RSS Feed

ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΡΥΟ..ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ..ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΜΑΣ..

Αποτέλεσμα εικόνας για υπέρυθρα πάνελ..

Ολα ξεκινάν απ την…υπερατλαντική φίλη μας…ακόμα και το πολικό ψύχος, και κάποτε φτάνουν και σε μας…Ετσι λοιπόν απ την  Κυριακή, που μας έρχεται, ο καιρός θα αγριέψει. Ο υδράργυρος θα σημειώσει μεγαλη πτώση και η παγωνιά θα είναι διάχυτη σε όλη τη χώρα. Στη Μακεδονία, την Κεντρική και τη Στερεά Ελλάδα, αλλά  και την Εύβοια,θ΄αρχίσει να χιονίζει.Το κύμα κακοκαιρίας και οι πολικές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές αλλά και τους θυελλώδεις βοριάδες στοΑιγαίο. Χιόνια θα πέσουν ακόμη και σε παραθαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου ενώ θα χιονίσει ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.Αυτό ηταν το δελτίο καιρού.Τώρα γεννάται το εύλογο ερώτημα…και με τί ζεσταινομαστε..Εδώ κι αρκετό καιρό σας αναφέρω σπερματικά για τα πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας, που ο φίλος μας έχει σπίτι του απο χρόνια (πρωτοπόρος σε όλα..). Ομως είναι κάτι που ο φτωχός αυτόχθων συμπατριώτης μας, ουτε γνωρίζει, αλλά ούτε υπάρχει περίπτωση να υιοθετήσει για έναν απλό λόγο..δεν το βλέπει με τα μάτια του…Αλλο το τί αισθανεται, και πως νοιώθει, πάντως δεν το βλέπει, και το φοβάται, μια και μιλά για ακτινοβολία…Κι οταν του λές οτι και το κινητό του εκπέμπει ακτινοβολία και μάλιστα επικίνδυνη, σε κοιτάει, μετά χαϊδεύει το πανάκριβο καμάρι του, και βριζει απερίφραστα τον Στουρνάρα που δεν μας δίνει φτηνό πετρέλαιο..Για την μαγική υπέρυθρη θέρμανση θα μιλήσουμε απόψε..

Αποτέλεσμα εικόνας για υπέρυθρες ακτίνες

Οι υπέρυθρες ακτίνες είναι ηλεκτρομαγνητικά κύματα που βρίσκονται μεταξύ του ορατού φωτός και των μικροκυμάτων, τα οποία μπορεί κανείς, ναι μεν να τα αισθανθεί, αλλά όχι και να τα μυρίσει, πόσο μάλλον να τα δει. Κι ομως έχει αποδειχθεί η ευεργετική επίδραση της σχετικής ακτινοβολίας στον ανθρώπο, εδώ και πολλά χρόνια, ιδίως στις βόρειες χώρες, όπως η Αυστρία, απ την οποία και μας πρωτοήρθαν πρίν απο χρόνια, σε απαγορευτικές ομως τιμές…Η υπέρυθρη θέρμανση είναι  μορφή θερμικής ενέργειας, η οποία ζεσταίνει αντικείμενα.. χωρίς να ζεσταίνει τον αέρα γύρω τους. Επιπλέον, ο τρόπος λειτουργίας της είναι τέτοιος ώστε αυτή να «αναστέλλεται» μόλις βρεί ένα αντικείμενο που μπορει να απορροφήσει  θερμότητα και να την επανεκπέμψει, αφού πριν.. απορροφήσει μέρος της, και να την αντανακλάσει σε άλλα μήκη κύματος ή ακόμα και να παράξει το ίδιο ακτινοβολία σε.. άλλο μήκος κύματος. Αυτή ακριβώς η απορροφουμένη ακτινοβολία, είναι που  προκαλεί τη θέρμανση  στο εσωτερικό του αντικειμένου.

Πηγές υπέρυθρης ακτινοβολίας που συναντάμε στην καθημερινότητά μας είναι ο ήλιος, η φωτιά, το ανθρώπινο σώμα και τα πάνελ Υπέρυθρης ,που ευτυχώς κατέκλυσαν την αγορά μας, σε προσιτές μάλιστα τιμές..( έχω στο σπίτι μου και δοκιμάζω μια…πλαστική κουρτίνα, ρωσικής κατασκευής με κόστος 60 ευρώ, και αποτελεσματικότητα, για ένα συμβατικό δωματιο..100% ). Ετσι μπορούμε να πούμε πως, η υπέρυθρη ακτινοβολία αποτελεί τον φυσικότερο  τρόπο θέρμανσης. Αυτόν  που επέλεξε η φύση να μας θερμάνει..Τα πάνελ Υπέρυθρης Τεχνολογίας εκπέμπουν συνήθως μόνο την μακροκυματική υπέρυθρη C-ακτινοβολία, σε μικρό μήκος κύματος της τάξης των 10,000 nm και για το λόγο αυτό θεωρούνται και είναι ασφαλή, αλλά και θεραπευτικά για πλήθος μικρά μυοσκελετικά προβλήματα.Εδώ χρειάζεται, τί άλλο παρά, σωστή ενημέρωση, ώστε να μην συγχέουμε τη θεραπευτική υπέρυθρη ακτινοβολία, με εκείνη του επικίνδυνου  υπεριώδους φάσματος..  τα αμφιλεγόμενα μικροκύματα, ή ακόμα και τις ακτίνες Χ, που έχουν τελείως διαφορετικό μήκος κύματος, και είναι οντως επικίνδυνα.

Αποτέλεσμα εικόνας για υπέρυθρα πάνελ..

Οταν χρησιμοποιούμε υπέρυθρα πάνελ…δεν υπάρχουν ανθυγιεινά ρεύματα αέρα της συμβατικής θέρμανσης, που κυκλοφορούν τη σκόνη και τους μικροοργανισμούς στο χώρο μας.Ο αέρας δεν υγροποιείται στους τοίχους, και μ αυτό τον τρόπο δεν έχουμε επικίνδυνη..μούχλα. Το αντίθετο μάλιστα έχουμε .. ωφέλιμη σχετική υγρασία στην εσωτερική ατμόσφαιρα.Δεν χάνουμε θερμότητα από τους τοίχους.Εχουμε Χαμηλότερη θερμοκρασία αέρα για την.. ίδια θερμική άνεση…οπως κι ελάχιστη διαβάθμιση θερμοκρασίας. Ισως όμως το πιο σημαντικό απ όλα είναι οι..Ευεγερτικές επιδράσειςστην υγεία μας  (βελτίωση κυκλοφορικού,περιορισμός των μυοσκελετικών πόνων, ιδίως τις πρωϊνές ώρες, αλλά και κατα την πρωϊνη έγερση, μείωση αλλεργικών αντιδράσεων και κρίσεων άσθματος,  περιορισμός των πόνων απο την ρευματοειδή αρθρίτιδα, και πλήθος άλλων ευεργετικών δράσεων που διαφέρουν απο άνθρωπο σε άνθρωπο..).Εχουν σχετικά μικρό κόστος απόκτησης,κι εγκατάστασης...Μηδενικό  έξοδο συντήρησης.Χαμηλό κόστος κατανάλωσης ρεύματος.Μεγάλη διάρκεια ζωής.

Αποτέλεσμα εικόνας για υπέρυθρες ακτίνες

Ο τρόπος λειτουργίας τους είναι απλός και κατανοητός.. το δέρμα μας, απορροφά τα κύματα υπέρυθρης ακτινοβολίας άμεσα, κι έτσι δημιουργείται ένα σχετικό αίσθημα ευεξίας. Στους χώρους που θερμαίνονται από πάνελ Υπέρυθρης ακτινοβολίας, υπάρχει μια ευχάριστη ατμόσφαιρα σε μια εσωτερική θερμοκρασία περίπου 2 ° C χαμηλότερη από την αντίστοιχη που χρειάζονται τα δωμάτια που θερμαίνονται με συμβατικά συστήματα, και το κυριότερο…δεν υπάρχουν δυσάρεστες μυρουδιές.Ακόμα κι ύστερα απ τον νυκτερινο ύπνο, το υπνοδωμάτιο δεν…μυρίζει βαριά..Η θέρμανση με πάνελ Υπέρυθρης Τεχνολογίας, χρησιμοποιεί.. Μικρά φορτία ενέργειας για τη θέρμανση του χώρου…Το καλοριφέρ, τα κλιματιστικά, τα αερόθερμα, τα ενεργειακά τζάκια, θερμαίνουν πρώτα τον αέρα και μετά τα δομικά στοιχεία και αντικείμενα και για το λόγο αυτό χρειάζεται να λειτουργήσουν περισσότερες ώρες…. κι αυτό γιατί… η μεταφερόμενη θερμότητα, προκαλεί την λεγομένη φυσική..κυκλοφορία του αέρα, ο οποίος  ψύχεται όταν έρχεται σε επαφή με τους κρύους τοίχους και τις ψυχρές οροφές, με αποτέλεσμα να πρέπει να ξαναζεσταθεί από την αρχή. Επιπλέον, λόγω του όποιου.. στροβιλισμού του αέρα, ο περισσότερος από τον ζεστό αέρα καταλήγει στην οροφή.. του δωματίου, όπου δεν μας προσφέρει τίποτα σε άνεση, ενώ δημιουργούνται μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές, μεταξύ του πατώματος και της οροφής…


Αντίθετα, η Υπέρυθρη Ακτινοβολία.. στέλνοντας κύματα θερμότητας ζεσταίνει
απευθείας τοίχους, ταβάνια, παράθυρα, και έπιπλα, και κυρίως εμάς τους ίδιους.. χωρίς απώλειες για τη θέρμανση του ενδιάμεσου αέρα…Για σκεφτείτε το λίγο.. Μ αυτό τον τρόπο διατηρουμε τη θερμότητα.. ακόμη και μετά από αερισμό του χώρου, που μπορούμε να τον κάνουμε οπότε θέλουμε άφοβα..Εξ άλλου τα θερμαντικά μέσα που βασίζονται στην κυκλοφορία ρευμάτων θερμού αέρα,( τα ειπαμε πιο πάνω)στεγνώνουν τον αέρα του δωματιου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται επιτακτική η ανάγκη αερισμού ( ο αέρας μυρίζει δυσάρεστα απ τις…αναπνοές κλπ).Με το που ανοίγουμε τα παράθυρα, δημιουργώντας μάλιστα και κάποιο ρεύμα για ναδιώξουμε τον¨βεβαρυμένο¨αέρα.. ο θερμός αέρας του χώρου μας  χάνεται άμεσα και θα χρειαστούμε  αρκετή ώρα μέχρι να τον επαναφέρουμε στα προηγούμενα, επιθυμητά επίπεδα, χάνοντας όλη την ενεργεια που χρησιμοποιήσαμε για να τον ζεστάνουμε..

Αποτέλεσμα εικόνας για υπέρυθρες ακτίνες

Στον αντίποδα, η Υπέρυθρη Θερμότητα απορροφάται από τα δομικά στοιχεία του χώρου, όπως είπαμε και πιο πάνω, και παραμένει σ αυτά, χωρίς να επηρεάζεται από τον αέρα του χώρου. Ακόμη κι αν ανοίξουμε τα παράθυρα, με το που θα τα κλείσουμε.. ο χώρος επανέρχεται στα ίδια επίπεδα θερμικής άνεσης.Δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως έχουμε..μεγιστοποίηση μόνωσης από την αφύγρανση των τοίχων μας..Με τις συμβατικές μεθόδους θέρμανσης, οι τοίχοι είναι πάντα πιο κρύοι από τον αέρα, οπότε η υγροποίηση των υδρατμών (ζεστού αέρα) γίνεται στα δομικά στοιχεία, όπως είναι οι κρύοι τοίχοι ή οι γωνίες, αυξάνοντας και την πιθανότητα δημιουργίας μούχλας ( οι αφυγραντήρες  είναι πάντα η λύση..). Το κόστος τους ειναι περιπου..όσο ενα κλιματιστικό, ετσι λιγοι θα το επιλέξουν…Ομως κανουν δουλεια, το χειμωνα οταν μεσα στα δωματια η υγρασια σου περονιαζει τα κόκκαλα..Και καλα να εισαι εφηβος…Η τριτη ομως ηλικια υποφερει απ την υγρασια, και ματαια προσπαθει να την νικησει με…¨κουκουναρες¨Αυτες τις αρχαιες ηλεκτρικες που καινε πολύ ρευμα και σ αρρωσταινουν..

Με 250 ευρω ενας καλος αφυγραντηρας θα σωσει τα…κοκκαλα σας..Δεδομένου τώρα που  η υγρασία είναι καλός αγωγός της θερμότητας,ένας υγρός τοίχος.. μεταφέρει την εσωτερική θερμότητα προς το εξωτερικό περιβάλλον, προκαλώντας άμεσες και σοβαρές απώλειες.
σε σχέση με την  Υπέρυθρη θέρμανση που εξασφαλίζει  διαρκή, και σταθερή θέρμανση όλων των επιφανειών του χώρου. Έτσι, τα δομικά στοιχεία του χώρου, δεν θερμαίνονται απλώς επιφανειακά, αλλά και εσωτερικά, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην υγροποιείται ο αέρας στην επιφάνειά τους, αλλά και να στεγνώνει η όποια υγρασία είχε παγιδευτεί στο εσωτερικό τους. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο η εξαιρετική και άμεση αφύγρανση του χώρου, αλλά και η δραματική ενίσχυση της μόνωσής του, μιας και οι στεγνοί τοίχοι είναι οι καλύτεροι μονωτές. Το μόνο ποσοστό υγρασίας που μένει στο χώρο αφορά στον αέρα, ο οποίος δεν ξεραίνεται, αλλά αντίθετα παραμένει επαρκώς υγρός και υγιεινός.Οταν τωρα χρησιμοποιούμε.. θερμοστάτη, μπορούμε να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του κάθε δωματίου ξεχωριστά. Το βράδυ, τις ώρες του ύπνου, ή οταν απουσιάζουμε απ το σπίτι μας, ρυθμίζουμε το θερμοστάτη πιο χαμηλά, αν και απ αυτή την υπόθεση το κέρδος είναι σχεδόν αμελητέο μια και ..Για κάθε βαθμό που χαμηλώνουμε το θερμοστάτη, σε εύρος 8 ωρών, έχουμε κέρδος 3 – 5% σε κατανάλωση ενέργειας.Για να κλείσω το θέμα, προσωπικά χρησιμοποιώ χρονοδιακόπτη που μου αναβοσβήνει το πάνελ- κουρτίνα των 450 Watts, στο γραφείο μου των 15μ2, χαρίζοντάς μου σταθερή θερμοκρασία 21CΜε λειτουργία 8 ωρών και κόστος..0,20-0,40 ευρώ..Δεν είμαι σίγουρος οτι σας έπεισα, ομως δεν θα μου πειτε οτι δεν σας…ενημέρωσα. Χαίρετε.

Αποτέλεσμα εικόνας για υπέρυθρες ακτίνες

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: