RSS Feed

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ…ΓΙΑΤΙ..ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ..

 

 

Οι περισσότεροι από εμάς αυτό τον καιρό υποφέρουμε από βρογχίτιδες, ιγμορίτιδες , αλλά και διάφορες ι ώ σ ε ι ς.. Τα παλιά χρόνια, τότε που η βιομηχανία φαρμάκων δεν τόχε πάρει ακόμα είδηση πως το πανσθενές  π λ α σ ε μ π ο , θα τη βοηθούσε,μαζί με το μάρκετινγκ να κερδίσει δισσεκατομμυρια,οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν βότανα και τροφές, για να αντιμετωπίσουν τις αρρώστιες που τους βασάνιζαν.Ισως το καλύτερο , μακράν,  φάρμακο για τα συμπτώματα ( τα συμπτώματα,την ταλαιπωρία, κι όχι τη θεραπεία, για να συνενοούμεθα ) Του Κρυολογήματος, Της Βρογχίτιδας Και Της Ιγμορίτιδας,ήταν πάντα η κόκκινη καυτερή π ι π ε ρ ι ά Τα τρόφιμα, τα μπαχαρικά και τα βότανα που δίνουν στη βλέννα της αναπνευστικής οδού μια πιο υγρή μορφή, βοηθούν τους πνεύμονες να αποβάλλουν ευκολότερα τις εκκρίσεις έτσι ώστε να μη φράζουν την αναπνοή.

 

 

Τέτοια τρόφιμα αποκαλούνται και  μ υ κ ο-κ ι ν η τ ι κ ά. Ο βασιλιάς αυτών των τροφών στο φαρμακείο της κουζίνας είναι η κόκκινη κ α υ τ ε ρ ή   πιπεριά και άλλα πικάντικα βότανα και μπαχαρικά. Ο Ιπποκράτης, που έζησε περίπου το 460 π.Χ., συνιστούσε το  ξίδι και το πιπέρι κατά των συμπτωμάτων των αναπνευστικών λοιμώξεων. Μια ουσία που βρίσκεται σε πολλά καυτερά βότανα και μπαχαρικά είναι η capsaicin, η   κ α π σ α ϊ κ ί ν η   που η χημική της δομή είναι παρόμοια με το φ ά ρ μ α κ ο 

g u a i f e n e s i n.  Τριπρολιδίνη υδροχλωρική Ψευδοεφεδρίνη   Δεξτρομεθορφάνη υδροχλωρική Γουαιφαινεσίνη .Αυτό το συγκεκριμένο φάρμακο είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο α π ο σ υ μ φ ο ρ η τ ι κ ό για την απελευθέρωση της βλέννας. Υπάρχει στα σιρόπια για το βήχα ανά τον κόσμο και χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή. Άλλη μία ουσία, η  a l l i i n , που τη βρίσκουμε στο σκόρδο και είναι υπεύθυνη για τη χαρακτηριστική του γεύση και οσμή, μετατρέπεται στο σώμα σε μια ουσία παρόμοια με την  s-a c e t y l c y s t e i n e : ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ως διαλυτικό της βλέννας. Το σιναπέλαιο υπάρχει και στη μουστάρδα και στο ρ α π α ν ά κ ι  και περιέχει μια ουσία που ονομάζεται isothiocyanate. Η ουσία αυτή διεγείρει το νεύρο της όσφρησης με συνέπεια την αύξηση της παραγωγής του σάλιου και των δακρύων.

 

 

Όταν τρώμε καυτερά φαγητά, και αυτά έρθουν σε επαφή με το στόμα μας, τον οισοφάγο και το στομάχι, στέλνονται στον εγκέφαλο ερεθίσματα που ενεργοποιούν ένα νεύρο που ονομάζεται v a g u s Αυτό το νεύρο ελέγχει τους αδένες παραγωγής της βλέννας που υπάρχουν διασκορπισμένοι στις αναπνευστικές οδούς. Γι’ αυτό και οδηγεί σε μια αρκετά άμεση παραγωγή βλέννας,δακρύων και ιδρώτα, κάτι που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει μετά την κατανάλωση τροφής που περιέχει, κόκκινη κ α υ τ ε ρ ή πιπεριά

 

 

 

Συνεπώς, οι καυτερές τροφές μπορούν πράγματι, με τον τρόπο τους, να βοηθήσουν στην καταπολέμηση Της Ιγμορίτιδας, Του Κοινού Κρυολογήματος Και Του Άσθματος, Της Αλλεργικής Καταρροής, Της Χρόνιας Βρογχίτιδας, Αλλά Και Του Εμφυσήματος.

 

 

Ομως η καταπληκτική καυτερή πιπερια, δεν σταματά στα απλά, αν και δυσάρεστα ,που μας ταλαιπωρούν, απο καιρό σε καιρό.Προχωρά και στα πραγματικά σοβαρά.Ειδικεύεται και στον π ό ν ο . Και όχι τον απλό, αλλά στον πιό ιδιόμορφο.Πάμε να τον (ξανα) δούμε.

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν το αντίδοτο για τον πόνο τη γνωστή μας ( άγνωστη καθ  ολοκληρίαν),καυτερή ,κόκκινη πιπεριά,Οι καταπραϋντικές,και  παυσίπονες ιδιότητες της οποίας, βασίζονται στη δραστική της ουσία,

την κ α ψ α ϊ κ ί ν η .  οπως μόλις πριν θίξαμε 

 

 

Η ουσία αυτή, πλέον χορηγείται με τη μορφή ενός επαναστατικού επιθέματος Qutenza ® (καψαϊκίνη) 8% έμπλαστρο ενδείκνυται για τη διαχείριση του νευροπαθητικού πόνου και  αποδείχτηκε ότι μπορεί να απαλλάξει τουλάχιστον  και  για τρεις μήνες (!) ακόμη , κάποιον που υποφέρει από την πιο βασανιστική μορφή πόνου Τον περιφερικό ν ε υ ρ ο π α θ η τ ι κ ό   π ό ν ο. Ολοι γνωρίζουμε πως ο χρόνιος πόνος, είναι αυτός που διαρκεί περισσότερο από τρείς μήνες. Ενώ ο οξύς ή μικρής διάρκειας πόνος, είναι σαφώς προστατευτικός και προειδοποιεί το άτομο για κάποια δυσλειτουργία του οργανισμού του, ο   χ ρ ό ν ι ο ς  πόνος

δ ε ν  ε ί ν α ι κ α θ ό λ ο υ    χ ρ ή σ ι μ ο ς. 

 

 

Ο πιο συχνός είναι ο νευροπαθητικός,δηλαδή ο πόνος που οφείλεται σε κάποια βλάβη μιας περιοχής του νευρικού συστήματος. Ο περιφερικός νευροπαθητικός πόνος, δηλαδή αυτός που εντοπίζεται στα περιφερικά νεύρα, είναι ο συχνότερος και εκτιμάται ότι από αυτόν πάσχει περίπου το 30% του πληθυσμού μιας χώρας.

 

 

 

Παραδείγματα τέτοιου είδους πόνου αποτελούν η χρόνια ο-σφυαλγία…( πόνος που οφείλεται στη μοιραία βλάβη των δισκων Ο4, Ο5,) η χ ρ ό ν ι α   ι-σ χ ι α λ γ ί α  είναι ο βασανιστικός πόνος του ισχίου Το φοβερό ( κι ας μην του φαίνεται) α υ χ ε ν ι κ ό   σύνδρομο.Η  διαβητική νευροπάθεια.Η χρόνια ο σ τ ε ο α ρ θ ρ ί τ ι δ α   των γονάτων.Η  μ ε θ ε ρ π η τ ι κ ή   ν ε υ ρ α λ γ ί α .

Ο Αβάσταχτος Κ α ρ κ ι ν ι κ ό ς   Π ό ν ο ς.

ο μετεγχειρητικός πόνος και πολλοί άλλοι, μικρότερης ισχύος, αλλά π ά ν τ α  π ό ν ο ι.

Η θεραπεία όλων αυτών των επώδυνων συνδρόμων είναι εξαιρετικά δύσκολη.Το απογοητευτικό εδώ είναι πως εάν κάποιος πονεμένος, χρησιμοποιήσει όλες τις υπάρχουσες μεθόδους, ακόμη και σε συνδυασμούς, θα βελτιώσει μόνο το 50% του πόνου,και μ ό ν ο  στους μισούς απ όσους το επιχειρούν.Οι υπόλοιποι θα εξακολουθήσουν να πονούν.
Μια τέτοια προσπάθεια φαίνεται οτι έδωσε ενθουσιαστικά αποτελέσματα  πολύ πρόσφατα. Ανεξάρτητες ιατρικές ομάδες , που διερευνούσαν τον νευροπαθητικό πόνο  στράφηκαν στην  κ α υ τ ε ρ ή   πιπεριά. Ανέλυσαν την δραστική της  , την κ α ψ α ϊ κ ί ν η, και ανακάλυψαν πως δρα σε μοριακό επίπεδο, αναστέλλοντας σημαντικά έναν κύριο παράγοντα που είναι υπεύθυνος για την μετάδοση των σημάτων του πόνου.

 

 

 

Σαν αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός σύγχρονου φαρμάκου σε μορφή επιθέματος (patch). που όταν επικολληθεί για μία ώρα στην περιοχή του περιφερικού νευροπαθητικού πόνου, ο πόνος μειώνεται σημαντικά-σχεδόν εξαφανίζεται για τουλάχιστον 3 μήνες.Το αποτέλεσμα αυτό επιτυγχάνεται χωρίς την παραμικρή σοβαρή παρενέργεια, πλην ενός παροδικού τοπικού καψίματος και ερυθήματος. Μοναδική προϋπόθεση, το συγκεκριμένο επίθεμα καψαϊκίνης να τοποθετηθεί στον ασθενή από ειδικά εκπαιδευμένο επαγγελματία υγείας, σε ελεγχόμενο ιατρικό περιβάλλον.

Οι Μάγιας το γνώριζαν εδώ και 6000 χρόνια, ότι η πιπεριά έχει αναλγητικές ιδιότητες, γι’ αυτό και την χρησιμοποιούσαν  για οδοντικούς και άλλους πόνους.

 

 

 

Την πιπεριά, όπως και άλλα φυτά της Κεντρικής Αμερικής, τα έφερε ο γιατρός του Κολόμβου στην Ευρώπη. Γύρω στο 1800 μ.Χ., οι γιατροί της εποχής χρησιμοποιούσαν ήδη την αλοιφή της πιπεριάς σαν παυσίπονο στους πόνους των αρθρώσεων και των μυών. Μια πρακτική που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα με πολύ καλά αποτελέσματα.Η ασπιρίνη και το όπιο, τα πιο γνωστά και ισχυρά αναλγητικά φάρμακα, προήλθαν ,το πρώτο από την ιτιά, και το δεύτερο από την παπαρούνα,( είπαμε την  ασπρη) βοήθησαν τον άνθρωπο στις πιο δύσκολές στιγμές του.Ολος ο σωστός επιστημονικός κόσμος πλέον διερωτάται.Μήπως βρισκόμαστε εμπρός στην ανακάλυψη Του τρίτου ισχυρότατου αναλγητικού, της κ α ψ α ϊ κ ί ν η ς, που προέρχεται από την ταπεινη π ι π ε ρ ι ά; Πολύ φοβάμαι πως επίσημα, θα αργήσουμε πολύ.Μέχρι τότε, ας ξεκινήσουμε να τρώμε καυτερά και βλέπουμε. Χαιρετε

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: