RSS Feed

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ…ΕΝ ΤΩ ΚΟΣΜΩ..Η ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ..ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ..

 

 

 

 

Ο Θεμιστοκλής ( καμμια σχέση με τον αρχαίο, τον μεγάλο ..)

έχει μια βασική αρχή.

Νηστευει τις καθορισμένες νηστειες της Εκκλησίας μας.

Οχι ,δεν έχει αυτο που λεμε¨στενές σχέσεις¨

με την Εκκλησία,κι ας φωνάζει, το πρωϊ την Κυριακή,

να σηκωθεί η…μανούλα του ..

Γυρίζει απ την άλλη και συνεχιζει τον υπνο του…

¨H βάση της νηστείας περιλαμβάνει όσπρια, φρούτα  λαχανικά,

ψωμι. Tα θαλασσινά ,κυριαρχο λόγο τρεις φορές την εβδομάδα,

και το υπέροχο λάδι..

( αλήθεια, πότε φάγατε για πρώτη ή τελευταία φορά,

φρέσκο ψωμί με…ταραμά και εξαιρετικό παρθένο λάδι από..πάνω;

Για τον Θέμη, όσα ακολουθούν, αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο..

Στόχος της αποχής από συγκεκριμένες τροφές είναι,

η στέρηση από λιχουδιές και, η σωματική

και πνευματική άσκηση.

Αυτά πρεσβευει η Εκκλησία μας.

Και ξεκινάμε απο τον ( για πολλους )

άγνωστο-γνωστό..ταραμά

που..όμως είναι ταμπού, λόγω του αρκετού αλατιου και

της ιδέας των…αυγών βακαλάου..

Γεμάτος αντιοξειδωτικά..απ την άλλη  είναι αμεσα

συνδεδεμένος με τη Σαρακοστή, αποτελείται

από δύο βασικά συστατικά:

το αυγοτάραχο και το ελαιόλαδο.                                     

Tο αυγοτάραχο ( τα αυγά του βακαλάου που λέγαμε) είναι πλούσιο σε μαγνήσιο

(απαραίτητο ιχνοστοιχείο για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς)

Για θυμηθείτε τι λέγαμε για την φίλη Κατίνα..

https://kosmaser.wordpress.com/2012/09/18/

ψευδάργυρο

(ισχυρό αντιοξειδωτικό, που μαζί με το μαγνήσιο ενισχύουν

το νευρικό σύστημα) και

φώσφορο

(βασικό στοιχείο για την καλή όραση, την παραγωγή ενέργειας

και την προστασία των οστών).

Tο ελαιόλαδο, από την άλλη πλευρά, είναι πλούσιο

σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία, προστατεύουν

το καρδιαγγειακό Μας..

Είπαμε… O ταραμάς είναι …λύσσα στο αλάτι,

ενώ το αυγοτάραχο που περιέχει …

¨κι αν έχει¨.. χοληστερίνη.

Κανείς εχέφρων ,με τσιμπημένο το ουρικο του ,

δεν τον βάζει στο τραπέζι του..

Οι υπόλοιποι μπορούν να μάθουν να τον τρώνε στο…ψωμί

( ίχνη μόνο, ίσα για την περίεργη γεύση του ),

που την απογειώνει το παρθένο χρυσάφι της ελληνικής

γής, το λάδι μας, το πολύτιμο..

Βλέπετε, δεν σας μίλησα για την…ταραμοσαλάτα.

Εδώ αλλάζουν τα πράγματα, γιατί τα υλικά της

την κάνουν νόστιμη μεν αλλά βόμβα διατροφική.

Σα να λέμε με το σωστό ψωμί, δεν μπορείς να ¨μείνεις¨

σε μια φέτα, μάλλον θα θέλεις να τελειωσεις το…

καρβελάκι, κι αυτό είναι έγκλημα.. γενικώς.

Ετσι ¨μένουμε¨ σε μια φέτα καλό ψωμί, με ίχνη ταραμά,

και εκλεκτό λάδι, και πάνε ¨καλλιά τους¨

οι…μαργαρίνες διαίτης ,

κι όλες οι υπόλοιπες σαχλαμάρες για μείωση

της διατροφικης χοληστερίνης, κι οι μαρμελάδες…

Πάμε στις..Eλιές,την άλλη υπέροχη τροφή,

που ,αν μάλιστα έχετε την τυχη να τις βρείτε

σωστά προετοιμασμένες,είναι πέρα της απολαύσεως,

θησαυρός διατροφικός,

μια κι εδώ δεν χωρά τσαχπινιές…

Οι ελιές είναι αυτό που λέμε ο μόνος καρπός που δεν¨φτιάχνεται¨..

με ορμόνες, φυτοφάρμακα κλπ.

Καλαμών ή Αμφίσσης, είναι γευστικές, πλούσιες σε πολυακόρεστα και αντιοξειδωτικά ιχνοστοιχεία..και..

κατά της πρόωρης γήρανσης..

Βασικό συνοδευτικό για το σαρακοστιανό τραπέζι.

ελιές ,είπαμε πηγή αντιοξειδωτικών,

όπως το σελήνιο και ο ψευδάργυρος, δυνατά όπλα 

ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, προστατεύουν

από την πρόωρη γήρανση τα κυττάρα.

5-10 σε κάθε γεύμα, προσθέτουν τόνο, γεύση,

και το κυριότερο…χορταίνουν, γι αυτό δεν χρειάζεται

υπερβολές,γιατί η κατανάλωσή τους σε μεγάλη ποσότητα

προσθέτει λιπαρά και αλάτι.

Όχι δεν παίζει ρόλο το…ξαλμύρισμα..

Οσο κι  αν τις έχετε ξεβγάλει, πάντα απορροφούν

ορισμένη ποσότητα αλατιού.

Εκτός τώρα αν τις φτιάξετε μονοι σας, μεσα σ ένα καλάθι,

για καμμια 25ρια μέρες με λίγο  αλάτι ανεπεξέργαστο,

και μετά σε σακκουλάκια και….στην καταψυξη..

( ετσι τις φτιαχνω εγώ, κι έχω όλο το χρόνο…εκτός απ τον φετινό ,

που ο..Δάκος τις ρήμαξε..de bello jure)

Όχι δεν έχω ξεχάσει το σωστό ψωμί.

Δεν λέω ότι είναι και τόσο εύκολο, όμως με λίγη εξάσκηση

ο κάθε ένας μπορεί να έχει την πολυτέλεια του δικού του ψωμιού..

Ενας αρτοπαρασκευαστής, και μια βόλτα στην οδό Ευριπίδου,

όπου Θα βρείτε όλων των ειδών το αλεύρι ,

Μια σωστή αναλογία σκληρου, μαλακού, κρίθινου,

 μας δίνει ένα απίθανο αποτέλεσμα.

Μην ξεχάσετε το σουσάμι.

Το προσθέτω κατά το ζύμωμα και σε ίση ποσότητα με το αλεύρι.

Αφού ετοιμάσει τη ζύμη το μηχάνημα, το πλάθω

για λίγο και το βάζω

σε μια μεγάλη φορμα με ειδικό χαρτί, για να μην κολλήσει.

Το αφήνω για αρκετή ώρα μέσα στον θερμασμένο φούρνο,

μέχρι να φουσκώσει αρκετά.

Αν τώρα θέλω να αποκτήσει…μια πιο ξινή γεύση,

το αφήνω για 3-4 ώρες.

Διαφορετικά… Σε μια ώρα έχω ένα γευστικό, πλήρες,

γεμάτο υγεία, και ιχνοστοιχεία ψωμί..

Απ τη ίδια ζύμη, όμως με λίγη…σκούρα ζάχαρι παραπάνω, 

και πολύ σουσάμι, φτιάχνω τις λαγάνες μου,

που με ταραμά είναι το κάτι άλλο…

Η Λαγάνα,είναι ένα  νοστιμο σαρακοστιανό ψωμί,

που πλημμυρίζει με το άρωμά του τους φούρνους

μόνο μία φορά το χρόνο,

την Kαθαρά Δευτέρα.

Aποτελείται

( αυτή που θα αγοράσετε απ το φούρνο σας κι όχι η δική μου)

από αλεύρι, νερό και σουσάμι, ενώ δεν περιέχει μαγιά. και.. ζάχαρη..

Ετσι.. Eπειδή δεν περιέχει μαγιά, αλλά μόνο λευκό, μαλακό  αλεύρι,

τρώγεται στο..λεπτό και σε ποσότητες,

ιδίως εάν στο τραπέζι υπάρχει ταραμοσαλάτα…

Τα…Θαλασσινά τώρα,είναι η παρεξηγημένη αποθέωση

της σωστής πρωτεϊνης.

Σας προσφέρουν ό,τι και το

( οικόσιτο, το λένε βιολογικό, όρος που δεν δέχομαι ,

γιατί δεν υπάρχει στη πραγματικότητα ..αν το βρείτε )

κόκκινο κρέας, χωρίς όμως τα υπαρκτά, πιστέψτε το, μειονεκτήματά του,

που τάχουμε πεί δεκάδες φορές..


Η Πρωτεΐνη Της Σαρακοστής..είναι

οι Γαρίδες, καραβίδες, καλαμάρια, σουπιές,

(αστακός…απλά τον αναφέρω…εμένα δεν μ αρέσει ,

κι όχι για την τιμή του, αλλά για την..προελευσή του…Ξέρω που σας λέω..)

και το γευστικότατο χταπόδι,

που αν  μάθεις να το κάνεις, όπως μου έχει εμπιστευθεί

ο σέφ ο Κώστας

( μακράν καλύτερος απ τους κάποιους γιαλαντζί, της οθόνης)

αποτελούν πλούσιες πηγές πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας,

ψευδαργύρου και ιωδίου, ενώ ταυτόχρονα είναι χαμηλά σε λιπαρά ..

αν κι αυτό δεν έχει την παραμικρή αξία,

αν η γλυκοζυλιωμένη σας είναι στο…5…

Σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, η πρόσληψη πρωτεΐνης

είναι απαραίτητη σε καθημερινή βάση.

Tην περίοδο, όμως, της νηστείας υπερτερεί

η.. φυτική πρωτεΐνη.

Eκμεταλλευτείτε, λοιπόν, τις ημέρες που ¨επιτρέπονται¨

τα θαλασσινά, αφού η κατανάλωσή τους συμβάλλει

στην ισορροπία του οργανισμού, εφοδιάζοντάς τον με όλα

τα απαραίτητα αμινοξέα, που συνήθως δεν μπορούν

να προσληφθούν αποκλειστικά μέσω της φυτικής πρωτεΐνης.
Δύο φορέςτην εβδομάδα, μπορούν τα καλαμαράκια

να σας νοστιμεύουν το τραπέζι..

Αντε να σας πώ …πως τα φτιάχνω…

Αφού ξεπαγώσουν εντελώς, τα πλένω και τα στεγνώνω

καλά σε χαρτί κουζίνας.

Στη συνέχεια ρίχνω στην παλάμη μου

λίγο αραβοσιτέλαιο και..τα χαϊδεύω ώσπου να..λαδώσουν αρκετά.

Προσθέτω 2-3 φύλλα δάφνης και λιγο θυμάρι,

και τα τυλίγω καλα σ ένα αλουμινόχαρτο.

Τα ψήνω για 45 λεπτά στο ρομποτ στους 220 βαθμούς…

Η γεύση τους…Δοκιμάστε..

Εδώ θα πρέπει να κάνω μια σοβαρή υπενθύμιση..

Kαλό είναι να πίνετε αρκετό νερό,με τον τρόπο που έχουμε πεί…

συνεχώς κι από λίγο, ετσι  ώστε να βοηθάτε τα νεφρά σας..

να καθαρίσουν απ όλα αυτά που… έχετε καταναλώσει.

 

Φασόλια πιαζ.. και φακές σαλάτα,

ειναι..οι τροφές της καρδιάς
γι αυτό και αποτελούν τη βάση της διατροφής

Eίναι πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη, σίδηρο.

 

και φυτικές ίνες

και έχουν την ιδιότητα να καθαρίζουν το έντερο

και την καρδιά.

Ειδικά τις φακές τις κάνουμε με λίγο ρύζι στον ατμό,

που τις απογειώνει διατροφικά…

 Eπίσης, για να αφομοιωθούν οι βιταμίνες

και τα ιχνοστοιχεία

που περιέχουν τα όσπρια, προσθέτουμε

ντομάτα ή πράσινη πιπεριά.

Για τη φίλη μου τη Ρίτσα, που αποφεύγει τα οσπρια,

γιατί της προκαλούν…τυμπανισμό, της συνιστώ

να μην τα αποφεύγει,

απλά να μην τα¨συνοδεύει¨με  ωμές

πράσινες σαλάτες (μαρούλι, λάχανο, ρόκα κλπ.)

για να διευκολύνει την πέψη και να αποφεύγει τον τυμπανισμό..

Κλείνοντας και δυο λόγια για  το παραμελημένο…Tουρσί.

Ποιος θα τα σκεφτότανε πως λειτουργεί…κατά της.. ατονίας..

Κατασκευστικά..Πρόκειται για κάποια λαχανικά ¨διατηρημένα¨

σε αλάτι ή και ξίδι.

Χαρίζουν πικάντικη γεύση στο γεύμα μας, και εφοδιάζουν

τον οργανισμό με ιχνη  βιταμινών του συμπλέγματος B,

κι αυτό γιατί το η πλειονότητα των βιταμινών

70-85% έχουν ήδη χαθεί.

Tο τουρσί είναι ιδανικό στην ατονία ,

επειδή μπορεί να ενυπάρχει.. έντονη υπόταση.

Και κλείνω,( οριστικά πλέον…ξεπέρασα τις 1400 λέξεις..)

με τον παρεξηγημένο Xαλβά,που είναι πηγή σωστού ασβεστίου

και φυτικών ινών, και που προέρχεται από το σουσάμι.

H φυτική πρωτεΐνη, παρά το ότι μειονεκτεί σε σύγκριση με τη ζωική,

είναι απαραίτητη για την υγεία του οργανισμού.

Είπαμε το ταχίνι εφοδιάζει τον οργανισμό με ασβέστιο,

πολύτιμο για την υγεία των οστών

και την καλή λειτουργία της καρδιάς.

Θεωρητικά η διατροφή μας είναι ελλιπής σε ασβέστιο

(μια και απαγορεύονται τα γαλακτοκομικά),

κι έτσι ο οργανισμός αναγκάζεται να ¨αντλεί¨

από τις δικές του πηγές, δηλαδή τα οστά,

πράγμα όχι και τόσο καλό..

Ο χαλβάς ,με λελογισμένη χρήση ,

είναι άριστο υποκατάστατο με..μέτρο

στην κατανάλωσή του..

Συνελόντι ειπείν…ιδού που βασίζεται ο Θεμιστοκλής και…νηστεύει.

Μπορεί να μην..είναι ( ακόμα) συνειδητοποιημένος χριστιανός,

όμως…είναι σε καλό δρόμο ( όπως λέει η μανούλα του..),

Χαιρετε.

 

 

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

One response »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: