RSS Feed

Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΙΑΣΣΟΝΑΣ..Η ΟΥΛΙΤΙΔΑ…ΚΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ…

Αποτέλεσμα εικόνας για κοσμασερ εικονες

 

 

 

 

Ο Ιάσονας, ειναι οδοντιατρος. ήρθε απ την Αμερική για να ασκήσει την ειδικότητά του, την Περιοδοντολογία.

Παραθεμα..

Η περιοδοντολογία ασχολείται με την παθολογία του περιοδοντίου, των ιστών δηλαδή που περιβάλουν τα δόντια ,ούλα και οστά, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα.Πρόκειται για παθήσεις καθαρά μολυσματικού χαρακτήρα με μοναδική αιτιολογία τους μικροοργανισμούς που έχουμε όλοι στο στόμα μας. Όταν η στοματική μας υγιεινή είναι πλημμελής (μειωμένη συχνότητα -λανθασμένη τεχνική βουρτσίσματος), υπολείμματα τροφών παραμένουν σε επαφή με τα δόντια και τα ούλα. Εκεί, προστίθενται μικροοργανισμοί της στοματικής κοιλότητας και δημιουργείται η γνωστή μας οδοντική πλάκα η οποία όσο δεν αφαιρείται σκληραίνει και μετατρέπεται σε τρυγία (πέτρα). Η πρώτη αντίδραση άμυνας του οργανισμού είναι ο ερεθισμός των ούλων τα οποία φαίνονται κόκκινα και αιμορραγούν εύκολα στην επαφή ή το βούρτσισμα. Τότε μιλάμε για ουλίτιδα. Σε επόμενο στάδιο και αν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπισθεί ο μολυσματικός παράγοντας εισχωρεί και κάτω από τα ούλα. Εκεί θίγεται το οστό που συγκρατεί το δόντι με αποτέλεσμα να μειώνεται η οδοντική στήριξη και τελικά να οδηγούμαστε σε απώλεια του δοντιού.  Τελος παραθεματος.

 

 

 

 

 Ο Ιάσονας αυτοσυστήθηκε.¨Κατ αρχάς, λατρεύω τον Μάνο Χατζηδάκη¨μας δήλωσε,εξ ου κι ο Αγριος Απρίλης να υφέρπει της αναγνωσης. Όλοι μας για λίγο σταθήκαμε και τον κοιταζαμε.Χαί-ρωμαι πρώτα που γύρισα στην Πατρίδα, ό,τι και να λένε γι αυτήν, δεν υπάρχει άλλη στον κόσμο όλο.Αφησα μια δουλειά στην Αμερική, η οποία μου έδινε πολλά, παρα πολλά λεφτά, που όμως δεν μου πρόσφερε ούτε επ ελάχιστο την ομορφιά του δειλινού απ τη βερα-ντα του καλού μου φίλου.Δεν θα σας μιλήσω για το ΕΣΥ της Ελλάδας, δεν με αφορά. Αλλωστε όλες οι χώρες έχουν τα δικά τους καλά και κακά.Ο Ζάχος με παρακαλεσε να σας μιλήσω για ένα θέμα παρεξηγημένο ,σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να οδηγήσει σ ένα κακό θάνατο    υπάρχουν και τέτοιοι δυστυχώςΠιθανόν να μας φαίνεται παράδοξο, ασύνδετο, ίσως αστείο, κι όμως αποδεδειγμένα πλέον.Η χρόνια ουλίτιδα,συμβάλλει στη στένωση και απόφραξη των αρτηριών,αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλι-κά επεισόδια, που είναι αντίστοιχα, η πρώτη και τρίτη συχνότερη αιτία θανάτων.

 

 

Αν αυτό σας το πεί ο Ζάχος, ισως νομίσετε οτι υπερβάλλει. Ομως στην Αμερική, οι ασφαλιστικές, σου ζητάν πρώτα να πάς στον Οδοντίατρό τους, κι ύστερα στον καρδιολόγο.Αν ο πρώτος εκφράσει αντιρρήσεις, δεν προχωρούν σε συμβόλαιο.Η κατάσταση του στόματος έχει σημαντικές επιδράσεις στη συνολική μας υγεία. Η σχέση μεταξύ περιοδοντικής νόσου, δηλαδή της ουλίτιδας ,και των καρδιαγγειακών παθήσεων, έχει διαφανεί εδώ και περισσότερα από 13 χρόνια.Ασθενείς με υψηλούς αριθμούς βακτηριδίων στα ούλα, έχουν περισσότερο κίνδυνο για αρτηριοσκλήρυνση.

 

 

Η αθηρωμάτωση στους ασθενείς αυτούς προκαλείται από τη χρόνια φλεγμονή που δημιουργείται λόγω της χρόνιας ουλίτιδας.Η χρόνια φλεγμονή λόγω βακτηριδίων διεγείρει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, κι αυτό παράγει χημικές ενώσεις οι οποίες ευνοούν την ανάπτυξη της πλούσιας σε χοληστερόλη, αθηρωματικής πλάκας.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για κοσμασερ εικονες

 

 

Η αθηρωματική πλάκα στα τοιχώματα των αρτηριών, είναι η αιτία στένωσης και απόφραξης που προκαλεί το έμφραγμα στο μυοκάρδιο και τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια. Sorry που μπαίνω στα χωράφια σου Ζάχο, αλλά μπορείς να με διαψεύσεις.Πρέπει να σημειώσουμε ότι εκτός από τις χρόνιες ουλίτιδες, υπάρχουν και άλλες χρόνιες μολύνσεις στο σώμα ,που είναι σε θέση να προκαλούν ανάλογη φλεγμονή και να είναι έτσι αιτία γένεσης και ανάπτυξης της αθηρωμάτωσης.

 

 

 

 

Οι άνθρωποι με ή χωρίς πρόβλημα υγείας που θέλουν να μειώνουν το κίνδυνο τους να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι απαραίτητο να φροντίζουν να έχουν το στόμα και τα δόντια τους σε μια όσο το δυνατό, καλύτερη κατάσταση.Δηλαδή με λίγα λόγια με τον ίδιο τρόπο που πρέπει να μεριμνάμε για τη σωματική μας άσκηση, την υγιεινή διατροφή, τα φάρμακα που παίρνουμε, γιατί μας συμβούλευσε ο γιατρός μας, έτσι πρέπει να φροντίζουμε για την καλή κατάσταση του στόματος μας. Χωρίς να θέλω να προμοτάρω τη δουλειά μου, σας βεβαιώνω πως στην Αμερική όλο και περισσότερα ερευνητικά στοιχεία, δείχνουν ότι το βούρτσισμα, το καθάρισμα με τη βοήθεια του οδοντικού νήματος και η παρακολούθηση από τον οδοντίατρο, είναι βασικές προϋποθέσεις για καλή κατάσταση της καρδίας και των αρτηριών μας.Το γεγονός ότι η διάρκεια ζωής των ανθρώπων αυξά-νεται, σημαίνει ότι ο κίνδυνος χρόνιας ουλίτιδας,  και κατά συνέπεια καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι μεγαλύτερος.Υπάρχουν μια σειρά από μέτρα που μπορούμε να λαμβάνουμε για να προστατεύουμε την υγεία του στόματος και των δοντιών μας Η επίσκεψη στον οδοντίατρο..( όχι οταν μας πονάει ένα τερηδονισμένο δόντι, αλλά σε μόνιμη ετήσια ας πούμε βάση) μπορεί να εντοπίσει μια χρόνια ουλίτιδα

 

Σχετική εικόνα

 

Όσο πιο συχνά είναι τα δόντια απαλλαγμένα από φαγητό, τόσο το καλύτερο. Τα καθαρά δόντια δεν δίνουν υπόστρωμα στο οποίο να μπορούν τα βακτηρίδια να αναπτύσσονται Προσοχή σ αυτά που τρώμε στα ενδιάμεσα των γευμάτων, δηλαδή τα σνακ κλπ, προσφέρουν νέα εφόδια για να πολλαπλασιαστούν τα βακτηρίδια των δοντιών και των ούλων.Εάν είναι απαραίτητο να τρώμε κάτι, τότε είναι προτιμότερο καταναλώνουμε φρούτα ή λαχανικά, να αποφεύγουμε φαγώσιμα ή γλυκά που κολλούν στα δόντια και να πλένουμε το στόμα μας μετά.

             

 

Εννοείται οτι όλα τα όξινα φρούτα καταστρέφουν το σμάλτο, έτσι πάγια τακτική των αμερικανών είναι πάντα μαζί με τα φρούτα τους να τρώνε ένα κομματι οτιδήποτε σκληρό τυρι, που περιέχει ένζυμα που περιορίζουν την οξύτητα στο σμάλτο.Α και ποτέ δεν βουρτσίζουμε ,αμέσως μόλις φάμε ένα φρουτο.Συνοπτικά βλέ-πουμε ότι η φροντίδα και καλή υγιεινή του στόματος και των δοντιών, προσφέρουν πολλά στην καρδια, αλλά και στον εγκέφαλο, και συμβάλλουν για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.  

 

 

 

Ας έρθουμε τώρα στο κατ εξοχήν όργανο φροντίδας των δοντιών μας.Η οδοντόβρουτσα μπορεί να αποτελέσει γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Είμαι σίγουρος πως ελάχιστοι γνωρίζουν τον αριθμό των βακτηριδίων κυρίως,που ζουν στην οδοντ-όβουρτσα μας.Μπορεί Να Φτάσει Τα 10 Εκατομμύρια.Παρότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας καθώς αυτά τα βακτηριδια,δεν αποτελούν μεγάλη απειλή για τα δόντια μας, υπάρχει τρόπος να τα απομακρύνουμε από την οδοντόβουρτσα και το στόμα μας.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για οδοντόβουρτσα

 

Ξεπλύνουμε την οδοντόβουρτσα μετά τη χρήση με ζεστό νερό.Την αλλαζουμε κάθε 3 μήνεςη στεγνώνουμε σε όρθια θέσηην απολυμαίνουμε ,μια φορά την εβδομάδα αφήνοντάς τη μέσα σ’ ένα ποτήρι με στοματικό διάλυμα ή για 10 δευτερόλεπτα σε νερό που βράζει.Αλλάζουμε οδοντόβουρτσα μετά από κάθε κρυολόγημα

Αποτέλεσμα εικόνας για οδοντόβουρτσα

 

Δεν είναι κάτι δύσκολο, ούτε πολυδάπανο.Η συνεπής φροντίδα του στόματος και των ούλων,θα μας κρατήσει υγιείς και χωρίς προβλήματα.Ας  φροντίσουμε λοιπόν, όχι μόνο για την υγεία και την λευκότητα των δοντιών αλλά και την καθαριότητα της οδοντ-όβουρτσας μας.

 

 

Ολοι είχαμε καταπιεί τη γλώσσα μας. Με την πρώτη κι όλα στη φόρα.Ο Ιάσονας, μας κοίταξε έναν έναν, μετα είπε τα ονόματά μας με τη σειρά.Κι ύστερα φώναξε τον Βαγ-γελάκη να του φερει μια τσικουδιά.Κάθισε στην πολυθρόνα του. Τέντωσε τα χέρια του, απλωσε τα πόδια του σ ένα σκαμπώ, ( αμερικανοτραφής γαρ) κι είπε το αμίμητο.

Λοιπόν μ αρέσει η παρέα σας.Δεν μιλάτε πολύ κι όλοι μαζί.Το τί ακριβώς επακολούθησε, θα σας το πω μιαν άλλη φορά.Χαίρετε.

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

One response »

  1. Εξηγούμαι στον Χρήστο που με…παρατήρησε γιατί γράφω στον τίτλο το: ΙΑΣΣΟΝΑΣ, με δύο Σ, και στο κείμενο με ένα…Απλά γιατί στα αγγλικά το όνομα του φίλου μας γράφεται με …δύο SS, και επιμένει να το γράφει έτσι…Του έκανα τη χάρη …στην επικεφαλίδα, μετά…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: