RSS Feed

ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΑ΄Η ΜΗ..ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΕΛΙΚΑ ΨΥΧΟΠΑΘΕΙΣ..ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΑΜΟΣ

 

 

Με ρωτούσε η Κατίνα αν όντως είμαστε, σχεδόν όλοι οι σύγχρονοι νεοέλληνες…ψυχοπαθείς.Στην εκπεφρασμένη απορία μου, απήντησε με αφοπλιστική αφέλεια…γιατί παντρευτήκαμε τον άνθρωπο που είναι δίπλα μας, αυτόν που ερωτευτήκαμε τρελλά, χωρίς να γνωρίζουμε γιατί. Γιατί ψηφίσαμε τον γυιο του μακαρίτη χαρισματικού, αφού γνωρίζαμε ότι η ιλαρά σε προχωρημένη ηλικία αφήνει τραύματα μη θεραπεύσιμα στο μυαλό..Κι αυτος πάει μας τέλειωσε, όμως αυτός που παντρευτήκαμε είναι ακόμα δίπλα μας και μας ψήνει το ψάρι στα χείλη..Αυτός που πολιορκούσαμε καιρό και μας ..έφτυνε.. Αυτός που λίγους μήνες πρίν τον βλέπαμε και γυρίζαμε το πρόσωπο απ την άλλη πλευρά..Κατάλαβα ότι η Κατίνα είχε ανάγκη από μια συνεδρία ψυχοθεραπευτική, και μια κι είχα χρόνο, κι όπως έχουμε πει η κουβέντα μαζί της είναι σκέτη απόλαυση…την ξεκίνησα γιαλό-γιαλό..

 

Αποτέλεσμα εικόνας για υποκατάστατο της μάνας..

Ελα καλή μου Κατίνα να δούμε ξανα τις αιτίες που μας οδηγούν στο γάμο..μια..μια..η εξωτερική εμφάνιση, η οικονομική κατάσταση, ο χαρακτήρας, η μόρφωση, το κοινωνικό στάτους. Αυτά  ακολουθεί το 90% του κόσμου, και προχωρά στο γάμο..με όποιες συνέπειες.. για να φτάσουμε σημερα..7 στους 10 γάμους να φτάνουν στο διαζύγιο ,στα πρώτα 5 χρόνια της κοινής συμβίωσης.. με ψυχολογικά συμβάματα στους ίδιους τους διαζευγμένους, αλλά κυρίως στα παιδιά τους…Αυτοί Κατιούσκα μου είναι οι φανεροί, οι κοινοί, οι καθημερινοί λόγοι..Πάψε να με αποκαλεις έτσι, γιατί έρχεται στο μυαλό μου η εικονα της…πρώην γενικής γραμματέως και με κόβει κρύος ιδρώτας..Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που είναι καλά κρυμμένοι μέσα μας, και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ευθύνονται για την επιτυχία ή την αποτυχία μιας έγγαμης συμβίωσης….Ομως,πέρα από τους παράγοντες αυτούς, που οδηγούν στην επιλογή συντρόφου ,για το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που φτάνουν στο γάμο,  τον πλέον καθοριστικό ρόλο , από καθαρά ψυχολογική εποψη,  παίζει η σχέση μας με τη μητέρα μας, από τον πρώτο ακόμα, χρόνο της γέννησής μας…. Πώς μας συμπεριφέρονταν. Πόσο χρόνο μας αφιέρωνε.Πόσο διακριτική υπήρξε στις σχέσεις της με τον πατέρα μας. Αν μάλωνε μπροστά μας. Αν είχε βίαιη συμπεριφορά.Αν είχαν, ο πατέρας κι η μάνα, εκκλησιαστική ζωή.

 

Σχετική εικόνα

 

Αν το παιδί απο ενός ετους βίωνε την συλλογική προσευχή. Αν είχε συμμετοχή στην ευχαριστιακή ζωή της Εκκλησίας..Αν είχε βαπτισθεί νωρίς, απ τους πρώτους μήνες..της γέννησης του. Υπάρχουν παραδείγματα παιδιών που ανεπτύχθησαν αδιατάρακτα, χωρίς προβλήματα, ψυχικά ή σωματικά, γιατί οι γονείς τους φρόντισαν να τα βαπτίσουν νωρίς..Η Ορθόδοξη..¨ψυχοθεραπεία¨ στον άνθρωπο, αν ξεκινήσει απ τους πρώτους μήνες της ζωής του, απ την κολυμβήθρα, δεν θα χρειασθεί αργότερα, πολυδάπανες θεραπείες με γκρούπ και ψυχανάλυτές..

 

Σχετική εικόνα

 

Ας επανέλθουμε στην σχέση μας  με την μητέρα μας την οποία ακριβώς αναβιώνουμε μέσα στο γάμο ..Εάν έχουμε την τύχη (;) να αποκτήσουμε μια σχέση, σταθερή και τρυφερή, που σου καλλιεργεί την αυτονομία και τον αυτοπροσδιορισμό, χωρίς περιττά μή και όχι.Εάν κατορθώσουμε να βιώσουμε..Το μεγαλείο του να αποδέχεσαι και να συγχωρείς τα ελαττώματα, και τις παραξενιές του άλλου.Μόνο τότε μπορούμε να οδηγηθούμε.. σ έναν επιτυχή γάμο. Τα περισσότερα σύγχρονα παιδιά ατυχώς, μεγαλώνουνε με μαμάδες που εργάζονται, και βάζουν την όποια καριέρα τους μπροστά, και το παιδί τους στα χέρια της ημεδαπής ή  αλλοδαπής νταντάς, ή στην καλύτερη περίπτωση , της μητέρας τους, της αγαπημένης γιαγιάς, που σαν τέτοια είναι ιδανική, σαν παραμάνα, ή νταντά, όμως είναι σκέτη αποτυχία γιατί προσφέρει αποδεδειγμένα το χειρότερο υποκατάστατο της μάνας..

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για υποκατάστατο της μάνας..

 

Ετσι απ το ξημέρωμα της ζωής του, το παιδί βιώνει ..Μια προβληματική σχέση με τη μητέρα του, πράγμα που οδηγεί  σε προβληματικούς έρωτες , απ τους οποίους εναγωνίως αναζητά όχι μόνο να βρει μια κανονική γυναίκα ή έναν κανονικό άντρα.. αλλά έναν σύντροφο που ιδεατά, θα υποκαταστήσει, όλα εκείνα που στερήθηκε απ τη μάνα του, απ την ηλικία του ενός ετους…Κι απάντησέ μου ειλικρινά βρέ Κάτια, Αξίζει τον κόπο η μάνα να εγκαταλείψει το παιδί της στα χέρια τρίτων ( όπως και να το κάνουμε..κι η γιαγιά είναι τρίτος), για να προσφέρει ένα επι πλέον ποσόν στον οικογενειακό προϋπολογισμό, ή , ακόμα χειρότερα, για να ικανοποιήσει την εγωϊστική της προτεραιότητα για αναγνώριση;Όμως πάμε πάλι στην κρίσιμη περίοδο της επιλογής συζυγου ( απ τη μεριά των γυναικών πάντα..αφού για τους άνδρες-εφηβους, αποφασίζει η…μαμα..Οι όποιες προηγούμενες εμπειρίες μας ,ορίζουν τις επιλογές μας.. Αναζητούμε ώριμους ή ανώριμους συναισθηματικά συντρόφους αφού μόνο μ κείνους μπορούμε να.. συντονιστούμε. Κάθε σχέση και κάθε γάμος στηρίζεται άλλωστε στις κοινές αδυναμίες με το σύντροφό μας. Δεν είναι θέμα ευφυΐας ή δεξιοτήτων. Το σίγουρο είναι ότι η σωστή επιλογή συντρόφου μαζί με κείνην του επαγγέλματος καθορίζουν στο μεγαλύτερο βαθμό την ευτυχία μας.

 

 

 

Από ψυχιατρικής πλευράς, μια εσφαλμένη ερωτική επιλογή, που έχει τις ρίζες της σε μια κακή νηπιακή ηλικία, σε μια ταραγμένη εφηβική περίοδο, σε μια βεβιασμένη προσέγγιση ( ο φόβος του..ραφιού υπάρχει πάντα..),που μάλιστα επισημοποιείται με το γάμο, αποτελεί πολύ συχνά την αιτία πολλών σωματικών και ψυχικών ασθενειών. 

Ενας αναστεναγμός απ την άλλη μεριά του…σύρματος, μου έδειξε πως η Κατίνα ευχαριστήθηκε..

Χαίρετε.

 

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: