαίνει μέσα σε μόλις 5-6 λεπτά, ενώ σε πιο σκουρόχρωμες μπορεί να πάρει και 20…

Τη στιγμή εκείνη, ο οργανισμός μας έχει παράξει ήδη 15 με 20 χιλιάδες IU (20.000 IU) βιταμίνης D3 και έχει μπει σε ενέργεια ο μηχανισμός μπλοκαρίσματος περαιτέρω παραγωγής.Λόγω αυτού του φυσικού προστατευτικού μηχανισμού,δεν υφίσταται πιθανότητα «υπερβολικής δόσης»D3..από ηλιοθεραπεία.. Αν τώρα δεν μπορεί να την πάρουμε…φυσικά..Αφετηρία για να ξεκινήσουμε φαρμακευτική λήψη  , είναι οι 78IU D3( διεθνεις μοναδες) ανά κιλό σωματικού βάρους.

Ενδεικτικά, κάποιος που ζυγίζει 50 κιλά, μπορεί να ξεκινήσει με περίπου 4.000 μονάδες, ενώ κάποιος που ζυγίζει 100 κιλά, μπορεί να ξεκινήσει με περίπου 8.000 μονάδες την ημέρα.

Στη συνέχεια, σε δύο-τρεις μήνες, θα πρέπει να κάνει την πρώτη αιματολογική εξέταση για να δει πού βρίσκεται και, αναλόγωςμε τα επίπεδα που θα ανιχνευθούν, να αυξομειώνει τη δοσολογία, μέχρι ο δείκτης του να σταθεροποιηθεί μεταξύ 40 και 80ng/mL.Εννοείται ότι, όλα τα παραπάνω,θα μας τα επιβεβαιώσει και ο γιατρός μας.. ιδίως εαν κάποια φίλη ειναι έγκυος ή αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Για να μην το ξεχάσω…θα πρέπει να προσέξετε τα σκευάσματα D3 που περιέχουν και βιταμίνη Α..

(όπως cod liver oil, μουρουνέλαιο , κι ολα τα ηπατο-ιχθυέλαια).

Οχι τα απλά ιχθυέλαια..Η Δράση Της Βιταμίνης Α Είναι Ανταγωνιστική προς τη δράση της βιταμίνης D3.Εξ αλλου, η αυξημένη δόση βιταμίνης Α που θα πάρετε, μπορεί να σας προκαλέσει πλήθος προβλήματα, που δεν ειναι της παρουσης.. Ζητείστε απ τον γιατρό σας να σας προτεινει, ( ουτως ή άλλως θα…το πληρώσετε εξ ολοκληρου)  σκευάσματα που περιέχουν και μαγνήσιο,καθώς είναι απαραίτητο για τον μεταβολισμό της D3 και, αυξάνοντας την πρόσληψη D3, αντιστοίχως οφείλεινα αυξάνεται η πρόσληψη μαγνησίουΤο άφησα στο τέλος για να σας…μείνει 

Οι γυναίκες, που παρακολουθείτε, για κάποιο λόγο

( αν και θαπρεπε όλες οι γυναίκες μετα τα 55 να την παρακολουθούν, άλλο που δεν τη¨δινουν¨οι γιατροί του συστήματος, νομιζω τώρα το λένε ΠΕΔΥ..) τα επίπεδα της D3 θα πρέπει παραλληλα να ελέγχετε τα επίπεδα των  PTH παραθορμονών..(Parathyroid Hormone) και του ασβεστίου (CalciumΕπιμείνατε στον γιατρό σας…κι αν βιαζετε…αλλάξτε τον..Καλή και σωστή.. ηλιοθεραπεία. 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: