RSS Feed

ΑΞΙΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ..ΚΡΕΑΤΙΝΙΝΗ..

Αποτέλεσμα εικόνας για περιτονίτιδα

 

 

Oλα μα ολα στη ζωη μας θα πρεπει να τα αντιμετωπιζουμε με χιουμορ,ακομα και τα πλεον σοβαρα.Δεν εχει νοημα να τα βαφουμε μαυρα, αφου για τα χαλια μας φταιμε αποκλειστικα εμεις οι ιδιοι και οι αρνητικες σκεψεις μας.Παει τελειωσε.Παμε τωρα να δουμε μιαν αλλη τραγικη κατασταση,τη νεφρικη ανεπαρκεια, οχι που θα καταλαβουμε και πολλα,αλλα ετσι για να μην φυγουμε αναπολογητοι.

 

 

 

Μία βροχερή ημέρα του Νοέμβρη, πριν μερικά χρόνια, βρέθηκα στο ιατρείο ενός καλού Γενικού Γιατρού  στην Αγγλία τους λένε G.P. General practitioners,Κι ένας τέτοιος είναι ο φίλος μας Επαμεινώνδας, που επιμένει να ασκεί την παραδοσιακή ιατρική με λίγους, και πιστα φανατικούς φίλους- πελατες, που τον επισκέπτονται,πριν αρρωστήσουν, για να μην αρρωστήσουν,με την ευκαιρία της επίσκεψης ενός , τί άλλο, φίλου που με τον πατέρα του,είχε διαμάχη.για μιαν εξέταση κρεατινίνης.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για καρδιοπαθεια καταθλιψη κοσμασερ

Ο πατέρας του ήταν ένας ευσταλής, πλήν οξύθυμος, κι απ αυτούς που δεν παίρνουν κουβέντα, 80ντάρης με.. υπέρταση , διαβήτη και Χ.Α.Π. Είχε δύσπνοια , και υπέφερε σε κάθε κίνησή του.Οι ειδικές εξετάσεις του: Ουρία 92mg/Dl, Κρεατινίνη 1,6mg/Dl, Αιματοκρίτης 30%.Ο καρδιολόγος που τον παρακολουθούσε , ηταν ησυχαστικός: 

Είσαι μια χαρά.Όλα Καλά. Ε, Είναι Ελάχιστα Αυξημένη Η Κρεατινίνη, Η Αύξηση Της Ουρίας Οφείλεται Στα Διουρητικά Όλα Καλά, Ολα αυτά είναι απ τα γηρατεια.

Κατα τα γνωστά δίπλα στις εξετάσεις του, αναγράφονταν οι ¨φυσιολογικές τιμές¨ και ως ανώτατη φυσιολογική τιμή της κρεατινίνης ήταν γραμμένο το συνηθισμένο 1,5mg/dlΕίδε ο ¨θυμωδης¨παππούς τις εξετάσεις, τις είδε και ο καρδιολόγος και είπαν.. Κάτι άλλο φταίει για τη δύσπνοια του παππού.Ο Επαμεινώνδας, μόνο που δεν έβαλε τις φωνές.Οπως έκανε σε όλους τους φιλους-πελάτες,προσπάθησε να εξηγήσει την κατάσταση στον ασθενή.Η ουρία και η κρεατινίνη, αγαπητέ, χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση της νεφρικής λειτουργίας.Οι φυσιολογικές τιμές δίνονται από κάθε εργαστήριο αλλά ποτέ δεν είναι αρκετό για  κάθε εργαστηριακή εξέταση το να αντιπαραβάλλει μόνος του ο εξεταζόμενος τα αποτελέσματα με τις αναγραφόμενες φυσιολογικές τιμές.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για δύσπνοια του παππού.

Οι Εξετάσεις Θα Πρέπει Να Αξιολογούνται Από Γιατρό που θέλει και να είναι οχι μονο να λέγεται γιατρός.Η ουρία είναι μία ουσία που.. δεν μας δείχνει με ακρίβεια τη νεφρική λειτουργία, γιατί επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως Ενα πιάτο παϊδάκια, Αίμα Στον Πεπτικό Σωλήνα,Αφυδάτωση,που υπάρχει σε ποσοστό πάνω απο 70% στους ηλικιωμένους τα Διουρητικά που καταπινουν ολοι οι ηλικιωμενοι για να ξεπρηστουν οι αστραγαλοι τους.Ολα αυτά αυξάνουν την τιμή της ουρίας στο αίμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως.

 

 

Στις πρωινές εξετάσεις, η ουρία είναι συνήθως αυξημένη γιατί ο οργανισμός είναι αφυδατωμένος, καθώς ο εξεταζόμενος δεν λαμβάνει υγρά για πολλές ώρες,

λόγω του νυχτερινού ύπνου. Νά γιατί θα πρέπει, κάθε άνθρωπος πάνω απο 60,

νάχει ένα ποτήρι με καθαρό νερό δίπλα στο κρεββάτι του, για να πίνη οταν σηκώνεται για κατούρημα που σηκώνεται σίγουρα.Η κρεατινίνη τώρα είναι μια εξέταση ,που με μεγαλύτερη ακρίβεια ,προσδιορίζει τη νεφρική λειτουργία ,αν κι αυτή ακομα, έχει κάποιους περιορισμούς, όπως τη μυική μάζα, η οποία μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.Ετσι, οι ηλικιωμένοι έχουν μικρότερη μυική μάζα, και κατά συνέπεια μικρότερη ¨φυσιολογική¨ τιμή κρεατινίνης.

 

 

 

 

Η κρεατινίνη είναι αυξημένη σε γυμνασμένα, μυώδη άτομα .

Ετσι πάμε στην κάθαρση κρεατινίνης η οποία δείχνει πόσα ml αίματος καθαρίζονται

από την κρεατινίνη στη μονάδα  χρόνου, και είναι Ο καλύτερος τρόπος εκτίμησης της νεφρικής λειτουργίας .Η κάθαρση κρεατινίνης υπολογίζεται με έναν μαθηματικό τύπο  που αφορά τον καλό γιατρό μας, αλλά κι εμας, αν έχουμε την υπομονή να κάτσουμε να το μελετήσουμε,να το χωνέψουμε, και στη συνέχεια, να κάνουμε την αναγωγή.Τί κάθομαι και σας λέω, Θεέ μου, τώρα.140-ηλικία του εξεταζομένου σωματικό βάρος σε κιλά Δια  72 την τιμή της κρεατινίνης αίματος.Αυτός ο τύπος αφορά στους άντρες εξεταζόμενους. Για τις γυναίκες ισχύει ο ίδιος τύπος αλλά το αποτέλεσμα το πολλαπλασιάζουμε με 0,85. Ξέρω, δύσκολο μεν, αλλά το μόνο σωστό δέ.Η κάθαρση κρεατινίνης σε ένα φυσιολογικό άτομο είναι γύρω στα 100ml/min αλλά μειώνεται χρόνο με το χρόνο.Έτσι, για παράδειγμα, ένας άντρας των 80 ετών έχει κάθαρση κρεατινίνης 60 ml/min χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτα απολύτως. Εννοείται πως κάθε εξέταση πρέπει να αξιολογείται από τον γιατρό που την έγραψε και όχι από τον μικροβιολόγο και φυσικά οχι από τον εξεταζόμενο σε σύγκριση με τις φυσιολογικές τιμες.

 

 

Ο παππούς  του παραδείγματος δεν ηταν υπέρβαρος,το αντίθετο μόνο 62 κιλά ,όμως η κάθαρση κρεατινίνης του ηταν (140-80)x62/72x1,6=32ml/min Δυστυχώς ο  παππούς είχε Μια Βαρύτατη Νεφρική Ανεπάρκεια, που εκτός των άλλων του είχε προκαλέσει Αναιμία –Αναιμία Χρονίας Νόσου – η οποία αναιμία οδήγησε στο να μειωθεί δραματικά η οξυγόνωση των οργάνων του σώματος του.κι αυτό εξηγούσε την δύσπνοια … που του εμφανιζόταν σε κάθε του μικρή σωματική προσπάθεια.Εκτός των άλλων ο φτωχός, έπασχε και από Ισχαιμική Καρδιοπάθεια και από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και αυτά επιδείνωναν την κατάστασή του. Ήταν εμφανές πως αν δεν αντιμετωπιζόταν η κατάσταση του άμεσαο παππούς θα πέθαινε σύντομα συνήθως, αυτοί οι ασθενείς καταλήγουν από οξύ πνευμονικό οίδημα. Το κακό είναι ,όταν λες στον Έλληνα κάτι που δεν του αρέσει δεν έχει σημασία αν του το εξηγείς ή όχι ενώ ένας άλλος γιατρός, του λέει κάτι που του αρέσει, και που δεν τον βάζει σε ταλαιπώριες τότε ο ασθενής προτιμά την εύκολη οδό

 

 

 

Ο παππούς πέθανε μετά από μερικές βδομάδες από οξύ πνευμονικό οίδημα.

Και ο καρδιολόγος του πέθανε μετά από ένα χρόνο από οξύ πνευμονικό οίδημα.

Ακομα διερωτωμαι αν ηταν ο Πνευματικος Νομος ¨υπαιτιος¨ Ο άλλος καλός φίλος ο Ζάχος, μου μίλησε για τον Πνευματικό Νομο συμπληρώνοντας πως ο γιατρός οφείλει να βοηθά, με την εμπειρία του.Κι αν για οποιονδήποτε λόγο στερείται εμπειρίας, να το λέει και να παραπέμπει τον ασθενή σε άλλον γιατρό.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για δύσπνοια του παππού.

Οχι να τον αφήνει να ¨καταλήγει¨ πρίν την ώρα του.Το περιστατικό αφορά όλους τους προβεβηκότας τη ηλικία που νοιάζονται μεν, ασχολούνται δε περισσότερο με τα λιπίδια τους, ενώ αγνοούν τα σημαντικότερα που είναι η Βιταμίνη Β12, το φυλλικό οξύ, η Ομοκυστεϊνη, και η CRP ,όπως κι η σωστή  αν και περίπλοκη αξιολόγηση της νεφρικής λειτουργίας. Χαίρετε κι αν έχετε κουράγιο ,αγαλλιάσθε..

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για μιαν εξέταση κρεατινίνης..

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: