RSS Feed

Ο ΕΞΥΠΝΟΣ..ΠΕΡΝΑ ΠΑΝΤΑ ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΟΣ…Ο ΒΛΑΚΑΣ…ΠΟΤΕ.

Αποτέλεσμα εικόνας για κοσμασερ εικονες

copyright   https://kosmaser.wordpress.com/

 

 

Πριν από 40.000 χρόνια περίπου,έγινε  μια μεγαλειώδης βιολογική έκρηξη στην κρανιακή κάψα του τελευταίου Νεάντερνταλ, που ήταν έτοιμος να εξαφανισθεί, μια και το κυνήγι τέλειωνε.Κ α π ο ι ο ι   του έμαθαν να τρώει όστρακα ( δηλαδή καθαρή χοληστερίνη) και στη συνέχεια να ψαρεύει.

Μ αυτόν τον τρόπο ξαφνικά, μέσα σε μερικές χιλιάδες χρόνια, άνοιξαν τα ¨παράθυρα¨ στον μετωπικό φλοιό του, νεοφλοιό, εκεί που είναι η έδρα της σκέψης, κι ο κτηνώδης Νεαντερνταλ μετασχηματίστηκε στο ¨σοφό¨

H o m o   s a p i e n s.

 

https://kosmaser.wordpress.com/2013/04/02/

 

κ ρ α τ ε ί σ τ ε, το περί της χοληστερίνης, οταν σας πούν ξανα οτι έχετε πολύ και πρέπει να την ελαττώσετε.

Ο άνθρωπος κυριολεκτικά  άλλαξε μυαλά.Αυτό επ ουδενί σημαίνει οτι πολλοί παρα πολλοί συνάνθρωποί μας δεν παρέμειναν  σχημα λόγου στην κατασταση εκείνη των ηλιθίων προγόνων.

Είναι αυτοί που ανα τους αιώνες, έχουν το δικό τους υποκοριστικό  β λ α ξ  (γενική βλακός) μας λέει η βικιπαίδεια, ο ανόητος, ο μαλθακός στο νου, ο βληχρός  στα αρχ. ελλ. ο άτονος και αμελητέος Στα αρχαία ελληνικά ήταν επίθετο διγενές και μονοκατάληκτο, δηλαδή ο/η βλάξ, του/της βλακός κ.ο.κ.Θα τους βρείτε παντού. Απ την πολιτική, μέχρι τις ανώτατες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.Απ τους καλωσυνάτους συνταξιούχους, έως τους ημιμαθείς τα πάντα γιγνώσκοντες, σχολιάζοντες, και αποφθεγγόμενους περί θεμάτων σοβαρών περί των οποίων δεν έχουν την παραμικράν ιδέαν.

 

 

 

 

Οι άνθρωποι αυτοί ανήκουν σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, η επίδρασή τους όμως επάνω μας είναι ανάλογη με την κοινωνική ισχύ που διαθέτουν.

Διαφορετικά, λόγου χάρη, αισθανόμαστε τη βλακεία ενός πολιτικού ή ενός επιχειρηματία από την ηλιθιότητα ενός αγρότη ή εργάτη, ημιμαθούς επιστήμονα, ωραιοπαθούς σχολιαστού, ταλαίπωρου εν γένει συνανθρωπου.

Εν πάση περιπτώσει, η αρνητική αυτή ιδιότητα ενδημεί σε όλες τις εποχές και σε όλους τους λαούς, είναι δε αδύνατο να εξαλειφθεί ,εξαιτίας της μοναδικής ικανότητας των βλακών να συσπειρώνονται και να επιβιώνουν, κάθε φορά που οι κοινωνίες κάνουν προσπάθειες να τους θέσουν στο περιθώριο.

Τι εννοούμε όμως με τη λέξη  β λ α κ ε ί α ;

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για κοσμασερ εικονες

 

Η έννοια, αν και είναι ενστικτωδώς γνωστή σε όλους, μοιάζει να ξεφεύγει από οποιονδήποτε θεωρητικό ορισμό. Δεν είναι απλώς το αντίθετο της εξυπνάδας, γιατί υπάρχουν έξυπνοι άνθρωποι που,κάποιες φορές, συμπεριφέρονται σ α ν   βλάκες.

Κάποιος, ιστορικός και οικονομολόγος , μου διαφεύγει το όνομά του, είπε κάτι πολύ χαρακτηριστικό.

Βλάκας είναι αυτός που με όσα λέει, γράφει ή κάνει, προκαλεί ζημιά σε κάποιον άλλο, αλλά παράλληλα δεν έχει κέρδος για τον εαυτό του,ούτε κάποιοι θα του πούν μπράβο για τις βλακείες που λέει ή γράφει και που μπορεί τελικά να βλάπτουν και τον  ίδιο.

Η ζωή μας είναι γεμάτη από απώλειες, χρόνου, ενέργειας, ησυχίας , διάθεσης, λόγω πράξεων ή παραλείψεων κάποιου βλακός ,προσέξτε δεν λέω ηλιθίου, ανοήτου χαζού,αυτοί όλοι δεν φταίνε γι αυτό που είναι, που μας τυχαίνει τις πιο απρόσμενες στιγμές και ζημιώνει, ακυρώνει και δυσκολεύει τη ζωή μας, χωρίς να έχει απολύτως τίποτα να κερδίσει απ τα λόγια ή τις πράξεις του.

 

Ένα πράγμα είναι λοιπόν ξεκάθαρο: 

η βλακεία έχει μια ευκρινή κλίση να μετασχηματίζεται σε πράξεις,και λέξεις κι αυτό την καθιστά ατυχώς επικίνδυνη. Η δε μοναδική ικανότητα των βλακών να συσπειρώνονται και να επιβιώνουν,την καθιστά και ανίκητη.Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει πως ένας βλάκας ,αν τύχει να είναι και ξερόλας, είναι ο πιο επικίνδυνος τύπος που υπάρχει.

Εδώ θα πρέπει να προσέξουμε μιαν ιδιομορφία της κοινωνίας μας.Οι μ η …β λ ά κ ε ς, έχουν την τάση να μην λαμβάνουν σοβαρά υπ όψιν τουςτα όσα κάνουν ή λένε οι…βλάκες,και να τα γελοιοποιούν, βλέποντάς τα ως συμβάντα που βγάζουν γέλιο ή ως ανέκδοτα .

Όταν όμως εμεις ,οι δήθεν έξυπνοι, γελάμε με τη βλακεία, μπορούμε να την κάνουμε συμπαθητική και συνεπώς να την υποτιμήσουμε και να την καθιερώσουμε.

Δε θα μπορέσουμε ποτέ να τη νικήσουμε ολοκληρωτικά, όμως τα αποτελέσματά της μπορούν να είναι λιγότερο βαριά αν καταλάβουμε πώς λειτουργεί.Ατυχώς.Ο κίνδυνος της βλακείας προέρχεται από τον βλάκα που δεν ξέρει ότι είναι βλάκας. 

Σε  κ λ ι ν ι κ ό   επίπεδο, η βλακεία είναι η χειρότερη ασθένεια, γιατί είναι  αθεράπευτη.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για κοσμασερ εικονες

 

 

Ο βλάκας έχει την τάση να επαναλαμβάνει πάντα την ίδια συμπεριφορά,γιατί δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί τη ζημιά που προκαλεί και συνεπώς δεν μπορεί να αυτοδιορθωθεί.

Το κακό είναι πως η βλακεία είναι όπως το χασμουρητό μεταδοτική. Αυτό εξηγεί γιατί ολόκληροι λαοί ,όπως η ναζιστική Γερμανία, εύκολα χειραγωγήθηκε απ έναν πανέξυπνο παράφρονα.Αυτό το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα γνωστό στην ψυχολογία.Η συναισθηματική μετάδοση, που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της ο μ ά δ α ς, μειώνει την κριτική ικανότητα,κι έτσι επιλέγεται η πιο απλή λύση,που συνήθως είναι και η λιγότερο έξυπνη.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε πως Η εξουσία αποβλακώνει, κατα τον Φρίντριχ Νίτσε. Ετσι αυτοί  που έχουν εξουσία, τείνουν να πιστεύουν ότι, ακριβώς επειδή έχουν εξουσία, είναι οι καλύτεροι, οι πιο ικανοί, οι πιο έξυπνοι, οι πιο σοφοί από όλη την ανθρωπότητα.Πρόσφατο το παράδειγμα ωραιοπαθούς υπουργού ,επι σειραν ετών,ελεω ξαδελφου πρωθυπουργου, που ξέχασε να πληρώσει τέλη κυκλοφορίας και κυκλοφορούσε με πινακίδες μαϊμού.

Μ αυτό τον τρόπο ό π ο ι ο ς  βρίσκεται στην εξουσία καταλήγει να διαπράττει κατά γενική ομολογία τις μεγαλύτερες ανοησίες.

Ας μην ξεχνάμε πως η ε ξ ο υ σ ί α ,πολιτική, οικονομική ή γραφειοκρατική,αυξάνει κατακόρυφα την καταστρεπτική δύναμη ενός βλάκα.

Η ιστορία β ρ ί θ ε ι  περιστατικών με συγκλονιστικά λάθη εκτίμησης.

Πάρτε τον Ναπολέοντα που αν και έξυπνος εισέβαλε στη Ρωσία τον  χ ε ι μ ώ ν α   του 1812 όπου η Μεγάλη Στρατιά της Γαλλίας αποδεκατίστηκε από το κρύο και την ανέχεια.

Κάτι παρόμοιο έγινε στο Βιετνάμ και το Ιράκ,την Λιβύη, την Αίγυπτο,την Συρία και πάει λέγοντας.

Η βλακεία δεν έχει κοινωνική τάξη.Την συναντάς παντού. Όμως όσο πιο ισχυρό είναι ένα άτομο, όσο μεγαλύτερη  εξουσία έχει κοινωνικά ,τόσο πιο επικίνδυνο μπορεί να αποδειχθεί. 

Εύλογα λοιπόν γεννιέται το ερώτημα για το αν υπάρχει τρόπος να απαλλαγούμε από την παγκόσμια βλακεία.

Ό χ ι,  δ ε ν   υ π ά ρ χ ε ι.

Οι πράξεις ενός κακού ανθρώπου, είναι κατά κάποιον τρόπο προβλέψιμες, οι πράξεις ενος η λ ί θ ι ο υ   ατυχώς είναι.. απρόβλεπτες. Ο ηλίθιος, με το χαμόγελο, με πλήρη φυσικότητα, χωρίς καμιά πρόθεση, τύψεις, ή αιτία, θα εμφανιστεί ξαφνικά και θα καταστρέψει ό,τι σχεδίασες με πολύ κόπο και δουλειά,και το αστείο είναι οτι  θα το κάνει από καθαρή βλακεία.

Χαίρετε και α π ο φ ε ύ γ ε τ ε   τους βλάκες μ ένα χαμόγελο.Μην πιάνετε κουβέντα μαζί τους.Μην ξεχνάτε πως αν αρχίσετε κουβέντα κινδυνεύετε να κολλήσετε.Ακόμα μην ασχολείστε με σ χ ο λ ι α σ μ ο ύ ς   βλακών,δεν αξιζει τον κόπο.

 

 

 

.

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: