RSS Feed

ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ..ΥΠΕΡΤΑΣΗ.. ΦΛΕΓΜΟΝΗ..ΜΙΑ ΤΡΑΓΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ..

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ

 

 

 

Η  αυχεναλγία συνηθως συνοδεύεται  από μια μικρή άνοδο της πίεσης

Οταν ¨συγχιστούμε¨, ιδίως αν έχουμε ευαισθησία στον αυχένα μας, νοιώθουμε ένα τράβηγμα στη βάση του , που συνοδεύεται από την εγκατάσταση ¨ πονοκεφάλου.

 

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ

 

 

 

 

 

Οι μύς του αυχένα ,είναι απ αυτούς που ¨συσπώνται  έντονα¨, όταν υπάρχει ένταση. Επίσης βρίσκονται σε σύσπαση συχνά λόγω της θέσης του σώματος. Αυτό μπορεί να επιδεινωθεί, από ρεύματα  αέρα, από χρόνιες αλλοιώσεις στην περιοχή της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, από χρόνιες λοιμώξεις στην περιοχή των ιγμόρειων κτλ.

Οι παραγόντες  φλεγμονής, έχουν πάντα και αγγειοκινητική δράση, που επηρεάζει τις σπονδυλικές αρτηρίες που περνάνε από κει.

 

 

 

Σχετική εικόνα

 

 

Αυτές αιματώνουν το πίσω και κάτω μέρος των δομών του εγκεφάλου, τη γέφυρα, το στέλεχος καθώς και τμήματα της σκληράς μήνιγγας που  περιβάλλει τον νωτιαίο μυελό κι αυτές τις δομές , και βρίσκεται σε συνέχεια με τις  περιτονίες. 

 

 

 

Σχετική εικόνα

 

 

 

 

Η  π ε ρ ι τ ο ν ί α   δεν είναι απλά ένα υλικό αναφοράς, με ελάχιστη λειτουργικότητα εκτός από τον προφανή υποστηρικτικό ρόλο της, αλλά ένας διαδεδομένος, συνεκτικός, συνδετικός ιστός εμπλεκόμενος στενά σχεδόν σ’ όλες τις θεμελιώδεις διαδικασίες των δομών του σώματος, στη λειτουργικότητα και τον μεταβολισμό.

 

 

 

 

 

Σχετική εικόνα

 

 

 

 

Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να σκεφτούμε τους μύς και τις αρθρώσεις ως ξεχωριστές δομές από τη περιτονία, καθώς είναι αλληλένδετα. Μετακινήστε τον συνδετικό ιστό από τη περιοχή, κι ο κάθε μυς θα είναι μια δομή που θα μοιάζει με ζελέ χωρίς σχήμα και λειτουργική ικανότητα,ενώ οι αρθρώσεις των μυών του αυχένα πολύ απλά  θα  καταρρεύσουν

Η ευαισθησία αυτών των περιτονιών, που μπορεί να επηρεάζουν και τη σκληρά μήνιγγα , είναι από ότι φαίνεται η αιτία της αυχενικής κεφαλαλγίας ως αποτέλεσμα των  φλεγμονωδών,αγγειοκινητικών παραγόντων  που είναι αυξημένοι στην περιοχή .

Πειράματα ,στο παρελθόν, είχαν δείξει τη σχέση της αρτηριακής πίεσης με τη συμπίεση της αριστερής πλάγιας χώρας του προμήκη από αγγειακά στελέχη της περιοχής.

 

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για αγγειοκινητικής κεφαλαλγίας.

 

 

 

Μια ψυχική ένταση ,που σε άλλες περιπτώσεις, δεν θα επηρέαζε σημαντικά τον τόνο των αγγείων, τώρα μπορεί να κάνει σοβαρές μεταβολές και ν ανεβάσει την πίεση.

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για κάπνισμα

 

 

 

Το ίδιο γίνεται με το κάπνισμα που επηρεάζει περισσότερο τον τόνο των αγγείων, όταν αυτά είναι ήδη ευαίσθητα από την έκκριση  φλεγμονωδών αγγειοκινητικών παραγόντων, που σε αυτές τις περιπτώσεις επιδεινώνει την κεφαλαλγία.

 

 

 

 

 

Τα αντιφλεγμονώδη , πέρα από τις  παρενέργειες, στο στομάχι, τους νεφρούς κλπ, έχουν καλά αποτελέσματα σ’ αυτές τις περιπτώσεις, με το σημαντικό ομως μειονέκτημα, ότι  ανεβάζουν  την πίεση ,ειδικά όταν γίνεται κατάχρηση τους, μιας και είναι αγγειοδιασταλτικές ουσίες.

Με άλλα αναλγητικά φάρμακα όπως η παρακεταμόλη για παράδειγμα, ή τα μυοχαλαρωτικά, μπορεί να έχουμε παρόμοιο αποτέλεσμα λόγω της χαλάρωσης που επιτυγχάνεται στους μύς της περιοχής ,και άρα στην πίεση  στα αγγεία, τις περιτονίες και τις μήνιγγες.

Καλά αποτελέσματα έχουμε σ αυτές τις περιπτώσεις και με ασκήσεις χαλάρωσης του αυχένα. Μία θέση χαλάρωσης του αυχένα είναι η στήριξη του κεφαλιού στη βάση του αυχένα, εκεί που ενώνεται ο αυχένας με την ινιακή περιοχή του κρανίου. Επίσης ελαφρές μαλάξεις χαλάρωσης στην περιοχή ανακουφίζουν από τον πόνο.

Γενικά θα λέγαμε ότι η σωστή φυσιοθεραπεία στην περιοχή του αυχένα, η χαλάρωση στη βάση του κρανίου και κυρίως η τακτική σωματική άσκηση, βοηθούν αποτελεσματικά τόσο στην κεφαλαλγία που ξεκινάει από αυτή την περιοχή, όσο και στην υποχώρηση της αρτηριακής πίεσης.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για οι κήλες των μεσοσπονδυλίων

 

 

Συχνά αιτία της είναι οι κήλες των  μεσοσπονδυλίων δίσκων της αυχενικής μοίρας, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ποικίλα συμπτώματα, αυχεναλγία, αιμωδίες στα άνω άκρα ή και ίλιγγο.  Ο ίλιγγος μπορεί να εξηγηθεί από το ότι η λαβυρινθική αρτηρία , που τον αιματώνει , ένα όργανο στο έσω ους,που παίζει βασικό ρόλο στην αίσθηση της ισορροπίας  του σώματος, είναι κλάδος της βασικής αρτηρίας που προκύπτει από την ένωση των σπονδυλικών αρτηριών. Έτσι μια διαταραχή της αιμάτωσης του λαβυρίνθου, μπορεί να προκαλέσει ίλιγγο. 

Μια χρόνια δυσλειτουργία της περιοχής του αυχένα, έχουμε και όταν υπάρχει μια χρόνια φλεγμονή των παραρρίνιων κόλπων.

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για παραρρίνιων κόλπων.

 

 

Η κεφαλαλγία που συνοδεύει συχνά τις εξάρσεις της χρόνιας παρα-ρινο-κολπίτιδας, έχει κατά πάσα πιθανότητα και αυτή σχέση με την υπερ έκκριση ¨παραγόντων φλεγμονής¨ στην περιοχή με αποτέλεσμα την ευαισθησία του τόνου των αγγείων.

Η κεφαλαλγία μπορεί έτσι να πάρει χαρακτηριστικά αγγειο κινητικής κεφαλαλγίας.  Η σχέση με τον αυχένα βρίσκεται στο ότι η παροχέτευση της λέμφου , από τα ιγμόρεια, γίνεται στους λεμφαδένες που βρίσκονται στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, είτε απ’ ευθείας, είτε μέσω της άνω και της κάτω γνάθου Αρκετά σταθερό σύμπτωμα, σ αυτές τις περιπτώσεις  είναι η ευαισθησία των δοντιών κυρίως της άνω γνάθου αλλά και της κάτω. Κατά παρόμοιο τρόπο μπορεί να ερεθίζονται  περιτονίες στη βάση του κρανίου που μεταδίδουν τον ερεθισμό στον αυχένα.

Πράγματι είναι πολύ συχνό το φαινόμενο όταν υπάρχει φλεγμονή στα ιγμόρεια, να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και ο αυχένας.Το ίδιο ευαίσθητη σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται και η περιοχή του φάρυγγα. Επίσης επειδή τα ιγμόρεια, γειτνιάζουν με το μέσο ους μπορούν να μεταδώσουν τη φλεγμονή και να προκαλέσουν ωτίτιδα. 

 

 

 

 

Σχετική εικόνα

 

 

Λόγω των παραγόντων φλεγμονής, που εκκρίνονται συνυπάρχει συχνά και ένα διάχυτο αίσθημα κούρασης και δυσθυμίας.

 

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για αγγειοκινητικής κεφαλαλγίας.

 

 

 

Οι παράγοντες φλεγμονής μπορεί να δρουν τοπικά, όταν η φλεγμονή μπορεί και περιορίζεται από τους παράγοντες άμυνας του οργανισμού, ή δρουν σε όλο το σώμα όταν ξεφύγει από τον τοπικό έλεγχο.Σ όλες αυτές τις περιπτώσεις, πρόκειται για διαδικασίες φλεγμονής που επιδεινώνουν το οξειδωτικό στρες του οργανισμού

 

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για οξειδωτικό στρες

 

 

Εσείς όμως ξέρετε πλέον το φάρμακο, που δρά εναντίον της πανταχού παρούσης αυτής διεργασίας. Φυσικά και πρόκειται για το ιχθυέλαιο,αλλά και για μια ισορροπημένη δίαιτα, με κυρίαρχη την πρωτεϊνη από λιπαρά ψάρια. Εννοειται πως δεν ξεχνουμε ποτε  τις¨ρινικες πλυσεις¨που μας εξασφαλιζουν καθαρα και υγιη ιγμορεια.

 

 

 

Σχετική εικόνα

 

 

Δεν θα κουραστώ να επιμένω, είμαστε ένας ευλογημένος λαός. Εχουμε τη θάλασσα που μας προσφέρει άφθονα , μικρά, φρέσκα, φθηνά ψάρια. Δεν λέω νόστιμα τα μπαρμπούνια, αλλά και το σκουμπρί, ο γαύρος, βασιλιά τον λέει ο λαός κι η σαρδέλλα. 

 

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για λιπαρά ψάρια.

 

 

Τρώτε ψάρια, και δεν έχετε να φοβηθείτε απ τις φλεγμονές.

Χαίρετε.

 

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για γαύρος

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Ένα σχόλιο »

 1. Η σπονδυλική στήλη στηρίζει τον κορμό και το κεφάλι ..στη λεκάνη και τα πόδια.
  Αποτελείται από 32 σπονδύλους, αυχενικούς, θωρακικούς, οσφυϊκούς και ιερούς – κοκκυγικούς.
  Κάθε σπόνδυλος αποτελείται από το σώμα (που στηρίζεται ο ένας στον άλλο) και το τρήμα (τρύπα). Το ένα σώμα στηρίζεται στο άλλο μέσω δίσκων (από ελαστικό χόνδρο, για ν΄ αποφεύγονται οι κραδασμοί).
  Τα τρήματα σχηματίζουν σε σειρά ένα σωλήνα απ όπου ¨περνα¨ ο νωτιαίος μυελός, που περιβάλλεται από μήνιγγες και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό.
  Από τον νωτιαίο μυελό, ανάμεσα σε δύο σπονδύλους εκφύονται τα νεύρα που νευρωνουν χέρια και πόδια.
  Την κίνηση των χεριών αφορούν τα νεύρα στον αυχένα.
  Την κίνηση των ποδιών αφορούν τα νεύρα που περνούν από τον αυχένα, αλλά αναδύονται στη μέση.
  Κάκωσεις στον αυχένα προκαλουν τετραπληγίες.
  Κακώσεις στη θωρακική μοίρα προκαλούν παραπληγία (παράλυτα πόδια).
  Κακώσεις στη μέση χαμηλά προκαλουν μερική παράλυση.
  Επειδή από τον νωτιαίο μυελό περνάνε και τα νεύρα που ελέγχουν την ούρηση και την αφόδευση, παράλυση από τον αυχένα ή την θωρακική μοίρα συνοδεύεται από απώλεια εκούσιας ούρησης και αφόδευσης.
  Οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης προέρχονται από παραμορφώσεις ,δισκοπάθειες , και από φλεγμονές και όγκους.
  Πόνος στα χέρια και στον θώρακα μπορεί να οφείλονται σε παθήσεις του αυχένα..
  Πόνοι στα πόδια μπορεί να οφείλονται σε παθήσεις του νωτιαίου μυελού και των νεύρων στη μέση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: