RSS Feed

ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΡΙΟ…ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ…ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ..ΔΙΑΒΗΤΗΣ..

 

Σχετική εικόνα

 

 

 

 

 

 

Τα καρδιαγγειακά  αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου  σε σύγκριση με άλλες αιτίες .Πολλά μάλιστα ειναι  άτομα νεαρής ηλικίας και πεθαίνουν ξαφνικά.

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για κακών υδατανθράκων.

 

 

 

 

 

 

 

Η χοληστερόλη είναι  απαραίτητη για τη ζωή. Ο οργανισμός μας τη χρησιμοποιεί ,για να φτιάξει τη μεμβράνη των κυττάρων μας, και για να συνθέσει στεροειδεις ορμόνες . Χωρίς χοληστερόλη κανένας ζωικός οργανισμός, ούτε φυσικά και ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει.

Ο οργανισμός μας παίρνει ένα μέρος της χοληστερόλης που χρειάζεται με την τροφή ,την περισσότερη όμως Την Φτιάχνει Μόνος Του. Εργοστάσιο παραγωγής της είναι το συκώτι μας.  Τα  ¨οχήματα¨ μεταφοράς της, ονομάζονται λιποπρωτεΐνες. Η ολική χοληστερόλη του αίματος μας αποτελείται από την κακή και την καλή χοληστερόλη.  Η κακή , που είναι και η περισσότερη, βρίσκεται στο όχημα μεταφοράς που ονομάζεται LDL και είναι αυτή που προκαλεί τη ζημιά στα αγγεία. Έτσι, όση περισσότερη κακή LDL χοληστερόλη έχουμε, τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε να πάθουμε κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα. Αντίθετα, η καλή βρίσκεται στο όχημα μεταφοράς που ονομάζεται ΗDL. και προστατεύει από την εμφάνιση καρδιαγγειακών γιατί μαζεύει την περίσσεια χοληστερόλη που έχει καθίσει στο τοίχωμα των αγγείων και τη μεταφέρει πίσω στο συκώτι.

 

http://ihthielaio.wordpress.com/2013/01/02/.

 

Αν και η κακή LDL χοληστερόλη θεωρείται ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, εντούτοις υπάρχουν και άλλοι τέτοιοι παράγοντες κινδύνου, όπως είναι το κάπνισμα, η  υπέρταση, τα χαμηλά επίπεδα της καλής ΗDL μικρότερα από 40 mg/dL, η ηλικία πάνω από 45 έτη για τους άνδρες και πάνω από 55 έτη για τις γυναίκες, η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού σε πρώτου βαθμού συγγενείς πρώιμης καρδιαγγειακής νόσου δηλαδή να είχε εμφανισθεί ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο σε ηλικία κάτω από τα 55 έτη για τους άνδρες και κάτω από τα 65 έτη για τις γυναίκες συγγενείς.

Οι ασθενείς με διαβήτη και όσοι έχουν ήδη καρδιαγγειακή νόσο  Στηθάγχη, Ανεύρυσμα Αορτής,Διαλείπουσα Χωλότητα, Νόσο Των Καρωτίδων,έχουν πολύ μεγάλο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Παχυσαρκία Και Η Καθιστική Ζωή αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο.Ας δούμε τώρα έναν παρεξηγημένο παλιότερα ,αλλά επίκαιρο πλέον, παράγοντα κινδύνου που είναι Τα τριγλυκερίδια λιπίδια κι αυτά που κυκλοφορούν Στο Αίμα Συνδεδεμένα Με Οχήματα Μεταφοράς. Όσο Αυξάνουν Τα Επίπεδα Των, τόσο αυξάνει και ο καρδιαγγειακός  κίνδυνος. Πολύ συχνά τα υψηλά τριγλυκερίδια Συνυπάρχουν Με Χαμηλά Επίπεδα Καλής ΗDL Χοληστερόλης.

 

https://kosmaser.wordpress.com/2013/02/16/

 

 

Τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων διακρίνονται ως εξής:

Φυσιολογικά Όταν Είναι Μικρότερα Από 150 Mg/Dl,

Οριακά Αυξημένα Όταν Είναι Από 150 Έως 200 Mg/Dl,

Ηυξημένα Όταν Είναι Από 200 Έως 500 Mg/Dl Και

Πολύ Αυξημένα Όταν Είναι Πάνω Από 500 Mg/Dl.

Όταν Τα Τριγλυκερίδια Είναι Πολύ ηυξημένα Πάνω Από 500 Mg/Dl Τότε Αυξάνει Σημαντικά Ο Κίνδυνος Εμφάνισης Οξείας Παγκρεατίτιδας  που σημαίνει οξεία φλεγμονή του παγκρέατος , που ειναι μία πολύ σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρος πάθηση.

Τα τριγλυκερίδια μπορεί να είναι αυξημένα εξαιτίας Κατάχρησης  Οινοπνεύματος, Ορισμένων Φαρμακων, του  Διαβήτη, της Εγκυμοσύνης, της  Παχυσαρκίας   

Μία διατροφή που μοιάζει με τη Μεσογειακή και είναι πτωχή σε ζωικά λίπη και πλούσια σε ψάρια, ελαιόλαδο, φρούτα, όσπρια και λαχανικά είναι ιδανική για την υγεία μας.

Επίσης, είναι σημαντικό να προτιμάμε πιο υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος, π.χ. στον ατμό, ή στο φούρνο.Η απώλεια περίπου 5 κιλών σε ένα διάστημα 6 μηνών, είναι αρκετή για να βελτιωθούν σημαντικά τα λιπίδια, το ζάχαρο και η πίεση.

 

 

 

 

 

 

Σχετική εικόνα

 

 

 

Μία μέτρια σωματική άσκηση για περίπου 30 λεπτά την ημέρα οπως  το γρήγορο περπάτημα ,συνήθως αρκει. Χωρις υπερβολές. 

Μπορουμε να ενσωματώσουμε  στην καθημερινή ζωή μας, π.χ. να ανεβαίνουμε τις σκάλες αντί να παίρνουμε το ασανσέρ, να περπατάμε όποτε μας δίνεται η ευκαιρία αντί να χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο κ.τ.λ.

Αν Εφαρμόσουμε Όλα Τα Παραπάνω μπορούμε να μειώσουμε τα επίπεδα της κακής LDL χοληστερόλης μέχρι και 30-35% και έτσι να αποφύγουμε τη χορήγηση φαρμάκων. Επιπρόσθετα, θα μειωθεί το σωματικό βάρος, θα έχουμε καλύτερη υγεία, περισσότερη ευεξία και αυτοπεποίθηση, και μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουμε τον καταστροφικό.. διαβήτη.

Τα φάρμακα για τη μείωση της κακής χοληστερόλης, μπορούν να διακριθούν σε δύο κατηγορίες:

Αυτά Που Εμποδίζουν Την Απορρόφηση Της Από Το Έντερο. Η Χολεστυραμίνη Και Ένα Νεότερο Φάρμακο, Η Εζετιμίμπη. 

Και οι στατίνες, που μειώνουν τη σύνθεση χοληστερόλης στο συκώτι 

Υπάρχουν και  φάρμακα που μειώνουν τα τριγλυκερίδια ή και αυξάνουν τα επίπεδα της καλής  χοληστερόλης που  είναι Τα γνωστά μας πλέον Ιχθυέλαια Και Το Νικοτινικό Οξύ. και φυσικά Οι Φιμπράτες. 

 

 

 

 http://ihthielaio.wordpress.com/2013/05/27/

 

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για υδατανθράκων

 

 

 

 

 

 

 

http://ihthielaio.wordpress.com/2013/06/15/

 

Πηγη :Τη ¨γνώση¨ την αντλήσαμε εν πολλοίς, απο κείμενο, με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων του διακεκριμμένου καθηγητού Μωϋσή Ελισάφ. Καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δ/ντή Β΄ Παν/κής Παθολογικής Κλινικής και Υπεύθυνος του Ιατρείου Διαταραχών του Μεταβολισμού των Λιπιδίων του Παν/κού Νοσοκομείου Ιωαννίνων 

 

 

 

 

 

 

 

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: